Sada je: 04 kol 2026, 14:00.

O cemu sve voditi racuna kod kupovine stana - hitno

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

O cemu sve voditi racuna kod kupovine stana - hitno

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 11:51

Kupujemo stan vec par godina i nikako da nesto nadjemo. A svoj smo mislili prodavati nakon toga, no cini se da se potrefilo da cemo stanove mjenjati pa nam sada trebaju svi papiri. :conf

Zahtjev za upis u gruntovnicu smo predali pred 10 godina, ali nismo provjerili da li je to rjeseno, nadam se da je.

A kupac/prodavatelj dolazi danas da dogovorimo sve daljnje korake... Advokata cemo uzeti, no nisam sigurna da cu stici s njim razgovarati danas prije tog prvog dogovora, pa molim vase sugestije o cemu sve trebamo misliti. Radi se o stanu u zgradi staroj 30-tak godina, znaci nije kuca i nije novogradnja. Help!

Kaze on, meni treba jedno 15 dana da popakiram stvari u kutije i to je to, a namjestaj predlazem da uglavnom ostane. A ja trudna, ne smijem dizati nista teze od 2-3 kile, stepenice izbjegavati, a selimo se na 5. kat bez lifta (sada smo pola kata nize :mrgreen: ). Ja sam samo rekla da meni sigurno treba malo vise :lol. A i kredit se ceka neko vrijeme. No nije da mi se ne zuri jer treba sve tamo barem donekle srediti i docekati bebaca u novom ambijentu.

Navalite sa savjetima, racunam na vas!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

Re: O cemu sve voditi racuna kod kupovine stana - hitno

PostPostao/la Rimaithor » 11 ožu 2009, 11:55

Tu mozes provjeriti stanje u gruntovnici-link
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 12:11

Primljeno : 12.07.1999. 07:30:00
Vrsta isprave : OSTALE VRSTE ISPRAVA
Oznaka spisa :
Vrsta upisa :
Sadrzaj prijedloga : ZS-xxxx/99, KUPOPRODAJA
Bilj.o kretanju spisa :
Način rješenja : UDOVOLJENO
Datum rješenja : 22.03.2005.
Datum provedbe : 30.03.2005.
Datum otpreme : 30.03.2005.

Ma je li to znaci da je to u redu?!

Ja sam strepila nad tim da je taj dopis sto smo ga dobili i nikad nismo preuzeli mozda trazio neke dodatne dokumente ... Ljubim te rima :kiss

A stvarno su brzi ako ne trazis vezu ;) Skoro 6 godina su to rjesavali :lol

Upis u gruntovnicu je dosta ili treba jos nesto, sjecam se da se spominjalo neko etaziranje, je li mi to nuzno? Npr za kredit, da li je to obavezno ili nije? Selimo se u istu zgradu, drugi ulaz, pa pretpostavljam da ako je njegov stan etaziran, da onda moze biti i moj, i obratno, ako nije njegov, nece biti ni moj. Ili ta logika ne vrijedi?
Zadnja izmjena: MaminMacak; 11 ožu 2009, 12:14; ukupno mijenjano 1 put/a.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 11 ožu 2009, 12:13

pa izvuci i vlasnički s neta, trebalo bi ti pisati da ste vlasnici :mah
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 12:16

gdje, kako? ja sam od prije pola sata u tome i jos paralelno pisem neku ponudu za firmu, grrr
A sad me zvali i da dijete povraca slajm i da dodjemo po nju u Grad mladih, no to tata rjesava.

Uf sta volim kad je napeto :)
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 11 ožu 2009, 12:38

Selimo se u istu zgradu, drugi ulaz, pa pretpostavljam da ako je njegov stan etaziran, da onda moze biti i moj, i obratno
Ne nuzno. Kod nas je islo po ulazima (kako su se susjedi dogovarali).
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la medo14 » 11 ožu 2009, 12:39

a da pitas direktno upravitelja zgrade da li je i vas ulaz etaziran?
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Barbi » 11 ožu 2009, 12:41

Odi tu: http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/main.jsp, upiši broj uloška ili poduloška ili katastarske čestice i izvuci si zk-izvadak.
Onda to isto napravi i za taj drugi stan za koji mijenjate da vidiš je li tamo sve o.k. Taj s kim mijenjaš stan mora biti vlasnik, ne smije biti plombi niti tereta na izvatku. Ako ima treba vidjeti što je to i razriješiti. Kod zamjene stanova nažalost oboje plaćate porez na promet nekretninama (5% od vrijednosti stana) :|, svatko za vrijednost onog stana kojeg stječe zamjenom. U ugovoru morate definirati razliku cijene koju vi nadoplaćujete i rok do kojeg ćete to izvršiti (neka ne bude manji od 2 mjeseca ako namjeravaš za tu razliku podizati kredit).
Ne mogu se sad sjetiti ničeg više.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la lastavica » 11 ožu 2009, 13:31

MaminMacak je napisao/la:A sad me zvali i da dijete povraca slajm i da dodjemo po nju u Grad mladih, no to tata rjesava.

Uf sta volim kad je napeto :)

:hug
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 14:44

Odi tu: http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/main.jsp, upiši broj uloška ili poduloška ili katastarske čestice i izvuci si zk-izvadak.

E tu se jucer nisam snasla, tj. nije mi nista nasao. Ako netko zna neka pogleda umjesto mene:

pise po staroj izmjeri na z.k.cest. xxxx/x upisana u z.k. ul. - k.o. Vrapce staro, po novoj izmjeri cest.br. xxxx/x k.o. Rudes.

Jurim kod pedijatrice pa nastavljam istragu kad se vratim :)

Lastavica, spomenula si nesto i vlasnicki list, kako do toga?
Zadnja izmjena: MaminMacak; 12 ožu 2009, 08:57; ukupno mijenjano 1 put/a.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 11 ožu 2009, 14:50

ZK izvadak i vlasnički list je ista stvar.:)

Ajd trči kod pedijatra, nadam se da je samo viroza u pitanju i da će ona brzo biti dobro.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Novamama » 11 ožu 2009, 14:50

nema Vrapča još na webu, i nama je trebalo,išli smo u gruntovnicu.

za ostalo ne znam detalje, zovi banku, dogovori procjenu pa će ti se stvari iskristalizirati.

a za grad mladih, nadam se da se neće proširiti epidemija ;)
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 11 ožu 2009, 15:21

A je li možda zgrada upisana u knjigu položenih ugovora? U tom slučaju ti treba broj poduloška i tražiš u knjizi položenih ugovora a ne zemljišnoj knjizi određene katastarske općine. Mislim na e-izvadak ali zapravo je isto i kad u gruntovnici tražiš izvadak.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 15:55

za ostalo ne znam detalje, zovi banku, dogovori procjenu pa će ti se stvari iskristalizirati.

Ne treba meni procjena za nas stan, nego valjda za njegov?! A on navodno ima sve papire, to ce sam danas donjeti i onda to predajem odvjetniku. E da, stan je pod hipetekom u Zagrebackoj banci, pa bi mozda cak i preuzeli taj njegov kredit. Eh da Barbi, sad sam skuzila da mi mozes puno vise pomoci nego sam mislila, postoji li takva mogucnost da se nejde u ponovnu procjenu ...? Mi smo isto oboje u Zabi, ali ne znam da li nam se tamo vise isplati dizati kredit ili u stambenoj stedionici. Ma joj, koliko me jos posla ceka. A on bi se preselio za 15 dana, ha, ha :lol

Mislim da djetetu nije nista nego se zazelila mamice, na svoju mamu je, tako je i meni uvijek bilo zlo kad bi negdje otisla i to cak i u srednjoj skoli :dada. Sva sreca da je blizu. Nema niti temperaturu, niti kaslje, kaze ona da je povracala od pizze :dunno. Pedijatrica nista nije vidjela.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 11 ožu 2009, 16:00

MaminMacak je napisao/la: Mislim da djetetu nije nista nego se zazelila mamice, na svoju mamu je, tako je i meni uvijek bilo zlo kad bi negdje otisla i to cak i u srednjoj skoli :dada. Sva sreca da je blizu. Nema niti temperaturu, niti kaslje, kaze ona da je povracala od pizze :dunno. Pedijatrica nista nije vidjela.

ajde super
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 17:05

nema Vrapča još na webu, i nama je trebalo,išli smo u gruntovnicu.

Nema ni Vrapca ni Rudes, a meni se to dvoje spominje pa je valjda zato :dunno

A je li etaziranje stana nuzno za dobivanje kredita?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Novamama » 11 ožu 2009, 17:14

mislim da nije nužno za stare stanove, zato ti ti kažem da kreneš od banke lijepo. oni će ti reći.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 17:19

Evo vec zovem osobnu bankaricu!
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 11 ožu 2009, 22:50

Zna li netko kako ide ono s oslobodjenjem od poreza po broju clanova familije za rjesavanje stambenog pitanja? Nas je troje + beba u busi (se to moze nekako uracunati?) i sad imamo 57 kvadrata, a selimo u 95. Ostava se valjda ne racuna u kvadraturu. A nasla sam:

- za 1 osobu do 50m2 stambenog prostora
- za 2 osobe do 65m2 stambenog prostora
- za 3 osobe do 80m2 stambenog prostora
- za 4 osobe do 90m2 stambenog prostora

Da li to mogu tumaciti tako da cemo platiti porez od 5% samo na 15 (ako se priznaje troje) odnosno 5 kvadrata (ako se priznaje cetvero)?
To bi bilo super, kredit mi je sve nizi i nizi :drink ...

Da, naravno nemamo nikakvu drugu nekretninu na sebi.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 12 ožu 2009, 09:40

koliko znam plaćaš samo na razliku kvadrata :mah
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Novamama » 12 ožu 2009, 09:46

plaća se za razliku kvadrata ako vam je to prva nekretnina. ako nije, plaća se cijela cifra.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 12 ožu 2009, 10:03

Nije nam prva nekretnina nego prva koja nam rjesava stambeno pitanje, a to valjda vrijedi kod tog poreza na nekretnine?!
Kod onog sto se svake godine priznaje kao porezna olaksica od place znam da vrijedi samo prva nekretnina.

Evo smile-ici od mog "bolesnog" djeteta koje mi sada skace po glavi :hug :cheer :joy :grligrli :srca :kiss
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 12 ožu 2009, 10:07

MaminMacak je napisao/la:Nije nam prva nekretnina nego prva koja nam rjesava stambeno pitanje, a to valjda vrijedi kod tog poreza na nekretnine?!
Kod onog sto se svake godine priznaje kao porezna olaksica od place znam da vrijedi samo prva nekretnina.

Evo smile-ici od mog "bolesnog" djeteta koje mi sada skace po glavi :hug :cheer :joy :grligrli :srca :kiss

da, dobro si napisala ovo za porez :)

znači sad se smije kad je doma s mamom i bebom u buši :hug, teta kaže da se moja smije od jutra do mraka ;)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la MaminMacak » 12 ožu 2009, 10:11

da, dobro si napisala ovo za porez :)

Znaci i to je rjeseno, nekako osjecam da ti to znas iz prve ruke :D

Muz upravo javio da je digao vlasnicki list, i nas i njegov s datumom datumom i sve stima. Nas nema tereta, a njegov ima - taj poznati kredit.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunnyapril » 13 ožu 2009, 11:08

porez se plaća na razliku, za bebu u trbuhu ne znam , mi smo imali sličnu situaciju. prijavu na poreznu smo predali nakon poroda, a datum na ugovoru je bio prije poroda, po meni bi trebao broj članova prilikom kupnje-potpisa ugovora.iskreno, nisam to htjela referenta ni pitati u nadi da će mu nekako to promaći :oops:

svakako ne pristaji na nikaavih 15 dana i dobro pazi s tim kako ćemo lako ćemo tipovima.pazi na što se obavezuješ u ugovoru
ne znam da li možeš preuzeti njegov kredit.
mi smo imali stan na kredit koji smo prodavali. a kupac je kupovao kreditom.naša banka je izdala pismo namjere de će kad kupac uplati novce (tj njegova banka) s tim novcima zatvoriti postojeći kredit i skinuti hipoteku.
bile su dvije različite banke i to je uobičajena procedura. inače, najviše ti ovisi o osobnom bankaru, meni je moja napravila jako puno, a u podružnici iste banke u kojoj sam prvo pitala napirlitana koka me jedva pogledala.
pripremi lovu za solemnizaciju kredita kod javnog bilježnika -ovisno o visini kredita, procjenu-ovisno o kvadratima stana, mislim oko 10 eura po kvadratu, ovjere ugovora. pazi si na tečajnu razliku u kupoprodajnom ugovoru,provjeri njegov dug po režijama, iako će ti vjerojatno u ugovoru stajati da je on dužan dati stan bez neneplaćenih potraživanja, elektra gasi svjetlo bez obzira tko bio dužan.

i svakako -u slučaju da želiš adaptirati sad provjeri što se može a što ne s instalacijama napraviti. mi smo imali jednostavnu super zamisao, ali nam nije prošla zbog ne mreš vjerovat 3 cm (nešto sodvodom, da ne kompliciram).

sretno :mah
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sunnyapril » 13 ožu 2009, 11:11

u stvari sad ti ponovo čitam post, šta znači nije nam prva nekretnina?

naime -jednom možeš bti oslobođena poreza za kupnju stana, ako si tu povlasticu već iskoristila prilikom kupnj eprvog onda kod ovog to nije slučaj.
ipak, s obziorm da sam laik , pitaj na poreznoj pa nas pouči!
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rimaithor » 13 ožu 2009, 11:31

Nije nam prva nekretnina nego prva koja nam rjesava stambeno pitanje, a to valjda vrijedi kod tog poreza na nekretnine?!

Nema veze rjesavanje stambenog pitanja. Mozda ste ti ili muz bili samci dok ste kupovali svoju PRVU nekretninu, a tada vam je rjesavala stambeno pitanje :cool
Racuna se i nasljeđeni stan.

Porez ne placas ako nemaš dosada NISTA na sebe u vlasnistvu.

da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,

9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,

9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Rimaithor » 13 ožu 2009, 11:49

Makar... gle ovo: Građanin porezni obveznik koji prvi put kupuje kuću kojom rješava vlastito stambeno pitanje svoje obitelji, a ima u vlasništvu stan od 68m², a zadovoljava ostale uvjete iz Zakona, ostvaruje pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina na površinu do 80m² stambenog prostora, kao građanin koji kupnjom prve nekretnine rješava vlastito stambeno pitanje, jer se vlasništvo stana od 68m² ne smatra riješenim stambenim pitanjem tročlane obitelji.
Link
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la JiA » 13 ožu 2009, 11:53

Sorry sto ulijecem, nista ovo ne razumijem pa molim one koji razumiju da mi odgovore sa jednostavnim da ili ne.
1. nekretnina 65 m2
kupujem drugu nekretninu nakon sto prodam ovu prvu.
vjerojatno ce i ona biti slicnih kvadrata.
placam 5 % poreza na cijelu cijenu novog stana?
Da ili ne?

1. nekretnina je 65 m 2
kupujem drugu nakon sto prodam prvu. koliko kvadrata mora imati ta druga a da bi bila adekvatna za 4-članu obitelj? imam li tu kakvih poreznih "olaksica"?

ili ja u bilo kojem slucaju placam tih 5 % od pune cijene stana?
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la Rimaithor » 13 ožu 2009, 12:06

Po ovoj tablici koju sam stavila u zadnjem postu, za cetveroclanu obitelj mozes kupiti stan do 90 kvadrata bez placanja poreza.
Vise ni ja nis ne kuzim :lol
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

Sljedeća

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.