Sada je: 28 srp 2026, 23:35.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la snowwhite » 30 tra 2009, 09:54

nerice hvala za info. ne bum to kupila al mi je dalo ideju da doma od silnih tapervera koje sveki ima nađem 2 koje idu jedna u drugu.
any za krumpir i batat ne znam ali javit će se ko zna ;)

nego mene muči što količina koju maks pojede mijenja se drastično iz dana u dan a ovisi ničemu :) dakle prekjučer jede krušku i jabuku, oblizuje se i jede ko veliki. mjerica mi je mala hipp staklenka i pojede sve...možda bi i još da je bilo. jučer ista stvar i pojede jedva 2 žličice. ne kužim zašto? al dobro može biti 100 razloga nego me zanima jel bi ga trbala ja forsati onda kad znam da mu ta kombinacija inače odgovara. ili pustim taj dan da ne pojede? i koliko biti uporan? ma jooooj, nisam baš naučena da ne jede pa me to izbezumi...
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Svrco » 30 tra 2009, 22:33

evo i nas tu... do sad smo probali jabuku, rižine pahuljice i danas palentu. rižine pahuljice su mu prvo bile fine a sad su mu odjednom fujkave. Danas smo probali palentu i isto mu je bila bljak. Probat ću mu dat sutra palentu s malo svojeg mlijeka i još ću je rijeđe skuhati. isto smo lijepo krenuli a sad se počeo zbrčkavati...
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 30 tra 2009, 22:38

Moje je iskustvo da dijete jednostavno samo postane spremno za dohranu i prihvati krutu hranu. Nista ne forsirati, nuditi po pravilima, puno strpljenja i to je to. Jednostavno sjedne na svoje. A da ima ovakvih i onakvih dana to je valjda normalno. Imamo ih i mi a vec super svasta papamo.

Svrco, mozda mu je jos rano za krute obroke?
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 01 svi 2009, 12:20

thinkPINK je napisao/la:Moje je iskustvo da dijete jednostavno samo postane spremno za dohranu i prihvati krutu hranu. Nista ne forsirati, nuditi po pravilima, puno strpljenja i to je to. Jednostavno sjedne na svoje. A da ima ovakvih i onakvih dana to je valjda normalno. Imamo ih i mi a vec super svasta papamo.

Svrco, mozda mu je jos rano za krute obroke?

slažem se

snow - ne trebaš se oko toga nervirati :)
nama je do sada vrhunac pet žličica ;)

any - batat može od samog početka jer je lakše probavljiva namirnica za razliku od krumpira. proso smo u ovoj prvoj verziji tablice stavili u sedmi mjesec, a budući je bezglutenska, lakoprobavljiva i zdrava žitarica, može i od 6 mjeseca. isto kao i amarant
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Svrco » 01 svi 2009, 21:22

ne znam, ne čini mi se da mu je rano jer jabuku obožava. ne znam bi li ta dva tjedna što promjenila što smo krenuli ranije. a krenuli smo ranije jer mu količina mlijeka koju ja imam jednostavno nije dovoljna.već duže vrijeme vidim da mu je malo i da se borimo s količinom, a glupo mi je sad dodavati više adaptiranog.
ići ćemo polako...
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 01 svi 2009, 22:16

ali mlijeko je zasitnije od jabuke :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Svrco » 01 svi 2009, 23:19

misliš da onda ipak povećam količinu adaptiranog uz dojenje umjesto dohrane još neko vrijeme?
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la snowwhite » 03 svi 2009, 20:45

Ina66 je napisao/la:
snow - ne trebaš se oko toga nervirati :)
nama je do sada vrhunac pet žličica ;)

a trudim se, zna biti baš teško. nekako ko da mu se ne da jesti. fino mu je ali teeeeeško ide. a nekad sve ko veliki popapa. :dunno
a idemo polako još uvijek pa će nekako valjda sjesti na svoje mjesto. a prvih par dana je bilo :5. možda su mu dosadile kruške jer mu u sve stavim krušku :lol ona najbolje djeluje na njegovu stolicu. a sada planiram uvesti još koje povrće; tikvice i korabicu pa ćemo vidjeti kako bude išlo.

kako u glavnini djeluju dinkel i proso na stolicu? oni nam uskoro slijede pa me zanima. a maslinovo ulje? bi ono pomoglo u "omekšavanju" stolice? o ajme koja pitanja postavljam :gace
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Ina66 » 03 svi 2009, 20:57

Svrco je napisao/la:misliš da onda ipak povećam količinu adaptiranog uz dojenje umjesto dohrane još neko vrijeme?

da

snowwhite je napisao/la:kako u glavnini djeluju dinkel i proso na stolicu? oni nam uskoro slijede pa me zanima. a maslinovo ulje? bi ono pomoglo u "omekšavanju" stolice?

za dinkel vam je rano (sadrži gluten, ali ne iste vrste kao druge žitarice i ne izaziva smetnje), a proso u principu otvara
maslinovo možeš staviti u povrće - doslovno kap-dvije
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snowwhite » 03 svi 2009, 21:07

Ina66 je napisao/la:
snowwhite je napisao/la:kako u glavnini djeluju dinkel i proso na stolicu? oni nam uskoro slijede pa me zanima. a maslinovo ulje? bi ono pomoglo u "omekšavanju" stolice?

za dinkel vam je rano (sadrži gluten, ali ne iste vrste kao druge žitarice i ne izaziva smetnje), a proso u principu otvara
maslinovo možeš staviti u povrće - doslovno kap-dvije

a gledala sam po tablici i vidim da je dinkel među slijedećim žitaricama. ja uopće nemam pojima kaj je to, iskrenonikad čula. budem onda kad probamo još koje povrće onda radije maslinovo. jer mi smo za sada jabuke, kruške, rižu, palentu i mrkvu. a i maslinovo imam jedno odlično domaće :up
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Ina66 » 03 svi 2009, 21:18

imate rižu i palentu, možeš sada amarant i proso. a ima i još povrća koje možete isprobati osim mrkvice - koraba, tikvice, pastrnjak (odličan je u kombinaciji s mrkvom), crveni luk (kapula)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snowwhite » 03 svi 2009, 21:28

Ina66 je napisao/la:imate rižu i palentu, možeš sada amarant i proso. a ima i još povrća koje možete isprobati osim mrkvice - koraba, tikvice, pastrnjak (odličan je u kombinaciji s mrkvom), crveni luk (kapula)

to sad i planiram, uvesti tikvice i korabicu. e da i pasternjak može. a luk? njega nekako zaobilazim jer ga ja ne volim. a kako da mu pripremim luk? skuham ga? koliko dugo se kuha? uopće si ne mogu zamisliti okus kuhanog luka

edit: a taj amarant? šta je to točno? di kupim i kako pripremim? ni za to nisma čula :bonk :bonk
Zadnja izmjena: snowwhite; 03 svi 2009, 21:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Ina66 » 03 svi 2009, 21:30

kuhani luk je slatkast i staviš ga za početak četvrtinu manje glavice s mrkvicom
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snowwhite » 03 svi 2009, 21:42

eto to je kad editiram pa mi uletiš...

probat ću luk s mrkvicom onda. znači njega ne moram samog? a i kad uvedem drugo povrće budem i druge kombinacije jer se te mrkve sad bojim ko vraga. voli ju ali tako teško kaka da mi se plače.

a ovo sam pitala:
edit: a taj amarant? šta je to točno? di kupim i kako pripremim? ni za to nisma čula
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Ina66 » 03 svi 2009, 21:52

Idu je mrkvica otvorila, kaka ko grlica :roll:

Amaranth
Žitarica najsitnijeg zrna iznimno je bogata proteinima, željezom i vlaknima. Također sadrži lizin, a ne sadrži gluten. Od vitamina bogata je skupinama A i C, te kalcijem, kalijem i fosforom. Amaranth je vrlo probavljiva žitarica, a sadrži i tokotrienole, vrstu vitamina E koja pomaže u snižavanju kolesterola. Zanimljivo je da su je poznavali i koristili i drevni Azteci pa spada u najstarije žitarice na svijetu, iako je nakon dosta stoljeća zaborava tek sada ponovno otkrivamo. Od amarantha se radi brašno za pravljenje kruha, tjestenine i palačinki. Obavezno se miješa s brašnom drugih žitarica jer ne sadrži gluten. Kuhani amaranth može se dodati slatkim kašama, juhama ili salatama. Može se ispeći i na malo ulja u tavi, kao kukuruzne kokice.

kupujem ga u trgovinama zdrave hrane, a kuham do pola sata na laganoj vatri uz miješanje jer se zna uhvatiti, odličan je u kombinaciji s jabukom
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snowwhite » 03 svi 2009, 21:54

ina :kiss :kiss
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la silki » 03 svi 2009, 21:55

amaranta ima u bio&bio dućanima.

ovo moje derle prvi put je danas otvorio usta na žlicu i super je pojeo. mrkva, jabuka i rižine pahuljice zajedno. to su tri namirnice koje smo do sad savladali i prvi put su sve zajedno bile u kombinaciji.
nije tražio ni sisu poslije.
vodu pije k'o veliki iz čaše ;)
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Svrco » 04 svi 2009, 08:14

Ina66 je napisao/la:
Svrco je napisao/la:misliš da onda ipak povećam količinu adaptiranog uz dojenje umjesto dohrane još neko vrijeme?

da

ok, onda odgađamo dohranu, tnx
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 04 svi 2009, 17:03

evo i mene s novim pitanjima!

Vjeran super papa i sad se bojim da mu nije previse. dosad je probao jabuku, mrkvu, rizu i sad smo na kruski. pojede minimalno dvije male hipp staklenke, nakon toga barem 2 i pol sata ne trazi bocicu, ako je riza onda i do 4 sata. dajem mu dok god otvara usta i guta, na kraju ih zatvori i nece vise, ali pojede bas puno, citam da drugi na pocetku jedu puno manje.
jel mu smijem toliko dati?

i bojim se da ne pije bas puno vode. ispljune van cak i ako nesto udje u usta. kupila sam neki hipp caj od kamilice i komoraca, to hoce dosta piti. jel bolje da pije barem taj caj, ili da mu ipak nudim samo vodu iako ju bas ne popije?
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la cakorka » 05 svi 2009, 09:15

Evo i nas ovdje u cetvrtak punimo 6mj i u subotu krecemo sa dohranom jer tajo zeli prisustvovati..
imam pitanje za rizine pahuljice,kako ih pripremiti?koje su dobre?
ja gledala u nekoj radnji ima uputstvo ali sve ili sadrze mlijeko ili se pripremaju sa mlijekom....

jos jedno pitanjce za palentu:ja donjela iz bosne kukuruzno brasno od neprskanog kukuruza samjeveno na vodenom mlinu,meni je mljac ali smijem li to Sari kuhati?
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 05 svi 2009, 09:57

cakorka - rižu ti je najbolje uzeti običnu, u zrnu, hoćeš smeđu ili bijelu ovisi o tome kakav vam je način prehrane (mi jedemo smeđu, basmati i slično pa mi bijela nije ni bila opcija)
kuhaš ju u vodi u omjeru 1:7 (na jednu dozu riže, sedam doza vode) i to dok se sasvim ne raskuha. možeš ju još protisnuti kroz cjedilo
kukuruz, na način kako ga kuha moja mama, bi bio pretvrd za bebu, a i znam da kuhanje traje i traje i traje...

danijela - "dvije teglice minimalno" mi se čini previše za početnika. na početku dohrane se u principu djeca uče na nove okuse i teksture
pokušaj mu manje davati
vodi bih dala prednost pred čajem, a ako već daješ čaj, daj mu nezaslađeni umjesto raznoraznih instant varijanti. u dm-u imaš nekakav dječji (ne mogu se sjetiti kako se točno zove), koji se kuha
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la cakorka » 05 svi 2009, 13:52

Ina-hvala :kiss
ovo nisam razumila
Ina66 je napisao/la:kukuruz, na način kako ga kuha moja mama, bi bio pretvrd za bebu, a i znam da kuhanje traje i traje i traje

ja sam mislila na kukuruzno brasno,kao palenta samo sitnije.Mislila sam posto je domace da je bolje,jel mora biti kupovna palenta?
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 05 svi 2009, 14:37

nisam pozorno čitala - brašno je ok i naravno da je bolje dati domaće za koje si sigurna da je u redu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Zwerka » 06 svi 2009, 11:22

Cure drage, ja već stvarno ne znam što da radim.
Jučer su se kod pedijatra bezobrazno ponijeli prema meni kad sam rekla da mu još nisam dala drugu hranu i ne kanim davati prije 5.5,6mj...

Pitala sam i za drugo mišljenje i drugi pedijatar mi je rekao da s obzirom da je udvostručio svoju težinu sa 4 mj, a sad je za mj dana dobio samo 200g, da mu trebaju kašice...

Šta da radim??
Pa on još nema niti 5 mj.. :/
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 06 svi 2009, 12:58

Ako ti lijepo jede, što kilaža pokazuje, i mlijeko ga drži dovoljno sitim (na onom topicu sam čitala da vam je razmak između dojenja 3h), nema razloga u srljanje dohrane. Ta ona se ne uvodi radi određene težine, spremnost se ne gleda po kilaži, uostalom tu je i razvijenost probavnog sustava i sl. Ne razumijem tzv. stručnost pedijatara koji ne uzimaju u obzir da je dijete starije pa će manje dobivati, a pogotovo što je bio bubani.
Prije sam ti napisala o Leonovom dobivanju na težini, pedijatrica ni D nije spomenula o dohrani dok nismo došli na pregled dan prije 6 mj, i još dapače potiče dojenje i dalje što je dulje moguće.
Ono što se uvijek spominje; zadovoljno dijete, lijepo spavanje, uredan napredak, popišane i pokakane pelene...ako je sve u redu, ja bih čekala do 6 mjeseci...ne vidim razloga krenuti prije; ali mišljenje će dati i cure koje su stručnije od mene.
:mah
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la penny » 06 svi 2009, 13:06

dva pitanja nabrzaka.

sveki mi je rekla da joj je jedna neka frendica nutricionistica il kajajaznam rekla da se voce i povrce nikad ne mijesa u isti obrok.pa me zanima iz kojeg bi to razloga moglo bit?
posto znam da je jedna od valjda najpoznatijih kombinacija kasica za bebe mrkva jabuka...i sl.
samo me zanima....

i jos jedno-vjerujem da je bilo rijec o tome...i znam da sam negdje procitala al sad nemrem i nemrem nac.
od kad se smije davat grozde.
tj grozdice?
cine mi se kao zgodan nacin za zasladit zitnu kasicu,a nemogu nac taj podatak...
ak treba i kostice suhe cu vadit i gulit kozu.... :lol

i jos jedno-nespol?
slicno je voce marelicama,al mislim da spada pod musulu kao drvo...pa jel zna netko nesto vise?smijem mu,nesmijem davat...

zwerka-samo se drz svojeg misljenja,ako ne mislis da su u pravu,onda nisu,sama vidis jel maleni napreduje il ne.i dobio je...nije izgubio ni grama,pa svako dijete raste svojim tempom.u svakom slucaju,navijam za tebe :hug
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la Ina66 » 06 svi 2009, 14:02

penny
Mušmula u svježem stanju nije jestiva, jer je njeno tada zelenkasto i blijedo sivkasto meso ploda pretrpko i prekiselo za konzumaciju. Tek kada plod odstoji i macerira, čime poraste razina šećera može se jesti kao mekana, ukusna kašasta poslastica.
...
Nemojte pretjerivati s konzumiranjem mušmula, iako njihova kašasta slatkoća zna zavarati. U većoj količini teže su probavljive i mogu dovesti do dijareje. Razaberite i nemojte jesti plodove koje je zahvatila plijesan. Držanjem u hladnjaku biće duže u jestivom stanju, ali pazite kod predugog stajanja mogu uhvatiti plijesan.

koliko vidim, kod nas su još uvijek zelenkastožute i ne bih ih davala malom djetetu

za miješanje voće i povrća zamoli nutricionistkinju da objasni. nisam to radila, ali me zanima

za grožđice vam je rano, s njima možeš početi zaslađivati zobenu kašu za cca mjesec-dva i to po dvije-tri grožđice za početak
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 06 svi 2009, 14:03

Minna :5
na tvoje izlaganje nemam što dodati :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la tanjabb » 06 svi 2009, 14:06

Zwerka, potpisat cu Minnu.
Ta ona se ne uvodi radi određene težine, spremnost se ne gleda po kilaži, uostalom tu je i razvijenost probavnog sustava i sl

I ponoviti da te pediatar sasvim nepotrebno izbezumljuje. S obzirom koliko ti je mali dobio prva tri mjeseca sasvim je ocekivan ovaj pad u dobitku nove kilaze. Daj se opusti, dijete ti je sito, veliko, zadovoljno, zaboravi na kasice. Osim toga staaaaalno se zaboravlja da je jabuka npr. ili mrkva kudikamo manje kaloricna od mlijeka. Prema tome price "velik je, treba mu dohrana" nikakao ne drze vodu. Nikako.

sveki mi je rekla da joj je jedna neka frendica nutricionistica il kajajaznam rekla da se voce i povrce nikad ne mijesa u isti obrok.pa me zanima iz kojeg bi to razloga moglo bit?

Nemam pojma, prvi put cujem, špitaj nutricionisticu. Mnoge svijetske kuhinje najnormalnije mijesaju voce i povrce, zaista ne vidim razloga protiv toga.
Grozdjice su jaaako slatke, ja to nikako ne bi sada, previse secer za tako malu bebu.
Musule su alergene, ja vidjela na vlastite oci kako se osulo od njih dijete od 3. godine, ne bi to davala maloj bebi.

edit: dok ja napisem, Ina je vec sve rekla.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la REBECCA » 06 svi 2009, 14:55

Da se i mi utefterimo ovdje. Danas je malenom 6 mjeseci i probali smo jabuku. Jako mu se svidjelo, pojeo je pet žličica i još bi da sam mu dala :mrgreen: Ako bude i sutra ovako lijepo papao da mu dam više ili ne? Popio je i dva gutljaja vode iz čaše i zadovoljno podrignuo.
Kašicu sam mu dala sat i pol nakon dojenja, onda je opet dojio nakon jednog sata.

Zwerka, moj je maleni dobio prvi mjesec 1850, drugi 1150, treći 700 i onda četvrti samo 100 grama. Pedijatrica se nije zabrinjavala. U ova zadnja dva mjeseca dobio je oko 600 grama, po mojoj vagi, nismo bili na kontroli jer je bio bolestan. Mojem se isto ne može podvaliti da jede češće od 2,5-3 sata. Mene je malo šokiralo onih 100 grama, malo sam ga pratila, kupila vagu da vidim jel de kreće težina na gore i ide polako ali sigurno. Nisam žurila s dohranom i mislim da nisam pogriješila. Koliko se sjećam tvoja pedijatrica je imala još bisera oko dojenja, tak da se ne bih previše opterećivala s njenim zamjerkama, ako si ti sigurna da je maleni sit i zadovoljan.
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.