Sada je: 02 kol 2026, 00:39.

Pannacotta

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Pannacotta

PostPostao/la Adorabla » 21 svi 2009, 16:30

danas sam radila pannacottu prema Golom Kuharu. Dakle to je to! To je ta pannacotta koju sam jednom prilikom jela u jednom restoranu io nikada vise nisam na to naletjela. Mrak, mrak, mrak
Tko voli obavezno neka isproba.
Ja cu jedino sljedeci puta staviti duplu dozu jer ovo sto je ispalo je za nas pola porcije :lol

70ml mlijeka
2 vanilije
375 ml slatkog vrhnja
korica jednog limuna
1,5 list zelatine
70g secera u prahu (ja bih preporucila 50 jer je ovo previse za moj ukus)

Razreze se po sredini vanilija (otvori ju se) i stavi u mlijeko i pola kolicine slatkog vrhnja. Sve se zakuha i lagano lagano krcka dok ne ispari barem 1/3 tekucine. Makne se sa strednjaka i doda se zelatina otopljena u malo vode (otopit ce se skroz tek kad uleti u ovo vruce).
Ohladi se i stavi u frizider. Povremeno se mijesa i kada se pocne grusati pomijesa se s ostatkom slatkog vrhnja sa secerom.
Raspodijeli se u zdjelice, pokrije s folijom i stavi u frizider da se hladi barem sat vremena.

U origigi ide preljev od rabarbare. Kako ja nje naravno nemam jer mi ju Ina jos nije poslala :lol onda sam stavila jagode.
Mrak
Adorabla
Medena

Re: Pannacotta

PostPostao/la Solea » 27 svi 2009, 12:29

to je stvarno odlican recept za najgenijalniju pannacottu :liza

al mogla si se postedit pisanja recepta ;) gle - http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/view ... 63&t=49283
nadam se da je i dunja isprobala. duuunjoooo?

i imam novi omiljeni preljev :hrvatska
jagode malo posecerim i ostavim sat-dva da puste sok (kao za dzem), onda stavim na laganu vatru i polako kuham.
u drugu posudicu stavim crno vino, oko 2 - 3 dl, opet malo secera i malo cimeta. pustim da se reducira pa dodam jagode i jos kratko vratim na vatru. dobro ohladim i prelijem uz hladnu pnnacottu :liza
genijalno!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 27 svi 2009, 13:10

slurp, slurp, mljac.

ja imam problem, jel mora želatina? ja je se užasavam :strah , pardon pa me podučite neuku :oops:
Sole, si našla aparat za slatkač?
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la dunja » 27 svi 2009, 13:15

ne mora želatina ako kupiš instant pannacottu od ne znam dr oetkera ili tak nekaj :mrgreen:

sole, radila sam instant, s preljevom od šumskog voća smrznutog
ovu pravu nisam radila, imala sam neke gužve doma pa nikako

al namjeravam, kao i onu tvoju mljac čok tortu

p.s. viš fore sa vinom, nisam se toga sjetila :)
dunja
most

PostPostao/la Solea » 27 svi 2009, 13:18

ma nisam nasla aparat :(

zelatina ti je obavezna. nema se inace od cega stisnut ta smjesa. kasnije cu ti dopisati sistem zeliranja, nije to nikakva frka ;)

sad tek vidim dunjim post - da, ne moras zelirati kupovnu :lol
dunja, a jel fina ta instant?
moja prva pannacotta je bila ocajna, o caj na! nakrkala sam toliko zelatine da se na kraju pretvorila u gumu :shock: i naravno, smecnula sam ju. pa onda duuugo, duuugo nisam ni pokusavala, sve dok nisam naisla na Njegov recept :mrgreen:
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 27 svi 2009, 13:36

AAAAAAAAAAAAAAAA aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ok ne citam ni ja :lol

Ja sam ovo tvoje isto radila s jagodama (ali sam sama izmislila casna rijec :lol ) samo sam u jagode obilato stavila djumbira. Sto je to tek fino!
Adorabla
Medena

PostPostao/la dunja » 27 svi 2009, 13:46

ah zapravo je onda ne moram ja ni radit
vidim se kod adorable na terasi s pannacottom na tanjuriću :mrgreen:
meni bez đumbira i tome sličnog molim, mm-u stavi slobodno :lol
dunja
most

PostPostao/la Solea » 27 svi 2009, 16:00

nes vjerovat i ja se vidim na toj terasi. dunjin muz otputovao, iznenada. moze i meni s djumbirom, tnx :mrgreen:

thalia, to zeliranje ti je zapravo jednostavno.
moze se raditi sa zelatinom u listicima i onom u prahu.
10 g zelatine u prahu = 6 listica krute zelatine!

zelatinu je prvo potrebno namociti u hladnu vodu (i onu u listicima i u prahu) .
ako koristis listice, nakon par minuta sto odstoji u hladnoj vodi zelatna se smeksa a onda ju rukama dobro ocijedis, stavis u posudu i lagano zagrijavas dok se skroz ne rastopi pa dodajes kremi.
ili dodas odmah u vrucu kremu (bez ovog prethodnog zagrijavanja) u kojoj se ona onda potpuno otopi.

zelatinu u prahu isto natopis hladnom vodom, pustis 10 min. da odstoji, za to vrijeme malo nabubri. nakon toga ju zagrijavas na laganoj vatri, uz stalno mijesanje, pazeci da ne zakipi. kad je otopljena dodajes ju smjesi koju zelis ucvrstiti i sve dobro izmijesas.

zelatina ne smije zakipiti (prokuhati) jer tada gubi moc zeliranja! znaci, vazno je zelatinu topiti polako na laganoj vatri, uz mijesanje.

proces zeliranja traje dugo, cak i do 24 sata ;)
kolicina zelatine koju cemo staviti ovisi i o tome kad cemo posluziti slasticu. ako zelimo posluziti nakon par sati tada stavimo vise zelatine nego ako se posluzuje tek sljedeci dan.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 27 svi 2009, 16:02

ajme, ajme :ne
nije to za mene.
bilo što što se ne događa odmah jednostavno nije za mene.
ja ni ne znam kako otrpim da se diže tijesto za pizzu :oops:

ja to, da prostite, uneredim svojom nestrpljivošću jer stalno moram nešto pipkat, miješat, provjeravat, gledat, lupkat, okretat :oops:
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Solea » 08 lip 2009, 11:17

konacno sam digla fotke na net, pa evo i ovo nasla ;)
slika

slika

btw - prije serviranja na par sekundi casice s pannacottom uroniti u posudu s vrucom vodom, da bi lakse prebacile na tanjur.

a sto se kolicine zelatine tice, ja radim po ovom receptu al od 1/2 l slatkog vrhnja (pa i drugo malo povecam) i stavim 5 g zelatine u prahu.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la veky32 » 29 lip 2009, 02:56

joj ovo je njam njam

jel ovo vrijedi samo iz friza, tj jel se jede hladno?
predpostavljam da da
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Solea » 29 lip 2009, 09:27

jel se jede hladno

:dada
Solea
Sveta krava

Natrag na Recepti

Na mreži