Sada je: 02 kol 2026, 13:36.

Jaslice i bolovanja

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Jaslice i bolovanja

PostPostao/la sunce moje malo » 05 srp 2009, 13:13

Dvoumim se između jaslica i dadilje. Razlog zbog kojeg ne bi u jaslice je moje mišljenje kako su ta djeca češće bolesna,često nešto od nekog pokupe pa su imame često na bolovanjima.
Kakva su vaša iskustva?
Ante 2.07.2008.
sunce moje malo
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Jaslice i bolovanja

PostPostao/la ancica » 05 srp 2009, 13:28

U principu, mislim da imas pravo.
U jaslicama su djeca izlozenija kojekakvim bestijama, samim tim i cesce su bolesna. medjutim, to dosta ovisi i o djetetu i njegovom imunoloskom sustavu. Moji su oboje u jaslicama i M. je rijetko bolestan, dok D. ima problema sa usima, pa je nesto cesce, ali ne cini mi se prestrasno :dunno
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la tajci » 07 srp 2009, 00:04

moj je stariji prvu godinu u jaslicama bio svako malo bolestan, ali on je i inače dugo bio jako osjetljiv na sve moguće. Mlađi sad tek s tri godine kreće u vrtić.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bellatrix » 07 srp 2009, 09:25

Ja još uvijek stojim kod stava da je to prenapuhano da su djeca češće bolesna kad idu u jaslice. Osobno znam dvoje djece koja do 3 god. nisu ni prismrdila jaslicama a stalno su bili bolesni. Moj je išao od god. i po i nije pretjerano bio bolestan. Nema to veze s ničim. Djete će sigurno odbolovati sto orehladica i bolesti neovisno gdje ih "pokupio". Pa sigurno nije izoliran doma od drugih ljudi i djece. Ode se i u shoping centar, park, u goste, gosti dođu doma itd.
Dok ne stekne imunitet sklono je prehladama.
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la eli » 07 srp 2009, 09:38

prvo si moraš odgovoriti koliko često ti smatraš da je normalno u toj dobi da je dijete bolesno pa onda možeš odlučiti. ili upišeš dijete i imaš rezervnu opciju da ga povučeš ako bude bolestan.

uz sve velike individualne razlike obično u periodu od početka prosinca do kraja ožujka u jasličkoj grupi je barem pola djece na bolovanju. ako se desi da ih ostane samo 3-4 (a ima i takvih dana) vrtići često spajaju grupe. npr mlađu i stariju jasličku.

da li će se dijete razboliti ne ovisi samo o naslijeđenoj brzini kojom mu radi imunitet, već i o dužini izloženosti mikroorganizmima i broju različitih uzročnika protiv kojeg se tijelo mora boriti. tako nije isto otići u goste šmrkavcu koji nosi jednu bakteriju i tamo biti sat vremena ili provesti osam sati u prostoriji sa 10 takvih, a svaki vuče svoju bolest. kod jaslica je lakše zaraziti se jer je nemoguće toliko djece non stop pratiti da ne stavljaju igračke u usta, prati im rukice, dude i igračke svakih par minuta.

ja sam veliki pobornik jaslica, nikako ih ne smatram nužnim zlom, no samo ako je dijete bolesno max par puta godišnje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la IINA » 07 srp 2009, 14:38

Da relativan je pojam "često", jer kod male djece prehlade se mogu javljati i
10 puta godišnje pod normalno. Ako je dijete osjetljivije može se dogoditi da se
polovica ili više toga iskomplicira i to je opet pod normalno. Je l to puno?
sunce, zlu ne trebalo, možeš zaokružiti na barem jednu bolest mjesečno u
prvoj godini u kolektivu. To je nekakav prosjek onda izvučen iz ovih podataka.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la indijanka » 07 srp 2009, 23:21

Roko je krenuo u jaslice sa 16 mj, prva dva-tri mjeseca u jaslicama imao je par puta u temp i prehladu, ništa strašno, nakon toga je konstantno bio bolestan, stalne upale uha i beskrajno puno sekreta u nosu, temp barem dva puta mjesečno, atb vrlo često i tako narednih godinu dana...situaciija se popravila kada je sa 2,4 god izvadio mandule i dobio one cijevčice u uši, uglavnom smo prolazili bez atb...
Takvo je moje djete...u grupi ima djece koja do danas nikada nisu popila atb i nisu bolesna, tako da tu nema pravila i najvažniji je imunitet.
Ne mogu se složiti sa bellatrix i mislim da su djeca u jaslicama često i češće bolesna....
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tamagoči » 08 srp 2009, 12:11

mi na jesen krećemo u jaslice. Imat će 2 godine i 3 mjeseca. Tete su nam odmah rekle da će u početku djeca vjerojatno bit često bolesna jer ima roditelja koji ne misle pa dovedu bolesnu djecu u vrtić jer nemaju mogućnost toliko izbivat s posla. Ja to ne opravdavam jer zašto svi ostali moraju ispaštat zbog jednog djeteta. Shvaćam i tog roditelja, ali ipak nije fer.
Kada sam pročitala na listi upisane djece svog cvrčka bila sam tako uzbuđena, kao da ja krećem a ne on. baš sam happy :D
Vi kojima su djeca u jaslicama, koliko im je trebalo da se prilagode. rečeno je da može trajat i do 2 mjeseca. Ajde, utješite me malo i napišite kakvu ste vi proceduru i iskustvo imali...
tamagoči
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Barbi » 08 srp 2009, 12:56

Tete su nam odmah rekle da će u početku djeca vjerojatno bit često bolesna jer ima roditelja koji ne misle pa dovedu bolesnu djecu u vrtić jer nemaju mogućnost toliko izbivat s posla.

Bolesna djeca ne smiju dolaziti u vrtić. Ako se dijete razboli u vrijeme dok je u vrtiću (npr. dobije temperaturu, proljev ili povraća) roditelji se zovu da dođu po dijete što je prije moguće. Dok ne ozdravi i ne donese potvrdu pedijatra o tome ne može u vrtić. Ovako je ne samo u vrtiću u koji idu moja djeca već i u svim ostalim vrtićima u Zagrebu gdje idu djeca naših prijatelja i poznanika. Jednostavno, bolesno dijete ne može biti u vrtiću. :dunno
Druga je stvar da su djeca u kolektivu izloženija raznim infekcijama i zaista mogu biti češće bolesna. No to nije pravilo.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la frrr » 13 srp 2009, 23:34

Barbi je napisao/la:Dok ne ozdravi i ne donese potvrdu pedijatra o tome ne može u vrtić. .

naša pedijatrica u slučaju manjih bolesti, tipa viroza i sl., daje tu potvrdu odmah kad dijete dovedeš na prvi pregled. da ne moraš dolazit sutra ili za dva dana ako brzo prođe temperatura. tako da je zapravo roditelju na savjesti, s potvrdom da je dijete zdravo može ga poslat u vrtić i drugi dan
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tweety » 14 srp 2009, 10:43

Moja curka nije baš osjetljiva pa i nije bila baš previše bolesna, kad je i bila to je bilo zbog EC što znaći da niko nije bio kriv :)
Trebaš znati da sva djeca moraju proči kroz fazu tog stjecanja imuniteta, ona koja to ne prođu u jaslicama, prođu u vrtiću, a ako neidu u vrtić prolaze to u školi. Znam više slućaja djece koja nisu išla u vrtić pa su ponavljala prvi razred zbog prevelikog broja izostalih sati.

Ja kao odgajatelj preporučam ti da ako imaš mogućnosti da je ne šalješ u jaslice bar do dve godine, znaš kako se kaže - jaslice su nužno zlo.
LJETNA VRTIREPKA NINA 8.6.07.

PROLJETNI MIŠIĆ FILIP 7.5.09.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 22 srp 2009, 23:49

frrr je napisao/la:
Barbi je napisao/la:Dok ne ozdravi i ne donese potvrdu pedijatra o tome ne može u vrtić. .

naša pedijatrica u slučaju manjih bolesti, tipa viroza i sl., daje tu potvrdu odmah kad dijete dovedeš na prvi pregled. da ne moraš dolazit sutra ili za dva dana ako brzo prođe temperatura. tako da je zapravo roditelju na savjesti, s potvrdom da je dijete zdravo može ga poslat u vrtić i drugi dan

Meni naša ped. nikad nije dala potvrdu unaprijed,a ako bi došli na kontrolu u sredini tjedna i sve bi bilo u redu,dala bi nam potvrdu tek za ponedjeljak.
Moj mali dok još nije išao u jaslice i kad god bi se družili sa kumovima( njihova mala je išla tada u jaslice) obavezno je drugi dan kurio.
A u ovoj prvoj jasličkoj godini bio je tri puta bolestan i to samo u 11.,12. i 1. mjesecu. Samo kaj je najgore, on se razboli,prenese na mene i MM i prije nego što krene u jaslice. opet se razboli ali od nas, Tako da su nam uglavnom ta tri mj. bila najgora,samo smo se vrtili u krug sa bolestima. Sva sreća je bila da su to bile lagane viroze sa niskim temperaturama, osim jedanput atb.
Od kraja 1. mjeseca on nije bio bolestan,ali sam zato ja svako malo. Ne znam jel on to stekao imunitet,pa se njega ne primi,nego samo prenese na mene ili šta, ali ja ovoliko nisam bila bolesna zadnjih 10. god.
tamagoči mi smo imali jako dugo privikavanje,pa sam stvarno svega vidjela. Od djece kao što je bio moj, koji je samo plakao (i danas plače kad ga ostavljam,ako nema njegove tete),do djece koja su stvarno to super prihvatila,već nakon dva- tri tjedna.
Ne znam koliko možeš uzeti slobodno,ali ja sam ga skoro 2 mj. vodila samo na 2 sata, pa kad je to malo prihvatio počeli smo po pola sata dulje,svaki drugi dan. E onda kad je i to sve prihvatio, onda su ga ulovile ove viroze, tako da nam je bilo veselo...
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 23 srp 2009, 12:13

frrr je napisao/la:

na potvrdi piše datum, tjedan dana nakon dovodjenja djeteta, ne možeš ti tek tako dovest dijete :conf
da dr potvrdu odmah, al ne s tim datumom :dada
u vrtiću uvijek traže, od nas su tražili nakon kozica, makar sam ja uzela čitav godišnji i bili smo mjesec dana doma.

nego, Marin je krenuo u jaslice kad je imao 1g3mj, imao je viroze, prehlade i 1 je pio antibiotik-to je sve, ništa pretjerano.
Inače, nije ni teta čuvalica ziher-šta kad se ona razboli?
A nećeš dijete s temperaturom ostavit čuvalici?
Tako da je onda bitno zdravlje njih oboje, ne samo djeteta.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Zwerka » 23 srp 2009, 13:30

Ja isto smatram da su djeca sklonija više bolestima kada su u kolektivu.
Pa neće se dijete razboljeti tako lako kada je samo, ali kad ih je 15 na okupu, jedni s drugima stalno, naravno da će se razboljeti.
Ali opet, na taj način dijete stječe i imunitet..

Ja se isto dvoumim jako između jaslica ili čuvalice, iako je kod mene najveći razlog taj što ja tek moram naći posao, a ako će se mali razboljeti ili ne daj Bože biti bolestan svako malo, sigurno ću dobiti otkaz, jer tko će me držati friško zaposlenu a svako malo na bolovanju??
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.