Sada je: 24 kol 2026, 23:16.

Opekotine od meduza

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Opekotine od meduza

PostPostao/la Imge » 27 srp 2009, 15:15

Prica se desava prije prije par dana na otoku Krapnju gdje smo bili kod frendova a klinci su se nehajno brckali u nekakvom turbo plicaku. more toplo za poludit...
I onda je moje maleno pocelo vristati da su ga napale nekakve ribice (nije dijete nikad dotad ni vidjelo meduzu tak da nije znalo sto ga je snaslo), no, ne samo da nisu bile ribice, ili meduza nego - jato meduza!!! :shock:
posljedica su - ogromne opekotine po nogama, a lijeva ruka - boz sacuvaj :/ - to je opekotina na opekotini. mali je vristao, mi smo to nekako sanirali taj cas, ali do navecer je dobio temperaturu, a ruka je skroz natekla (majkemi, ja to u zivotu nisam vidjela - a znala me je opeci meduza, s time da je bilo snimiti facu mog inace totalno cool i hladnokrvnog muza - jos sam se vise bila prepala :/ .
i onda smo nazvali frenda dermatologa, pa frendicu pa jurili u bolnicu - i uglavnom maleni je dobio i claretin i synopen i bepanten i panadol - i recimo da nakon 3 dana to ide na bolje :/ .
uz sve skupa - maleni je bio cijelu tu noc u laganom stanju soka, nemiran, nije mogao spavati, ma, bas grozota ziva...

zakljucak svega - ne ulazim vise tak lezerno u vodu, iako - ako cemo optimisticno gledati - maleni je imao super srecu jer je imao naocale za plivanje na ocima jer da mu je kojim slucajem koja meduza oprzila sluznicu ociju - ne bi bilo dobro... :/ :ne

dakle, uz prijateljski savjet da se cuvate i pazite meduza (iako, kako ces se paziti ne znam ni sama :ne ) - pitam - ima li itko da je dozivio slicnu pricu? hoce li malenom ostati oziljci? kako je kod drugih izgledao oporavak?
(trebam li reci da cak ni lijecnik nije dosad vidio ovakav napad meduza, i eto, ja uopce ne znam kaj mogu ocekivati...).

maleni je sad dobro, iako je rukica jos uvijek natecena i boli ga sve na dodir, no, trenutno se nis nemre napraviti osim - cekati...

i tak...izem ti srecu... :/
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Re: Opekotine od meduza

PostPostao/la TmamaKiN2 » 27 srp 2009, 15:20

ajmeeeee imge :strah :strah :hug tvom malom hrabrici zelim brzi oporavak i da mu ne ostanu nikakvi oziljci (ni oni vanjski, a bogmec ni oni unutarnji :hug )
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la lilly » 27 srp 2009, 15:27

Imge, bas strasno!!! :strah :strah

Mene je jednom nesto opeklo na usni, mislim da je bila vlasulja. Dugo sam imala oziljak, ali sad ga vise nema...

Citala sam da je najbolje popisat se :conf :conf na opeklinu i to odmah kad te opece..

Lavandino i kantarionovo ulje pomaze kod opeklina za brze zacjeljivanje...mozda Floceta gel...neznam..kaj nezna ni molitelj???
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 27 srp 2009, 15:30

Pokušajte aloe verom ili nekim od gelova za liječenje opeklina, ovisi što dobijete u apoteci.

Prva pomoć je ispiranje morskom vodom, uklanjanje meduzinih krakova i hlađenje ledom (ne direktno na kožu). Svi ovi bapski recepti (mokraća, ocat, alkohol) se ne savjetuju jer mogu pojačati djelovanje toksina.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Rachica » 27 srp 2009, 15:30

:hug imge i :kiss malenom.

reakcija je sigurno bila takva jer ih je bilo puno, a ako odmah iste skinuli "krakove", odn. žarnjake, vjerovatno još više.
kad sam bila manja, desilo mi se slično, ja sam čak imala užasnu glavobolju i povraćala. rekli mi da će vjerovatno ostat ožiljci, no - srećom nisu. trajalo je sigurno desetak dana i to je normalno.

inače, kažu da je dobro djecu natrljati u debelom sloju kremom jer se tako spriječava kontakt meduze s kožom.
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 27 srp 2009, 15:32

uh!
nece ostati oziljci, mene su kao dijete nebrojeno puta opekle.
vidi ovo:
Prva pomoć
Ako vas opeče meduza, izađite iz vode i opečeno mjesto dobro isperite slanom vodom kako bi se lovke isprale. Nemojte trljati je će se otrov iz žarnih čahura samo još više širiti. Na opečeno mjesto možete staviti obični bijeli ocat, limunov sok ili urin i ostaviti da djeluje. To će spriječiti daljnje pucanje žarnih čahura. Ne koristite alkohol ni slatku vodu za ispiranje!

calendula i aloe vera bi trebale biti dovoljne za mazati, ali u ljekarni ti mozda daju i nesto ciljano, barem na moru znaju sto je najbolje.
bas mi je zao malenog :hug
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la saptacica » 27 srp 2009, 15:46

:shock: Užas!

Mene je jednom neka gadna ispekla i može se reći da se piljenjem u to mjesto sada s 35 vidi ožiljak, a prije se je vidio i više. Al mene je do krvi stisnula.

Kaj se nije paradajz stavljao?! Ili soda bikarbona?!
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Krumpirić » 27 srp 2009, 15:47

ja imam jedan ogroman ožiljak čitav život. Više izgleda kao hiperpigmentacija-kao fleka-nego kao ožiljak. Isto me napalo više njih, nije toliko, al...

baš mi je žao, jadan kiki :/

Inače, njemu sigurno neće ostati ožiljci uz svu tu medicinu, jer meni to nisu ničim tretirali-osim limunom.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la direktorica svemira » 27 srp 2009, 15:51

Čisto sumnjam da ćeš naći tamo gdje ljetujete, al ipak: eterična ulja limunskog eukaliptusa (protuupalno djelovanje) i širokolisne lavande (regenerativno), po 20 kapi na 20 ml macerata nevena i mazati time. Neven nije problem naći, a ako ovo dvoje ne možeš naći, i obična lavanda kao i lavandin će biti od pomoći (isto umiješati u nevenovo ulje). Kantarion je isto dobar izbor.
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 27 srp 2009, 15:57

Meni je I prošle godine nešto opeklo u plicaku isto (on kaže nešto zeleno :shock: ) reakciaj je bila kao meduza, možda neka od ovih tropskih, nismo je vidjeli. On je vrištao da ga boli, bolio ga je trbuh, ja sam ga ipak odvela u hitnu i doc je kazao da je jaka reakcija (na potkoljenicu ga je ispeklo). Ja mu dala claritine i smirili se nakon njega.
Fleka - onako tamno crvena je ostala dugo - a baš ću pogledati vidi li se sad nakon godine dana još štogod.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Imge » 27 srp 2009, 16:50

kris, tocno je tako i moj vikao - da su ga napale tanke tanke zelene ribice :/

uglavnom, sad treba cekati da se to sve smiri, napravljeno je manje vise sve kaj se moglo napraviti (valjda :/ ), a meni osobno ostaje naravoucenje regairanja na stresnu situaciju kad se oko tebe sjati gomila ljudi i svaki vice nesto drugo - te nemoj sa slanom vodom ispirati te nemoj sa slatkom, te daj pijeskom sipaj po tome, te se popiski te se mici sa sunca, te idi na sunce, te struzi krakove (a ja ne znam doslovce kak se zovem a kamoli kaj zapravo i cime moram strugati...), a mali vristi i otice naocigled...

i jos da ne zaboravim - nama opcija s camagelom i flocetom ne dolazi u obzir jer je maleni jednom davno imao gadnu reakciju na te gelove nakon uboda komarca pa to izbjegavamo vise stavljati :dunno . i mozda vise ne bi imao reakciju, a mozda bi bilo jos gore -a tko ce to vise znati...

hvala svima, cure, zlatne ste :kiss
probat cu kasnije staviti i sliku da se bolje vidi opecena rukica . mozda fakat skontamo da su to nekakve tropske nemani ... :jadnimi
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 27 srp 2009, 16:59

uh, nocna mora, sta da velim...
ja sam isto cula za kantarion, ali opet, hrpa tih rekla-kazala...
zelim malenom da sto brze i lakse prebrodi
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la pinky » 27 srp 2009, 17:48

ajme uzasa :strah
nemam savjet, samo sam htjela zavibrati da sve super prodje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la pinky » 27 srp 2009, 17:57

malo sam surfala i nasla taj floceta gel koji si spominjala te ovo:

MEDUZE

Simptomi
Prilikom dodira s meduzom na mjestu kontakta osjeti se jaka bol. Na mjestu dodira javljaju se opekotine, a mogući su i mjehuri. Ukoliko je dodirom s većim brojem meduza zahvaćena velika površina tijela, moguće su reakcije kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, mjehuri na velikoj površini i lokalno krvarenje. Utješit će vas da u Jadranu nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj.
Postupak
Mjesto dodira potrebno je odmah isprati vodom, te nanijeti otopinu magnezijevog sulfata kako bi se inaktivirao zaostali otrov. Nakon toga treba primijeniti losion na bazi lidokaina, koje je moguće naći u ljekarni. Kod snažno izraženih simptoma poželjno je osobu odvesti u bolnicu.

Meduze - opekotine se ispiru ili 10% amonijakom ili još bolje pastom ili otopinom magnezijevog sulfata da se neutralizira otrov, a poslje se zaostale žarnice može skinut pincetom ili sličnim...
Poslje se maže protuupalnom (kortikosteroidnom) kremom (beloderm npr) i antihistaminikom (fenistil gel npr) ali u biti mislim da apootekari na moru imaju i gotove mješavine tih masti koje baš za tu namjenu prave u apotekama pa su one dobar izbor i nije loše imati sa sobom u autu ili torbi...
Inače opekotine meduza su slične kao prave opekotine i količina opasnosti je proporcionalna površini tjela i simptomi variraju od crvenila do šoka, treba znati da se može javiti senzibilizacija nakon opekotine tako da idući put kad se opečete može doćž do alergijske reakcije koja je daleko gadnija od normalne u odnosu na veličinu opekotine...
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la ancica » 27 srp 2009, 21:01

Imge, potpuno te razumijem...
Matiju je prije 3 tjedna opekla vlasulja. Jos uvijek ima kraste po nogama. Ispekla ga je po cijelom prednjem dijelu tijela, izgledalo je grozno, plakao je cijelu noc... zavrsili na kraju na previjanju.
Nisam znala da vlasulja moze tako opeci. Tako da :jadnimi
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la thinkPINK » 27 srp 2009, 21:27

Ajajaj!!!! :hug i neka krene oporavak brzo i uspjesno.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 28 srp 2009, 00:42

Užas.:ne
Ja nisam vidjela meduzu više od deset godina valjda. Otkud sad opet i kakve su to zelene? :shock:
Nadam se da će biti dobro i da neće biti ožiljaka. Uf.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 28 srp 2009, 07:35

nisu one zelene nego valjda djeca vide odsjaj dna i okoline na njima :dunno
mislim :jadnimi
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Kris2 » 28 srp 2009, 09:03

m ni meni to sa zelenim nikako nije bilo jasno - mislila sam da se možda ipak radilo u našem slučaju o vlasulji. Ne moram ni reči da me sad panika da ga ponovno ne speče upravo zbog neke moguće jače reakcije.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Duga » 28 srp 2009, 09:22

Imge, baš mi je žao šta vas snašlo :hug , mogu zamisliti tu paniku :ne i bol, miš mali.

Iskreno, sad me strah hvata jer i nakon pročitanih vaših postova ne znam ni šta ni kako postupiti u slučaju da dijete opeče meduza/vlasulja, ne kužim postupak, blokada :znoj ni šta trebam imati u za se.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Imge » 28 srp 2009, 10:12

:mah
da ne ispadne da sirim paniku, hebi ga, tako je kako je, imali smo losu srecu no ja gledam na to da je super da malom nisu oprzene oci pa je to onda jos i super ispalo :) . idemo dalje :)

a smisao topica je ponajvise i bio da podijelimo iskustvo i da se znademo (ili bar probamo) snaci u izvanrednoj situaciji.

istina je jedino da mi jos uvijek ne znamo jel ovo zapravo bilo jato meduza - nasih, nekih iz drugog mora ili nesto peto :dunno . i to je ono kaj mi je najveca enigma u prici. no, u svakom slucaju, mi smo uvjereni da to nije bila vlasulja jer bismo ih vidjeli a u plicaku se osim toga igrala hrpa djece i onda bi sigurno jos nekog to oprzilo da se radilo o vlasulji. tako nekako... :/

i za kraj, dok nadjem kabel da stavim slikice - pohvalit cu svoje maleno :luv koje tako strpljivo i stoicki to sve podnosi - ma tako da bi se i odrastao covjek mogao posramiti (evo, ja prva :oops: , mogu si misliti kak bih cendrala i kukala :oops: ), no, mis mali je tako hrabar i tako slusa i podnosi bol i podnosi to da ne smije na sunce i na kupanje - da ga moram ovdje javno pohvaliti :luv .

i hvala jos jednom svima na dobrim vibrama. pomazu nam :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 28 srp 2009, 10:33

A vidiš Imge i meni se čini da je prvo kazao da je to bila mala zelena ribica, glistica, tako nekako - kupao se u plicaku, tj hodao uz betonirani rub gdje ima i trave. Znači ni vi niste vidjeli što je zapravo bilo ?
Inače taj dan je još jednog dečkića nešto isto spržilo inače nismo vidjeli meduze te godine.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Imge » 03 kol 2009, 11:53

rane od opekotina idu na bolje, totalno je drugacija slika nakon 4 dana. super ide oporavak :) (iako je od svega ostao veliki oziljak, posebno na ruci, no, to je puno bolje nego prije)
i na slikama se ne moze ni skontati kako je to sve skupa izgledalo, meni se puno gore to sve skupa cinilo u zivo nego kad gledam slike - jer ne moze se nikako predociti kako je djetetu bila natecena rukica :ne i kako ga je to boljelo :ne no, definitivno su bile meduze (kris, stavim kasnije i sluzbene slike iz medicinskog atlasa pa vidi jel su rane bile i kod vas takve :mah )

hvala jos jednom svima na vibrama :kiss
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 03 kol 2009, 12:00

Super da je bolje :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Imge » 11 kol 2009, 21:59

mali update...
mozda ce nekom nekad ovo biti zgodno znati (iako se nadam da nece :/ ), pa zato pisem i slikam...
uglavnom, ove su fotke napravljene u pravilnim razmacima od tjedan dana.
slikala sam samo rukicu, ne i rane na nogicama, dijete je slikano uvijek iz istog kuta, u istoj majici da je zgodniji kontrast i da se bolje skontaju opekotine.

prva subota, dva dana nakon ozljede. ruka je duplo natecena, boli na dodir, dijete je u temperaturi, sve sto je tamno na ruci nije od sunca nego od opeklina :( . (a ovo bijelo je krema kojom mazemo oteklinu)
http://img19.imageshack.us/img19/471/p7260910.jpg

drugi tjedan, druga subota, oteklina je splasnula, rana se fino oporavlja samo je podrucje totalno depigmentirano... :/ (ja u shoku kad sam to vidjela nakn tjedan dana kad smo dosli na more, meni je to bilo bas prestrasno, mislila sam da ce ostati takav ogroman oziljak :/ )
http://img4.imageshack.us/img4/7896/p8010978.jpg

treci tjedan, treca subota - opekotina se skoro i ne vidi, fino sve zarasta :)
http://img18.imageshack.us/img18/8080/p8080985.jpg

mislila sam jos staviti sliku iz medicinskog atlasa s neta, ali ja to sad nemrem naci, budem jednom drugom prilikom.

i to je to.
Zadnja izmjena: Imge; 11 kol 2009, 22:02; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 11 kol 2009, 22:01

Stvarno izgleda strašno na prvoj i drugoj slici. :shock: :ne Na trećoj je već super i vidi se da neće biti ožiljka. :) Mogu misliti kako ga je to boljelo. :jadnimi
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Kris2 » 11 kol 2009, 22:03

Joj stvarno mu je bilo jako opečeno :shock: , I je bilo puno manje područje (obzirom kako mu je oteklo od tog malog sva sreća da nije bilo više)
Gledala sam I koliko vidim nije mu ostao nakon godine dana nikakav vidliv ožiljak, pa se nadam da će tako i vama (ovo s tjedan dana :shock: )
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Imge » 12 kol 2009, 13:19

stvarno ga je dobro opeklo, ali to je sad iza nas :)

iako, mene zapravo jedino brine to kaj na kraju nismo do kraja definirali jel to sve skupa ipak bilo jato meduza, ako da - kojih meduza (iako je rana na drugoj slici identicna slici koju sam vidjela na nekakvom sluzbenom med. sajtu) ili je to sve skupa bila jaka alergijska (?) reakcija i mozda drugo dijete uopce ne bi ovako reagiralo kao moj maleni :/

u svakom slucaju - hvala jos jednom svima na savjetima i podrsci :mah
rijetko se tu javljam pa oprostite ako sam malkice previse ili prekomplicirano pisala :oops: ali, meni je skroz cudno kad su mi djeca bolesna, vrlo malo iskustava imamo s bolestima i doktorima.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 12 kol 2009, 20:56

Imge stvarno strašno izgleda, imali ste puno pravo na zabrinutost!
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 12 kol 2009, 21:01

ajme ja tako sto jos nisam vidjela :shock:
prestrasno :(
nadam se da je sad vec puuuuuuuuuuno bolje :proljece
mamashnita od noje
Muza

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži