Sada je: 31 srp 2026, 00:28.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la Noelle » 30 svi 2009, 18:31

ja mislim da nije malo za prvi put Zwerka...a ja moram potrefiti kad je raspoložena jer prije par dana je jedva par žličica jabuke htjela ..jučer malo bolje a danas s rižom super...

svaki dan povećavaš količinu za par žličica. ako je danas pojela 40, sutra joj napravi 60ml i tako dalje.
ima ovdje malaca koji jedu 100ml od početka. mi smo, s druge strane, vrlo postepeno povećavali količinu

ina ..da li to nevezano za novu namirnicu?..recimo sutra ću dati opet rižu i jabuku..to ću povećati..ali u pon ću joj dati mrkvu kuhanu..da li da to povećam ili da joj dam opet manje s obzirom da je nova namirnica ( ili oni automatski jedu manje jer je nepoznat okus ? )
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marie claire » 30 svi 2009, 21:57

Moja Pia fakat dobro jede, da 3 puta od drvo...
Al, pripazi da kad prvi put ide namirnica to bude manja količina iako možda beba već jede veću količinu zbog eventualne alergijske reakcije!
Već sutra, preksutra ak je sve ok, povećaj količinu!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 30 svi 2009, 21:59

joooj zwerka, nije premalo, a nije ni previše :lol
netko će dati prvi dan dvije, netko tri, a netko četiri. nigdje ne piše da moraš dati tri i da si time što si dala dvije nešto krivo napravila
ajmo se malo opustiti s tom dohranom, može? ;)

noelle - ako ćeš joj u ponedjeljak dati novu namirnicu, onda i s njom kreni s najmanjom količinom (par žličica - vidi što piše gore) pa polako povećavaj
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la suska » 30 svi 2009, 22:36

Drage moje cure mojoj princezi ce sad 5 mjeseci i papa jabuku ko velika najdraze joj je hippova jabuka i mrkva a probala sam i povrce i rizu al meni je Anamaria veliki jelac stvarno uziva dok jede, cak nekad mislim da je puno pola one male hipove teglice, ona meni pojede od povrca pola a voce sve(ona mala) sa 4 mjeseca je bila teska 6850 a rodila se sa 3360 pedijatrica je super zadovoljna a vidi se na njoj da voli papati inace mi jede od mljeka pregomin iako nisu dokazali alergiju na mljeko nego eto pase joj pa su mi rekli nek jede kad joj to pase. sorry kaj sam oduzila al da vam i ja napisem nesto. :kiss
slikaslika
IVAN: 13.5 05`
ANAMARIA: 13.1 09`
suska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 30 svi 2009, 22:48

suskovic - da niste malo prerano krenuli s dohranom ako će ti curica tek sad pet mjeseci, a probali ste već nekoliko namirnica?
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la suska » 30 svi 2009, 23:01

Pa mislim da ne. Nisam ja njoj htjela al stvarno voli papati pa sad jede sam te nabrojane namirnice i ne u vodim nista drugo ona uziva dok jede . i pije mi puno caja od komoraca jednostavno ga voli i ne trudim se davat joj sokice kad mi ih nece piti ovaj od jabuke na njega se je namrstila i ostatak sam dala starijem sinu da popije.
slikaslika
IVAN: 13.5 05`
ANAMARIA: 13.1 09`
suska
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 31 svi 2009, 00:18

I ja mislim suskovic da ste uranili s dohranom.
Inace vole djeca svasta pa im roditelji svejedno sve to ne damo ;) .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Diami » 31 svi 2009, 08:00

Evo mi smo isto krenuli. Jučer sam kuhala rižu sve skupa sat i 5 minuta u običnom loncu, u omjeru 1 mjerica riže sa 7 mjerica vode. Dosta se fino raskuhala, ostalo je i dosta vodice, pa sam propasirala kroz metalno cjedilo i dodala te vodice da ispadne rjeđa kašica. Zvrk je fino papao - čak jedno 15ak žličica (al ne punih nego tek toliko je bilo na njima), na početku je zijevako "kao ptić" da bi još, onda se malo igrao, kad više nije htjeo stali smo. Nakon toga se primio cike ko da jako dugo nije ništa papao. Ipak je mamino mlijeko najfinije... :p

Uglavnom ja zadovoljna. Mislim da ćemo drugu namirnicu tikvice, pa onda kvinoju ili amarant, pa korabicu, tako - budem mijenjala povrće i žitarice za početak, svaka tri dana. Za početak bi dodala još i proso i palentu, a od povrća pastrnjak ako nađem.

Zweki - ak ti je ispalo gusto, možda je omjer riže i vode bio manji, pa ti je riža više upila?
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Zwerka » 31 svi 2009, 10:03

Super za Karla!
nadam se da će nama danas biti bolje.
Izgleda da sam premalo vode stavila pa je bilo gusto, zato ju sad kuham u malo više vode...

Jedino mi još nikako da sjedne vrijeme kad da mu dam papati...
Evo, cicao je oko pol 9, riža se skuhala a on zaspao i nisam mu ju mogla dati.
Kad se bude probudio, bit će gladan i morat ću mu dati cicu..

I već bude prošlo podne i postat će nervozniji, jer je on meni budan po 2 h i onda ide spavati, a svaki dan se budi u drugo vrijeme...
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MMI » 31 svi 2009, 10:36

evo i ja bi postavila jedno pitanje..pedijatrica mi je rekla da od 4.mj. krenemo sa kašicama..dečko je velika beba ima već 8kg.,ne dojim ga.malo mi je rano sa tim kašicama jer čitam vaša mišljenja ovdje na forumu.e sada,ja imam još dvoje djece koja su sada već velika.pa mi nije nešto jasno.one su počele jesti kašice sa 4.mj. ,a ja tada nisam imala ovaj forum nego sam slušala istu ovu pedicu i nije bilo nikakvih problema...nisam kuhala rižu osim kada bi imala želučanih problema..uvodila sam dohranu malo po malo i samo pazila da u početku ne mješam dvije voćke ili nešto novo u slučaju alergije da znam od čega je.

izgleda da je to bilo davnnnnooo i da se sve promjenilo...bebe su postale izbirljivije,mi mame u nedoumici šta i kako te kada,hrana bože sačuvaj ako nije iz eko uzgoja-kojeg ja u zgradi u gradu baš i nemam.i šta ću sada...svoga mlijeka nemam i dajem ad što isto nije baš čisto u usporedbi sa mojim mlijekom i tako do 6.mj života ,a onda prelazim na ne eko voćke i povrće...baš imam izbora.

kako se sve mjenja...a ja ću ipak pričekati još koji mjesec.....za svaki slučaj..nikad se nezna
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 31 svi 2009, 10:45

Da, modesty, pricekaj da bebica navrsi 6. mj. pa onda kreni s postepenim uvodjenjem krute hrane, tj. na zlicu.
Dosta toga se promijenilo, mijenja i mijenjace se. Sadasnje preporuke WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) su te - iskljucivo dojenje ili AD do 6 mj., nakon toga postepeno uvodjenje dohrane uz mlijeko, s tim da mlijeko i dalje, tj. do 1. godine ostaje primarno. Neadaptirano kravlje mlijeko se uvodi najranije nakon 1. rodjendana, pozeljno je sto kasnije, preporuke su i oko 2.
Imate jos vremena do 1. krutog obroka, a za to vrijeme se možeš pripremiti citajuci topice na ovom pdf-u, kao što su
Brosura o dohrani
Tablica dohrane
Dnevnik dohrane
i puno, puno drugih topica ovdje. Naci ces mnooogo korisnih savjeta :mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la MMI » 31 svi 2009, 11:26

hvala puno,pročitat ću i naučit :mah

ma sve se bojim da mu je mlijeko malo nakon 4.mj.,pa sve više razmišljam o dohrani.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 31 svi 2009, 11:35

Drugi dan riža..
Skuhala sam ju rijeđu, protisnula kroz cijedilo i pojeo je oko 6 žličica...
Nakon par žličica je krenuo opet kao da će povračati, pa sam mu dala vode...
Stvar je u tome da on uopće ne guta gdje je ostala riža malo u zrnu, nego samo srće sluz s žlice i sve mu je ostalo u ustima, pa tek dok je popio malo vodice, mogli smo dalje.
kad je pojeo još malo, počeo je plakati i više nije htio.

Da mu još par dana dajem rižu ili da pređem recimo, na mrkvu?ILi jabuku?
Jel to znači da mu riža baš ne paše??

I sad bi trebao cicati ali neće...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 31 svi 2009, 11:40

Modesty, pa jel ok napredujete na težini, visini, opsegu glave? U dobi od oko 4 mjeseca moguć je i skok u razvoju, kad može tražiti više nosanja, češće papati, al ne znači da je nužna već dohrana - to prođe kroz par dana najčešće. U to vrijeme ide i veliki skok u psihičkom razvoju koji traje malo dulje, počinju puno toga novog kužiti, pa su onda cendraviji generalno, traže više fizičke blizine, plašljivi su ponekad - to opet ne znači nužno da su gladni, nego ih plaši taj "novi svijet" pa su zato željni mame. A čitala sam da baš u toj dobi mnoge mame odustaju od dojenja ili počnu s dohranom, jer ne znaju za taj jedan dulji skok pa više ne znaju zašto je beba tako "drugačija" nego inače. Meni je pomoglo što sam znala za to, da nastavim s isključivim dojenjem, iako su i sveki i moja mama pokušavale ono u stilu "pa sad je već veliki, pa treba mu, pa i vi ste..."...

Jesi davala već 3 dana riže? Ako jesi, možeš prijeći na neku novu namirnicu. To što nije puno pojeo ne mora značiti da ne voli dohranu ili ne voli rižu, ionako je sad cilj da upozna okuse, a to će i sa par žličica, ne mora pojesti cijelu zdjelicu. A što neće cicati - pa neka, bude pocicao malo kasnije i svi zadovoljni. :mah

Edit - sad vidim da je drugi dan riže, pa onda pokušaj još i sutra možda i onda prijeđi na nekaj novog iz tablice. Možda će mu to drugo bolje pasati. A ima beba koje ne vole komadiće u hrani na početku, tak da nije ni neobično.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Noelle » 31 svi 2009, 11:56

hvala cure , tako sam i pretpostavila za količinu...

ja bi još davala rižu Zwerka...pa tek je probao, daj mu još vremena...i napravi mu rjeđe ako mu tako paše...ja ne mjerim vodu u loncu, ja nalijem jedno 2 cm od dna pa kuham poklopljeno..pa dolijevam ako puno ispari...kad se raskuha, kuham i dalje dok ne ispari dovoljno ;)

sutra sam mislila tikvicu, ali mi se ova što imam baš ne sviđa pa ću ipak mrkvicu mladu...
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 31 svi 2009, 13:31

ma sve se bojim da mu je mlijeko malo nakon 4.mj.,pa sve više razmišljam o dohrani.

Ako beba dobro napreduje na mlijeku (a tvoja napreduje) ne znam koji je dokaz jos potreban da mu je mlijeko sasvim dovoljno :dunno . Moj je Lukas bio slicnih gabarita, s 5. mjeseci je poceo cesce traziti dojiti, pa sam mu cesce i davala. S 6. mjeseci je poceo s dohranom.

Zwerka, dva dana jedne namirnice je premalo. I 6 zlicica je sasvim dovoljno (moj nije ni toliko jeo na pocetku).
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Zwerka » 31 svi 2009, 16:07

Noelle, Diami, tanja, hvala!!! :buket

Budem davala još 3 dana riže kako sam i mislila na početku ( 5 dana svaku namirnicu) pa idemo na novo!!
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Marin » 31 svi 2009, 16:56

danas sam na vrtu brala mrkvu i korabicu za ručak princezici i shvatim da neznam dal mogu lišće istih staviti u kašicu?? znači, radi se o biološkom uzgoju mrkve i korabe, brane tik pred kuhanje. šteta mi bacati lišće. smijem početi i to kuhati i davati? mislim, mogu ja to staviti nama u juhu ko i inače, ali...
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 31 svi 2009, 18:31

Lisce mrkve nisam nikad kuhala, ali korabice jesam, to mozes ako je domace i bio.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Ina66 » 31 svi 2009, 18:53

ja lišće mrkve stavljam u juhu, malima nisam stavljala baš na početku, ali jesam kasnije
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Ina66 » 31 svi 2009, 18:57

Zwerka je napisao/la:Stvar je u tome da on uopće ne guta gdje je ostala riža malo u zrnu, nego samo srće sluz s žlice i sve mu je ostalo u ustima

ovo je sasvim OK. ne možemo očekivati da svi prve dane zijevaju i gutaju - on je dobio nešto sasvim novo u usta i okusom i teksturom i treba vremena da se navikne
što se količine tiče, 6 žličica je isto u redu. moja još uvijek, nakon mjesec i po dohrane, jede do desetak žličica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Zwerka » 31 svi 2009, 19:05

Hvala, Ina! :buket

Sutra ću mu probati skuhati običnu bijelu rižu da vidim kako će nju prihvatiti.
Vjerujem da će puno bolje jer se ona puno brže i lakše raskuha..

I još jedno pitanjce...kako prepoznati ako je dijete alergično na neku namirnicu? Mislim, gdje se ospe??
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 31 svi 2009, 20:49

Mislim da je bijela mekanija u svakom slučaju. Mi još nismo na riži, ja ju nešto izbjegavam, zbog ev zatvora, al zato proso...
Danas smo ga probali, super se raskuhao, i onako je bio kašast uz malo vode od kuhanja i tako smo ga jeli, danas Pia 3 puta stolica!!
Zwerka, a jel ima smisla rižu zmixati?
Čekajte, za što koristiti lišće od mrkve, ja imam mladu u vrtu, neprskanu, a lišće inače bacim...
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 31 svi 2009, 20:54

lišće mrkve kuham zajedno sa korijenom u juhi. lišće pirjam sa ostalim povrćem, u stvari stavljam je u sva jela s povrćem. ne jede se sirova, a nutritivno je lišće vrijednije od samog korijena.
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la penny » 31 svi 2009, 22:19

eee marin...pa dobro je to znat...imat cu mrkve u vrtu,pa da ne bacam :joy

mi smo danas uveli i bijelo pilece meso u prehranu,pa me zanima...ima li neki odredeni broj dan u tjednu koji beba mora pojest mesa.al to ovisi o drugim namirnicama pa uopce nemoram davat nesto cesto meso...ako idem po nekim vegetarijanskim principima...al nisam veg.pa ne mislim tako ni dijete hranit cijelo vrijeme...

uf sto sam nadrljala...jel me uopce razumijete otprilike?
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la marie claire » 31 svi 2009, 23:57

Marin je napisao/la:lišće mrkve kuham zajedno sa korijenom u juhi. lišće pirjam sa ostalim povrćem, u stvari stavljam je u sva jela s povrćem. ne jede se sirova, a nutritivno je lišće vrijednije od samog korijena.

Thx Marin!!!!!!!!!
Penny, nešto je u tom smislu pisalo u Brošuri, čini mi se! Da nije 2 puta tjedno??
Ja bi se nešto jače i češće bacila na bijelu ribu, ni ja nešto u zadnje vrijeme nisam mesožder...
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 01 lip 2009, 00:09

Penny, ja sam meso davala cca 2X tjedno. Odnosno ovako: meso, riba, bezmesno, meso, riba, bezmesno.... Dok jos nema ribe na meniju onda bi isla meso, bezmesno, bezmesno, meso, bezmesno... itd. Time da se mesa na pocetku daje jako malo, cca 2 kvadratna cm.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la penny » 01 lip 2009, 09:19

e,pa tak sam nekak i mislila, to mi se cini najlogicnije i ostalo mi je u sjecanju tak nesto da sam procitala...
pa jucer sam i dala mali komadic...kad bi na zlicice brojala,bile bi 2 i po,al bas je slatko pojeo,ko mm janjetnu kad maže :lol
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la snowwhite » 01 lip 2009, 09:34

A kad prvi puta kuša meso? da li onda treba nekoliko dana za redom kao i ostale namirnice?
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la tanjabb » 01 lip 2009, 14:04

Ja mu nisam tako davala. Nego bi dala meso, pa iduci dan ne, pa opet malo mesa, pa dva dana ne... time da smo mi poceli s ribom prije mesa zbog specificnih okolnosti.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.