sve sam pročitala i ima stvarno užasnih priča
odgovor na pitanje - da, najvažnije mi je da smo živi i zdravi.ALI
kada sam išla prvi put roditi, bila sam mlada, naivna i neiskusna. i pročitala sam bezbroj knjiga, priča i članaka o porodu, ali meni je sve to bila fikcija sve dok mi nije pukao vodenjak, dok me trudovi nisu krenuli rasturati jedan za drugim bez pauze, a ja sam jedino znala da u bolnicu ne idem prije nego treba. kad sam došla, bila sam otvorena 8 prstiju i rodila za 20 minuta, bez klistira, brijanja i inih intervencija,.
ali meni je tih 20 minuta bilo najgore u životu jer su me porodili na silu, jer je mom Tinu stalo(ne oslabilo, nego STALO) srce, i dr je nalegao na trbuh, babica ga je čupala van sa pupčanom vrpcom omotanom oko vrata dok su moje ruke sa prepariranim venama nemoćno visile. dobila sam ga tek kad je izašla posteljica i kad sam se uvjerila da diše - onesvjestila sam se. kad su me dozvali svjesti, znam da sam jedino osjećala olakšanje što je živ, što je sve prošlo. i nije mi smetala ni infuzija, ni to što ne osjećam ruku ni... ništa.
zato mi je drugi dan smetalo sve. jer sam se sjetila nadrkane doktorice koju sam probudila (došla sam u 5.20 ujutro PRVA u njemu noćnu), koja je moje ostajanje doma proglasila idiotarijom nadobudne balavice, i rekla da sam sama kriva ako se nešto desi i da šta njoj trebaju ovakvi porodi....
ja sam ju zamolila nakon vizite zamolila da ostane, to drugo veče i nakon što sam joj rekla sve što sam imala, ona mi se ispričala.
ali to niti na koji način ne mijenja i ne briše gorčinu koju osjetim svaki put kada se sjetim tih 20 minuta.
jer moje godine i neiskustvo nisu i nikada ne mogu biti dozvola za vrijeđanje i osudu. a to sam od nje doživjela kad mi je najmanje trebalo, kada je sve što sam željela bila sigurnost i osjećaj da barem na početku nisma sama i da postoji netko tko će se pobrinuti za nas. ova dr se pobrinula samo za to da se bojim.
drugi porod je bio dogovoreni, indicirani carski. i obzirom da sam operirana pod općom anestezijom , unatoč mom inzistiranju na lokalnoj danima i tjednima prije, jer sam silno željela ne biti sama ovaj put, željela da mm puste k meni, bilo mi je bitno da je živ i zdrav. i on i ja. i da ga vidim. i da je sve iza mene.
i opet sam i svima bila nadobudna , jer ja olazim s trudovima na carski ( to je bio dogovr, da ću čekat trudove do termina, a ako ga pređem, onda će me primit u bolnicu), da se tio tako ne radi, jer kako će oni mene sad pripremit kad ja ne mogu stajat na nogama?!? i o kakvom dojenju ja pričam, pa treba 36 h provest una buđenju, kakvo crno dojenje?!
znači ono što je meni, uz njihovo zdravlje i apgar 9/10 falilo je definitivno malo ljudskosti, jer ja sam donijela život na svijet, dijete kojemu se radujem u činu koji sam isčekivala 9 mjeseci i nitko, baš nitko, to nema pravo omalovažavati.
treći put idem u varaždin. i već sad dok još nisam ni trudna znam da moram na carski, ali barem će bit ljudski.