Sada je: 03 kol 2026, 19:46.

ugraditi vodomjer u stan?

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

ugraditi vodomjer u stan?

PostPostao/la Novamama » 28 lip 2009, 22:14

zanima me da li je netko ugradio vodomjer u stan, i iskustva s računima prije /poslije.
kod nas se u zgradi već duže vrijeme poteže ta tema, ja ne znam ni sama.
činjenica je da su nam računi sve veći i veći, ali nisam sigurna da bi vodomjer to promijenio.

gdje ga uopće ugrađuju? koliko vas je to koštalo?
svako iskustvo mi je dobrodošlo.
hvala. :mase
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

Re: ugraditi vodomjer u stan?

PostPostao/la sunce » 28 lip 2009, 22:32

pozorno pratim i :pise , muci nas isto pitanje
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la eli » 29 lip 2009, 08:15

meni je račun isti. 9-10 kubika. ali ovako se štitim da ne bude veći, da nekom od susjeda ne padne na pamet ne popravljati npr vodokotlić ili mu pukne cijevi pa da moram učestvovati u gubicima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 29 lip 2009, 08:20

mi smo imali vodomjer i bio nam je račun puno puno manji.
međutim, netko si je odlučio malo stavit u džep jer je recesija pa bi bilo zgodno zaradit dok se može i potpiso ugovor s našom lopužom predstavnicom stanara i sad su kao pregledali vodomjere i kao treba mijenjat/baždarit svake 3 godine toplu i svakih 5 godina hladnu vodu.
to je sada 1800 kn svake tri godine. nama se ne isplati. pa smo odustali i vidjet ćemo kako će ići bez vodomjera.
nije što smo odustali samo tako, nego stvarno nemam te skoro 2000 kuna. :/
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la eli » 29 lip 2009, 08:22

thalia, nama to radi vodovod besplatno???
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 29 lip 2009, 08:24

eli je napisao/la:thalia, nama to radi vodovod besplatno???

da, a nama ne. i pokušavam otkriti gdje se može saznati tko bi to zaista trebao napraviti. ova kuća je brod luđaka, ne znaš tko pije tko plaća, a na to sve gospođa predstavnica od bivšeg ter pokojnog predstavnika dobiva 2000 kn najmanje za ništa. tu ima i drugih muljaža, ali su svi neorganizirani, previše nas je i nitko se nema volje ulovit s tim u koštac.
da sam pravnica, modža i bih, ovako ne znam kamo se okrenut, da ne kažem da nemam vremena.
ovo ej samo jedna od stvari na kojima nas muljaju, digli su nam pričuvu, lift se raspada, fasada isto, a krov je radio netko preko veze tko uopće nije krovopokrivač.
koma.
ja jedva čekam da odselimo odavde, naći ću načina.
uf, bijesna sam sad.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Ina66 » 29 lip 2009, 08:39

moja sveki ima ugrađen vodomjer i ne vidim neku razliku u cijeni (nas je petero, a ona živi sama)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Krumpirić » 29 lip 2009, 09:25

nije razlika di su ljudi okej. Kad živiš u zgradi di netko ima vrt pa ga zalijeva i slično---ajme...

ja imam vodomjere, nova je zgrada.Imamo manji račun za vodu s 2 komada djece, platenenim pelenama, biljkama koje nikad nisam imala i 70kvadrata, nego prije ko podstanari s 1 djetetom i 40kvadrata :dada

predstavnica stanara vas pljačka-ako pričamo o umjeravanju i ko zna čemu. Ako te zanima stručno mišljenje HEBU TE:eto. Sad ćeš plaćat tudju vodu...

dakle, krumpiruš živi s onim ko je taj vodomjer kreirao i taj se mislim jedini ugrađuje HR. Možda još jedan. To su mehanički vodomjeri,trajnoost 100g, griješi do 1%.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Nikina mama » 29 lip 2009, 09:33

Mi smo ugradili vodomjer u stanu prije 4 godine, odnosno vodomjer nam se naazi u hodniku ispred stana.
Prije toga smo imali zajedničko brojilo, i sve je bilo u redu dok jednom nismo dobili neku astronomsku cifru za koju se nije moglo utvrditi otkuda je proizašla.
Ugradnju vodomjera smo platili iz zajedničke pričuve, a cijena je bila možda nekih 1.000,00-1.500,00 kuna po stanu (ne sjećam se više točno). Bilo je dosta bušenja po stanu, mene je bilo strah samo da nam ne ruju po kupaoni, jer smo par mjeseci ranije kompletno renovirali kupaonu, ali smo na sreću to izbjegli.
Sada plaćamo potrošnju vode nešto više nego ranije...
Nikina mama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thalia » 29 lip 2009, 09:48

Krumpi, jel možeš ti to meni napismeno poslati da joj na nos nabijem?
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Nana1971 » 29 lip 2009, 09:49

ja sam mozda luda, al ja bih radije placala vise, al da znam da je to voda koju je potrosila MOJA OBITELJ, a ne luda susjeda koja pusta cijeli dan vodu na kadi i tako si hladi stan :conf i susjed cija piva se ne moze ohladit u frizideru vec po njoj sat vremena tece voda.
Jako me zanima odgovor jer je dosad u zg stalno bio odgovor da to ne mozes ti kao pojedinac napraviti (ugraditi vodomjer) vec mora cijela zgrada pa onda da cesto nije dovoljan jedan vodomjer jer ima vise "vertikala" (ulaza vode u stan) i sl. i pricalo se o 5-6 tisuca kuna.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la folne » 29 lip 2009, 09:54

Ugradnja vodomjera
temeljem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnom gospodarstvu (NN 128/99), koji je stupio na snagu dana 01.siječnja 2000. godine, suvlasnicima stambenih zgrada je omogućeno da se naplata potrošnje vode može obračunavati prema vlastitim vodomjerima.
Trošak priključenja vlastitog vodomjera snose sami suvlasnici. Ugradnja vodomjera na postojeću vodovodnu instalaciju je moguće na dva načina. Ugradnja ventilskog vodomjera je prvi način, a moguće je tamo gdje postoje ventili koji zatvaraju vodu nakon osvajanja instalacije s vertikale na priključak u stanu. Drugi način je podžbukna montaža, tj. razbijanje dijela zida i postava podžbukno, ali je utrošak rada manji, tako da cijena za oba načina ugradnje podjednaka. Također postoji mogućnost i montaže vodomjera na slavine, a to se može koristiti u slučajevima gdje je priključeno jedno izljevno mjesto nakon vertikale. U praksi se podžbukna montaža najviše koristi. Prilikom podžbukne montaže potrebno je doći do ravnog dijela cijevi u dužini od cca. 30 cm, a prije nego što se instalacija račva prema izljevnim mjestima. Na instalaciju ispred vodomjera mora se ugraditi prolazni ventil. Za svaki poseban dio vodovodne instalacije kojim dolazi voda u stan mora se ugraditi poseban vodomjer. Moguće je da stan bude spojen na dvije ili tri vodovodne vertikale. Povezivanje tih instalacija nije isplativo, budući da je jeftinije ugradnja dva ili tri vodomjera. Dosadašnja iskustva govore da se jedan ugrađen vodomjer isplaćuje za 6-9 mjeseci.

Nova, ono što može biti problem je ako ste u staroj zgradi pa ti je kuhinja na posebnoj vertikali, a kupaonica na posebnoj, jer bi onda trebala ugraditi vodomjer na svaki odvojak od vertikale, prilično si štemati po stanu i imati vodomjere u stanu.
Najsretnije rješenje bi bilo da je voda vođena po stubištu pa onda ulazila u stan. Onda bi se vodomjer mogao ugraditi u oramrić na stubištu da uopće nemaš nikakvih radova po stanu.
folne
Mladenka

PostPostao/la lastavica » 29 lip 2009, 10:34

moja mama je proljetos ugradila vodomjer i jako je zadovoljna s računima :mrgreen: , ona taj stan koristi uglavnom preko ljeta
vodomjer su joj stavili u podrum
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Novamama » 29 lip 2009, 11:05

nama se to pitanje poteže unazad nekih cca godinu dana kad su nam računi stvarno jako porasli. većina susjeda je za, ali onako u teoriji, nitko ne zna detalje oko svega. inače ljudi u zgradi su ok i ne bih rekla da netko koristi vodu za ne znam koju svrhu, prije bih rekla da negdje curi, tipa od vodomjera do prvog stana.

folne, mislim da imamo 2 vertikale - to mi je govorio majstor kad smo renovirali kupaonu. toga se i bojim. rovanja po stanu i nekih dodatnih cijevi.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 29 lip 2009, 12:36

Da, ako su svi stanovi po vertikali na te dvije cijevi nema druge nego na svaku cijev stavljati vodomjer u stanu. :/

Evo ovo bi trebali ugraditi na vašem odvojku od vertikale http://www.cmc-ekocon.hr/hr/ponuda/236/ ... tails.html jedan u kuhinji, drugi u kupaonici. To ti je cca 13x13cm

A kako imate pripremu tople vode?
folne
Mladenka

PostPostao/la folne » 29 lip 2009, 12:42

tipa od vodomjera do prvog stana

ako je ovako, onda je to problem vas kao stanara. Vodovod je dužan voditi brigu o instalaciji do vodomjera u vodomjernom oku uključivši i vodomjer, dalje je vaše vlasništvo i vaša briga. čak i da curi to je vaša briga i vaš trošak, tj taj dio vam mora sanirati onaj kome plaćate pričuvu.
folne
Mladenka

PostPostao/la saptacica » 29 lip 2009, 13:43

Da, ako imaš dvije vertikale to je jako zeznuto, moraš pola stana srušiti.

I pitanje od folne je jako bitno - otkuda je topla voda?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Novamama » 29 lip 2009, 14:00

zezaš me ovo za pola stana šapto? :shock: mislim da nema šansi da mi još jedan majstor uđe u kuću, imam traume od preuređivanja, ili van stana ili nikako :dada

ne znam od kud je topla voda, imamo toplanu, ali mislim da je dovod isto centralni, samo nisam sigurna preko kojeg sata ide.

pitat ću sve na skorašnjem sastanku stanara. bit ću jako pametna zahvaljujući vama :zivili

Vodovod je dužan voditi brigu o instalaciji do vodomjera u vodomjernom oku uključivši i vodomjer, dalje je vaše vlasništvo i vaša briga. čak i da curi to je vaša briga i vaš trošak, tj taj dio vam mora sanirati onaj kome plaćate pričuvu.

ovo sam znala, i znam da je naša briga, ali nitko još nije utvrdio da zaista curi, to su samo naklapanja.
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la saptacica » 29 lip 2009, 14:16

Ovisi kakav ti je stan ;) .

Kad se projektira ispočetka onda dođe JEDNA cijev u svaki stan, na njoj vodomjer, pa onda ona ode i do svake pipe i nekog bojlera, pa iz bojlera još i topla voda krene do pipe, tuša... Al jedna je glavna ušla u stan i imala vodomjer.

Kod tebe zasad čini se dvije vertikale hladne a onda i uzročno-posljedično i dvije vertikale tople pošto na svakoj pipi imaš i toplu. Mislim da vodovod opciju 4 vodomjera ne prizna :lol --> ergo rekonstrukcija stana za hladnu vodu, a topla i dalje zajednička ili kontrolna brojila na toplu, ali samo za vaš interni obračun.

Vodovod naravno nije briga za vaša interna kontrolna brojila, ona vama samo određuju odnos u ukupnom računu. Ako na njemu piše da ste potrošili 5m3 a susjed 6m3 a račun je stigao na 13m3 onda plačate taj odnos 5 naprama 6 u trinaestici.

Rekla bih da sumnjam da vam se isplati (naravno ako se stvarno radi o tolikom broju vertikala) i da pronjuškate da li negdje curi. Znači cijela zgrada ugasi sve pipe i mašine, i stane ispred vodomjera. Ak se okreće, curi vam negdje, nađite to :mrgreen: .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Novamama » 29 lip 2009, 14:20

stan mi je konfekcija, star 20 godina.
već brijem da će ispasti najgora varijanta, i još mi se najviše sviđa ovaj zadnji prijedlog! mislim da ću to odmah predložiti :dada

hvala!
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 29 lip 2009, 14:29

Da, da kako veli Šapta tebe bi izgleda išla samo 4 vodomjera :lol

Vodovod nije briga za vaša interna brojila, tako da bi vam različit vaš i njihov utrošak bio samo polazište za natezanje s njima. Ako su vam sustanari normalni i možete se dogovoriti ovo zadnje je najbolje rješenje.
folne
Mladenka

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.