Sada je: 02 kol 2026, 00:56.

Ribe za neznalice- savjete molim

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Ribe za neznalice- savjete molim

PostPostao/la swenova mama » 22 svi 2009, 11:56

Daklem, naslov topica sve veli. Osim onih bakalara na bjanko, punjenih lignji i nekakvih slozenaca i brzinski pripremljenih isprzenih odrezaka od ledo ribe, ne znam sto bih s ribom pocela.
A svidja mi se ideja o pecenju ribe (vece- ali koje?) u pecnici.
To je, znaci, pitanje. Koja riba, koliko dugo se pece i na koji nacin. Savjete, molim :)
swenova mama
Sveta krava

Re: Ribe za neznalice- savjete molim

PostPostao/la Barbi » 22 svi 2009, 12:26

Znam da će se javiti i cure puno iskusnije u kuhinji od mene :mrgreen: ali evo ti jedan jednostavan recept od amaterke. ;)
Ja volim npr. oradu ili bilo koju veću bijelu ribu peći u pečnici sa krumpirom narezanim na ploške i lukom isto tako na ploške, moja mama stavi još i papriku, paradajz, meni je čak bolje samo sa lukom i krumpirom. Riba je očišćena i rastvorena, stavim je u vatrostalnu posudu i napunim je tim ploškicama krumpira i luka koje posolim, za nas četvero pečem tri veće ribe, količina krumpira i luka je proizvoljna, što ne stane u ribe posložim okolo, prelijem sa malo maslinovog ulja i nešto vode da prekrije dno posude. Posudu prekrijem folijom i pečem dok riba i krumpir ne budu mekani.
Ovako se može peći i zamrznuti ledo filet oslića, isto bude fino.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 22 svi 2009, 12:30

u ribu stavi unutra luk, česnjak, peršin, mrkvu, baš u ribu, ne u zdjelu...kad je peces :dada
lubina na primjer, njega uvik imaš za kupit i ukusan je.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 22 svi 2009, 12:38

i lovora.
Mi ribu najcesce lesamo, dakle kuhamo. Ribu polozimo u lonac, dodamo 1 luk, persina, moze i malo cesnjaka, lovorov list ili dva, ponekad paradajz ali ne uvijek, posolimo i vode samo toliko da na pola prekrije ribu. Ako je svijeza riba kad voda zakipi kuhamo 3 minute. Duzina kuhanja naravno ovisi o debljini ribe. Kuhamo bijelu ribu tipa orada, sarag.
Ako ima vise ribe onda ostane i vise vode, pa u tu vodu vratimo kosti, dodamo jos jednu ili dvije ribe i prokuhamo ponovo, tako dobijemo riblju juhu.
Za pecenje je meni uvijek fini zubatac.
Zadnja izmjena: tanjabb; 22 svi 2009, 12:42; ukupno mijenjano 1 put/a.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 22 svi 2009, 12:43

ja lovor stavim, ružmarin ne. Ružmarin, bosiljak, timijan..to su mi više za mesno pečenje začini :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 22 svi 2009, 12:53

Mi ruzmarin koristimo uz ribu samo kad ih pecemo na gradele i onda s grancicom ruzmarina umocenom u maslinovo ulje "podmazujemo" ribu da ne presusi :mrgreen: .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 22 svi 2009, 12:56

tako ja pečem kokoš :lol tanjo
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 22 svi 2009, 12:59

ja najviše volim lešo ribu (ovako kako je tanja sprema), a MM lešo ribu mrzi iz dna duše :lol
stoga sam pronašla kompromis. ribu ili filete (ako imam smrznutu) stavim na komad alu folije nakapan maslinovim uljem i posut začinskom solju. nakapam ulje i odozgor i zamotam foliju tako da dobijem škartoc (uhvatim šire stranice i zafrčem ih, isto tako i kraće - ako je tko skužio, svaka čast :lol).
pečem u pećnici na 200-220 cca 20 minuta - ovisi o veličini ribe. za one koji vole hrskavo, malo odmotam foliju da se zapeče, inače bude kuhano-pečeno
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la filipovamama » 22 svi 2009, 13:02

mmar je napisao/la:kad joj oko pobijeli i ispadne van.

:znoj
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la babalu » 22 svi 2009, 13:09

odlican topic,mi obozavamo ribu i dosta je jedemo ali MM je bolje sprema a,meni ne ide bas :dunno
stoga svi savjeti,trikovi vezani za ribu dobro dosli :zivili

besramna :D
Duzina kuhanja naravno ovisi o debljini ribe
objasni!
daj malo detaljnije,pliz!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 22 svi 2009, 13:23

mmar, kad cujem ispalo oko, namah me prodje volja :lol

nego, ozbiljno, islo je onako nekako 200 gr ribe 200 stupnjeva 20 minuta? Ili koliko se to, u stvari, zaista pece?

barbi, takve slozence radim, al ja bih ono, ribu u foliju, preko maslinovo ulje i cesnjak i vozi misko. Samo koliko dugo i na kojoj jakosti? :alc
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 22 svi 2009, 13:26

obavezno pokriveno folijom, na 200tinjak, a sad koliko, uh, ovisi o veličini ribetine. Na kraju otkriješ da se zapeče.
Ja isto najviše volim lešo ribu.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 22 svi 2009, 13:28

ja ribu na lešo stavljam uvijek u već kipuću vodu, u kojoj se ranije kuhalo povrće.

Duzina kuhanja naravno ovisi o debljini ribe

vidiš kad se meso krene odvajati od kosti, a još se nije krenulo raspadati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 22 svi 2009, 13:32

i ja ribu stavim kad je već povrće skoro gotovo. OSIM ako imam zaledjenu ribu (nerijetko imam jer dobijem od buraza)...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Novamama » 22 svi 2009, 13:40

ako ju kuham ko tanja - što ni MM ne voli, ali ajde.. namažem ju prije limunom da se ne raspadne.
često napravim i oslića na juhu, tako da prvo podinstam malo kapule na maslinovom, dodam mrkvu (naribanu), češnjak, peršin, kad se to izdinsta, bacim šaku riže i onda većeg oslića prethodno namazanog limunom, i to mi je genijalna juha.

a pečem i ovako kao INA - lađice napraviš od folije, a može se i skkroz zatvoriti pa kapnuti u svaki škartoc i malo vina, i to si onda svatk ona svom tanjuru otvori.

plavu ribu - tunu, palamidu, plavicu, pa i sardele, spečem na grill tavi i uvaljam u paradajz sos koji sa strane napravim, i prilog palenta, i to mi je i najdraže jelo, pogotovo u zg.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bellina » 22 svi 2009, 13:46

I ja ribu stavljam kuhati kad je povrće gotovo, a moji svekiji na otoku kuhaju drugačije, ali tu je riječ o friškoj ribi. Moj svekar lovi ribu i doslovno se još trza kad dođe doma, oni onda ribu stave u psoljenu vodu (kišnica) i kuhaju je samo tako. Nakon toga izvade ribu i na malo maslinovog ulja u drugom loncu stave konšerve (koncetrat rajčice) ili pomidor ako mu je vrijeme, rižu i podlijevaju tom vodom u kojoj se kuhala riba. Iako se čini siromašna okusom zaista nije, prekrasna bude juha, a riba ima super okus.
Nećete vjerovati, ali na otoku sam prvi put probala lešo srdele, i bila sam ugodno iznenađena. Super ukusno.
Iako kad kupujem ribu ili ako je bila zaleđena preferiram ovaj način kuhanja s povrćem.
Ono što ja volim više od lešo ribe je brudet ili gregada.
E da, s maslinovim uljem i ružmarinom premazujemo samo meso, ribu nikad. Eventualno ju pospemo češnjakom i peršinom kad je gotova.
U pećnici je ne pečem gotovo nikad, nekako mi to nije to.
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thalia » 22 svi 2009, 13:52

mi od plave jedemo lešo srdele ili inćune, odlični su :klanja
onda širune u pećnici s limunom, mljac.
onda srdele, širune, plavice, plavčiće u marinadi.
ili sve u pećnici s krumpirom.
tunu sam radila obično i nije mi fina i ala pašticadu i odlična je.

onda brudet, ali od filetiranih inćuna ili srdela ili mola zbog džuniora.

velike ribe začinim češnjakom i ružmarinom, pospem limunom i stavim peći na rešetku u pećnicu, a ispod je narezan krumpir po kojem kapa. joj, mljac.

šta još radim? oslić kad baš nemam ništa drugo (nitko ga ne voli) u foliju s kapulom, češnjakom i celerom ili oslić, krumpir posoliš, zaliješ rajčicom, češnjakom i peršinom, malo maslinovog i u pećnicu.

mi jedemo dosta ribe, dva, triput na tjedan, al se uglavnom vrtimo oko ovih recepata.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Novamama » 22 svi 2009, 13:56

onda srdele, širune, plavice, plavčiće u marinadi.

ovo obožavam.
ali rijetko to u zg radim.

e da.. i ja u zadnje vrijeme filetiram i sardele i inćune (veće) i onda kombiniram recepte - od brudeta do pečenja u pećnici s krompirom.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 22 svi 2009, 14:01

Cure i ja najvise volimo ribu iz folije - maslinovim uljem malo namazem foliju, poredjam ribu, pospem cesnjak, persin, isto to stavim i u ribu, nakapam limuna i jos par kapi maslinovog kapnem na svaku ribu i zatvorim folijom dobro. Tako jedemo sve vrste ribe, a najcesce skusu (N. je jako voli).
MM pak ne voli tako spremljenu ribu - vise voli przenu, a nas tri bas i ne tako da je gotovo nikad i ne przim (kad se bas zazeli tako spremljene ribe, posaljem ga kod mamice :mrgreen: )
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la tanjabb » 22 svi 2009, 14:03

vidiš kad se meso krene odvajati od kosti, a još se nije krenulo raspadati.

To je to, kad je riba kuhana.
Mi nikad ne stavljamo persin i cesnjak na pecenu ribu, ubije nam okus ribe totalno.
Srdele na leso isto volimo. Ma ja bi zapravo svaku ribu prije jela na leso nego pecenu (dobro, osim kirnje npr., ona se mora peci - a ni nju ne volim previse jer mi je premasna).
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Krumpirić » 22 svi 2009, 15:11

ja bi bome uvik prvo na gradela-pa sve ostalo. :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Rogue » 22 svi 2009, 23:13

dok sam studirala pekla sam ribu u pecnici jer nisam imala rostilj.moji bi mi poslali brancina i to veci primjerak. nalila bi u dubokoj posudi maslinovo ulje uvalila dobro posoljenu ribu i nabacala lovor, ruzmarin, cesnjak, luk na kolutice, bosiljak, md i jos ako sam imala nesto od dal. zacina. pekla bi je na 180 stunjeva cca 2h, ovisno o primjeru ribe. i to sa poklopcem. to je ona duboka posuda s poklopcem za pecnicu.
ja sam bila zadovoljna jer po okusu nije kao leso, dostojna zamjena gradelama :dunno
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 23 svi 2009, 16:14

ja bih za pocetak probala s filetima.
Uzmi filet lista ili pangasiusa i
filete (ako imam smrznutu) stavim na komad alu folije nakapan maslinovim uljem i posut začinskom solju. nakapam ulje i odozgor i zamotam foliju tako da dobijem škartoc (uhvatim šire stranice i zafrčem ih, isto tako i kraće - ako je tko skužio, svaka čast ).

napravi ovo ili gore na maslinovo stavi jos mozzarelle i rasjecene mini rajcice.
Brzinska riba iz alufolije se to zove. Ja to radim kad sam u guzvi s vremenom.
Za nas cetvero ja stavim dva fileta lista od cca 200 grama, jednu mozarellu i cca 10 mini rajcica.
Sve smotas u kartoc i peces na 150 cca 45 minuta. Pusti puno tekucine pa je dobro uz to kombinirati rizu ili proso ili tako nesto.

Drugo sto bih ja probala je Skorpijina juha od riba. Uzmes isto filet od lista cca 200 grama i uz to dva srednje debela fileta lososa.
Filet lososa skuhas u malo vode s dvije kriske limuna i par kapi maslinova (zakuhas vodu pa ubacis maslinovo, limun i na kraju losos).
Na maslinovom u drugoj zdjeli izdinstas mladi luk, jednu kapulu manju, tri srednja cesnjaka sitno narezana. Kad se luk krenuo stakaliti dodas poriluk izrezan na rezance ili ploskice kako hoces i mrkvicu (tri komada) izrezanu nja jako tanke ploskice (mozes s gulilicom za krumpir).
Povrce malo dinstas i na kraju dodas vodu, dobro prokuhas i kada je povrce gotovo, kuhano dodas pola alnaturine kocke, kopra (sitno isjeckanog recimo cetiri grancice) i sve zacine koje imas (timijan, crvenu papriku, papar). U to ubacis narezan filet lista (ili arbuna ili pangasiusa, sto zelis). To je gotovo za najvise deset minuta.

[b]Za to vrijeme ocistis losos od draci i koze i onog masnog ispod koze i losos s vodom s u kojoj se kuhao na kraju ubacis u ovu gore juhu. Ukapas par kapi limunova i to je to.

Trece je pecena riba a za pocetak bih pekla; pastrvu, lubina, oradu iz uzgoja jer su masniji pa time i tecniji za pocetnike. Ribu das da ti na placu ociste. Doma na ruke stavis sol, i dobro natrljas ribu solju. U trbuh stavis limun (jednu fetu) i jedan cesnjak. Stacis back papier u protvan i ribe i ppolijes maslinovim. Malo. Peces na cca 180 jedno 20 minuta dok oko ne pocne mijenjati boju u bijelo, ali ako i prepeces nije strasno jer ces guliti kozu s ribe.

Cetvrto je losos u lisnatom.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 23 svi 2009, 16:21

ne znam kaj se desava cim je duzi post automatski pisem napamet, ne da mi uopce da ga vidim :dunno

Za pecenu ribu jesam napisala da mozes i ovcicu jer nema toliko draci.

Cetvrto je losos u lisnatom. Filet lososa ali ne okomiti nego vodoravan to znaci da moras veliki komad uzeti. Razvaljas lisnato. na lisnato stavis losos i poslois ga i malo djumbira stavis, par kapi limuna. Gore na njega streses isjeckani obareni spinat i na vrh opet lisnato tijesto. Zalijepis gornji i donji dio lisnatog, premazes zumancem i peces u rerni na 160 cca vise od pola sata, jedno 45 munuta da se lisnato zazuti.

Peto je lesana riba i ja bih ako tvojima smetaju draci obavezno lesala grdobu, razu, goluba i kovaca. To je fantasticna juha, suho meso bez draci ukusno za jesti na leso a isto gotovo u pet minuta. Meso ribe naravno ocistis od kakti kosti i koze i ubacis u juhu.

Sesto je vrhunac i to je za ciscenje kada vec zavolis ribu ali je okus neponovljiv; gradela ili rostilj: fratar, lubin divlji, cipal ali iz sigurnog uzgoja ne iz luke, zubatac, orada divlja. Peces na rostilju jednu stranu, kad se pocne odljepljivati okrenes i peces drugu stranu. Ne smijes ribu okretati dok se sama ne odlijepi od rostilja.

I naravno girice, srdele i incune umotas u brasno i peces na ulju.

Ako te sta mami, reci ako ti treba detaljnije nesto.
Adorabla
Medena

PostPostao/la swenova mama » 23 svi 2009, 22:40

adorabla, ovaj filet lista iz pecnice s mozzarelom zvuci odlicno, ko i ovi na gradelama. Tenk juri velku macku i ostalo :klanja:
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Novamama » 25 svi 2009, 09:23

ne bih htjela biti partibrejker, ali file lista (ono što se kupi na ribarnici) meni nema nikakve veze nit s ribom nit s listom nit s ničim. kupila jednom i to je toliko masno, grozno.

pravi list - riba s glavom je nešto sasvim drugo.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 31 svi 2009, 19:38

file lista koji kupis na placu se fol zove file lista ali to je ustvari file pangasiusa iliti rijecnog lista, tako ga zovu jer se uzgaja u slatkovodnim vodama.
Filet morskog lista je puno tanji, manji i vjerujem da bi bio barem 150kn kila jer je kila neociscenog lista cca 100 kn.
Adorabla
Medena

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.