Sada je: 12 kol 2026, 00:48.

djeca sa p.p-om i razumijevanje vremena

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

djeca sa p.p-om i razumijevanje vremena

PostPostao/la Fortuna33 » 05 ožu 2009, 19:15

djeca sa razlicitim vrstama poteskoca u razvoju ( autizam, adhd, asd,down i drugi) imaju poteskoce za shvacanje/ucenje o vremenu ( i sam pojam vrijeme-dan-sedmica-misec-godina) a samim tim dolazi i do problema za razumijevanje planiranja vremena.
evo kako smo u nasoj skoli pokusali ( sa velikim uspjehom) rjesiti i taj problem.
dani u sedmici imaju svoju boju
ponediljak=zelen
utorak=plav
srida=bijel
cetvrtak=smed
petak=zut
subota=roza
nedilja=crven
slika
evo rjesenje za godinu i misece
krug se podili na 12 miseci. pored svake dvanaestine stoji znak za mjesec. za januar i februar je slika okrenuta jer su ti mjeseci prosli( unutra su torte koje obiljezavaju rodendane a vi mozete okaciti npr datum kad idete na ljetovanje sa slikom koja dijete na to asocira il slicno).
slika
inace ovako izgleda prva tri miseca sa slikama
slika
(slike su prilagodene ovoj kulturi a ti/vi mozete koristiti one koje vise vama i vasem podneblju odgovaraju ( snig u dalmaciji za sijecan nije isto ka snig u skandinaviji)
ovako ucimo djecu dane i sedmice u jednom misecu
slika
stavi se traka sa danima ( od 1 do 31) tj. onoliko koliko ih ima u tom misecu ( nisam uspila slikat sa svim danima jer bi bilo presitno) i onda dijete svaki dan zalipi onaj dan koji je danas( na pocetku je slika sa simbolnom slikom tog miseca). ako ce dite tokom tog miseca negdi ici, neki dogadaj ce se desiti, nesto ste mu obecali kupiti, netko ce vam doputovati il slicno djete ce jos brze nauciti i puno bolje moci razumjeti koliko je jos ostalo dana do tog dogadaja.
kad ispuni sve dane minja se misec.
moram naglasiti da sa kacenjem slika tih dogadaja budite i interes kod djeteta za ucenjem razumijevanja vremena ( a ono ce na jedan zabavan,interesantan,pun dogaja nacin istovremeno uciti o vremenu i njegovom planiranju).

kako je rjesen problem ucenja i shvacanje vrimena u skolama vase djece?
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: djeca sa p.p-om i razumijevanje vremena

PostPostao/la Lidija » 05 ožu 2009, 20:13

kako je rjesen problem ucenja i shvacanje vrimena u skolama vase djece

fortuna, aj, me nemoj nasmijavat .....
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fortuna33 » 05 ožu 2009, 20:43

lidija ma ne nasmijavam... kao roditelj imate pravo pitati osobe koje rade sa vasim djetetom na koji nacin uce to i to. pa svaka skola je obavezna pratiti plan nastave. nas plan nastave je iz 94-e ( ovaj pisan za specijalnu skolu).
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 05 ožu 2009, 21:51

fortuna jesi li primjetila da su nas oslobodili upisa u skolu ? - ni to vise ne trebamo

a to na sto sve imam(o) pravo trebale bi jednom ako se uspijemo nac za stolom u cetiri oka - nemam ni zivaca ni snage ni ......

pogotovo ne danas :/
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 06 ožu 2009, 08:26

hehe, sretni smo ako dobijemo i raspored, a komoli .........:mrgreen:
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Lidija » 06 ožu 2009, 09:58

bome si sretna Sanja, kaj je to raspored - jel' to ono dorucak - rucak ?
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Sanja » 06 ožu 2009, 12:59

hehe, nećemo javno! :mrgreen:
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 06 ožu 2009, 17:35

kako ja slabo pisem :oops: onda sad pak moram malo pohvaliti "nasu" skolu u centru za autizam.

mm je i dalje zadužen za razvoženje i kontakte s učiteljicama :mrgreen: pa sam mu jučer oduševljeno pričala o fortuninim slikama i o tjednom rasporedu i objašnjavala kako da to napravimo. pa mi je rekao da u školi imaju upravo ovakav tjedan na hodniku zajednički, a svatko od njih ima kraj svog radnog stola svoj "kalendar" jer se svakom od njih dan malo razlikuje po terapijama i ostalom.
stoga ću joj za doma napravit ovu tortu za mjesece, to ne znam dal imaju. :mrgreen:

i inače su učiteljice spremne prihvatiti svaku sugestiju, ali baš svaku, a isto tako svaki dan dobijem u informativku čitabu od bar pola stranice šta je radila u školi. od toga u kolko sati je piškila pa do svakog komadića klope, terapija i šta je radila na zajedničkim satovima. komunikacijom sam prezadovoljna.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Lidija » 06 ožu 2009, 17:39

hvala bogu da to cujem - pricu iz HR :drink
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la elizabeta » 06 ožu 2009, 19:34

Potvrđujem sve što kaže alex za našu školu.
:dada

Ne znam za ostale razrede, ali kod moje curice na zidu imaju sat, izgleda kao normalni ali bez brojeva - bijeli je a crno polje se namjesti na određeno vrijeme i s protjecanjem vremena se sve više stanjuje...I tako njih troje u grupi točno znaju koliko im vremena treba za nešto ili koliko je još ostalo vremena do nečega što iščekuju, prema debljini tog crnog polja...minutu, 5 minuta, 15 min. ili pola sata osjećaju i procjenjuju prema tom satu...
Ne znam jesam li dobro objasnila...

Da dodam još nešto, nije usko vezano uz temu, ali jest uz trud osoblja,napredak, pomicanje s mjesta...Moja curica (6 god.) odlazi 2 puta tjedno u osnovnu školu Mato Lovrak i integrira se pomalo u tamošnji 1. razred. Zasad ide samo na likovni i glazbeni, jako je dobra, učestvuje u radu, voli djecu i oni su nju zavoljeli...Čim stigne, trči i zauzme svoje mjesto u 1. klupi u srednjem redu :)
Ovo mi je izvrsna stvar, ne samo zbog naše djece, nego se i osnovci navikavaju na drugačiju djecu, uče se poštivati različitosti.
Osim moje male ide još jedan dečko (u 3. razred) ako se sjećate, to je onaj dečko koji je bio izbačen iz autobusa (pisali smo na VT o tome) a on je tamo super, čita, piše,računa...
Od sljedeće godine će nadam se povećati broj sati (i predmeta) a sigurno i broj djece.

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 06 ožu 2009, 22:24

Lidija je napisao/la:hvala bogu da to cujem - pricu iz HR :drink

znam lidija da čudno zvuči i ja sam ponekad :shock: naravno, kao i svuda ima i tamo nekih likova koje sam vidjela na 15 minuta i kod kojih bi moja u razredu bila isto tolko vremena. nema šanse. samo što me tješi to što znam da bi moja želja za promjenom bila ispoštovana, sigurno.
nije sve prekrasno, nemaju novaca, nemaju adekvatan prostor, razredi su premali, ali sve je lakše uz ljude koji se tamo daju stvarno maksimalno. od ravnateljice nadolje. :dada
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la lulamae » 08 ožu 2009, 02:21

alexandra je napisao/la:nije sve prekrasno, nemaju novaca, nemaju adekvatan prostor, razredi su premali, ali sve je lakše uz ljude koji se tamo daju stvarno maksimalno. od ravnateljice nadolje. :dada

samo to je i potrebno..tesko da je negdje bas sve savrseno..ali tamo gdje postoji volja sve ce se ostalo rijesiti..bas mi je drago da vam je tako dobro u skoli..mozda jednog dana,uskoro,vecina nas pocne tako pisati....nekako sumnjam u to, al ajde,bar se nadam..

sto se tice poimanja vremena..ja adrianu kazem kud cemo i kad ici i onda odbrojavamo svaki dan..npr kad je teta bila u australiji..odbrojavali smo koliko puta jos moramo ici na bazen pa ce doci teta..isli smo 4 puta jer je bzen jednom tjedno i teta je dosla za mjesec dana..naucila sam ga i mjesece u godini..tako da zna da je njegov rodendan u lipnju kad sunce sja i kad nam je vruce..a tetin u sijecnju kad je hladno i oblacimo jaknu i sal..u prosincu idemo na bozicni tramvaj kad dolazi djed mraz i tako..tako mu ja objasnjavam..dane u tjednu vec dobro zna jer ih povezuje sa dogadajima..tako da tocno zna kud ide u pon,kud u uto i tako za svaki dan u tjednu jer je raspored prilicno.. stalan..a za sate ga tek sad poucavam..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.