joj danijela,stvarno ti nije lako..
vjerujem da je tvom muzu bilo tako kako prica..ja ne znam kako je u osnovnoj i srednjoj skoli vinko bek ali mogu reci iz svog iskustva sto se tice predskole,vinko bek je strucan..
eto malo naseg primjera..moje dijete ne vidi od rodenja ali smo to tek primjetili sa 2mj starosti..i to mi sami,ne doktori..ugl da ne duljim cijelu pricu..u malu kucu smo se ukljucili od pocetka,imao je nekih 6 mjeseci i presretna sam sto sam njih nasl(i to opet sama,na internetu) jer su mi kroz cijelo ovo vrijme zapravo oni najvise pomogli i svemu me naucili..tamo rade mladi i strucni ljudi koji imaju puno ljubavi za tu djecu..male kuce nije ni bilo kad je tvoj muz odrastao..pa tako ni ne zna,ali mala kuca je nesto najbolje sto se nama desilo,svima nama koji imamo slabovidnu i slijepu djecu jer drugamo nikamo ni nismo mogli otici jer nije se imalo kud..ti ljudi stalno idu na neke edukacije u inozemstvo..puno puno se trude oko djece..njima ko da to nije posao nego stvarno ljubav..toliko su simpaticni i susretljivi..ma moras tamo otici po savjet..bio bi grijeh da ne odes..objasni muzu da je to nesto sasvim drugo od onog sto je on prosao..to nije ustanova koja je tu samo da smjesti nekamo tu djecu,oni su ti da tvoje dijete nauce svemu sto mogu i znaju i da iskoriste njegov potencijal do maksimuma..mene su stvarno puno toga naucili..vjeruj mi,malo gdje znaju kako sa slijepim ili slabovidnim djetetom..i pri tom mislim na nase bolnice i gdje god bude isla i susretala se s doktorima i terapeutima..u mnogim situacijama sam se nasla da ja njima objasnjavam kakos njim jer oni nisu imali pojma ni kako da se igraju s njim,niti ako da ocijene njegove sposobnosti i sugdje su mi rekli-'mi nismo strucni za slijepu djecu i nemamo materijala za rad'..gdje god dodes ne znaju kako da provode logo terapiju sa slijepim djetetom..nigdje nikakvih igracaka za slijepu djecu..pricam o psihologu,defektologu i logopedu po nasim bolnicama koji bi navodno trebali provoditi te terapije sa djetetom..svugdje su one standardne igracke koje nasoj djeci ne znace nista..najbolje mi je kad mu cusnu u ruku one male plasticne zivotinjice velicine 8cm i pitaju 'a sto je to?'..pa to ni ja ne bi znala a kamoli on koji nikad nije ni vidio kravu ili ovcu..eventualno je dirao psa i macku,i od nedavno konja..kaj on zna kak krava izgleda..zna samo da ide muu i da daje mlijeko..a sve te stvari su prilagodene u maloj kuci..i igracke i terapije i pristup i prostor..oni znaju kako sa takvom djecom..kako ih uopce nauciti da se snalaze u prostoru..kako ih motivirati da puzaju,da krenu hodati i slicno..
sto se tice fizijatra..bila sam zadovoljna dok je dr.klobucar bila u vinogradskoj medutim s dr.matijevic nimalo nisam zadovoljna jer moje dijete pregledava iz stolice..niti mu se ne priblizi da popipa tonus ili slicno..ne zeli mi dati preporuku za terapijsko jahanje jer se boji da ce pasti s konja

sto uopce nije njena briga..i na kraju svega napise mi da mi dijete ima triparezu nakon takvog 'detaljnog' pregleda..a cijeli zivot ima hemiparezu..da ne bi mislila da pricam bezveze..otisla sam po drugo misljenje kod dr.zucka na goljak,koji je btw prekrasan doktor,i koji mi je rekao da tu nema govora o triparezi,medutim ne moze nas primiti dalje jer se cijelo vrijeme kontroliramo u vinogradskoj i sad ej kasno da on pocne..(moj mali ima 6 god)..
..i slobodno tvoj muz moze doci vidjeti sto je sve moje dijete naucilo u maloj kuci

a sto se tice predskole u vinko beku..cim su ga prili vidjelo se da znaju sto rade..mislim evo samo sitnica..terapeutica drzi adriana za ruku i vodi ga po hodniku i dolazimo do njene sobe,pokusava otkljucati vrata i padaju joj kljucevi medutim ona ne pusta adriana jer bi on inace pao ili se sav zgrcio,vec ga drzi s jednom rukom a s drugom trazi kljuceve..ja sam to zapamtila i odusevilo me jer je to sasvim drugaciji pristup nego drugdje gdje smo dolazili..
zelim vam puno srece..samo se javi ako sto treba..