Sada je: 24 kol 2026, 09:56.

Cijepljenje protiv pneumokoka

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Cijepljenje protiv pneumokoka

PostPostao/la silki » 22 tra 2009, 22:31

hoćete li cijepiti?

evo što kaže richter:
ZAŠTITA DJECE OD PNEUMOKOKNIH BOLESTI CIJEPLJENJEM
Prim. Darko Richter, dr. med.

Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12

Dr. sc. Goran Tešović, dr. med.

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

Zagreb, Mirogojska 8

Pneumokok, ili, točnije: Streptococcus penumoniae, uzročnik je čitavog niza infektivnih oboljenja koja pogađaju na prvom mjestu djecu i potom osobe treće životne dobi. Kao posebna bakterija poznat je još od vremena kada ga je, kao nusnalaz, identificirao Pasteur u slini jednog bolesnika oboljelog od bjesnoće.

Najčešći je uzročnik gnojnog rinofaringitisa, sinuitisa i rinosinuitisa te upale srednjeg uha. To su bolesti koje osobito često pogađaju djecu u predškolskim ustanovama poput jaslica i vrtića. Međutim, u određenom broju slučajeva pneumokok uzrokuje daleko opasnije bolesti: bakterijemiju, pneumokoknu upalu pluća, gnojni meningitis i septički artritis. S obzirom da se uvijek radi o dubokim organima i tkivima, do kojih pneumokok može doprijeti samo ulaskom u krvni optok (bakterijemija – tj. samo prisustvo bakterije u krvi, meningitis, septički artritis), ili dubokim prodorom dišnim traktom (pneumonija), odnosno kroz otvore njušnog živca iz nosa u mozak (drugi način nastanka gnojnog meningitisa), ta teška stanja nazivamo invazivnim pneumokoknim bolestima.

Pneumokok nema rezervoara izvan ljudskog organizma. Glavno mjesto boravka mu je područje nazofarinksa. Osobe koje su zdrave, ali u nazofarinksu nose pneumokoka nazivaju se kliconošama, a nalaz pneumokoka u obriscima nazofarinksa zdravih osoba kolonizacijom. Čak do 60-70% djece u predškolskim ustanovama mogu biti nositelji pneumokoka, a među njihovim roditeljima i braćom mogu se utvrditi slične stope. Nasutprot tome, u zdravom odraslom stanovništvu bez djece, stopa kliconoštva iznosi svega 5-10%.

Postoji jako mnogo oblika ove bakterije, no oboljenja uzrokuju samo oni sojevi koji su obavijeni polisaharidnom kapsulom. Samo inkapsulirani pneumokoki pojavljuju se na bakteriološkim nalazima obrisaka nazofarinksa. Kapsula je osnovni patogeni čimbenik, jer odbija obrambene mehanizme koji inače učinkovito uništavaju druge bakterije u ljudskom organizmu. Do dobi od oko 2 godine, dječji imuni sustav nema pravog odgovora na polisaharidnu pneumokoknu kapsulu. Protutijela koja se u toj fazi stvaraju prirodnim putem, uglavnom su IgM klase, slabe su čvrstine vezanja za pneumokokni polisaharidni antigen, kratkog su vijeka, i ne ostaju upamćena u imunološkom sustavu kako bi se kod novog prodora od prvog časa stvarala sa svim potrebnim svojstvima. Osim toga, protutijela, sama po sebi, ne mogu naškoditi pneumokoknoj kapsuli, čak niti ako vežu komplement, sustav enzima u krvnom optoku koji mogu oštetiti većinu bakterija. Pneumokok, na koji je vezano protutijelo s komplementom, što zovemo opsonizacijom ("obilježavanjem radi bolje vidljivosti"), uklanja se iz krvnog optoka u retikuloendotelnom sustavu slezene koja ovdje djeluje kao ključni filtar. Tek s vremenom dozrijeva imuni sustav malog djeteta i negdje iza navršene 2 godine života postaje sposoban reagirati na pneumokokni polisaharid stvaranjem visokoafinitetnog imunoglobulina G koji je čvrsto vezan za kapsulu i preko njega je pričvršćen komplemnet, a nakon prve infekcije ostaje zapamćen u imunom sustavu. Slezena sveudilj ostaje ključnim filterom za odstranjenje pneumokoka iz krvi.

Prema antigenim svojstvima kapsule danas se razlikuje preko 90 serotipova pneumokoka, koji su nejednako zastupljeni u uzrokovanju invazivnih pneumokoknih bolesti. Izdvojena su 23 serotipa koja su globalno uzročnici 88% svih invazivnih pneumokoknih bolesti, a među njima je 7 serotipova osobito učestalo u dječjoj dobi – tj. samo tih 7 sojeva uzročnici su do 89% svih invazivnih pneumokoknih bolesti u dojenčadi i djece <5 godina. Ti se podatci uglavnom odnose na Sjevernu Ameriku.

U Hrvatskoj se u zadnje vrijeme godišnje zabilježi 44 slučaja invazivne pneumokokne bolesti u 100.000 djece <5 godina, od kojih se najveći broj dogodi u dobi <2 g. (80/100.000). (Za usporedbu, u istoj se dobnoj skupini zabilježi <5 slučajeva tuberkuloze godišnje). Otprilike 80% otpada na bakterijemiju/sepsu, 12% na meningitis i 8% na pneumoniju. Spomenutih 7 sojeva koji haraju u SAD, igraju veliku ulogu i u Hrvatskoj, u kojoj su odgovorni za oko 73% invazivnih pneumokoknih bolesti, dok ostatak do 100% čini još 11 različitih serotipova.

Protiv invazivnih pneumokoknih bolest moguća je zaštita cijepljenjem. Danas raspolažemo 7-valetnim konjungiranim pneumokoknim cjepivom (Prevenar) i 23-valentnim polisaharidnim pneumokoknim cjepivom (Pneumo 23), obima uredno registriranima u Hrvatskoj, ali izvan programa obvezatnog univerzalnog cijepljenja.

Razlika je u tome što konjungirano cjepivo sadrži polisaharidne antigene 7 najčešćih invazivnih sojeva, vezane za proteinski nosač, koji ih čini prepoznatljivijima imunom sustavu djeteta ispod 2 godine. Takvo konjungirano cjepivo ima dobru imunogenost već od dobi 6-8 tjedana, i odličnu zaštitnost prema invazivnim pneumokoknim bolestima od sojeva koji su u njemu sadržani. Za oko 70% smanjuje pobol od invazivnih pneumokoknih bolesti u cijepljene djece, te za blizu 60% incidenciju akutne upale srednjeg uha prouzročenu sojevima iz cjepiva. Zanimljivo je, ali ne i neočekivano, da se bilježi do 30% smanjenja invazivnih pneumokoknih bolesti u starije djece i odraslih u populacijama u kojima se cijepljenje 7-valentnom konjungiranom vakcinom provodi univerzalno u dojenčadi i predškolske djece, ali je, sada pomalo neočekivano, dokazano i to da se smanjio broj invazivnih pneumokoknih bolesti u male dojenčadi još premlade da i sama prime cjepivo. Primjenjuje se usporedno s DTaP-IPV-Hib cijepljenjem u prvoj i drugoj godini života (tj. 3 doze u razmaku od najmanje 1 mj. u prvoj i jedna doza u drugoj godini). Ako se počinje cijepiti od dobi 7-11 mj., daju se dvije doze u razmaku od najmanje 1 mj., te treća u drugoj godini. Ako se dijete prvi puta cijepi u drugoj godini žviota, dobiva 2 doze u razmaku od najmanje 2 mjeseca. U dobi od 2-5 godina djetetu je dovoljna jedna jedina doza. Vrlo česte nuspojave, tj. one koje se jave u >10% djece odgovaraju crvenilu i otoku na mjestu uboda i temperaturi od 38-39°C; česte nuspojave, s frekvencijom od 1-10% su lokalne reakcije >2,5 cm i temperatura >39°C; Rijetke nuspojave, u <1% cijepljenih, mogu biti neutješni plač, hipotonično-hiporesponsivna epizoda i reakcija preosjetljivosti na mjestu uboda. Od navršenih 6 godina ne preporučuje se cijepljenje 7-valentnom konjungiranom vakcinom, već se, ako postoji indikacija za zaštitu od pneumokoknih bolesti, odmah daje 23-valentno polisaharidno cjepivo.

Već 30 godina postoji 23-valentno polisaharidno pneumokokno cjepivo koje sadrži 23 serotipski specfična polisaharidna antigena od 23 soja koja uzrokuju invazivne pneumokokne bolesti (između ta 23 soja nalaze se i onih 7 iz 7-valentnog konjungiranog cjepiva). Cjepivo je, međutim, djelotvorno od navršenih 2 godine na više. Koristilo se osobito u osoba starijih od 65 godina, a u pedijatriji vrlo rijetko, te je time zavrijedilo naslov "najneiskorištenijeg cjepiva na svijetu". Naime, zbog neuvjerljivog učinka na kliconoštvo i na pneumokokni rinofaringitis, pneumokokni rinosinuitis i, općenito, upalu srednjeg uha, nije bilo masovno korišteno u vrtićke djece od 2-6 godina starosti. Bilo je pridržano za indikacije asplenije (stanja bez slezene), kroničnih bolesti djeteta (maligne bolesti, nefrotski sindrom, cistična fibroza, astma, itd.), određenih imunodeficijencija (neke primarne imunodeficijencije i infekcije HIV-om) i kohlearnog implantata. Rizične se skupine cijepe ovim cjepivom od dobi 2 godine i više, a ukoliko je dijete ranije cijepljeno konjungiranim cjepivom, u slučaju rizičnih faktora docjepljuje se 23-valentnim polisahardinim cjepivom čim navrši 2 godine ili kada rizični faktori stupe na scenu (npr. dijete traumatski ostane bez slezene, oboli od glomerulonefritisa ili astme, dijagnosticira se cistična fibroza ili deficit supklasa IgG, itd.). Nuspojave 23-valentnog polisaharidnog cjepiva sastoje se u lokalnim rekacijama i temperaturi u 1-10% cijepljenih, koji prolaze u roku od 24 h. Ako je razmak od prethodne doze polisahardinog cjepiva manje od 5 godina, može, zbog hiperimunizacije, doći do jake lokalne reakcije s otokom i crvenilom koje zahvaća cijelu nadlakticu, a odgovara Arthusovoj reakciji.

Literatura:

Advisory Committee on Immunization Practices (http://www.cdc.gov/vaccines/recs/acip), American Academy of Pediatrics (http://www.aap.org), American Academy of Family Physicians (http://www.aafp.org). Recommended Immunization Schedule for Persons Aged 0–6 Years—UNITED STATES 2008.
Black SB et al. Effectiveness of heptavalent pneumococcal conjugate vaccine in children younger than five years of age for prevention of pneumonia. Pediatr Infect Dis J 2002;21:810-5.
Black S et al.Postlicensure Surveillance for Pneumococcal Invasive Disease After Use of Heptavalent Pneumococcal Conjugate Vaccine in Northern California Kaiser Permanente. Pediatr Infect Dis J 2004;23: 485–489.
Bogaert et al. Pneumococcal vaccines: an update on current strategies. Vaccine 2004; 22: 2209-2220.
Eskola J et al. Efficacy of a pneumococcal conjugate vaccine against acute otitis media. N Eng J Med 2001;344:403-9.
Fireman B et al. Impact of pneumococcal conjugate vaccine on otitis media. Pediatr Infect Dis J 2003;22:10-16.
Grijalva CG, Nuorti JP, Arbogast PG, Martin SW, Edwards KE, Griffin MR.Decline in pneumonia admissions after routine childhood immunisation with pneumococcal conjugate vaccine in the USA: a time-series analysis.Lancet 2007;369:1179-86.
Poehling KA et al. Invasive Pneumococcal Disease Among Infants Before and After Introduction of Pneumococcal Conjugate Vaccine. JAMA. 2006;295:1668-1674.
Shafinoori S et al. Impact of pneumococcal conjugate vaccine and the severity of winter influenza like-illness on invasive pneumococcal infections in children and adults. Pediatr Infect Did J 2005;24:10-16.
Whitney CG et al.Decline in Invasive Pneumococcal Disease after the Introduction of Protein–Polysaccharide Conjugate Vaccine. N Engl J Med 2003;348:1737-46.
Objavljeno: 01.04. 2008.
silki
ni kljun ni krila ni nogice

Re: Cijepljenje protiv pneumokoka

PostPostao/la tara28 » 22 tra 2009, 22:33

ja hoću. i bonga i đuku
:mah
Bongo, 04.04.2007.
Đurđa, 18.02.2009.
tara28
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la silki » 22 tra 2009, 22:35

tara28 je napisao/la:ja hoću. i bonga i đuku

ajme sad sam ti tek vidjela đurđu u potpisu :lol
što jest, jest ti samo za cjepiva trebaš kredit dignuti ;)
silki

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 tra 2009, 22:49

mi smo cijepljeni.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la silki » 22 tra 2009, 22:53

mamashnita od noje je napisao/la:mi smo cijepljeni.

koje cjepivo?
konjugirano ili 23valentno?
silki

PostPostao/la mamashnita od noje » 22 tra 2009, 22:57

pneumo23
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sandram » 23 tra 2009, 07:17

Katja je cjepljena pneumo23.
Anja nije i sa godinu i pol smo pokupili bestiju i imali grdih problema. No, tada nisam znala za cjepivo.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la bubac 2005 » 23 tra 2009, 09:33

kad smo krenuli u vrtić, pneumokok nam je radio non stop probleme, baš smo se napatilli
puno sam se dvoumila, pitala na cybermedu i Richtera i Jovančevića na net. dok je imao onaj dio za upite o pedijatriji...oboje su savjetovali cijepljenje.

no, mi malog na kraju ipak nismo cijepili
nekako mi je to cijepivo "presvježe", prerano je govoriti o tome koliko donosi dobra, a koliko ne, a i ko mi garantira da gore navedeni nisu sponzorirani da favoriziraju ovo cijepivo :/
bubac 2005
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 23 tra 2009, 09:37

nisam cijepila jer se ne radi o teškoj ili smrtonosnoj bolesti, a i dijete mi je "jako".
da je sklona infekcijama dišnog sustava vjerojatno bi je cijepila.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 23 tra 2009, 10:12

Odlično da ste stavile ovaj članak.
Moj pneumo stoji kod pedice već par mjeseci.
Sad traži da mora imati sterilan nalaz brisa nosa i grla...
Odo je cijepiti privatno. Očito samo fura i dalje svoj film protiv svih
dodatnih cjepljenja.
Što je i OK, ako dijete nije boležljivo.
I sad odmah idem zvat nekog privatnika...
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 20 lip 2013, 23:42

dakle za P (2 mj) može ići 7valentno kao i za L (21mj)

da li ako cijepim P moram i L?
ili nije potrebno nju, ionako nakon 2 će se moći imunizirati sama??
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Diami » 21 lip 2013, 14:53

Više nije u upotrebi 7erovalentno cjepivo, sad se koristi prevenar 13 ili njegov ekvivalent sa sličnim brojem sojeva koje pokriva.

L ne moraš nužno cijepiti, ali možeš, mogla bi ju čak već s pneumo23 cijepiti, ono štiti protiv 23 soja. Posavjetuj se s pedijatricom ili pošalji pp onom članu koji se kuži u cjepiva, a raspravlja na vrućim temama na onoj o cijepljenju.

Mi smo i Karla i Maju cijepili s prevenarom 13, a možda ih još cijepim i s pneumo23, sad kad je Maja isto prešla 2g.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 21 lip 2013, 17:01

mislim L čak i ne moram jer kolko sam shvatil nakon 2.god tijelo stekne imunitet na polisah ovojnicu tada.
da, 13 skužila sam kasnije
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la nevenera » 21 lip 2013, 18:47

ja sam damjana cijepila s prevenarom, a tina s pneumo. tina je pedijatrica predložila da se cijepi kao potencijalni prenosnik na damjana
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 21 lip 2013, 19:10

ali ako je mlađi cijepljen sa prevenarom ima imunutet na 13 sojeva, jedino onih 10 je valjda dodano u p23.

prvo moram naći pedijatra koji smatra da imam pravo na bilo koje cjepivo protiv s.pneumoniae :lol

ajoj
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la MON » 21 lip 2013, 19:30

ako koru nisam do sada cijepila (ima dvije godine) mogu sada s pneumo? oprostite, vjerojatno to piše, ali ja sam malo smotana :ajme
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la nevenera » 21 lip 2013, 20:08

ja sam tina s nekih 3 i sitno cijepila, tako da mislim da može
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Diami » 21 lip 2013, 20:10

Da, nakon dvij godine može odmah pneumo23. Mada imunolozi smatraju da je bolji imunitet (jači) ako se prvo cijepi s prevenarom, pa onda s pneumo23.

Pčelice to cjepivo se plća, oko 500kn doza, pravo na njega imaju samo posebni slučajevi... Tak da samo trebaš nać pedijatra koji će vas cijepiti time. Ili on ima cjepivo ili ga ti doneseš (onda treba paziti da je uvijek na hladnom...).
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 21 lip 2013, 20:14

naša se ped složila s cijepljenjem ali smo ga mi platili
za damjana je bilo više 500 kn, za tina manje dosta
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la kittyilevin » 03 ruj 2013, 14:23

podižem temu... mala mi kreće u jaslice 30. 9., sada ima godinu i 9 mjeseci. planirali smo je prije vrtića cijepiti prevenarom, ima li tko iskustva? nuspojave? znam da treba uzeti dvije doze, sama kupujem pa donosim kod pedice ili...?
hvala, smotana sam :plavusa
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 03 ruj 2013, 14:25

mi nismo imali nikakvih nuspojava. uzeli smo dvije doze, pedica ih je sama nabavila, mi smo samo platili.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MON » 03 ruj 2013, 17:20

mi smo danas cijepili koru s prevenarom 13 i za 4-6 tjedana ćemo ponovo. ja sam nazvala i pitala i rekli su da ima cjepiva, tako da smo sve obavili u ambulanti.

za sada nikakvih nuspojava. bar tako kaže mm koji je doma s njom
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la MON » 03 ruj 2013, 17:24

btw, pitala sam danas da li da ju drugi puta cijepim s pneumo, pa mi je dr rekao da bolje ne, tj da je bolje s prevenarom opet, ovim novim 13 :dunno
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la kittyilevin » 03 ruj 2013, 18:07

neve, thanx!

mon, prevenar 13 je nešto novo? provjerit ću kod svoje pedice. koliko ja znam, ako su stariji od godinu dana i mlađi od dvije, treba dvije kure (ali to je vjerojatno sa "starim" prevenarom, blage veze nemam zapravo). koliko ti je stara malena? i koliko kunića je došlo cijepljenje?

:hug
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 ruj 2013, 19:29

moj je cijepljen u lipnju s godinu i pol i za godinu dana dobiva drugu rundu.
dakle, friska info iz prve ruke.
oko sto eura dvije doze cjepiva.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la MON » 03 ruj 2013, 21:10

kora ima 2 godine i 4 mjeseca. 500 kn po cjepivu, dakle ukupno 1000. :ajme

danas mi je rekao pedijatar da je taj prevenar 13 novi i da on smatra da je bolje dva puta prevenar, a ne prvo prevenar pa onda pneumo23 što sam ja predložila. e sad...ne znam ni sama, ali odlučila sam mu vjerovati.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la kittyilevin » 03 ruj 2013, 21:51

thanx, cure... :kiss prekosutra vjerojatno je cijepim. :mah
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 08 ruj 2013, 18:36

koliko se sjecam prevenar ima manje nus pojava
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la kittyilevin » 10 ruj 2013, 13:14

cijepili se jučer. prevenar 13. kaže mi moja pedica da drugi ni ne postoji. uglavnom, jedna doza je 450 kuna, naručili je u ljekarni i donijeli kod pedice. sljedeću dobiva za dva mjeseca (ima godinu i 9 mjeseci, pa treba dvije doze). nikakvih nuspojava zasad, čak joj ni ubod nije nimalo otečen (premda mi nije dala da joj stavim obloge kao ranije - no ranije bi uvijek bila kvrga na mjesu uboda).
6. 12. 2011.
3. 4. 2016.
kittyilevin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 10 ruj 2013, 13:19

zasto ti docijepljujes za dva mjeseca, a ja za godinu dana? :conf
mamashnita od noje
Muza

Sljedeća