Sada je: 24 kol 2026, 23:36.

uvucen bubnjic

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

uvucen bubnjic

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 17:06

Ima li netko takvo iskustvo? Zasto i kako i da li je radilo ikakvih problema?

Lukas je naime nedavno imao problema s sluhom, to smo skuzili mi sami doma. Odveli ga ORL doktoru, otkrio upalu sinusa (koja se nije a ma bas nikako na van iskazivala), posljedica skupljanje sluzi u srednjem uhu, pritisak na bubnjic i eto loseg sluha. Odredio terapiju atb, operil, nasonex, fluimukan, mi sve odradili, sluz nestala, sve cisto, krajnici OK, provjera sluha OK. Medjutim sad doktor kaze da Lukas ima uvucene bubnjice i da ako se oni ne izravnaju u 2 mjeseca preporucuje operaciju trece madule (treca mu je mandula OK, nema nikakvih problema s njom, i na pregledu je bila OK). Zanima me da li je netko imao slican primjer.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

Re: uvucen bubnjic

PostPostao/la SlucajniGost » 14 tra 2009, 18:24

Imao je moj na oba uha.
Inhaliranje svakodnevno i boravak na moru (taman je bilo ovako proljeće). Kako je moj tada imao dvije godine, onda mu je preporučilo lizaljke i kiki bombone. Tvoj sad već možda može žvake, ne znam.
Timpanometriju (ili grafiju, više sam zaboravila) ste radili?
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 19:56

Da zvake, to je nama rekao, neka sto vise zvace i guta. I nista vise. Timpanometriju nismo radili, sto je to? On sad cuje savrseno.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la SlucajniGost » 14 tra 2009, 20:58

time se baš mjeri uvučenost bubnjića, tj. tlak.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 14 tra 2009, 21:19

budući da lukas voli dubine, pitaj doktora do koje smije roniti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 21:39

Ma pricali smo mi i o tome, odnosno mi smo mu napomenuli da je dijete lani ronilo na dah na 6 metara dubine a da ga tlak u usima ocito nije nista smetao. Jer smo ga mi svake toliko ko ludjaci ispitivali da li ga ista bole usi a on nas je gledao kao da smo s marsa pali. E sad doktor tu ima neku teoriju koja po nama poznatim fizikalnim teorijama ne stoji bas. Njegova je teorija da njega zbog uvucenog bubnjica manje boli pritisak iz vana, dok mi mislimo da bi ga trebalo boljeti jos vise (jer kod ronjenja vanjski tlak pritisce na bubnjic pa se svaki bubnjic udubi, dok ne puhnes u nos i izjednacis taj vanjski i unutarnji tlak te time vratis bubnjic na njegovo mjesto). U svakom slucaju cemo potraziti i drugo misljenje nekog otorinca, vjerovatno jos prije ljeta, da vidimo sto cemo s tim ronjenjem.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la SlucajniGost » 14 tra 2009, 22:10

svakako napravite timpanometriju.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 22:21

To se radi samo u Klaicevoj?
I sta onda ako dijete ima negativan tlak, ako mu je bubnjic uvucen? Koje su posljedice?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la sunce » 14 tra 2009, 22:27

mi smo se pratili i operirali u Zajcevoj, također rade timpanogram. Vikiju je u skoro svakoj upali bubnjic bio uvucen, nakon sanacije upale polako se vracao/li u normalu. ponovi sve za 2 mj kako ti je receno pa ces biti pametnija i onda ako treba potraziti drugo misljenje. Kako/ na koji nacin su mu radili pregled sluha?
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SlucajniGost » 14 tra 2009, 22:37

posljedice su u pravilu oštećenje sluha.
timpanometriju smo radili u klaićevoj i u vinogradskoj.
kome god dopadneš u ruke u klaićevu, bilo toliću ili marnu, u dobrim si rukama.
uvučeni bubnjići, ukoliko se ne 'riješe' sami, rješavaju se cjevčicama.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 22:40

Marn ga je pregledavao. Puhao mu je s necim u usi, pa shuskao, pa s nekim stapicem na kojem je kockica i koji ocito vibrira, to mu je stavljao i pred usi, i na vrh glave i na celo... Sad kad smo bili na kontroli mu je isto puhao i shuskao, a onda ga je slao na drugi kraj sobe, jedno 5 metara daleko, i tiho tiho govorio u blokic kojeg je drzao ispred svojih ustiju. Lukas je cuo sve. Ma vidim i ja da on cuje super, jer sam ga i sama doma provjeravala i stvarno sam saptala.

Upalu uha je imao 2 puta, prije skoro godinu i pol, i to dvije za redom (ocito prva nije bila izljecena do kraja). Anginu nikada. Ponoci ne hrce, dise na nos, nikad na usta.

uvučeni bubnjići, ukoliko se ne 'riješe' sami, rješavaju se cjevčicama.

Marn nama to nije uopce spomenuo kao mogucnost, nego vadjenje trece mandule (koja po nalazu nije problematicna). Zato smo i malko zbunjeni.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la watani » 14 tra 2009, 22:43

tanjabb je napisao/la:.. E sad doktor tu ima neku teoriju koja po nama poznatim fizikalnim teorijama ne stoji bas. Njegova je teorija da njega zbog uvucenog bubnjica manje boli pritisak iz vana, dok mi mislimo da bi ga trebalo boljeti jos vise (jer kod ronjenja vanjski tlak pritisce na bubnjic pa se svaki bubnjic udubi, dok ne puhnes u nos i izjednacis taj vanjski i unutarnji tlak te time vratis bubnjic na njegovo mjesto). ..

viš, viš...zanimljivo.
morat cu potrazit svoje ronilacke knjige da vidim kak bi se to protumacilo.
ovak, na prvu, rekla bih da doc mozda ima pravo :dunno
i izjednacis taj vanjski i unutarnji tlak

pitanje je koliki je kod L taj unutarnji tlak. mozda je visi nego sto je normalno? po toj logici, podnjet ce visi vanjski tlak prije nego sto ce doci do tocke “izjednacavanja tlakova“.
ma, bas me ovo sad zaintrigiralo.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SlucajniGost » 14 tra 2009, 22:49

Znam. Oni to tako rade. Prvo skinu treću mandulu pa čekaju da vide jel se stanje popravlja. Ako ne, onda se ide na cjevčice.
Ja jesam dosadna s tom timpanometrijom, ali tek s tom pretragom se ustanovi koliko je bubnjić ustvari uvučen. Ovako na pamet može i baba Jaga. No dobro, malo karikiram.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 23:01

Ma ici cu ja s njim i na timpanometriju, nije mi to upitno. Marn nas je narucio na kontrolu pocetkom 7. mjeseca da vidimo sta je s tim bubnjicem. No mene zanima zasto micati trecu mandulu ako ona nije problematicna (sad mu jo je gledao i nije uvecana) niti je ikada radila probleme.

Watani, i nama je to zanimljivo jer Marn tvrdi da Lukas ima negativan tlak u uhu. Dakle da mu je tlak u uhu nizi od vanjskog ionako (zato uvucen bubnjic), ali po tome bi onda dodatni pritisak vanjskog tlaka (npr. kod ronjenja) kod njega jos brze pritiskao na bubjic koji je ionako napet prema unutra, znaci da bi ga jos vise napeo. Ajd raspitaj se u svojim krugovima. Mi jesmo na 100 cuda kako nam je dijete lani na moru ronilo, mislim da bi se svaki drugi roditelj onesvijestio da vidi kako tako malo dijete s lakocom roni duboko i bez izjednacavanja tlaka. Zato nam je sve skupa jos vise zanimljivo i jos veci upitnik.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la watani » 14 tra 2009, 23:23

ma da, tanja. nije bas jasno, nije onak skolski :/
znas da se sa prehladom i upalom sinusa ne moze roniti. praksa pokazuje: ne moze se izjednaciti tlak, i odmah se jave bolovi.
zato je meni bas i upalo u oko to sto L nije nist bolilo dok je ronio. mozda uopce nema uvucene bubnjice :dunno
baba Jaga :lol

mislim da svakako treba napravit tu timpanometriju.
a onda, ovisno o nalazu, ako on dobro cuje, nema bolove, ja bih pricekala s bilo kakvim zahvatom. i pratila.

e, da, u apnei se u principu moze roniti i bez izjadnacavanja tlakova. ali ja po sebi znam jako dobro da kad sam nesto prehladjena, ili nisam dugo ronila, cim dodjem do neke dubine pocnu me boliti usi. cak i ako pokusam izjednaciti (zapravo, niti ne uspijem izjednaciti). i moram brzo van.
tak da-izjednacavao, ne izjednacavao, trebalo bi boliti ako nesto nije ok s usima i talkovima u njima.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 23:36

trebalo bi boliti ako nesto nije ok s usima i talkovima u njima.

Pa to je i teorija MM a on je majstor u apnei vec 30 godina (podvodni ribolov). Ja znam kako je to s ronjenjem s bocama, za uho prakticki isto, zato znam i da s upalom sinusa ronjenja nema (kao ni sa zuboboljom i slicnim). Medjutim Lukas decidirano trvdi da njega nikakva bol u uhu mucila nije. E sad da li je on vec lani imao uvucen bubnjic ne znam, ove godine jos nije ronio.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Barbi » 14 tra 2009, 23:38

Čitam, pojma nemam o temi, dakle totalni sam laik no nametnulo mi se pitanje: je li moguće da mu prošlo ljeto bubnjići nisu bili uvučeni već da su se uvukli naknadno? Jesu li uvučeni bubnjići urođeno ili stečeno stanje?
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la tanjabb » 14 tra 2009, 23:46

To ne znamo. Nitko do sada nije spominjao uvucene bubnjice, medjutim nitko do sada to nije ni gledao. Kao sto rekoh dijete mi je rijetko uopce bilo bolesno. Ronio je on vec godinu prije, dakle s 3,5, ali ne tako duboko. Pitala sam Marna za plivanje i kaze da to moze nastaviti bez problema.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Rimaithor » 14 tra 2009, 23:49

Ne znam ni ja odgovor, ali kako mi mali za koji dan ide na vađenje sva tri krajnika, citajuci naisla sam na info da treci krajnik, polip koji je u infektu, moze biti povezan sa tlakom u srednjem uhu (to dovodi do uvlacenja bubnjica).
Marn je i nas dr.
Ja uopce ne bih rekla da je Lukas proslo ljeto imao uvucene bubnjice, buduci da ste tek nedavno primjetili probleme sa skuhom. :dunno
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la tanjabb » 15 tra 2009, 00:07

Lukasov treci krajnik nije u infektu, on je OK, Marn ga je gledao.
Problem s sluhom smo primjetili ove godine negdje poslije skijanja, a prije toga, dakle za bozic, smo MM i ja zavrsili na sumamedu nakon sto smo se tri tjedna patili s gadnom upalom sinusa (koju nikada u zivotu nismo imali, ja uopce nemam nikada probleme s sinusima, a ovo je bilo prestrasno), Lukasu tada vidljivo nije bilo nista, a moguce da se njemu sve sljevalo unutra i zacepilo srednje uho. No kao sto rekoh to smo ocistili, na kontroli sada je bio potpuno cist.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la IINA » 15 tra 2009, 09:20

Možda je problem u sinusima. Jeste slikali sinuse?
Jer bubnjić ne može biti uvučen sam od sebe. To je opna i mora postojati nešto
što je deformira prema unutra. :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la watani » 15 tra 2009, 15:17

ma, treba napravit timpanometriju, i ako ona nece biti ok vidjeti dalje zasto nije ok; provesti detaljnu dijagnostiku.
meni je moram priznat suplja prica da bi razlog bio treci krajnik ako je treci krajnik ok, a dijete uz to nije niti cesto bolesno, niti hrce, tesko dise i stotijaznam.

ima smisla potraziti drugo misljenje.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Jullishka » 15 tra 2009, 20:45

Ja sam imala uvučen bubanj (ili kako se to zove već), radila timpanometriju, i sluh je bio na levom uhu slabiji zbog toga. Nakon dijagnoze sam išla svaki dan da mi duvaju u nos, a dok duvaju se kaže ČOKOLADA, pa kad stigneš na K oni stisnu tu pumpicu...to je kao da se stvara određeni pritisak, koji "gura" bubanj u pravi položaj. U suštini to koliko sam razumela izaziva taj sekret iz nosa, ja sam pre toga bila prehlađena, pa je zbog toga tako bilo.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la sunce » 15 tra 2009, 21:13

i Viki morao vikati čokolada ili coca-cola, a siroce tada jos nije posteno ni govorio, meni je to bilo tesko za gledat jer se on dosta derao, s tim da su njemu radili s najslabijim pritiskom, rezultata nije bilo
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la filipovamama » 15 tra 2009, 21:28

Ajme jel to onaj famozan čok čok? Moj bratić je dok smo bili mali išao na to, a meni je to tad izgledalo kao da svaki dan leti na mars. I sad često mislim na taj čok čok.
Uglavnom, koliko se sjećam nakon tog što god da mu je bilo, to je s tim bilo rješeno i prošlo.
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Jullishka » 15 tra 2009, 21:47

kad sam ja pitala ovog ORL kod koga sam išla što nisu izmislili bolju metodu da se to sredi, rekao mi je: bolja od ove neće ni izmisliti. Ja sam imala čokoladu i otok krk.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la IINA » 16 tra 2009, 13:04

Nije, čok je nekaj drugo. On izvalči sekret.
Ovo je tzv. propuhivanje i služi da bi u eustahijeve tube ušao zrak.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.