Sada je: 27 kol 2026, 09:20.

dishidroza

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

dishidroza

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 srp 2008, 12:31

da vas cujem.
je li se koja od vas mucila s tim ili poznate nekoga tko se muci?
ja se toga pokusavam rijesiti godinama, s tim da su dijagnoze bile razlicite, premda se dishidroza uvijek svima provlacila kroz papire i rijeci. danas su mi na salati potvrdili ovu dijagnozu, a prije dvije godine i jedan cijenjeni privatni dermatolog.
ono sto nije ohrabrujuce je to sto su mi na salati rekli da je rijec o kronicnom stanju (ili bolesti?) za koje nema lijeka. stvar se moze samo drzati pod kontrolom u vecoj ili manjoj mjeri.
ono sto je u cijeloj prici dobro je to da od toga necu umrijeti :lol
imate li nesto za preporuciti? nesto je vama ili nekome vasem pomoglo?
ako nije za fit mamu, selite na bubine.
mamashnita od noje
Muza

Re: dishidroza

PostPostao/la ivana7997 » 22 srp 2008, 12:38

:objasni
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 srp 2008, 12:45

a i ti svasta moras znati, one koje znaju, nek se jave. :belji
evo link o dishidrozi
ja to imam na rukama (javlja se na rukama i na stopalima), nekada je bolje, nekada gore. obicno je gore zimi.
javilo mi se pred kraj trudnoce. naucila sam zivjeti s tim, stalno trackam ruke kremama i vise - manje :roll: sve radim u rukavicama.
zanimaju me tudja iskustva i je li se itko toga uspio rijesiti.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la faith » 22 srp 2008, 13:53

Da li si probala porazgovarati s nekim travarom? Oni imaju najviše uspjeha kod sličnih problema. Moj tata je imao nešto vrlo slično tvojoj dijagnozi(umro je pa ne mogu provjeriti dijagnozu) i jedino što mu je stvarno pomoglo je bilo namakanje ruku u "čaju" od hrastove kore koji smo kupovali kod travara. Klasična medicina je imala vrlo malo uspjeha, kremice bi malo pomogle ali ništa dugotrajno.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rimaithor » 22 srp 2008, 22:26

Mozda ovdje nađes savjet forum.hr :mah
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 srp 2008, 07:49

rima, tnx, to sam vec sve procitala :mah
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Henrietta » 08 kol 2008, 07:21

shnita, jesi našla što? po simptomima i ja imam dishidrozu (pojma nisam imala što je to dok nisi stavila link :oops: ) još nisam bila kod liječnika a morat ću jer se sve više širi. Nakon trudnoće mi se pojavilo na kažiprstima na ruci sa strane i to je odlazilo, pojavlijvalo se... bez ikakvog liječenja ali ovo ljeto mi se pojavilo na dlanovima i po prstima. Svrbi užas i bojim se kako će to izgledati ako se stanje pogorša.
K: Kada svi mi budemo veliki, tko će onda biti mali?
K: Molim odrezano, a ne narezano!
K: Volim te preko kaktusa!
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tina » 08 kol 2008, 09:54

Meni se čini da ja to imam, nisam znala kako se to zove, ali prema opisu, to bi bilo to.
Na proljeće mi je bilo super nigdje ničega, i dolaskom na more i pranjem suđa u "Jar-u" pogoršalo se. Ovih dana mi je valjda najgore ikad. Ja to imam između nekih prstiju ruke (ne sve, trenutno između malog prsta i prstenjaka na desnoj ruci i manje na velikom prstu lijeve ruke).
Ja sam do sad uspila skužiti da:
ako me krene strašno svrbiti znači kad vidim te sitne "bubuljice" namažem navečer masti "Elocom" i do u jutro mi se posuši i dalje moram mazati s kremom za ruke - nevenova iz M'ullera mi je čini mi se najbolja, ako mi jako ispuca kao da imam krvave sitne brazde, onda mi pomogne Geokorton.
Ali sve u svemu muku mučim s tim i nikako nisam skužila kaj mi je i na kaj tako reagiram, hrana, prašci, trave (s obzirom da imam dvorište) nemam pojma.
Moja mama je imala to (valjda ili nešto slično tome :dunno ) i njoj su rekli da je alergična na peruvijanski balzam, a to je supstanca koje ima svugdje od narančine kore, do svih kozmetičkih preparata.
Tina
hub guru

PostPostao/la antonia » 20 kol 2008, 11:55

:shock: to ja imam, ali na stopalu. pojavilo se nakon poroda.
antonia
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 kol 2008, 14:13

o di si drugo :hug
nakon zadnjeg poroda?
tretiras li to nekako?

tina, elocom je bio jedna od krema kojima sam i ja mazala ruke, ali to su kortikosteroidi i nije mi nista pomoglo, dugorocno.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Tina » 21 kol 2008, 14:47

Ja kanim opet probati žešće s nevenovom kremom jer sam ju potrošila i zato su mi ruke i lošije (moja pretpostavka), a ako ne bude bolje onda s noćurkom.
Elocom stavljam baš samo kad mi izbiju i to samo na večer, do jutra je suho.
Sjećam se da mi je i ona Neutrogena bila dobra.
Tina
hub guru

PostPostao/la lilly » 23 kol 2008, 11:04

I meni se to pojavilo krajem trudnoce... ma da ni ja nisam znala da se to tako zove...

Skuzila sam da mi se pojavi kad sam pod stresom, i u proljece i jesen(valjda padne imunitet)..I ja sam mazala Elocom-om. Ne znam kaj bi moglo pomoc, nekad me toliko svrbi da namocim ruke u razblazeni ocat..to mi malo olaksa..
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tina » 23 kol 2008, 18:42

Još sam skužila da me strašno svrbi-peče dok gulim naranču, tako da mi to radi mm, i kad gulim krumpir moram u par navrata "isplahnjivati" ruke, koma mi je i motati sarme - to sam počela u rukavicama, jer me neizdrživo počne svrbiti.
A opet negdje sam pročitala da rukama paše kiselina, tj. taj čas svrbi, ali poboljšava stanje. Probat ću s limunom, on je tako i onako zdravi za kožu, tako kažu, da su ruke mekše, pogotovo laktovi.
Tina
hub guru

PostPostao/la Maja D » 27 kol 2008, 12:09

Sudeci po opisu, i ja imam dishidrozu. Pojavljuje se obicno na kaziprstu i srednjem prstu (i to sa strane), koliko sam skuzila, kao reakcija na neke tecne sapune (nisam jos upratila koji sastojak mi bas smeta).
Maja D
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TanjaMT » 28 kol 2008, 19:32

a da mi osnujemo klub oboljelih od dishidroze ? :mrgreen:
jer, kako vi to opisujete, imam isto to i to na jagodici desnog kaziprsta i povremeno na palcu i srednjem prstu sa strane. kad je u peak fazi, onda imam krvave brazde na jagodici i sve me pece, cak i obicna voda. onda se naviknem ne koristit kaziprst, nego ga drzat ispruzenog, pa i kad prodje i koza ponovo zacijeli, a ja i dalje zivim sa kaziprstom van upotrebe (evo sad tipkam bez kaziprsta). srecom da mi je srednji kako tako u redu, ne bi bas bilo zgodno da njega ispruzim :mrgreen:
ja sam u najgorim trenucima mazala bivacin mascu i znam nekad navecer namazati debeli sloj melema pa onda gazu na to. kod dermatologa jos nisam isla, ali sve mi se cini da bih trebala.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Tina » 28 kol 2008, 19:54

Dobro došla u klub, mislim da je to to, opis odgovara. :drink
Tina
hub guru

PostPostao/la TanjaMT » 29 kol 2008, 19:43

ja sam na more ove godine krenula sa raspuknutim jagodicama. sta da vam velim, prvi vikend se nisam kupala u moru jer me peklo, nisam mogla izdzat. onda sam stisla zube i isla plivat normalno. nakon toga cijelo ljeto nisam imala problema. sad sam vec desetak dana iskljucivo doma i pocinje :( ...
ima li to veze sa jodom, mineralima, ili jednostavno s tim sto sam manje u doticaju s deterdzentima? opet s druge strane, na moru nemam sudjericu pa sve perem na ruke, ne bi se bas ni moglo reci da ih nisam redovito koristila :dunno
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Tina » 29 kol 2008, 20:16

Ja to više ne mogu povezati s ničim, meni se ove godino "vratilo" na moru, što inače nije bio slučaj.
Ja sa danas konačno bila u Muelleru i kupila si dva para novih rukavica i nevenovu kremu, pa da vidimo.
Tina
hub guru

PostPostao/la Tina » 16 tra 2009, 10:38

Dižem topic iz prašine jer sam konačno bila kod dermatologa i to takoreći pod hitno jer su mi ruke tako izgledale da me već bilo sram.
Dijagnoza: dishidroza i Dermatitis irritativa, uzrok nepoznat: preporuka obaviti alergijska ispitivanja, što će pričekati neko vrijeme jer se stanje popravilo. :D
Dokica je rekla slijedeće:
1. kad se pojave vodeni prištići ruke treba namakati pet minuta u hrastovoj kori i čak s iglom probušiti veće mjehuriće (to nisam radila jer sam zaboravila kupiti hrastovu koru :/ )
2. oboljela mjesta namazati Diprogentom (ja to mažem jednom do dva puta dnevno)
3. dva puta dnevno mažem ruke s kremom A-DERMA AVOINE RHEALBA exomega (kupljena u apoteci) i tuširam se i perem ruke s istoimenim uljem
http://www.oktal-pharma.hr/hr/zastupstva/proizvod/216/
4. ispod gumenih rukavica treba staviti pamučne rukavice
5. dobila sam i neke tablete Aerius (pila sam ih 8-9 dana i samo mi se spavalo od njih tako da sam prestala)

u glavnom stanje mi se jaaako popravilo od te kreme i diprogente, ostao mi je kritičan samo jedan prst i to onaj "prosti" :mrgreen: , makar ga u životu nisam nikome pokazala :mrgreen: (možda sam trebala :shock: )
Tina
hub guru

PostPostao/la Kosta`s mummy » 16 tra 2009, 10:51

MOja sestra ima to, dr joj je rekao da izbjegava pranje sudja, ljustenje voca i povrca ( kivi, narandza i paradajz su joj najgori, momentalna reakcija) dobila Aerius sirup da smiri reakciju organizma, kortikost. kremu i kremu Linola fett da drzi stanje pod kontrolom - nju mozes koristiti svakodnevno, sad joj je vec duze vrijeme sve u redu pa koristi obicnu kremu za ruke.
Kosta 05.08.2007.
Kosta`s mummy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la direktorica svemira » 16 tra 2009, 12:14

Umjesto aeriusa možete piti tinkturu ili sipf otopinu lista crnog ribiza - fino regulira imun. reakciju i djeluje protuupalno.
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la babalu » 16 tra 2009, 12:42

:shock:
meni se to napravi na kaziprstu i palcu sa unutrasnje strane ,prvo jako svrgi a onda se pocme susiti pa ja to trebim :oops:
mislila sam da je neka alergija ali nije da me jako smeta i ne siri se pa nisam poduzimala nista!!!
prodje samo od sebe , nemam stalno nego se periodicno pojavljuje :dunno
i to negdje u ovo doba godine!!!

jel se vama pojavilo odmah u vecem obliku ili ovak po malo?
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 16 tra 2009, 15:19

ja to imam :shock:
imam ko zna otkad. cini mi se da se pojavilo nekad odmah poslije rata. pocelo je po par komada na dlanovima a poslije se pojavljivalo i na stopalima izmedju palca i kaziprsta (noznog).
ponekad se javlja, ne mogu povezati sa preciznim godisnjim dobom (samo se sjecam da mi ljeti smeta :dunno ) i nikad u velikim kolicinama tj povrsina je mala.
ja sam to busila, i intezivno mazala nevenovom mascu, nisam imala nikad nikakve rane. poslije ostane malo oguljena i hrapavija koza ali brzo se oporavi.
ja sam bila ubjedjena da je to alergija na prasinu pa sam izbjegavala hodati u skroz otvorenim cipelama i rukama raditi nesto sa prasnjavim stvarima

:shock: sad znam sta je razlog...
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 16 tra 2009, 16:02

babalu, pojavilo mi se naglo i u vecem obliku.
jedino sto meni pomaze, a otkrila posve slucajno i nedavno, jest avonova krema za ruke iz one neke spa kolekcije, s parafinom i nekim vulkanskim djevrekom.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Tina » 16 tra 2009, 21:32

meni se pojavilo malo, pa se selilo, znači neki prst potpuno ozdravi, a drugi se razboli, pa svaki put bi to bilo veće i veće, a evo sad kucam u drvo ostao jedan problematičan prst, ali u manjem obimu, ove kreme i ulja mi stvarno pomažu
Tina
hub guru

PostPostao/la lilly » 08 kol 2010, 10:41

Evo opet! I prosli put mi se to pojavilo kad sam rodila. Valjda stres, neispavanost i pad imuniteta :dunno

I s cim da mazem??
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: dishidroza vs Tinea Pedis

PostPostao/la Andrija-st » 30 lis 2011, 16:33

Poštovanje svima uz napomenu da moje iskustvo možda može pomoći svima kojima Dishidroza nije dijagnosticirana od strane specijaliste tj dermatologa, dakle svima vama „kojima se čini da i vi to imate“ (a i sam sam donedavno bio jedan od tih).
Već 20ak godina imam problem sa tim mjehurićima i to uvijek prije ljeta . To bi trajalo 4-6 tjedana nekad u blažem, nekad u gorem obliku i onda bi prošlo samo od sebe.

Nedavno je kod mene došlo do prve explozije sa reakcijom po tabanima i dlanovima, gentialijama i vlasištu a sve praćeno osipom po cijlom tijelu.
Liječnik opće praxe je (u inicijalnom stadiju) smatrao da se radi o dishidrozi a prilikom drugog posjeta kad se stanje pogoršalo, dijagnoza je uključiviala i psorijazu (inverznu i pustuloznu).

Dok konačno dermatolog (pregled na svoju vlastitu inicijativu) nije ustanovio da se radi o Atletskom stopalu (Tinea pedis).
Od ovoga u blažem obliku boluje 70% popuacije a da to i nezna. Tipična reakcija može uključivati simptome slične Dishidrozi.
V link http://emedicine.medscape.com/article/1 ... ical#a0217 i treću točku „Inflammatory/vesicular tinea pedis“

Dakle svi vi koji imate ove simptome u kombinaciji sa suhom i/ili ispucalom kožom na stopalima te vruća stopala uz nemogućnost nošenja obuće dulje od 2 sata u grijanim prostorima obratite pažnju na svoja stopala i ovu bolest.

Nadam se da će nekima i pomoći.
Tenutno uzimam Difulcan i stanje ide na bolje.
Andrija-st
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 30 lis 2011, 16:43

imam i ja :lol
kad se pojavilo odjurila dermatologu, al isto truć buć ništa. meni samo bilo bitno da nije zarazno :lol
al valjda je u mene blaži oblik, pojave se crvene kao točkice ispod kože, osuše se i ogule. ne boli, ne svrbi, niš.
ruke mi se samo periodično ogule u kompletu (dlanovi) bez dočkica i izgleda odvratno :lol
e sad skontala sam da čim odem na more, sve nestane ko rukom i tri mjeseca nema ništ. kad se vratim jovo nanovo.

svakako sam ustanovila da su mi ruke ok kad ih perem najjeftinijim tekućim sapunom (genera) :lol kad kupim neki fensi skuplji, za tri dana guljenje.

i na kraju ništ. ruke macam non stop i isto mi najbolje čine jeftilen kreme tipa kaina i slično.
točkice na stopalu ponekad namažem s nekim kortiko kaj mi je doktor dao, al isto dođe i prođe vako i onako. :whew
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Bubidea » 31 lis 2011, 00:02

ja se s tim borim vec deset godina
u najgoroj fazi sam lezala u bolnici 14 dana, kada sam dobila pristice i po rukama i po nogama, osip po citavom tijelu, gulili su mi se citavi debeli komadi koze s dlanova i sa stopala, navukla sam razno razne bakterije, sjecam se da je jedna toliko smrdila da mi je bilo sve neugodno, mislim da se zvala pseudomonas

sad mi je vec godinama podnosljivo tj. pojavi se tu i tamo, ali u jako blagom obliku.

stvar je u tome da stvarno nema uziverzalnog recepta, svaka mora naci svoj, kod mene se radilo o emocionalnom stresu, najvise su mi pomagali bioptron lampa-ona daleko najvise, pa otopina hipermangana i ulje gospine trave

sada kortiko kremom namazem jednom godisnje, kada vidim da se ne mogu bez nje izvuci, a vec jako dobro znam kada se necu moci izvuci, inace takve kreme vise odmazu nego pomazu, jer se od njih koza "stanji" odnosno nakon njenog koristenja se jos lakse navuku svakakve gluposti na kozu

inace, mozda je malo cudno,ali kod mene pomaze ignoriranje problema, kada krene s kojim pristicem, ne gledam, ne diram
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Bubidea » 31 lis 2011, 00:06

ajme, pa tek sam sad skuzila, ja sam to dobila iza poroda :shock
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

Sljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži