Sada je: 11 kol 2026, 23:42.

pogrbljeno drzanje -kuda ici ?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

pogrbljeno drzanje -kuda ici ?

PostPostao/la Dobri andjeo » 18 tra 2009, 17:53

moja curka se pocela pogrbljeno drzat. sve gore i gore, inace je distoni imala ko mala i bila vjezbac i sada ovo. kicma je ok no drzanje je lose. a bojim se da ce biti i gore.
bavi se sportom 2 put tj i baletom 1 x tj. ima li ko iskustva ?
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

Re: pogrbljeno drzanje -kuda ici ?

PostPostao/la breg » 18 tra 2009, 19:58

Da odeš možda kod fizijatra, da ti pokažu vježbe, dobre su vježbe sa štapom.
Ili ako imaš mogućnosti da je vodiš na plivanje.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la eli » 18 tra 2009, 20:16

ja sam malu odvela ortopedu. nema krivu kičmu, ima ravna stopala. po njemu ona ne treba ništa posebno vježbati nego je treba opominjati da se drži ravno i trebala bi se što više kretati i što manje sjediti. nadam se da zbog škole neće iskriviti kičmu. inače ide na sport 3x tjedno po 1,5 sat, a rado bi joj u ova preostala dva dana uvalila još nešto.

plivanje je daleko najbolja vježba, no ne brčkanje, već pravi treninzi koji jačaju i leđne mišiće.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Nana1971 » 18 tra 2009, 22:08

ortopedu po strucno misljenje, on ce reci sto smatra potrebnim - vjezbanje, samo opominjanje :dunno
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 tra 2009, 08:25

da ub biti samo vjezbanje, pise na netu 4-5 x tj sport. plivanje nema tako da otpada. no od jeseni cu uvest jos jedan sport 3 x tj tako da svaki dan ima neki trening. i vikendom obavezno rolanje. ja sam se isto drzala ruzno i jos uvijek se, i nazalost nikada nije ispravilo i ne zelim joj to priustiti , te komplekse zbog visine :(
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Dobri andjeo » 19 tra 2009, 08:26

samo nemogu naci nista koji bi to sport osim plivanja i jahanja bio. mislila sam odbojku :roll:
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la eli » 19 tra 2009, 09:18

jahanje je savršeno za leđa i držanje.
moja ide na atletiku. osim što mi je praktično sa organizacijske strane, sve se svodi na konstantno trčkaranje i nema loših položaja.
rekreativna odbojka za ovako male ne vjerujem da nešto pomaže (nit je stav uspravan, niti nema puno kretanja).
a gimnastika ili ritmika?
eli
Sveta krava

PostPostao/la Daisy » 19 tra 2009, 19:57

Možda bi bilo najbolje posjetiti fizijatra i uzeti vježbice, konkretno za držanje kod fizioterapeuta. Klinci kad uđu u pubertet iz raznoraznih razloga, što brzog rasta, ravnih stopala, dugog sjedenja i sl. počinju s krivim držanjem što bi trebalo ozbiljno shvatiti. Naravno da vježbice ne bi trebale trajati u nedogled, nakon određenog vremena trebalo bi nastupiti poboljšanje. Moj stariji sin je u 15. god. i trenira plivanje 3x tjedno i još je potrebno "opominjanje". Puno uspjeha. :)
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 20 tra 2009, 09:48

moja se kćer bavi intezivno sa sportom, ali na tom sportu ne rade odgovarajuće vježbe, pa je imala gadnih problema s leđima i u Klaićevoj su joj dali koje sve vježbe za jačanje leđnih mišića mora raditi. Ona sama veli da ako ih ne radi par dana, da je i opet leđa bole.
I uvedeno joj je sjedenje na lopti tako da se nemre zgrbiti :up
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la eli » 20 tra 2009, 10:04

koja je fora sa to sa loptom?
ja se na njoj uredno i grbim i savijam u stranu. :conf
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 23 tra 2009, 11:25

konkretan odgovor na pitanje iz naslova topica je - otici fizijatru ili specijalistu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

uz opasku - ortopedija je sasvim druga specijalizacija.

dodushe, fizijatar i ortoped vrlo cesto usko suradjuju, ali im je djelokrug rada sasvim drugaciji. komplicirano mi je prenositi bas sve sto mi je objasnjeno, no, ukratko i najlakse - ortoped je inicijalno kirurg, a fizijatar se bavi rjesavanjem loseg drzanja, propisivanjem raznih vjezbi, saniranjem ozljeda, fizikalnom terapijom nakon operacija, etc,e tc...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 tra 2009, 19:03

da no ne zaboravite da se radi o djetetu od 6 i pol g kojeg nemres natjerat na suradnju i vjezbe doma.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la eli » 23 tra 2009, 19:07

ima imge pravo, no i ortoped može točno dijagnosticirati radi li se o samo trenutno pogrbljenom držanju koje se ispravlja sa više kretanja i manje sjedenja ili je došlo do deformiteta zbog kojeg treba kod fizijatra po konkretne vježbe. ako je anđelki lakše doći do fizijatra, može direkt i kod njega.
kod koga kontrolirate stopala ili ih više ne kontrolirate?

što se tiče natjeravanja na suradnju i vježbe doma, uvijek postoji onaj stari mrkva-batina sistem.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Dobri andjeo » 23 tra 2009, 19:22

kontrolirAMO u lokLNOJ Bolnici. bili smo pred dva mj. gledao i on i tifenbah i rekli da je kicma ok da se samo tako drzi.
nismo za mrkva batina sistem, a nisam bas ni za opominjanje jerbo ja osobno osim komplexa cijeli zivot na to lose drzANJE nemam nista drugo dobro. isla i na vjezbe i na preglede sve bez koristi. nema iskrivljenja vec samo lose drzanje i sada bih to rado prevenirala kod nje na vrijeme. svi kazu sport /plivanje otpada / no ne 2 x vec bar 4-5 x tj.
ona ide na ritmiku u vrticu 1x tj, na balet 1x tj, 2x tj na tae kvon do. no to je sve nista koristi. treba jos. na jesen ide u skolu, uz sve ovo mislila sam dodat jos odbojku 2x tj. imge daj pitaj tm bas koji sport a da nije plivanje ili jahanje.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la eli » 23 tra 2009, 19:25

bazični sportovi. gimnastika, atletika, pa i ritmika.
to što ti se sada vaš izbor čini niškoristi je jer vježba sa malenima. uguraj je sa školskom djecom negdje gdje su treninzi intenzivniji.

i super je što je samo loše držanje u pitanju i opominjanje je neophodno. nema ti druge, iako to ne voliš.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 23 tra 2009, 23:40

dobri andjeo, pitat cu, ali za par dana kad se vrati s puta...
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nađa » 24 tra 2009, 12:24

I moja je pogrbljena. Prije godinu dana otišli smo kod fizijatra - ravna stopala, noge na O i loše držanje. Radimo vježe 3x nedjeljno (možda je to malo ali traju oko sat vremen pa nestignemo češće), ide 1x nedjeljno na sport i 1x na moderni ples. Opominjem do u beskraj. Trebalo bi uključiti plivanje ali u ovoj moj selendri toga nema :bonk
Pomak - neznatan.
Bojim se neuspjeha i MM imao iste probleme u djetistvu, vježbao, bavio se sportom, rezultat - pogrbljena leđa. Ima i svekar. A ona je ćaćina kopija.
:dunno
Nađa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Marto » 24 tra 2009, 23:16

Moj Zmaj ima 2g i 4 mj, distoni i već sad pogrbljeno držanje pa ti zahvaljujem na postu :dada jer iz njega crpim znanje o sportovima koji su dobri.
Ja sam čula da su dobri i borilački, tipa karate. Šta kažete? I kad se najranije može ići na neki sport?
Šta se tiče opominjanja- ja to već radim, kad gleda crtiće opomenem ga da se ili uspravi ili da promijeni položaj. :dunno
Zmaj :belji 10.12.2006.
Mišica :liza 22.06.2008.
Lav :mali 04.07.2010.
Marto
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 27 tra 2009, 21:19

DA, ne kužim zašto je ne misliš opominjati? neće joj to stvorit kompleks. mislim, ne bi joj ja govorila non stop ispravi se, ispravi se, nego nako ajmo se izravnat ko blerine, princeze, šta ja znam šta joj je već napeto, pa se ti izravnaj skupa s njom i tako to (neće ti škodit), pa se možete natjecat ko će duže sjedit s ravnim leđima. ne mora joj opominjanje ostat trauma.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.