Sada je: 01 kol 2026, 23:59.

PRIZNAJEM pogrijesila sam-kako da to ispravim?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

PRIZNAJEM pogrijesila sam-kako da to ispravim?

PostPostao/la bubsek » 23 srp 2009, 21:24

shvatila sam da sam napravila velikuuuu pogresku i sada neznam kako da to popravim...

kao sto i svatko drugi svojoj curici sam upocetku gnjecila hranu (tipa kelja,poriluka,graha uglavnom sva variva...),kada je vec bila veca pokusavala sam na komadice pa nije htjela pa sam si mislila "ah jos je mala stigne" i naravno opet gnjecila,kada je bila jos veca tada je vec pocela kuziti hranu pa nije htjela negnjeceno jer nije lijepo izgledalo,onda sam "pametna" ja opet gnjecila i uvijek kada je pitala sta to je ja sam govorila "ma krumpiric" (inace obozava krumpire) tako da je sada njoj svo jelo skoro krumpiric (skoro sva variva jer vecinom u njih stavljam krumpir)...i evo sada me vec sram priznati ona ima skoro 4.5god :shock: i ja njoj jos uvijek moram gnjeciti i podvaljivati da je krumpiric...a ako ostavim negnjeceno nece nista jesti (variva) jer ona to "ne voli"....a u biti sve voli samo sto sam ja svojom "gnjecenjem" sve upropastila...

znam dosta vas ce biti sokrano,shvacam da sam pogrijesila i definitivno cu sa drugim dijetetom biti pametnija...
ima li tko mozda savjet kako da se rijesim te "gnjecene "hrane i da moja cura pocne normalno papati ali da ju ne ostavljam gladnu???
...jer kakva je sada vec naviknuta na to uz poriluk,kelj,grah itd...bi mogla cijeli dan biti gladna i ne pojesti to jer ona to "ne voli" ali da zgnjecim do zadnje zlice bi pojela...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: PRIZNAJEM pogrijesila sam-kako da to ispravim?

PostPostao/la folne » 23 srp 2009, 21:46

A da naučiš nju da si to napravi sama i svi sretni?

Ja sebi i dan danas to s nekim varivima radim i pojma nemam do kad su mi moji to radili. Pretpostavljam najmanje do 3. godine koliko sam bila kod bake i djeda koji su me mazili i pazili.
folne
Mladenka

PostPostao/la Luantaro » 23 srp 2009, 21:54

ok, znam da ti neću dati neko rješenje, no moram reći da bih ja bila sretna kad bi moja dvanaestgodišnjakinja pojela varivo pa makar i gnječeno
obzirom da povrće jede valjda dvaput godišnje, ( i to tak već dvanaest godina) - malo karikiram, naravno, rado bih joj gnječila samo da pojede

btw. meni nisu gnječili krumpir dok sam bila mala, no danas ga u varivima jedem samo ako si ga izgnječim - jednostavno mi je valja ako je u komadićima

znam, da ti nisam pomogla, sori
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LTL » 23 srp 2009, 21:57

ma ne sekiraj se,super je da ti pojede sva jela koja si nabrojala,neka i zmućkana! :kiss
jedino da ju onak u igri pitaš,daj da vidimo dal su tvoji zubići dovoljno jaki da izgrizu ovaj veliki krumpir,ili nešto slićno tome, mada si sigurno već to probala! :mah
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 23 srp 2009, 22:02

izgleda da jedino ja vidim problem gnjecene hrane...tj.svi moji ukucani i tete u vrticu...
mislila sam da pretjerujem time i da je vec velika da jede gnjeceno...hm,hm,hm,,,, :dunno :dunno :dunno
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Berta » 23 srp 2009, 22:13

ja mislim da to je problem obzirom na dob. I ne, nije dobro da kaze neka bar nesto pojede jer je prevelika za to i jer se stvara izvrstan poligon za manipulacije kroz hranu, plus sto je problem i fizioloske naravi
a da li ona jede kruh? da li jede slatkise? ako joj variva gnjecis i radis krem juhe od njih sto radis s pecenim mesom i drugim jelima? to nisam shvatila
ako druge stvari jede normalno, a problem su variva onda je to jednostavno rijesis tako da nekad radis krem juhe, a ostatak vremena radis povrce na leso ili zapeceno i slicno. Ali mislim da u tom slucaju trebas raditi i vama ista jela, znaci ako je krem juha onda je krem juha za sve, a ne da vi jedete varivo, a njoj se miksa.
ako ne jede nista sto nije smiksano, a ima 4,5 godine onda bi ja potrazila strucniju pomoc koja bi me navigavala kako da se izvucem iz toga, ja ti ne znam pomoci

sorry ako zvucim grubo, ali mislim da nisi pitanje ni postavila da te gladimo nego predlozimo kako da se izvuces :)
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LTL » 23 srp 2009, 22:26

neznam,ja sam shvatila da je pitanje baš za variva,a kako malo djece jede kelj,poriluk... neznam možda neko uleti sa super savjetom! sretno :mah
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bubsek » 23 srp 2009, 22:35

berta -ostalo sve jede normalno bez miksanja...
samo su problem variva koje nece jesti ako nije gnjeceno...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sjemenka » 23 srp 2009, 23:18

ja bi mojem M. gnječila do vjenčanja, samo da jede. :loce
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 23 srp 2009, 23:22

nije, po meni, ni najmanji problem ako su samo variva u pitanju :dunno -dijete ne voli, malo joj podvališ, što sad:)
Ako SVU HRANU jede samo zgnječenu, kao beba, onda to već jest problem - i to ne baš malen.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mama i ema » 24 srp 2009, 09:29

Pa ja bih samo za pocetak malo slabije gnjecila hranu, tj. ostavis pokoji sitniji komad povrca koji ona nece primjetiti. I tako s vremenom sve vise ostavljas negnjeceno..
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Megan » 25 srp 2009, 17:52

sjemenka je napisao/la:ja bi mojem M. gnječila do vjenčanja, samo da jede. :loce

:lol potpisujem...uostalom sve ostalo jede normalno pa onda...
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Stefanova_mama » 25 srp 2009, 18:10

sjemenka je napisao/la:ja bi mojem M. gnječila do vjenčanja, samo da jede. :loce

I ja mom M.

On topic, ja ne vidim da vi imate veci problem, gnjeceno, negnjeceno, bitno je da je u stomaku, a ima vremena menjace ona sta voli, sta ne voli kroz godine pred njom.

Samo joj uvedi novost, tipa deo gnjecen, a jedan komad ne, da proba da ga pojede tako, pa to bude vulkan, ostrvo...
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la mama141705 » 27 srp 2009, 20:29

od mojih troje samo najstariji jede sve povrce na sve nacine bez ikakve diskusije a ostalo dvoje gdje kod ubodu komadice.dosjetila sam se da su to sve vitamini pa im objasnjavam ako pojedes to i to imat ces puno vitamina i bit ces jaki.curici kazem da ce od vitamina imati jos ljepse pjegice ili jos duzu kosicu.sve ono na sto ste sigurni da ce tvoje dijete pasti.najstariji je zivio na povrcu i vocu ali jogurt nije htio ni pogledati nekih 5 god.isto mislite tko me spasio.obicna TELEVIZIJSKA REKLAMA za lgg jogurtice. one s dobrim i losim bakterijama i od tad moj sin pije jogurte pod uvjetom da nema komadica voca i da su od marelice ili jagode i nista drugo.ili na primjer svjezi kravlji sir najst. nikad nije jeo a ostalo 2 uvjek zato sad skuham makaronice one male procjedim ih i bacim malo na ulje u to dodam svjezi sir izmjesam i ukusan rucak je tu a moj sin uziva. tako da bih ti savjetovala tako neke fore ono sto najvise voli pod uvjetom naravno da nisu slatkisi nek i jedei da dobro su cure rekle ja nikad ne jedem varivo ali ga kuham djeci i´juhu isto tako ne mogu smisliti ali njima kuham i oni u njoj uzivaju ali po nekad umjesto paradajz juhe m,oja djeca stavljaju kecapa malo u juhu. cudno zar ne...samo znaj da ti svoje djete poznajes najbolje i tako se i odnosi prema njoj.ako prihvati novi nacin dobro ako ne nema veze bar si se potrudila pa se ne moras muciti
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 28 srp 2009, 07:42

duplić
Zadnja izmjena: Duga; 28 srp 2009, 07:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Duga » 28 srp 2009, 07:42

Znam da ti je tlaka to sve, ali očito nema nikakvih problema čim krutu hranu žvače normalno pa samo stisni zube i - sve će proći.
Ja sam do neki dan lupala glavom jer me više bilo sramota da hranim za koji dan četverogodišnje dijete :loce . Pokraj nje beba krti sve pred sobom i ona koju ja moram hraniti, inače ni zalogaj ne bi pojela cijeli dan, baš ju briga za jelo. Šta god sam probala nije išlo - od pohvale, do kritike do dovlačenja nećake da uz nju jede i sl. stvari, nema šanse, samo dobijem odbijenicu. I onda si mislim pa kako će ako ne vježba držanje žlice, vilice, svašta nešto, sramota više među svijet izaći :roll: . I evo, zadnjih par dana hladno uzme žlicu/vilicu i jede sama i nas samo odkanta da ju ne trebamo hraniti. Došlo do nekog klika. Uvjerena sam da će se vratiti na staro, vrlo skoro. Osjetim to. Mirišem u zraku. Ali, nema veze, vidim da može i da neće polijevati po sebi i ostati gladna da ostane sama u društvu ako zaista hoće jesti i da ima sasvim dobru koordinaciju i da si neće vilicu zabiti u oko. Zašto je to tako :dunno , ali dok si sama nije smislila mogla sam samo dubiti na glavi i užasno se živcirati kao što sam to i činila.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la bubsek » 28 srp 2009, 13:51

duga ja svoju jos uvijek i hranit moram...
nije da nezna nego nece...i kao sto si ti sama napisala da si sve moguce poduzela tako sam i ja sve moguce stvari da jede sama i gospodicna i dalje nece....i tu isto tako ludim i kao sto i ti rekoh neugodno mi je skroz...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maryca » 30 srp 2009, 00:02

bubsek - poptisujem te u svakom tvom postu.

moja je veliki "nejedac", mislim da me i duga razumije!

isto nece da jede sama, a ovo potpisujem:
vedi je napisao/la:

:lol potpisujem...uostalom sve ostalo jede normalno pa onda...
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Duga » 30 srp 2009, 11:25

Uvjerena sam da će se vratiti na staro, vrlo skoro. Osjetim to. Mirišem u zraku.

eto, šta sam vam rekla! trajalo koliko je trajalo, a trajalo jako kratko, izuzetno (i bila sam pomalo entuzijastična, zaista će me želja ubit :lol )

Ništa, bubsek, gnječi i dalje, nema ti druge :zivili, a i nije smak svijeta kad malo pogledaš sa strane (i meni bude lakše kad se izjadam o nejedaču :mrgreen: )

Mare, :drink
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Berta » 30 srp 2009, 21:47

ako su problem samo variva onda nemas problem. Kuhaj krem juhe (ali onda za sve ukucane, a ne da njoj radis odvojeno), ostalo povrce koliko mozes podvali kroz slozence zapecene s tijestom i slicno.. A kad je bas varivo za rucak uvali joj vilicu neka gnjeci. Istina, pojest ce malo, manje nego si navikla, ali i to moze biti pocetak. Ili ponudi nagradu i odobravanje ako sama zgnjeci donekle i pojede.
Mislim, realno, stvarno malo djece doista bez pogovora jede variva ili vecinu variva
Za hranjenje, kad ide jesti natrpaj si pune ruke posla, kruha, zlice...bilo sto i objasni da je sad nemozes nikako hraniti jer si, eto, bas zauzeta. I naoruzaj se strpljenjem :D
Berta
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 29 gostiju.