Sada je: 26 srp 2026, 01:26.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la podocnjaci forever » 02 kol 2009, 22:19

...pi mi se prijavljujemo međ' naprednije, budući da smo od jučer uveli i 3. obrok, odn. večeru...

Naš dosadašnji rezime:
- žitarice usvaja sve odreda, one su joj najomiljenije, definitivno... i to mi je drago jer su nutritivno vrijedne, zasitne i zdrave :)
- na drugom mjestu, ili uz bok žitaricama je povrće... katkad malo frkne nosićem pri prvoj žličici, no uglavnom ga jede svo... što mi je još draže, jer sam sumnjala iskreno da djeci povrće može biti fino...
- treće je meso... ne znam u stvari kamo bih ga svrstala jer to još i nisu preznatne količine da bih mogla reći da baš meso voli... ali pojede kašicu s mesom bez problema...
- voće je uvjerljivo na zadnjem mjestu... iako ga već oko mjesec dana ipak jede, uglavnom pomiješano s bananom... favorit među voćem je dinja :shock: koju mlati i samu... nikako, baš nikako joj se ne sviđaju jabuka, kruška i maline...

Činila mi se spremna za treći obrok, a i vrijeme je za uvođenje glutena, pa smo jučer s tim i započeli. Međutim, problem je bio odlučiti se za doručak ili večeru. Prevagnula je večera, jer već poslovično poznata ova moja loša spavačica budi se jako često i sisa noću i do 8-9 puta :loce Znala sam se pitati sisa li ona baš mlijeko ili onak, na prazno, ali kad je par puta onak svojski podrignula nakon što sam ju uzela u ruke, znala sam da ona cijelu noć žderucka poštenski. :luv
Tako da mi je doručak uz ovoliko puno sisanja preko noći nekako suvišan. Ona uopće ne pokazuje želju za jelom ujutro, a i kako bi kad je sisala netom prije ustajanja, najčešće oko 7 h.
Tako da sisa uglavnom 3 puta dnevno + ti ultra česti podoji preko noći. Što jest dovoljno mlijeka, jel tako?

Jučer sam joj dalazobene pahuljice prelivene vrućom vodom i izmiksane. Ma, samo je zijevala na još, u slast slasni pojela cijelu porcijicu. Tako i večeras.

Bliži se povratak na posao i u stvari imam samo jedan problemčić - a to je da joj sada voćni obrok dajem oko 10, pa dojenje oko podneva i ručak oko 15-16 h. Voljela bih to zamijeniti, odn. da ručak ide odmah nakon voća, oko 13 h, tako da nam samo ostaje jedan podoj - jutarnji - dok se ne vratim s posla. A trenutno mi se čini da joj je malo previše dva kruta obroka jedan za drugim, ili?

Ne znam nis ama više šta je bio point mog posta :lol - a valjda to da nam dohrana u stvari ide odlično, sve bolje i bolje, uz ovih par boldanih nedoumica. :)

Eh da, i još da kažemo kako uglavnom sve kuhamo, no neki dan sam joj dala gotovu kašicu, mislm Hippovu -brokula i puretina, samo sam dodala malo kuhane riže. Zašto? Zato što na tržnici jako jako rijetko viđam brokulu, a koliko se sjećam nisam ju ni u čijem vrtu nikada ni vidjela. Hoću reći, onda sam sigurnija u ovu iz staklenke nego onu iz bille il koje druge veletrgovine. Cura ju je pojela u slast.
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rony » 03 kol 2009, 12:17

što nudite za treći obrok, odnosno večeru? može koja ideja...

ujutro ima voće+žitarice, poslje podne ručak mesno+povrće+žitarice ili povrće i žitarice i između je sve dojenje, po noći dojenje, kroz par dana će 10 mj.
adaptirano mlijeko nije probao, gluten je sa 9 mj. usvojio, zbog dermatitisa smo oprezniji sa dohranom...
Rony
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la cakorka » 03 kol 2009, 12:26

Rony je napisao/la:što nudite za treći obrok, odnosno večeru?

ovo sam i ja htjela pitati.mi imamo vec treci obrok ali nisam sigurna jel radim ispravno:ujutru zitarce,prvo spavanje-cica,rucak:cisto voce,drugo spavanje-cica,vecera:povrce,nekad cisto ili sa mesom i zitaricama.

za veceru se bojim dali radim ispravno,jel kasno za povrce oko 6-7?.neznam kako drugacije rasporediti :dunno pred spavanje opet ima cicu i naravno cicucka cijelu noc----
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Minna » 03 kol 2009, 12:41

Mi uglavnom papamo jogurt s 7cornom ili griz (pšenični, dinkelov, zobeni...), palenta s jogurtom...
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 03 kol 2009, 13:10

večera je nama vazda ista 7 korn + jogurt jer moja je tako navikla i neće ništa drugo. al može kombinirat zobene, palenta, gris ili slično s jogurtom. moja to neće. jel bed što jede uvijek isto za večeru? ne mislim što se tiče kvalitete prehrane (jer dobija sigurno sve potrebno iz hrane svaki dan, jede stvarno raznoliko), nego onak..da joj nije to loša navika?

nego, svratih pitat jel joj mogu dat jelo u kojemu su se kuhale ši taki gljive? neću gljive, ali jel bd za cijelo jelo?

inače, u zadnjih cca mjesec dana dora jede skoro pa sve s nama. jest da kuham 95 posto makrobiotiku, ali ima tu i začinskog bilja i soli malo i prženog seitana ili tofua - al sve joj dam.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 03 kol 2009, 13:15

mi vise ne jedemo jogurt za veceru jer je navodno to tesko :dunno
otkad smo promjenili jogurt + 7korn za dorucak, malo sam bez ideja sto davat za veceru.
zna jesti sa nama kruha i masla/abc sira/.... ili blitvu/palentu/griz/.....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la thinkPINK » 03 kol 2009, 14:08

Mi imamo sam jogurt za meduobrok prije vecere. Za veceru AD i zitarice plus jos boca adaptiranog.
Nama je dorucak postao jako dosadan, zitarice i banana. :roll:
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 03 kol 2009, 14:10

thinkpink, zasto mu uz zitarice ne mijenjas voce? tako ce imati razlicit dorucak, premda ce zitarice uvijek ciniti osnovu. moj je dobre dvije godine doruckovao iskljucivo zitarice + mlijeko + razlicite kombinacije voca.
zao mi je sto je prestao :/
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la škorpijica » 03 kol 2009, 14:22

Nama zadnjih tjedan dana ovako izgledaju obroci:
1. adaptirano 260 ml. (oko 7h)
2. voćna kašica (oko 10h)
3. adaptirano 220 ml (oko 13 h)
4. povrće+meso ili žitarice (oko 16h)
5. grickanje voćke ili rižinog keksića (oko 18-19h)
6. adaptirano 220 ml+žitarice ako ih nije jeo za ručak(oko 20-21h)

Je li ok tako? Kasnije kad budemo mogli jogurt/sir davala bih mu to umjesto adaptiranog kod zadnjeg obroka.
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la thinkPINK » 03 kol 2009, 14:28

mamashnita od noje je napisao/la:thinkpink, zasto mu uz zitarice ne mijenjas voce? tako ce imati razlicit dorucak, premda ce zitarice uvijek ciniti osnovu. moj je dobre dvije godine doruckovao iskljucivo zitarice + mlijeko + razlicite kombinacije voca.
zao mi je sto je prestao :/

Pocela sam tako, ali tada brljavi, evo jucer je jeo krusku u toj kombinaciji pa nije bio odusevljen.
Nakon dorucka imamo kombinaciju voca za meduobrok i tu mu svasta dajem, breskve, marelice, dinju, jabuke... ma svasta. Tako da pojede on u toku dana lijepu porciju voca al valjda mu za dorucak ne odgovara toliko taj vocni okus jer banana je onako vise "brasnasta" nije socna pa mislim da je do toga.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivazd » 03 kol 2009, 15:00

Pozdravljam vas svih
Imam jedan problem pa vas molim za savjet ..........

Luka ima 14 mjeseci i jede ujutro u 7 bočicu adaptiranog , zatim odspava do 9 .
U 10 jede voće ili ponekad voćni jogurt
u 12 nekakav tvrdi keksić
U 13 ručak( meso, riba, povrće, juhice, ...)
U 18 xxxxxxxxxxxxx
U 21:30 Rižolino, čokolino, keksolino .. na adaptiranom

Molim vas prijedloge što mu mogu dati u 18 h

da kucnem ..kuc kuc.. za sad jede super.. ne trebam trčati za njim po kuću da nešto pojede
slika
ivazd
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 03 kol 2009, 15:10

je li mu to jutarnje mlijeko jedino tokom dana? ako je, čini mi se malo za njegovu dob
ovaj zadnji obrok mu daj u 18, a u 21 čisto mlijeko
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la škorpijica » 03 kol 2009, 20:22

Našla sam ovaj topic za nas koji nismo sigurni što davati za obroke http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=40453 a i Ina svakodnevno piše dnevnik dohrane pa sad imam novih ideja!
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 03 kol 2009, 21:11

Plusic je napisao/la:mi vise ne jedemo jogurt za veceru jer je navodno to tesko :dunno

kak jogurt može bit težak, pa šta nije jogurt ono super mega odličan za probavu, melem za želudac i sve to? osobito ak je neki s probioticima :conf

budući da smo trenutno u super fazi s jelom, pišem i naš raspored, samo da se pohvalim jer dete mi jede super i jede svašta finog i dobrog

poslije buđenja, 8-8.30 - doručak (uglavnom bezvoćni; gris, palenta ili zobene na zobenom il rižinom, ponekad posipano prženim bademima ili nekim prženim sjemenkama ILI za jutra kad je mama lijena i jedva gleda - corn flakes i riža poppies u rižinom/zobenom mlijeku)

cca 11 - acidofil

13.30-14 - ručak, uglavnom što i mi, povrće+žitarica+mahunarka/proizvod od mahunarke/riba, vrlo vrlo rijetko meso

17 - voće, eventualno neki keksić ili rižin kolut

19.30-20 - večera, 7 korn + acidofil

cca pol sata kasnije, pred spavanje - 200 ml aptamila

idemo na neku gozbu u srijedu, pretpostavljam da mala ne smije jest hobotnicu...ili?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 03 kol 2009, 21:36

možeš joj dati da proba iako sumnjam da će ju moći prožvakati
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 03 kol 2009, 22:09

o, smije! hvala, ina!
može ona prožvakat koješta, ne bih se iznenadila....
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivazd » 03 kol 2009, 23:53

Ina66 je napisao/la:je li mu to jutarnje mlijeko jedino tokom dana? ako je, čini mi se malo za njegovu dob
ovaj zadnji obrok mu daj u 18, a u 21 čisto mlijeko

Od mlijeka pije ujutro u 7h 220 ml čisto mlijeko i navečer 200 ml s rižolinom/keksolinom i sl.
Nadam se da mu je to dovoljno. :alc
slika
ivazd
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Plusic » 04 kol 2009, 09:59

moj D nece nista zdravo jesti, jel to moze biti faza?
sad se trudim svako jutro i ja doruckovati zitarice pa da ih jede i on, ali on bi radije bio gladan nego pojeo svoje stare kombinacije (int./jecmeni/... griz , zobene/prosene/5korn sa mlijekom,....)
ako mu dam kruha i masla ili sira to ce sve smazati :dunno
da mu pocmem peci domaci kruh(pun zitarica) pa da sam sigurna da jede dobro?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 04 kol 2009, 11:09

možebit da je faza, imali smo i mi razdoblje kad ove zdrave doručke nije htjela ni primirisati, doručkovala je kruh i dimljeni tofu ili hipp voćnu kašicu sa 7 kornom, nit su prolazile prave pahuljice niti pravo voće

mene zanima kako vi, tehnički, hranite dijete kruhom i namazom? natrgate na komadiće pa stavljate u usta? oni jedu sami? ja to izbjegavam dokle god hoće ove zdrave doručke, a i iskreno jer je to onda jako zmazani doručak. kad vidi kruh htjela bih ga sama jesti, ne da da ju ja hranim, a opet ona sav taj namaz onda u prevrtanju kruha po rukama obriše o sebe, ruke, sjedalicu, stol....a mogla bih ju malo počet navikavat na jasličku hranu
(iako je meni cilj da ona doručkuje doma i ne jede jaslički doručak)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 04 kol 2009, 11:34

ajme frrr, ne hrani dijete, pusti je neka se zamulja, drugacije ne moze nauciti.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 04 kol 2009, 11:37

ja mu razdvojim koru od sredine, sredinu namazem i to grize zalogaj po zalogaj. koru stavim sa strane i nju pojede bez namaza :)
(nekako mi se cini da je premali da bi uspio pojesti koru u sklopu snite kruha :dunno )
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 04 kol 2009, 11:48

mamashnita od noje je napisao/la:ajme frrr, ne hrani dijete, pusti je neka se zamulja, drugacije ne moze nauciti.

imam malo problem s tim, priznajem..ali dam joj ja da eksperimentira...nije baš da ju hranim stalno...ali, ak joj dam šnitu kruha s namazom da jede sama pojest će smao kruh. namaz bu se pogubio po putu...

plusic, on drži u svojim rukama i pristojn grize zalogaj po zalogaj?! wooow! ili ti držiš pa on odgriza?
moja kruh hoće uvijke u svojim rukama..i onda ga ili grize ili si trga komadić po komadić pa stavlja u usta...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 04 kol 2009, 11:57

ako mi se zuri ja drzim, ako smo vani ili kod nekoga u gostima ja drzim.
ako smo doma uvijek on drzi.

moras se osloboditi i pustiti je da jede sama- sve.

npr dante je jeo jutros jogurt sa 7kornom i zrnatim sirom. sam. nakon obroka je on isao u kadu a stolica na pranje.
ali nema veze, bodija imamo jos a stolica je plasticna i osusi se za cas. ponekada cak znam staviti preko nje gazu ili pelenu (ako je u pitanju spinat, salsa, ili nesto slicno).
a vidila si slike kako jede spinat, sad zamisli kako izgleda sve oko njega :lol
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la zvečka » 05 kol 2009, 14:06

Imam pitanje. Ema ima 15 mjeseci i tek je sad počela jesti tako da se to može nazvati jelom. Mi tek sad imamo tri obroka i niti jedan je premašuje 150 ml. Kad tu količinu pojede ja presretna. Ipak, ne smijem bit nezahvalna sad više ne odbija hranu.
Pitanje: smije li dijete od 15 mjeseci probati patliđan? Nisam nigdje našla.
zvečka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la olja » 05 kol 2009, 15:12

zvečka je napisao/la:Pitanje: smije li dijete od 15 mjeseci probati patliđan? Nisam nigdje našla.

viewtopic.php?f=40&t=44433&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=patlidzan
viewtopic.php?f=40&t=18661&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=patlidzan
:mah
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la zvečka » 05 kol 2009, 18:38

hvala
zvečka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la frrr » 05 kol 2009, 21:05

samo da znate, hobotnica je bila maestralno spremljena, meeekana, topi se u ustima i dori se svidjela jako. ali dala sam joj samo 3-4 zalogaja jer je bila dosta slana. požderuh moj mali!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Ina66 » 06 kol 2009, 23:53

odlično!

podočnjaci - super si gore razložila vaš način dohrane i sve stoji :5

kod nas je došlo do nekih promjena tj. to ćemo isprobavati ovih dana. naime, kad sam joj uvela treći obrok, odnosno, doručak kao prvi, sve je štimalo jer se budila ranije (oko 6.30-7), jela bi oko 7.15-7.30 zobenu ili ječmenu kašu i sve super (voće bi dobila nakon povratka s mora, znači negdje oko 11-11.30.
međutim, zadnjih dana se budi kasnije - oko 8, a i kasnije i doručak ne može jesti prije 9 (neće, jer je dojila oko 6-6.30), a mi smo tada već na plaži. onda sam nosila kašicu sa sobom, ali nije baš bila nešto zainteresirana - zanimljivije je brčkanje u moru - pa sam jučer pomiješala ječmenu kašu s voćem - smazala sve. danas sam ponovila isto sa zobenom kašom i voćem, nešto ranije nego što inače jede samo voće, i opet je sve pojela.
sad ćemo tako isprobavati još dan-dva da vidimo koje vrijeme i koja kombinacija najbolje ide pa možda onda ipak prvi obrok davati kombinaciju žitarica i voća, a samo voće ili popodne ili kasnije ujutro (bliže podnevu).
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mamuška » 07 kol 2009, 01:24

neznam dali sam zalutala ali vidim da vi svi imate već velike bebe-- moja ima8 mj...od prehrane smo uveli tek nekoliko namirnica počevšisa žitaricama ...povrćem i voćem...na kraju
s voćem imamo veliki problem primjetila sam da od njega dobije proljev i jaki osip po guzi..evo npr.danas je papala dinju i kakala je7 puta a guza joj je kao rajčica crvena..to nm se dogodilo i sa jabuko mi kruškom i breskvom..dobro je odreagirala samo na bananu...od žitaricanam sve dobro ide i riža i proso i kuruza(the best)..povrće mrkva,luk (to joj je posebno),korabica-tak-tak,krumpirić,..sad kombiniramo jede uglavnom oko10 i 17 sati -kašicu
drugi mi je problem šta je naučila reći BRRRRRRRRRRR pa većina obroka bude ispljunuta svugdje uokolo a najmanje završi i njenom želučiću...dali je to neka faza ili???

treći problem je šta mi svi pune glavu sa prehranom..idu mi na živce s frazama popput..pa već ti je ona velik može ona to jesti ,i slično do onih koji joj samo gurnu u ruku...ja isadam glupa jer jer joj nedam jesti...samo šta me ne linčuju KOMAAAA isapada da ju izgladnjujem što nije istina...
kako da im odgovorim na te sugestije ja se uglavnom branim da se stigne najesti u životu..a najradije bi im rekla svašta...to dase uopće moram braniti o prehrani SVOG djeteta me užasmo iscrpljuje....
evo sam se malo pojadala.aaahhhhhhhhhhhhhh
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thinkPINK » 10 kol 2009, 22:44

Ina66 ajde pliz reci na koji nacin prenosis gotovu, skuhanu hranu na plazu?
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.