Sada je: 25 kol 2026, 12:37.

Streptokokna angina

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Streptokokna angina

PostPostao/la kismo1012 » 13 sij 2009, 21:00

Bok!

Imam jedno pitanje.Sara mi je upetak dobila temperaturu i u subotu smo je odveli dr. Dr. veli streptokona angina na osnovu izgleda grla i krvne slike. Povišeni su leukociti ( 18 ) i općenito bijela krvna slika. Nije radjen bris. Dobila je Silapen 10 dana.
Malo pričam s frendicama pa neke vele kako to da mi i sin nismo isto dobili antibiotik, pa sam sad zbunjena.
Kaj vi mislite, tj. kakva su vaša iskustva?
kismo1012
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Streptokokna angina

PostPostao/la Ciara » 13 sij 2009, 21:05

nama su rekli u slučaju da se jave neki simptomi kao bolovi u grlu da se javimo svojoj doktorici i kažemo od čega nam boluje dijete
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Nerica » 13 sij 2009, 21:25

ja sam imala streptokok alina temelju brisa mi je ustanovljen pa dan antibiotik.
slika

Matej 25.10.2008 - ljubav mamina ponajveća
Nerica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ciara » 13 sij 2009, 21:33

e da nisam reklaprvi puta smo dobili slapen na temelju krvne slike ali smo radili i bris grla koji je bio gotov kroz nekoliko dana
drugi puta nakon što je popila lijek smo opet radili bris grla i opet je imala streptokok pa je opet dobila sirup i nakraju je dobila šarlah
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 13 sij 2009, 22:33

sin i ja smo jos uvijek na silapenu radi streptokokne angine. pedijatrica ju je prepoznala, bez brisa. kao sto ju je bez brisa prepoznaoi moj doktor. mm nije dobio terapiju jer nije bilo nikakvih simptoma.
kasnije je njegov bris bio okej, u mom je nadjen streptokok.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la IINA » 14 sij 2009, 08:44

Mogu oni to prepoznat i bez brisa. Ima karakteristične čepove po krajnicima i grlu.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Neda3kids » 14 sij 2009, 10:51

neke vele kako to da mi i sin nismo isto dobili antibiotik, pa sam sad zbunjena

Ja cu sad iz svojeg iskustva i iz onog kaj sam citala i kaj znam. Al' to ne znaci da je moja najpametnija i najbolja :naughty
Dakle, kaj se tice streptokoka, bez obzira kaj je to bakterijska infekcija, on je podosta prijemcljiv. Unatrag oho-ho godina prestalo se raditi na preventivi (moje osobno iskustvo), a isto tako i zastiti onih (jel' se to zove profilaksa????) koji su bili u mozebitnom doticaju sa zarazenim.
Naime, u moje vrijeme djetinjstva ukoliko se dokazalo u vrticu ili skoli (razredu) da ima oboljeli od streptokoka, radili su se brisevi grla i ako je ustanovljeno da ima djece kojoj je nadjen svima je dan antibiotik.
Najcesce jest, ali lijecnici i suvremena medicina tvrdi da nije tako, ili ajmo bolje umjesto "najcesce" rec, "najvjerojatnije" jest da su i oni koji su u najblizem kontaktu zarazeni.
Da li ce bris biti negativan ili pozitivan itekako ovisi kako i kada se uzima.
Danas ce vam rijetko, pa ja bih se odvazila rec - nikada, lijecnik prepisati antibiotik i drugoj djeci u obitelji, a vama savjetovati da i vi popijete kuru antibiotika. (moje je skromno misljenje da bi to trebalo, i da se vrlo malo radi na prevenciji).
Moje daljnje iskustvo mi govori da se antibiotici piju prekratko. Do 10 dana. U slucaju streptokoka ja sam misljenja da bi antibiotik trebalo pit 14 dana, ako ne i 3 tjedna. Pretpostavljam da smo sad jednu vrucu temu otvorili, ali ja znam koliko se to meni vuklo, i mojim klincima. I dan danas ga "pokupimo", iako sam ja misljenja da ne donesemo novog, vec da aktiviramo jednog svog starog - samo svojeg. :cry:
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 14 sij 2009, 11:02

:dunno Pa evo, ja se slažem sa tobom.
Al eto i naša pedica, pa ukoliko jedna ima strept. svi doma dobijemo Silapen, samo oboljeli pije
10 dana, a profilaksa je 5 dana.
Isto tako u vrtiću je već nekoliko puta uziman bris kad se pojavio šarlah i angina, svima.
Mislim da je teta rekla da zovu epidemiologe kad broj oboljelih dođe do 30% u grupi.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Neda3kids » 14 sij 2009, 11:10

Ajde, ovo mi je svjetli trenutak.
Makar ja mislim da 10 dana nije dosta. :dunno
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 14 sij 2009, 11:13

I ja tak mislim, al eto, to im je očito nekakav protokol.
Inače i za npr. upalu uha pedijatri daju 8 dana, a svaki orl mi je rekao da je
min. 10 dana, a najbolje 14 :dunno
Ja ti zato liječenje uha na svoju ruku produžim.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Ciara » 14 sij 2009, 11:15

i ja se slažem, mi smo pili dvije ture po 10 dana i onda je dobila šarlah, pa smo pili još jednu turu od 10 dana i dobila je 3 injekcije.

nakraju smo izvadili mandule i sad nema više problema a do tad je bris uvijek bio pozitivan
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 14 sij 2009, 11:16

Ja mislim da bi se trebali svima u obitelji i u vrtiću raditi brisevi kad se ustanovi zaraza jer može netko biti kliconoša i bez vidljivoh simptoma.
Moj doktor mi uvijek da uputnicu za bris ako mu kažem da klinci imaju streptokok (i to i iz nosa i iz grla), mislim da je od rijetkih jer imaju preporuku da štede uputnice :dunno .
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Ciara » 14 sij 2009, 11:17

da i znam da su slali obavijest u predškolu
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la watani » 14 sij 2009, 11:20

ajme, N3k, u top cu te... :belji
Neda3kids je napisao/la:Danas ce vam rijetko, pa ja bih se odvazila rec - nikada, lijecnik prepisati antibiotik i drugoj djeci u obitelji, a vama savjetovati da i vi popijete kuru antibiotika. (moje je skromno misljenje da bi to trebalo, i da se vrlo malo radi na prevenciji)

ako si mislila reci da je prevecija u ovom slucaju davanje antibiotika, preventivno, onda :baba .
prevencija u ovom slucaju je ne dijeliti pljuvacku, ne piti iz iste case, jesti istim priborom za jelo,...i sl. tete u vrticima bi trebale paziti da djeca ne dudaju tudje dude, piju iz tudje case..na zalost, znamo da je to nekad nemoguca misija :( .
antibiotik bi trebalo oprezno propisivati. ako nema simptoma, svaako bi bris trebao biti pozitivan.

a za duzinu lijecenja.. e to je vjerojatno poslijedica rezistencije bakterije, pa tek kad se izvade mandule, i bak skupa s njima, nema vise problema.
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 14 sij 2009, 11:21

Da, al to se radi tek kad dođe do epidemije, jer se u biti kliconoštvo NE liječi.
Ima ljudi koji ih nose godinama i ništa se ne događa, kao da je soj neaktivan :dunno
Tek kad dođe do širenja zaraze ustanovi se da je aktiviran i onda kreću na obradu.
Velim, ima neki postotak zaraženih koji je potreban za nekakvu "akciju".
To je ono kaj piše Neda. Stav je općenito da se kliconoštvno ne liječi.
edit:uletila watani između...
Zadnja izmjena: IINA; 14 sij 2009, 11:23; ukupno mijenjano 1 put/a.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Neda3kids » 14 sij 2009, 11:22

Ma to mene grize. Stedimo na preventivi i profilaksi, pa stedimo na lijecenju. I gdje smo na kraju????
Gle, mene smeta to sto stedimo - ali nam se to ne kaze. Ja bih radje da mi lijecnik veli: "Ovakva je situacija. Morate pit 14 dana ili 21 dan ili kolk'o vec treba. Ali mogu vam pisat recept samo za 10 dana. Tolko vam pokriva HZZO. Za ostalo vam dajem privatni recept, i pijte koliko sam vam jos rekao/rekla. A tako napravite i drugoj djeci. I sebi."
Meni bi to bilo prihvatljivije.
Jer na kraju smo svakih mjesec dana bili po antibiotik. I na kraju smo, ukupno gledajuci, popili vise flasica, negoli da smo odmah odvalili pravu kuru. Statisticki gledano, potrosili smo vise novaca HZZO-u i nismo ustedili. :bonk
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kris2 » 14 sij 2009, 11:28

Moje je mišljenje da je najjeftinije napraviti briseve i ciljano liječiti i time bi se ohoho smanjli troškovi u konačnici. Ne bi bili svi zdravi, ali bi se izbjeglo nepotrebno ponovljeno pijenje antibiotika jer se ovako klinac zarazi čim se vrati u vrtić i mora piti ponovno.
Što se tiče raegiranje epidemiologa, mislim da se is time manipulira, jer postoji pravilnik kad vrtić npr. mora obavijestiti epidemilolišku službu, ali mislim da i tu postoje slobodne interpretacije - tipa mora četvero djece iz grupe biti bolesno, ako to nije isti dan ne računa se i sl.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Neda3kids » 14 sij 2009, 11:29

ako si mislila reci da je prevecija u ovom slucaju davanje antibiotika, preventivno, onda :baba .

Sam sam te ceko watani :joy

Gle, kaj se tice prevencije u slucaju davanja antibiotika preventivno znam da medicina veli :baba :baba :baba
Ali, iskustvo moje, i blize okoline veli - kad jedan ima streptokok - onda ce on doc i drugome. I meni, i tati, i baki i dedi. Izgledali oni bolesno ili ne. I onda je pitanje da li pricamo o preventivi - medicinski ne - vec pricamo o profilaksi. Koja bi trebala ic. Po meni. Vjesitici, babi vracari.

S druge strane, ako se stavim u kozu jednog lijecnika, koji mene ili moju djecu vidi samo onda kad smo bolesni - jasno mi je da ce biti "nepovjerljiv" i da ce imat filter kroz usi i slusat ce moju pricu kao "trla baba lan". I nece mi dat antibiotik. Cim krenemo u bolesnu pricu.
Ja mislim da ja kao mama ipak najbolje mogu procijeniti kako se osjecaju moja djeca, i dal' smo "ozbiljno" ili "neozbiljno" bolesni. Pitanje je samo - sta o meni misli lijecnik - da li sam objektivna mama ili sam mama koja zeli sve rijesiti antibiotikom :mrgreen:
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Neda3kids » 14 sij 2009, 11:31

Eh, da i meni su rekli da se kliconostvo ne lijeci.
Zasto se ono ne lijeci???? Zato sto se ne moze izlijecit?? ILi zato sto ga je skupo izlijecit????
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 14 sij 2009, 15:31

Zato jer večina ljudi ima neke bakterije u nosu. Npr. Moraxela koja je normalna u nalazu, ali
kad prijeđe neku koncentraciju izaziva bolest i liječi se.
Imamo i Pneumokoka u nosevima i još kojekakvih stanovnika, koji su normalni u
određenim uvjetima. Onak, čisto laički prenosim kaj sam ja saznala na Rokfelerovoj :dunno
Zaključak nos nije i ne mora biti sterilan.
A ak ne stvaraju probleme, manja nam je šteta od njih nego od antibiotika. Valjda.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la yra » 23 sij 2009, 20:35

Danas je Marin iz vrtića došao sa povišenom temperaturom i rekao je da ga "grebe" grlo. Uzela sam bateriju i pogledala sam mu u grlo: na mandulama su mu bile male bijele kvržice.
Odmah sam s njim otišla k pedici: dijagnoza---angina.

Imam pitanje: da li je moguće imati streptokok u grlu, da povremeno osjećam bol u grlu u trajanju od cca 10 dana koja sama od sebe prestane, a da na mandulama nema nikakvih bijelih točkica?
Pitam zato što me pred nekih desetak dana počelo boliti grlo, ali boli me samo kasno popodne i navečer.
Btw, bila sam u srijedu na brisu grla, nalazi će biti gotovi tek iduću srijedu.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ciara » 23 sij 2009, 21:50

ema je na tri ponovljena brisa imala streptokok
a u međuvremenu je uzimala silapen
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Sanika » 24 svi 2009, 12:33

E a ono što meni nikako nije jasno kod tog streptokoka je kada uzrokuje šarlah, a kada ne, jer ako sam dobro shvatila radi se o istom hemolitičkom streptokoku skupine A.

Ijoš nešto nejasno, zašto je Silapen prvi lijek izbora kad je toliko puno pozitivnih rezultata nakon njega???
Mi smo silom prilika dobili Sumamed, jer se Paula osipa od penicilina, pa me baš zanima. Samo nisam ziher da nam je dosta jaku dozu dala dežurna doc (3 dana po 5ml) pa ću vidjeti sa svojom.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 24 svi 2009, 12:38

Sanika, jel p. testirana na penicilin?
Mi smo ga dugo izbjegavali zbog moje alergije, i stalno je imao recidive. Dobivao je klindamicinske injekcije kroz deset dana :loce , Augumentin, Silapen, Sumamed, Zinat-sve minimalno 10 dana! Homeopatiju... Nista nije pomoglo dok nije primio tri puta u razmaku od tri tjedna depo injekcije penicilina. I na kraju smo ipak izvadili sva tri krajnika. :loce
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la † Sanika » 24 svi 2009, 13:23

Sanika, jel p. testirana na penicilin?

nije,ali do sad je regirala na sve alternativne terapije. i to baš kod streptokoka. samo kaj je ovo od 3 dana meni stvarno premalo, budem sutra vidjela sa svojom doc.

moram ju odvesti na to testiranje, znam :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 24 svi 2009, 15:43

mi smo to obavili kod R. :)
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la † Sanika » 24 svi 2009, 16:11

e super, thnx na info, budemo to sad na kontroli dogovorili :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 25 svi 2009, 08:00

Da se tu ubacim...
Gdje se može napraviti testiranje na penicillin za odrasle?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la tajci » 28 svi 2009, 17:12

za streptokok se ne daje preventivno antibiotska terapija ukućanima, kao niti za bilo koju drugu bakterijsku infekciju, osim za meningokok. :mah
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 29 svi 2009, 08:59

Daje, daje, samo to ovisi o liječniku.
Mi uvijek dobijemo profilaksu od 5 dana,
kad netko dobije streptokok.
IINA
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.