Sada je: 31 srp 2026, 22:15.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la marie claire » 16 lip 2009, 15:02

Marin je napisao/la:lelici samo skuham zajedno sa ostalim povrćem i žitaricama, a nama kao juhu (recept je na sezonskoj kuharici na receptima) i kiselim je,. u potrazi sam za receptima

Znači kuhati ciklu, koliko dugo, moja će bit spremna za koji dan?
A, i krastavac si kuhala??
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 16 lip 2009, 22:16

ovisi koliko ti je debela cikla. ja to odokativno - kad omekša. krastavac nisam još davala, a imam sad i puno voća i drugog povrća za uvesti, tak da ni neću ubrzo. ali da, kuhala bi ga..
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rogue » 17 lip 2009, 12:04

i ja se pridruzujem prvoj mrkvici. pocela sam vas citati, stigla do 8 strane i sva se izgubila.
poceti cu sa dohranom za 2 do 3 tjedna (ja bi i kasnije, ali moram ga nauciti barem na jedan obrok prije nego krenem raditi u rujnu).
danas sam vjezbala davati mu vodu na zlicu, nije bas bio zainteresiran i brzo se unervozirao. :dunno

proucavala sam tablicu. razmisljala sam prvo krenuti sa rizom, pa mrkvicom pa jabukom, a onda ostalo.
vidim da pricate o rizinim pahuljicama, to mislite na rizolino i sl. (on Hippa i ostalih) ili na nesto drugo. gledala sam u DM-u i jedino sam to vidjela.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 17 lip 2009, 12:20

Imaš u bio dućanu, ja sam uzela od holle-a, samo se preliju toplom vodom, u biti zamiješaju! Al, to mi je za baš brzi obrok, i za miješanje u voćne kašice!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rogue » 17 lip 2009, 12:21

ove koje sam ja vidjela idu sa mlijekom. mogu i te za mjesanje. mislila sam uzeti i smedu rizu za mjesanje s mrkvicom.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 17 lip 2009, 14:35

Rogue je napisao/la:ove koje sam ja vidjela idu sa mlijekom. mogu i te za mjesanje. mislila sam uzeti i smedu rizu za mjesanje s mrkvicom.

Tamo i ja uzimam većinu žitarica. Ja sam tek nedavno uvela rižu, kao da nam ne bi bilo zatvora, počela s mrkvicom, na kraju nas je to jedino i zatvaralo!!! Riža nam je bila prva liga! :lol
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 18 lip 2009, 21:56

Help!!! :oops:

Sad smo na kruški još 2 dana..
Šta onda??
Da li da onda tu krušku mješam sa već isprobanim namirnicama( mrkva, jabuka, riža, rižine pahuljice) ili moram uvesti opet 3 različite pa skombinirati međusobno, pa ići na nove ili kad isprobam nove 3 moram ih prvo pomješati sa svime što je probao pa tek onda na druge??

Uh, što sam zakomplicirala...

Nadam se da me kužite što hoću pitati... :oops:
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Noelle » 18 lip 2009, 22:01

kupujem Hipp, hvala na odgovoru ! ;)

dakle uveli smo smeđu rižu, jabuku, mrkvicu, palentu, korabicu, tikvicu. to je do sad kad je napunila 6 mj. (danas smo 27. dan)
kupila sam krušku u teglici jer nema sezonskih..e sad, da li da čekam sa kruškom kad joj uvedem drugi obrok, pa za doručak ili užinu da je isprobam, to mi je logičnije nego da joj dajem sad za ručak ( jede oko 13,14 h), pa da nastavim sa ovim kombinacijama za ručak, dodam još luk po tablici ..
nekako mi je daleko još drugi obrok, čini mi se...sad popapa oko 60ml...cica nakon pola sata...

kad se uvodi paprika, nema je u tablici?

neki dan na kombinaciji, korabica/riža/mrkvica nije kakala, tek 3 dan..
a danas tikvica/mrkva/riža..3 puta, čak i malo proljevasta zadnja ( ili je ovo reakcija na cjepivo )
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 18 lip 2009, 22:02

paprika moze tesko pasti na zeludac zbog kozice.
osobno sam je uvela jako kasno ali samo iz razloga sto ni meni nije omiljena namirnica :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la tanjabb » 18 lip 2009, 22:55

Za papriku potpisujem olju. Mi smo ju uveli debelo iza prvog rodjendana (iako ju ja obozavam).
sad popapa oko 60ml...cica nakon pola sata

Po meni jos nije vrijeme za drugi obrok.
Tivkica neke otvara, mozda je zato mekana stolica.

zwerka
Da li da onda tu krušku mješam sa već isprobanim namirnicama( mrkva, jabuka, riža, rižine pahuljice)

Da. Svaku novu namirnicu mozes mjesati s vec isprobanim namirnicama. Ne trebas uvoditi po tri nove, nego jednu po jednu. Malo ga jesi zakomplicirala :p .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la marie claire » 18 lip 2009, 23:23

Kupila sam danas u bio dućanu hokaido!!!! E, sad ne znam jel bilo govora o njima. Kako pripremiti, i mami i bebi???? :lol
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 18 lip 2009, 23:30

Bundevu skuhas kao bilo koje povrce, ogulis, narezes na kockice, ja bi ju skuhala s lukom, spasiras kad je gotova. Slatkasta je.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la marie claire » 18 lip 2009, 23:42

tanjabb je napisao/la:Bundevu skuhas kao bilo koje povrce, ogulis, narezes na kockice, ja bi ju skuhala s lukom, spasiras kad je gotova. Slatkasta je.

Thx, baš ćemo probati, btw, kako da ju čuvam kad ju načmem? U frižideru, u foliji, koliko dugo? :dunno
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 18 lip 2009, 23:47

Ja ju cuvam u fridzu, u nista ju ne zamotavam, moze stajati jako dugo.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Zwerka » 19 lip 2009, 08:54

Joj, tanja draga, ja fakat ne znam kaj bi bez tebe!!
Puno ti hvala!!

A šta je s lukom? Pisalo se da je crveni luk slađi...E sad, on se stavlja kao dodatak??
Mislim, nema smisla da ga proba samog, nego kad pravim neko povrće da ga dodam??

Dami je jučer pojeo cijelu krušku ( negdje je ispalo iz nje 100ml kašice) i popio oko 20 ml vode i nije tražio cicati cijela 2 h, ali mi još ne pada na pamet mu uvoditi 2. obrok.
S njim ću početi negdje oko 7. mj.

I da, i nakon kruške mi opet ne kaka...
Ne kužim, od kad smo na kašicama, stolica mu je odmah postala tvrda i još k tome bude svaki 3. dan... :/

Pedijatar mi je rekao sad kad smo bili na cijepljenju da mu polako mogu uvoditi meso i cvjetaću, što mi naravno, još ne pada na pamet, ali i da mogu malo koristiti maslac.
Kako mi u svojoj prehrani ne koristimo maslinovo ulje, zanima me da li umjesto njega mogu dodavati malo maslaca? ( iako ne koristim ni njega...)
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 19 lip 2009, 09:49

Mislim da je rano za maslac.

Nama je banana super prošla, a danas se dvoumim između kruške i kvinoe. Naime, banana nas je malo zatvorila, a bojim se da li bi i kvinoa. Krušku smo već usvojili, pa bi mogla samo dan ili dva dati.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la olja » 19 lip 2009, 10:00

Zwerka, za maslac je rano. Isto tako i za meso i cvjetacu, ali to vec znas :)
Luk sam uvela relativno rano, u kombinaciji s mrkvom, tikvicom, kasnije i s mesom. Samo bih ga skuhala s onim sto vec jede i izmiksala minijaturnu kolicinu uz ostalo povrce.
Diami, mozes kombinirati bananu i krusku :dunno
olja

PostPostao/la Noelle » 19 lip 2009, 10:04

ma nisam mislila niti ja početi sa drugim obrokom...to sam pitala zbog kruške... ;)
a neću je još uvoditi onda dok ima povrća..čekam one prve sezonske...a ovu iz tegle, ak je nešto zatvori...

zwerka..ja ću luk dodati mješavini povrća..možda ti je Damija zatvorila količina kašice...a maslinovo bi mu ipak davala, bez obzira što ga vi ne jedete...

da li da čekam 7 mjeseci za ostalo voće ili mogu malo ranije početi sa npr. breskvom , bananom itd. evo odustala sam od trešanja..imam nešto višanja...
Z. 14.12.2008.
Noelle
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rogue » 19 lip 2009, 10:14

Mogu ja uletiti sa sva brzinska pitanja.
1. Umijsto kojeg mlijecnog obroka se daje obrok sa dohranom?
2. Mogu li mu prvo davati kupovne vocne kasice, dok ne prihvati jelo?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 19 lip 2009, 10:21

1. Najbolje je da prvi obrok bude jutarnji ili oko podneva. Nas prvi obrok je bio cini mi se oko 9-10 sati.
2. Moras sama odluciti hoces li mu davati kupovne ili doma radjene obroke :) Ili kombinirati ta dva ;) Starijoj sam kombinirala (ona je uvijek vise voljela kupovne), a mladja gotovo nikad nije htjela jesti nikakve kupovne. Na kraju krajeva, za kuhanje tikvica, korabica i sl. je zbilja potrebno malo vremena i to mozes pripremiti dok bebac spava.
olja

PostPostao/la Rogue » 19 lip 2009, 10:25

hvala olja na odgovorima. ma maislila sam kupovne mozda koristiti dok mi ne dozrije voce i povrce u vrtu, a i dok ne pocne jesti vece kolicine, ako sam dobro shvatila na pocetku jedu samo par zlicica?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marie claire » 19 lip 2009, 10:58

Rogue je napisao/la:hvala olja na odgovorima. ma maislila sam kupovne mozda koristiti dok mi ne dozrije voce i povrce u vrtu, a i dok ne pocne jesti vece kolicine, ako sam dobro shvatila na pocetku jedu samo par zlicica?

Tako je! Ja sam uzela par kupovnih za poč i dok nema još provjerenog voća! Al, samo voćne, nekako mi nije napeto povrće ili kasnije meso iz teglice, eventualno prva mrkvica! Uzela sam jabuku, krušku, i njihovu komb. Mi smo uzimali Holle i nekad Hipp.

Ova hokaido tikva ide od 6 mj, kao i ove naše domaće, jel tako, nisam pogriješila???? :dunno
I, još jedno pitanjce, jel malo neobično iza npr jabuke napiti se vode, mislim meni uvijek govore da ne pijem vodu poslije voća?? :dunno :dunno
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la cakorka » 19 lip 2009, 12:36

Ja isto nekad uzmem kupovne,ali su tako lose kombinacije da vecinom uzmem krusku kad smo neggdje u putu,nije bas odusevljena,vise voli domace.
Jel normalno da vise puta kaka?mislim nije proliv,nego onak brabonjcici al po 2-3puta dnevno.

jos jedno pitanjce kad ide grozde?vidjela sam hipovu kasicu jabuka,kruska grozde od 4mj :dunno
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 19 lip 2009, 12:54

cakorka, V. kad ima zatvor kaka bas tako, vise puta na dan brabonjke. kad je normalna stolica, onda jednom dnevno se istovari :lol

a hipp kasice, stvarno su kombinacije :roll: sada vec ima dosta koje bi V. mogao, ali obavezno citam sastav. one mi se cine najbolje jer jedine ne sadrze dodatni secer, samo sto u kasicu s jabukom "za 4. mjeseca" uguraju npr. narancu :roll: .
ove mesne cesto sadze sol. zato sam neki dan kupila neku Bebivita s tikvicom i piletinom bez soli, isto "nakon 4. mjeseca", i naisla na nesto crno pod poklopcem. nikad vise!
kad nismo doma, radije cu mu dati dva puta neku vocnu. povrtne su cesto s mlijekom ili vrhnjem, sumnjam da unutra stave adaptirano pa me nekako strah to uzimat.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la marie claire » 19 lip 2009, 13:18

Danas nam se desilo nešto čudno... Pia neće jesti? :shock:
Danas mislili krenuti s drugim obrokom! Za doručak provjerena jabuka, izgratana, a za ručak tikva, i nije htjela na jabuku usta otvoriti! Tak da sam nastavila na mlijeko i srušila mi se cijela koncepcija!
Btw, imala je virozu ovih dana, ali otad uopće nije zainteresirana za kruti obrok?? :dunno
A, probat ćemo dalje sutra!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rony » 19 lip 2009, 13:18

kako ste piletinu pripremale?
danas smo probali malo piletine, koliko dana mu dajem, da li samu piletinu ili kombinacije već probanog povrća? da li već mogu sutra npr sa tikvicom ili mrkvicom umiješati piletinu?
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la danijela81 » 19 lip 2009, 13:26

ja sam piletinu odmah dala s vec dobro isprobanim povrcem, i to samo mali, mali komadic. i nisam par dana uzastopce, jer mi se to cinilo too much, nego svaki drugi dan, pa malo povecavala. ali to su jos uvijek mizerne kolicine, cca 10% citave kasice.
tako i puretinu isto. imam srece da je i jedno i drugo domace, iz maminog uzgoja, tak da znam sto su ti pilici i pure jeli.

marie claire, kod nas je strajk bio kad su izlazili zubici. da nije to u pitanju? amoze biti i od viroze.
proci ce ju, ne brini
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la REBECCA » 19 lip 2009, 13:27

Rony mi smo isto danas prvi put probali piletinu. Ja mu nisam davala samo meso, odmah je jeo s tikvicama. Nekako mi bezveze davati čisto meso :dunno , vidjela sam na Ininom topicu da je i ona odmah pomiješala meso s povrćem, ona zna znanje :)
J. 21.04.2005

M.6.11.2008
REBECCA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rony » 19 lip 2009, 13:33

REBECCA je napisao/la:Rony mi smo isto danas prvi put probali piletinu. Ja mu nisam davala samo meso, odmah je jeo s tikvicama. Nekako mi bezveze davati čisto meso :dunno , vidjela sam na Ininom topicu da je i ona odmah pomiješala meso s povrćem, ona zna znanje :)

hvala Rebecca i Danijela...

sad sam i ja išla vidjeti od Ine dnevnik, znam za sutra..danas je pojeo stvarno jako malu količinu, više mu je to došlo ko juhica...
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tanjabb » 19 lip 2009, 13:49

Sve sam procitala i vidim da ste svi dobili dobre odgovore :1 .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.