Sada je: 07 kol 2026, 17:23.

vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2009, 11:14

za pocetak otvaram zajednicki a ako bude potrebno kasnije mozemo i svaki posebno.
samo se raspisite :proljece

a ako mislite da bi bilo bolje odmah u startu sve razvrstati, odnosno za svaku ovu kategoriju otvoriti poseban kutak, samo recite, nista lakse ;)
Solea
Sveta krava

Re: vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

PostPostao/la Krumpirić » 25 ožu 2009, 11:23

jeeeeeeeeeeee :zekohop
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la cleonikky » 25 ožu 2009, 12:57

nadam se da cu ovdje nalaziti interesantne recepte :zekomah
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Arkana10 » 25 ožu 2009, 14:11

hvala ti od srca na kutku. Recepte cekajte sutra.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la IvaV » 25 ožu 2009, 14:18

Ja sam bas znatizeljna i veselim se receptima :pise
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la Kris2 » 25 ožu 2009, 14:23

I ja ću pokušati malo pratiti, baš u zadnje vrijeme imam potrebu malo poraditi na našoj prehrani u ovom smjeru :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la frrr » 25 ožu 2009, 14:35

jeeeeeej!

mene zanimaju ideje za makro/vege kompletni ručak. iako se hranimo kombinirano, naginjemo makrobiotici, ali primijetila sam da naginjem tome da mi fali ono što bi bilo pečeno meso u ručku.
ono, napravim povrće i/ili žitaricu i onda imam osjećaj da je to samo prilog i imam potrebu onda napraviti još neki nadomjestak za komad mesa pa uglavnom pržim tofu, seitan ili tempeh. možda tog filinga ne bi bilo da imam vremena uz bebu po pravilima makrobiotike napraviti po 4-5 malih jela, ali nema šanse da to izvedem.

i nije na smo neki mesojedi inače pa da nam fali, jednostavno valjda imam u glavi taj koncept ručka da je jelo od žitarice ili povrća samo prilog :dunno

jučer smo imali paradjz juhu s ječmom i slanutkom, špinat na živo (kratko kuhan pa preliven maslinovim, limunom, češnjakom i maslinama) i rižu s mrkvom i lećom. ništa za ispeć nisam ni imala i ručak je bio super, al svejedno sam imala neki filing u primozgu k'o da sam pola ručka napravila samo.

danas sam namjerno išla na neku makro verziju klasičnog ručka jer dugo nismo jeli nešto pečeno, a kako dolazi proljeće sve ćemo manje pa da se još malo osladimo - prženi seitan premazan senfom i mrkva/krumpir/bundeva/luk pečeni u pećnici, zelena salata. juha od ostataka povrća iz frižidera.

da ne duljim - prijedlozi? što vi kuhate?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Arkana10 » 26 ožu 2009, 12:59

Frr mislim da ti je to samo u glavi. skuhala si super rucak, ne treba ti klasika zamjena za meso+prilog.
*
ja sam juce radila spagete sa mrkvom po receptu iz knjige Jadranke Boban Pejic.
Danas cu rizoto sa gljivama, krem juha od brokula i neka svjeza salata.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la olja » 26 ožu 2009, 13:00

Svi se nadamo receptima :)

Frrr, osobno nemam taj problem da mi uz neko povrtno varivo ili zitarice, mahunarke, fali meso :dunno Ali imam jednog koji ima taj problem ;) Zato njemu (a onda i sebi, naravno) znam posluziti npr. pecene ili grilovane gljive ili patlidzan - meni su i jedno i drugo prava i odlicna zamjena za sniclu.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la frrr » 26 ožu 2009, 19:30

arkana10 - obožavam taj recept i te špagete s mrkvom. tako jednostavno, a prefino.

ne fali mi meso, fali mi nešto pečeno/prženo. i ne fali mi uz varivo ili uz tjesteninu s umakom, ne znam što da napravim uz, npr., rižu s povrćem. ili pareno povrće i palentu. samo to mi nije kompletan ručak, makar i uz salatu i juhu prije.
a grilat gljive/patlidžane/tofu/tempeh/seitan je upravo ono što pitam kako izbjeći. imam osjećaj da ak ispržim, štajaznam, tofu i napravim rižu s povrćem samo radim vege verziju klasičnog ručka. a ja ne bih da uz žitaricu+povrće uvijek moram nešto grilat.

danas imala za ručak ostatke od jučer + pareni kineski kupus.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 09:03

moja shema rucka je: juha (miso ili krem), zitarica sa posutim sjemenkama, nekoliko vrsta povrca, mahunarka/seitan/tofu, alga (ne svaki dan), salata (proljece/ljeto, zimi cesce ukiseljeno)
Ovo przeno mi vise fali zimi, ljeti mi je najbolje kad skuham tjesteninu i pomijesam s algama, nasjeckanim povrcem, klicama i kakvim umakom od tofua....Klice jako volim, osobito potocarku i rotkvice. Juha od klica slanutka mi je jedna od najboljih.
sta cemo zapravo pisati ovdje, recepte, sta smo kuhali...nije mi bas jasno kako je topic zamisljen...ili stihijski...po potrebama i inspiraciji? :bojajaja
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 27 ožu 2009, 09:55

Ivanach, di kupuješ klice? Naravno ako živiš u Zagrebu :) ?

Ja naime ne uspijevam nigdje kupiti tako svježe, moćne kao jedne tu iz lokalnog kineskog restorana :lol! I naravno, ne mogu se smirit dok to ne pronađem. Bolje bi bilo da ih nikad nisam ni probala, u kineza mislim.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la mamainana » 27 ožu 2009, 09:57

koliko sam shvatila ivana radi klice, a ja želim postupak rada
i kako ih pripremati
meni su klice kod kineza isto zakon
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 27 ožu 2009, 09:59

Spremna sam i na rad :mrgreen: .
Inače nažalost nisam neki gurman, sve mi je dobro ;) , ali ovo mi je nepremostivo :lol.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 11:11

vecina klica se priprema na isti nacin:
Prvo se operu i namoce. o vrsti klica ovisi duzina namakanja, mahunarke se namacu duze (slanutak i po 12 sati) a sjeme rotkvice ili alfa alfa nekih 4-6 sati. Nakon toga se stave u steriliziranu teglu (ja teglu ubacim u pecnicu na neko vrijeme pa kad se ohladi dodam zrna) i pokriju gazom i gumicom. Zatim se polegnu s tim da se pod donju stranu postavi nesto tako da leze podignute za nekih 45 stupnjeva tako da visak vlage moze izlaziti kroz gazu van. Svaki dan se moraju kvasiti- dodavati vodu-istresti-polegnuti. Za neke klice dovoljna su dva dana, a neke klijaju i po 5-6 dana. Alfa alfa npr. moraju prva dva dana biti na tamnom mjestu. U bio&bio se moze kupiti knjizica Klice od Toncike Cukrov. Uz savjete o klijanju su i recepti. super je a nije skupa. Potočarka klija drukcije- na pladanj stavim deblji sloj kuhinjskog papira i rasporedim sjemenke. Povremeno vlazim. i to je to. Uvijek imam svjeze klice za salate, juhe, variva...
Zadnja izmjena: ivanaCH; 27 ožu 2009, 11:22; ukupno mijenjano 1 put/a.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 27 ožu 2009, 11:15

ivanaCH je napisao/la:Prvo se operu i namoce.

Kaj to znači prvo se operu? Što se opere? Di to kupim?

Ja naime kupim ovak nekaj u prozirnoj kutiji :mrgreen: :

slika

A nekak mi se čini da je to na kraju tvoje priče :mah .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 11:18

posto je ovo meni omiljena tema (ne daj boze da se sretnete sa mnom kad sam u moodu...strasno :zzz )
napisat cu neke od svojih ruckova:
pon: minestrone juha
tempeh s brokulom
riza
hijiki s bademima

ut: krem juha od brokule
pire od crvene lece
quinoa salata sa arame algama
kuhana rastika sa kaparima i dulse algom

sri: juha s shitake gljivama i japanskom tjesteninom
seitan u umaku od gljiva
nori tempura
blitva s limunom
riza

cet:
proso
pirjane mungo mladice
parena brokula s umakom od umeboshi sljive i tahinija
salata od mrkve

pet:
juha od klica slanutka
prokulice dinstane s lukom i domacom salsom
riza i proso
parena mrkva i brokula
hijiki
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 11:20

ako zelis ovo sa slike kupis mungo soju. Operes zrna. Pa ih namocis...pa dalje...ako zelis mozes jesti klice, a mozes koji dan duze pustiti da izrastu mladice. I onda uzmes poriluk jedan, gljive, pa dinstas, pa dodas mladice pa dinstas, pa malo soli ili soja sosa...i mljac. bar meni.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 11:26

pisala sam ove menije jer me frrr potakla. meni vise nista ne fali...hocu reci nemam taj osjecaj da mi fali nesto u obroku. Ali u pocetku sam morala povecati broj obroka. I sada kad sam se navikla ostala dva obroka, dakle dorucak i ono sto jedem na poslu, sam morala pazljivo odrediti prema onom sto jedem za rucak pa i cijeli taj tjedan. Tako da budem sigurna da kombiniram raznolike namirnice i razne stilove pripreme od parenja, kuhanja, przenja, tempure... itd. Zato si i pripremam tjedni menu.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la saptacica » 27 ožu 2009, 11:28

Hvala :mah !

Meni su super svježe, na salatu :) ! Pa se tako baš jako osjeti razlika u okusu.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la frrr » 27 ožu 2009, 12:38

ivanaCH je napisao/la:pisala sam ove menije jer me frrr potakla. meni vise nista ne fali...

ivana, svaka čast, samo ti daj...i daj neke recepte, idem sad pročit to što si navela pa žicam recepte...
meni ne fali u smislu da mi nije dosta hrane nego nemam u glavi taj osjećaj kompletnog ručka...vidim da kuhamo po istim kuharicama (ja sam još početnik u makrobiotici pa rijetko izmišljam sama jela, uglavnom radim po recepima) i baš sam neki dan htjela raditi taj pire od crvene leće, djeluje super, a nije komplicirano...i uz to bih napravila još neko pareno povrće i onda nisam znala što još uz to...to mi je oboje više kao prilog i taj ručak nisam na kraju radila jer nisam imala nikakav tempeh/tofu/seitan za ispržit uz to (iako zapravo nema potrebe jer je leća mahunarka)

ako ne pržim nešto onda mi se ručkovi svode na neki umak od dinstanog povrća + žitarica :dunno

velika su pomoć i inspiracija tvoji meniji...

daj recepte za:
quinoa salata sa arame algama
kuhana rastika sa kaparima i dulse algom
umak od umeboshi sljive i tahinija
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 27 ožu 2009, 12:50

i recept za špagete s mrkvom molim :klanja

edit: jel ima netko tko kuha po ayurvedi?
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la frrr » 27 ožu 2009, 12:58

ooo, vrlo jednostavno
skuhaš špagete (trebale bi integralne, ja kuham poluinteralne jer integralna tjestenina čak ni meni nije nešto). na malo tamnog sezamovog ulja minutu dvije propirjaš na štapiće narezane cca 2 velike mrkve. bubneš tjesteninu na to, smanjiš malo vatru, poklopiš i pustiš cca 15 min. dodaš cca 3-4 žlice tamarija, promiješaš i gotovo.
prije jela pospeš prženim sezamom.
stvarno preeeefino, a pis of kej za napravit...

ja sam radila i na maslinovom kad nisam imala sezamovog, ok je, al nije baš tako jako fino. i dodala sam tikvice par puta, isto je odlično.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 27 ožu 2009, 12:59

super, hvala :joy

baš si mislim kako bih si tako nešto napravila, odlično zvuči.

edit: a malo makrobiotike za neznalice. koja je razlika između shoyu i tamari sosa?
thalia
Von Trapp

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 13:15

i jedno i drugo je nusprodukt pri fermentaciji soje. razlika je u tome sto shoyu sadrzi i psenicu a tamari je samo od soje. pa je time kvalitetniji i skuplji.

frrrr i ja nisam na razini da sama smisljam recepte barem ne takve koji bi zasluzili da ih se hvali i prenosi dalje. Kad pripremam tjedni menu imam pri ruci sve knjizice Mirisi i okusi Makronove, Veliku makrobioticku kuharicu Aveline Kushi, jos jednu od M. Kushi na engleskom, neke recepte C. Pirello koje sam skinula s neta. Ove druge dvije knjige sadrze i primjere sezonskih jelovnika pa si prema tome kombiniram. Desi mi se da uzmem kuharicu Proljece i cijeli tjedan kuham iz nje.
ova rastika je doslovno to sto pise: kuhana rastika ali rezana na rezance od 1 cm (suprotno makro pravilima jer je meni ovako ukusnija), kratko kuhana dulse i kapari umjesto drugih zacina i jos malo maslinovog ulja.

1 umeboshi sljiva, dvije zlice tahnija umutiti u suribaciju s malo mlake vode. Dodati nasjeckani mladi luk. E sad ako volis slanije dodajes vise sljive ili smanjis.... po zelji

quinoa salata: skuha se quinoa i ostavi da se ohladi. Nareze se mladi luk, rotkvice, doda se kukuruz, kuhana arame, krupno ribana mrkva, na suho poprzene sjemenke suncokreta, buce i sezama (ne mogu se sjetit jel ide jos nesto) i zacini se sa tamarijem, maslinovim uljem i rizinim octom. KOlicina po ukusu. Ovo mi je najdrazi recept za quinou, jer inace mi ta beskrajno zdrava zitarica nije bas draga.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 27 ožu 2009, 13:25

mmmljac, ova salata je mljac. kako kuhaš arame, s tamarijem ili samo u vodi? nisam ih nikad kuhala same, nego uvijek onak kao malo jelo od algi...
dulse algu nisam nikad koristila, kako se ona sprema?

jedva čekam kuhat iz Proljeća, samo da dođu sve namirnice na plac! proljeće i ljeto su mi najdraže kuharice i iz njih sam puno recepata kuhala.
iako, vidiš, ja nikad ne planiram jelovnike...eventualno dan prije smislim što ću kuhat okvirno pa stavim namakat ili si skuham žitaricu ili mahunarku.

čekam da ponovno počnem raditi, da financijski malo stanemo na noge pa da odem na onaj osnovni makro vikend u makronovu

thalia
- njabitnija razlika je da je tamari jači. obično ide 3 žlice tamarija ili 5 žlica shoyua ;)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 27 ožu 2009, 13:27

hvala, sad mi je jasnije.
ja sam danas slinila nad Proljećem, predivna je kuharica. i ja sve čekam što više fuševa i svojih poslova da financijski polovim sve što trebam :mrgreen:

ponavljam pitanje da se ne izgubi, jel kuha netko po ayurvedi? :lebdi
thalia
Von Trapp

PostPostao/la frrr » 27 ožu 2009, 13:36

thalia je napisao/la:ponavljam pitanje da se ne izgubi, jel kuha netko po ayurvedi? :lebdi

i mene zanima
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 27 ožu 2009, 13:39

cure, i na sortiranima sam otvorila ladicu ;)
mozete i same tamo ubacivati recepte.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la ivanaCH » 27 ožu 2009, 13:39

arame kuham u vodi s malo shoyua. Tamari obicno koristim za medicinske svrhe i salate a za marinade i slicne stvari koristim shoyu.
dulse se prvo namoci (ne dugo) pa ako je potrebno kratko kuha. U Americi sam kupovala neku koju je bilo dovoljno namociti. Treba je dok je suha dobro pregledati i ocistiti jer moze biti i kamencica unutra. Ja sam prosla osnovni vikend ali bih htjela icu u Skolu prirodne kuhinje. to me strasno privlaci samo trebam skupit novce i ulovit pogodan termin. I htjela bih proci tecaje "prehrana po godisnjim dobima" jer sam se na svom tijelu uvjerila koliko je vazno voditi racuna o tome.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.