Sada je: 24 kol 2026, 20:17.

skidanje temperature, podsjetite me!!!

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Re: skidanje temperature, podsjetite me!!!

PostPostao/la tamagoči » 11 ožu 2009, 15:14

medicinski alkohol se trljanjem odmah upije i ispari u zrak i nema mirisa, tako da ne može naškodit djetetu. I to je umasiravanje, a ne zamatanje. A vjeruj mi da ti djete gori sa 40,2 mazala biš ga i s fekalijama da znaš da će to pomoć. Pogotovo ako si nedavno doživjela tragediju s jednim djetetom. Vjeruj mi.
tamagoči
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la swenova mama » 11 ožu 2009, 16:58

tamagoci, znaci medicinski alkohol ispari i nema para jer nema mirisa? Nije ti to bas tako.
Gle, razlicite su metode kojima roditelji pokusavaju spustiti temp djetetu. Ovo je metoda koja je napustena upravo iz razloga kojeg sam ti rekla. Mene su prije 35 godina zamotali u plahtu natopljenu medicinskim alkoholom jer se to tada tako radilo. Kasnije se otkrilo da to i nije tako dobro. Govorim ti o saznanjima, a to sto ces ti raditi kod kuce, samo je tvoja stvar. Osobno, uvijek imam drugi nacin kako cu djetetu skinut temp, makar i tusiranjem mlakom vodom, sto je, u stvari, jednak princip- hladna tekucina na tijelu, samo je sporiji.

cleonikky,
promalo mi, sori. Taj se razmak preporucuje kod nas, kraci bi mogao dovesti do prenaglog pada temp (lijek pocinje djelovati u nekom trenutku i traje neko vrijeme), i navodno je prevelik udar na jetru.
E sad.. ja sam znala dat i na 3 sata, kad bih vidjela da nista ne pomaze, ali na 2 se ipak nisam usudila. Ako ti je ped rekao da mozes, a sta ja znam, ti daj. za tako kratak razmak ja bih vise voljela da mi je dijete pod ped paskom (recimo, u zaraznoj kod nas ce ti djetetu odmah dati ibuprofen iako si mu sat prije dao paracetamol, ako jos kuri, njih nije nesto briga za razmake). Ja, dakle, ja, ne usudim se. Pogotovo nakon alergijske reakcije starijeg na paracetamol koja se pojavila kad je imao 5 i pol godina, a do tada ga je normalno uzimao.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la breg » 11 ožu 2009, 18:40

Uz lijekove za skidanje temperature samo tuširanje, mokre čarape na noge i to je to
Nikakav alkohol ne dolazi u obzir, to nam napomenuli doktori.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la wiksy » 11 ožu 2009, 21:17

joj, joj...
alkohol... potpuno nepotrebno! mlaki oblozi preko cijelog tijela, izuzev glave, naravno, i mijenjaj i svakih 10-15 min.
puno učinkovitije.
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 12 ožu 2009, 11:34

Duga
podobna za kumu

PostPostao/la cleonikky » 13 ožu 2009, 02:31

tnx swenki :)
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la swenova mama » 18 ožu 2009, 20:50

Prostorija u kojoj dijete s temperaturom boravi treba biti rashlađena, a ono razodjeveno kako bi se omogućilo postupno odavanje temperature tijela u okolicu. Nakon davanja lijeka za snižavanje temperature preporuča se pričekati dvadesetak minuta da počne djelovati i tek potom dijete hladiti tuširanjem ili kupanjem u kadici, tako da voda ne bude hladnija nego za 1 stupanj Celzijusov od tijela. Ako je voda hladnija, može kod djeteta izazvati drhtavicu što će mu dodatno povisiti temperaturu, umjesto da ju snizi, a i neugodna je. Lijekovi za snižavanje temperature zakočiti će djelovanje centra za drhtanje.

Djetetu u kadicu možete staviti igračku da se zabavi pa sa spužvicom uzimati vodu i cijediti ju po glavici i tijelu. Najpogodnije je da voda bude 37 stupnjeva Celzijusa, a da dijete u njoj boravi dvadesetak minuta. Nakon toga, dijete možete izvaditi van, a ako je temperatura i dalje visoka, dobro je dijete omotati u pelenu ili ručnik namočen u vodu sobne temperature, odstajalu, i to povremeno mijenjati. Utrljavanje alkohola treba izbjegavati, jer prenaglo ohladi površinu kože i izazove sužavanje krvnih žila pa nema daljnjeg učinka spuštanja temperature. Osim toga, dio alkohola prodire kroz kožu, a drugi dio dospijeva u organizam djeteta udisanjem alkoholnih para.

ovo pronadjoh u tekstu od jovancevica.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Gabrić » 30 ožu 2009, 18:06

IINA je napisao/la:Problem je ako prestane temp. pa se nakon nekoliko dana opet pojavi.

Zbog čega je to problem? Na što to ukazuje? To se nama dogodilo. Usrijedu ponoći je imao temp., onda dva dana ništa i od petka ponoći konstantno temp., svaki dan sve viša. Bili kod dr. rekli svi viroza. Temp. mu čak i nije tako visoka, max. 39 (mjereno ispod pazuha), ali već iznad 38 on je skroz klonuo. Jedva da plače, samo stenje i koža mu bude crvenkasta. Pokušavam mu ne davati lupocet što je moguće duže, ali kad mu tako skoči temp. sav je jadan. Ne znam da li mi je bolje dati mu čepić već oko 38 ili da ga pustim da se sam bori. Ta visoka temp. ga jako iscrpljuje. :(
I gdje je bolje mjeriti temp. rektalno ili pod pazuhom?
slikaslika
Gabrić
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la sanelina » 31 ožu 2009, 10:15

Ja ti npr.draga Gabrić toplomjer gotovo uopće ne koristim.Samo gledam i pratim opće stanje.Ako su nervozni,klonuli,odnosno ako im "temperatura smeta"bez obzira na visinu ja dam lijek.E prije spavanja ako je taj dan imao temperaturu dam parac.da se naspava i da mu ne ometa san.Doduše,fala Bogu,niti jedno dijete mi nije imalo f.konvulzije pa sebi mogu omogućiti taj"luxuz". :mah
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 31 ožu 2009, 10:20

Gabrić je napisao/la:
IINA je napisao/la:Problem je ako prestane temp. pa se nakon nekoliko dana opet pojavi.

Zbog čega je to problem? Na što to ukazuje? To se nama dogodilo. Usrijedu ponoći je imao temp., onda dva dana ništa i od petka ponoći konstantno temp., svaki dan sve viša. Bili kod dr. rekli svi viroza. Temp. mu čak i nije tako visoka, max. 39 (mjereno ispod pazuha), ali već iznad 38 on je skroz klonuo. Jedva da plače, samo stenje i koža mu bude crvenkasta. Pokušavam mu ne davati lupocet što je moguće duže, ali kad mu tako skoči temp. sav je jadan. Ne znam da li mi je bolje dati mu čepić već oko 38 ili da ga pustim da se sam bori. Ta visoka temp. ga jako iscrpljuje. :(
I gdje je bolje mjeriti temp. rektalno ili pod pazuhom?

Može ukazivati na komplikaciju viroze, odnosno suprainfekt nekom bakterijom.
Svejedno je gdje mjeriš temp. ako je mjeriš pravilno i ako je znaš očitati.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 31 ožu 2009, 13:15

Gabrić, na tvom mjestu ja bih odmah ponovno doktoru, jer koliko vidim, tvoja beba je mala - 6 mjeseci tek i ne bih se oslonila na - "kažu viroza" (što ne znači na kraju da i nije, ali...), a ako razumijem i taj drugi ciklus temperature mu traje već tri dana (petak-ponedjeljak kad si pisala post).
Želim vam brzo ozdravljenje.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Gabrić » 31 ožu 2009, 15:09

Hvala svima.
Sad i ja imam temp. svaka košćica me boli, kao da je gripa.
Bili smo za vikend u dječjoj bolnici gdje su i potvrdili da je viroza u pitanju. Vadili su mu krv i mokraću, sve je bilo u redu. Onda su nas poslali kod još jedne liječnice da mu pogleda uši i ona je rekla da ne bi davala antibiotik. Svejedno ću još nazvati njegovu ped.
slikaslika
Gabrić
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 31 ožu 2009, 15:15

O tome se i radi.
Viroza se za par sati, a kamoli dana može kod djece iskomplicirati.
Nama se to baš prošli tjedan dogodilo.
U srijedu temp., četvrtak kod ped. sve OK, ali nam dala uputnicu za
krv ako se do idućeg jutra ne smiri. Petak krv-crp. leukociti, bijela slika, sve OK.
Subotu se temp. pojačala, nije se mogla ničim sniziti, opet kod dr, a do tada se
razvila-upala sinusa, upala grla i početak upale uha.
Naročito prestanak i ponovni početak temperature je indikacija za otić ponovno doktoru.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Gabrić » 01 tra 2009, 10:36

Hvala IINA, to ćemo i napraviti.
slikaslika
Gabrić
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 01 tra 2009, 10:53

off topic

IINA je napisao/la:O tome se i radi.
Viroza se za par sati, a kamoli dana može kod djece iskomplicirati.
Nama se to baš prošli tjedan dogodilo.
U srijedu temp., četvrtak kod ped. sve OK, ali nam dala uputnicu za
krv ako se do idućeg jutra ne smiri.
Petak krv-crp. leukociti, bijela slika, sve OK.
Subotu se temp. pojačala, nije se mogla ničim sniziti, opet kod dr, a do tada se
razvila-upala sinusa, upala grla i početak upale uha.
Naročito prestanak i ponovni početak temperature je indikacija za otić ponovno doktoru.

IINA, ti sa svojom curkom ideš kod dr prvi dan nakon što se pojavi temp. (mislim, ne spominješ nikakve druge simptome :dunno) pa mi ovo "zapelo za oko".
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Tonka.M » 03 tra 2009, 11:31

noćas mu se tempica popela na 38,4 skinula sam ju čepićem lupoceta i pala je na 37,1
ujutro, nakon buđenja temp 37,8, sad je već na 38
nisam mu ništa dala, jel to OK? Osim kaj mu na žličicu pokušavam dat malo soka od jabuke, al neće..

pedica nam radi tek popodne, a ovo nam je prva veća temperatura pa sam malo... tak :oops:
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SlucajniGost » 03 tra 2009, 11:56

tonka, ako je posebno klonuo od temperature, ja bi mu dala. inače ne dajem dok ne prijeđe 38,5 (pod pazuhom). ali tvoj je nedonošče, ne znam imate li kakve upute od pedijatrice i da li se u vašem slučaju reagira i prije (na 38).
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 03 tra 2009, 12:10

Duga je napisao/la:[b]

IINA, ti sa svojom curkom ideš kod dr prvi dan nakon što se pojavi temp. (mislim, ne spominješ nikakve druge simptome :dunno) pa mi ovo "zapelo za oko".

U principu ne.
Obično sam čekala tri dana, ukoliko nije tem. 40 + još nekaj i ako se normalno da spustiti.
Obično je temp. koja ne silazi nikako ispod 39 uzrokovana bakterijama, a
virusne ma kako visoke bile se lijepo daju skinuti. Ovo je onako okvirno, nije kruto pravilo.
Ovaj puta morala sam ići zbog bolovanja, ali i tada je prošlo 24 sata od početka bolesti, a to
je ono vrijeme u kojem se ne preporučuje dolaziti :dunno
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Tonka.M » 03 tra 2009, 13:08

SG nije posebno klonuo, malo je mirniji, al i dalje je živ..

a nemammo nikakvih uputstava za tempicu, ovo nam jeprvi put da kuri...u pol 2 počinje raditi pedica pa ću vidjeti..

hvala :)
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Gabrić » 04 tra 2009, 07:53

Nama se viroza naravno zakomplicirala. Nakon Gabrielovih ima temp., nema temp., otišli kod ped i ispalo je da ima početak upale uha. Dobili atb. Također mm i ja zbog upale sinusa. :(
slikaslika
Gabrić
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Jullishka » 05 tra 2009, 13:13

Ono sa alkoholom, secam se da kad sam ja bila klinka, stavljali su mi carapice natopljene u sircetu, znaci nije bio alkohol, ali verovatno deluje posto i dan danas znam ljude koji visoku temperaturu skidaju sa sircetom na carapama.
I meni ovde kazu alkohol, ali alkohol mi ne dolazi u obzir. Pre cu ga tusirati i davati sirupe protiv temp, nego alkohol.
Vanja je cele prosle nedelje imao visoku temperaturu. Ok, nije prosla 39,9 ali nisam ni htela da cekam. Iako je pio Sumamed, njemu se temp nije spustala. Krvna slika ok, urin ok...a temperaturu je imao i dalje, a pio je i taj azitromicin, i to zatosto je dr rekao da ima bele naslage na krajnicima.
S jedne strane, nikako nisam pristalica jakih antibiotika (pogotovo sumamed) ali kad su nam ga prepisali, bila sam u blagom soku, plaseci se sta ce se desiti ako ne dam :roll: U stvari, uvek kad je ATB u pitanju, ja se silno lomim oko davanja istog...posebno sto je u mesec dana popio tri doze razlicitih antibiotika :angry
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Duga » 06 tra 2009, 14:03

O utrljavanju alkohola radi skidanja temp. sam našla ovaj odgovor pedijatra:

Ne želeći polemizirati ni sa kim, citiram Mardešićev udžbenik Pedijatrije (izd. Školska knjiga, Zagreb, 2000.), koji na strani 1087. navodi:
"Trljanje kože razrijeđenim alkoholom ili mlakom vodom ima sličan, ali vjerojatno slabiji učinak. Svrha je trljanja da koža pocrveni i da se na taj način hiperemijom poveća otpuštanje topline kroz kožu. Udisanje alkoholnih para koje pritom nastaju, može u male dojenčadi izazvati čak i otrovanje alkoholom, što je u pojedinačnim slučajevima bilo dokazano mjerenjem koncentracije alkohola u krvi. Takva zapažanja nalažu oprez i umjerenost u primjeni alkohola."

Trljanje alkoholom ne izaziva stezanje krvnih žila nego upravo suprotno - širenje krvnih žila. Kad je dijete visoko febrilno koža bude hladna ("ruke i noge hladne k'o led"), a takva koža slabo otpušta toplinu. Da bi koža ponovno dobro otpuštala toplinu mora se ugrijati, a krvne žile u koži proširiti. Tu pomaže trljanje minutu- dvije razblaženim alkoholom ili domaćom komovicom (alkohol iz ljekarne je 70%, pa ga s vodom valja razrijediti u omjeru 1: 2). Potom nastaviti desetak minuta kupanje u toploj vodi ili obloge od tople vode (ne hladna, ne mlaka). Oblog spravljate od nekoliko tetra pelena namočenih u toplu vodu, ocijeđenih i omotanih oko trupa i ekstremiteta (ne glave) ili jednostavno umotate dijete u mokru plahtu i pokrijete još i suhom plahtom da se ne hladi prenaglo. Ne primjenjivati obloge od alkohola, upravo radi mogućnosti udisanja alkoholnih isparenja.

Svakom tko je vidio nepoželjnu reakciju djeteta na primjerice Voltaren čepić (koža bude plava kao šljiva bistrica), diskusija o opasnostima od kratkotrajnog trljanja razblaženim alkoholom izgleda smiješna. Da ne pišem o davanju lijeka na lijek (što spominjete), ne pazeći na prethodne doze i vrijeme davanja drugih lijekova, treba samo pogledati popis nuspojava lijekova koji se upotrebljavaju za snižavanje povišene temperature i svakom će biti sve jasno.

Koga zanima link

http://www.ordinacija-stanfel.hr/oglasi ... ?f=5&t=177
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la swenova mama » 06 tra 2009, 15:47

duga, pronasla si odgovor meni, tj na moje pitanje.
I kao sto se vidi iz jovancevicevog teksta, pedijatri se ne mogu dogovoriti alkohol da ili ne.
A kad se ne mogu dogovoriti, ja bih radije ne. :kima
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 07 tra 2009, 07:28

Slažem se s tobom. Svoje mišljenje o alkoholu sam već ranije napisala.
No, razlog stavljanja ovog teksta i linka je više da mame koje pribjegnu ovakvom rješenju (vidim da se navodi baš kod ludih, neskidajućih temp.) da ga koriste na opisani način.

Zanimljivo je (ako je to uopće pravi izraz) kako su oprečna mišljenja o sužavanju / širenju krvnih žila na okrajinama pod utjecajem alkohola koji se utrljava. :cool
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Gabrić » 07 tra 2009, 10:27

Alkohol je lako hlapiva tekućina i kao takav brže odvodi toplinu sa tijela koje hladi. Mislim da ne može u tom razrjeđenju imati utjecaj na veće krvne žile kad se primjenjuje preko kože, osim ako se ne resorbira u organizam. A ako se resorbira, to je isto kao da ste djetetu dali popiti jednu čašicu, a to sigurno nitko ne bi. Plus još alkoholne pare koje se najbrže resorbiraju putem pluća u organizam. Ja ga ne bi ni sebi stavila.
slikaslika
Gabrić
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 24 ruj 2009, 21:46

Podižem topic!

Sve mi je ko u magli.
Curka mi je dobila temperaturu i kod 38,7 sam joj dala Panadol baby sirup (nedugo poslije se popela na 39 što je uobičajeno da još nešto poraste) jer želim da se dijete odmori i malo odspava.
Muči me doziranje. Kupila sam Panadol jer Lupocet sirup ne podnosi i odmah ga je znala povratiti, a u ljekarni su rekli da djeca bolje prihvaćaju okus Panadola.

Dala sam joj 7,5 ml jer ima oko 13,5kg obzirom na njihovu tablicu na sirupu (ima 4 godine).

Na kutijici piše:
10-13kg (1-2 godine) 7ml
13-15 kg (2-3 godine) 9ml
15-21 kg(3-6 godina) 10ml

Teško se nalazim u ovoj tablici zbog njezinih mjera :|

Sad znam da ide 10mg/1kg tjelesne težine i da je 120mg=5ml...i tu mi nije jasno ovo njihovo doziranje na Panadol baby sirupu :conf . Trebala bi dobiti cca 130mg paracetamola što je cca 6 ml. Ta tablica za doziranje mi se čini jako nezahvalna - koliko joj zapravo trebam dati sirupa? Jesam li zeznula i previše/premalo joj dala jer više nisam znala šta s kilama, šta s godinama?
hvala
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Barbi » 24 ruj 2009, 22:36

Ja mislim da su važne kile a ne godine. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la SlucajniGost » 24 ruj 2009, 22:52

ja isto :dunno
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 25 ruj 2009, 10:14

I meni je tjelesna težina jedina relevantna, ali me sinoć ta njihova tablica gdje se vode i po težini i po starosti malo :conf
hvala, cure
dobro je reagirala ovaj puta na paracetamol (za sada ima samo šmrkav nos)
Duga
podobna za kumu

Prethodna

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.