Sada je: 07 kol 2026, 20:18.

tart

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

tart

PostPostao/la Podgoricanka » 04 kol 2009, 11:11

Ovo sam nasla na netu i sad se spremam praviti ga. Kako spremate tart. Kupila sam borovnica i sada bih sa njima radila.

evo recepta sa neta. kad napravim slikacu i staviti

Tart sa crvenim voćem

Osnova je kora od lisnatog testa, koju treba ispeći (na 200C desetak minuta) tako da ne bude prepečena. Fini, žuti krem priprema se na sledeći način: pomešajte tri žumanceta sa 125gr. šećera, tome dodajte 45gr. mekog brašna, malo vanile (vanilin šećer). Mešajte i polako dodajite pola litra vrućeg mleka. Onda krem vratite na vatru i na tihoj vatri mešajte dok se ne zgusne (ne treba da bude ni previše gusto, trebaće par minuta na tihoj vatri). Kada se krem ohladi prelijte ohlađenu koru (lisnato testo). Odozgo stavite omiljeno crveno voće, maline, borovnice, kupine (mešavina je najbolja). Količina? Po ukusu. Zatim se treba uzdržati, jer tart postaje najbolji tek posle višečasovnog odmora u frižideru.
slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

Re: tart

PostPostao/la Bubidea » 04 kol 2009, 12:06

a tebe bas krenulo s tim jelima sto nam ostavljaju upitnike iznad glava :lol

i za kis i za tart prvi puta cujem
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la JednomCuPostatiMama » 04 kol 2009, 18:32

prvi put sam cula za tart, i morala pogledat po netu kako izgleda, lici na Quiche Lorraine:d sad mi rastu zazubice...buuuaaa...
JednomCuPostatiMama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 04 kol 2009, 19:30

da, i mene tart podsjeca na kis - to mi je nekako isto, samo sto je jedno slatka, a drugo slana varijanta :mrgreen:
inace tart nikad nisam pravila - preskacem sve to gdje nema cokolade u receptu :lol
a i ne volim kuhati zute kreme - nekako nisam vesta u tome :dunno
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Podgoricanka » 04 kol 2009, 19:37

Evo, pojeli tart. Nije los. Ali.... Necu ga vise po ovom receptu praviti. Ili po ovoj vrucini... Mora da sam prekratko kuvala kremu pa je ostala rijetka. Mozda sam zbog vrucine prije vremena ugasila sporet :mrgreen: . Ali nije bio neukusan. Zaista je bilo ukusno. Mislim da drugi put necu stavljati lisnato vec cu umijesiti sama tijesto.

Uglavnom, stavicu slike cim ih negdje na net stavim. Sluzila sam tart, pored njega na tanjiricu kuglu sladoleda od vanile i sve ukrasila sa listicima nane. Bas je simpa ispalo...

ovako nesto
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://zoebakes.com/wp-content/uploads/2008/08/tart-dough01.jpg&imgrefurl=http://zoebakes.com/%3Fp%3D769&usg=__YQLH1DlJUg6ZkU7dPWA_kPQ1Jfw=&h=328&w=365&sz=64&hl=sr&start=28&um=1&tbnid=2QCoAu_6mlsFoM:&tbnh=109&tbnw=121&prev=/images%3Fq%3Dtart%2Bdr%2Boether%26ndsp%3D18%26hl%3Dsr%26lr%3D%26sa%3DN%26start%3D18%26um%3D1

Napomena, tart se pravi u specijelnom plehu.

http://images.gittigidiyor.com/1745/DR-OETKER-1785-MINI-TART-KALIBI-22-CM__17455449_0.jpghttp://media.photobucket.com/image/tart%20posuda/maski_maski/tourtiere.jpg
slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

PostPostao/la Podgoricanka » 04 kol 2009, 19:42

slika
Podgoricanka
Suzana Slinic

PostPostao/la Natasa36 » 06 kol 2009, 16:39

I tarte i quiche lorraine su francuske finote - jela sam ih doslovce svaki dan kad sam bila u Francuskoj...

Obje se temelje na prhom tijestu. Tarte može biti sa kremom ispod voća (relativno tanki sloj) ili bez nje, u pravilu je prelivena tankim slojem želatine...

Kad je vruće (nemam klimu u kuhinji koja gleda na jugozapad), uzmem kupovnu oblatnu za voćni kolač (znam, ima E-ova i ne može se usporediti sa finim prhkim tijestom, ali preživi se jednom-dvaput godišnje), istučem slatko vrhnje, dodam mascarponea i zasladim koliko treba (sve odokativno), premažem oblatnu, posložim voće i prelijem želatinom...
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la Solea » 10 kol 2009, 10:08

olja :lol

tarte je pita (uglavnom od prhkog tijesta, al i od lisnatog) koja se moze raditi i u slatkoj i u slanoj varijanti.

quiche je slana pita koja ima bazu od jaja i vrhnja.

meni je odlicna slavna tarte tatin, preokrenuta pita od jabuka.
jela sam i u verziji s lisnatim tijestom (po aninom receptu) i s prhkim (po receptu iz francuske kuhinje, autorice su j. harris (knjizevnica, teta koja je napisala cokoladu, otimace plaze i dr.) i f. warde (skolovana kuharica). ova s prhkim mi je bolja.
:dada
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 29 ruj 2009, 12:39

evo i slike moje tarte tatin :liza
mozda dobijete volju za pecenjem. nije zahtjevna ni za izradu, a niti sto se namirnica tice.

slika
Solea
Sveta krava

PostPostao/la pulse » 04 tra 2012, 09:25

Tražim recept za neko osnovno tijesto za tart, nešto da se može mijenjati udio soli i šećera u zavisnosti od toga hoće li biti sa slanim ili slatkim nadjevom. Ima li nešto univerzalno na tu temu? Kao naprimjer što ima za mafine, pa ti onda dodaješ sve i svašta po želji.

I kako se tart peče? Da li prvo ide tijesto samo (sa ili bez "sačme" odozgo?), pa se onda nadjene i zapeče do kraja, ili se sve zajedno peče od početka do kraja kao pizza? Jednom sam pravila quiche po jednom receptu i tu se peklo sve zajedno i bilo je lijepo. Ali sad bih isprobavala i sa limunom i sa čokoladom, voćem itd.
pulse
atletičarka

PostPostao/la mrs. eastwood » 04 tra 2012, 09:29

ovako nesto:
http://www.joyofbaking.com/PieAndTartRecipes.html

edit: inace najbolju tartu u zivotu sam jela u Vrsaru u malom kafeu pokraj crkve. neponovljivo. ima sloj hostije.
mrs. eastwood
Sveta krava

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.