Sada je: 27 srp 2026, 01:31.

Manjak i višak plodne vode (spojene teme)

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: manjak plodne vode (u 12om tj) -ologohidramnij?

PostPostao/la lilyana » 16 ožu 2008, 12:38

penny je napisao/la:znaci da imam jos manje razloga za brigu jer mi je beba savrsena....sad mi je 12 tj a ona ima 6.7cm... usporedivala sam i bedrenu kost i sve mjere koje su zapisane i sve stima....
na jednoj slici iz profila se sve ljepo vidi i stvarno izgleda zdravo i ljepo :proljece

po mom iskustvu - da ...
kažem - na tvome mjestu bih potražila i drugo mišljenje radi duševnog mira 15 dana - ipak nam je bitno da smo mirne u ovom stanju....sretno.... :mah
p.s.ja sam google - ala , upiši manjak plodne vode , imaš na više mjesta za pročitati o tomu....
N. 18.03.2008.

Đ.06.12.2010.
lilyana
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la penny » 16 ožu 2008, 14:48

googlala sam mozda i previse...zato sam se toliko i uplasila...svugdje sve neke negativne stvari ali bez nekog dobrog pojasnjenja....zato sam otorila topic da se javi netko ko je imao sl iskustvo ili zna nesto o tome....ili tako nesto...

smirila sam se prilicno....gotovo uopce ne brinem :)
opet zahvaljujem svima :mrgreen:
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la firdevs » 09 tra 2008, 23:27

haj,tek sad sam procitala ovaj post, tako da se ukljucim, da li si bila doktoru i sta je sad?

Naime meni sa 17 sedmica je dijagnoza bila reducirana plodna voda, beba ok. zavrsila sam u bolnici tog dana kad sam primljena drugio me je doktor pregledao i ustanovi da je sve ok. Dali jedo aparata ili do doktora neznam ali bilo je sve ok. Sad sam mama prekrasnog djecaka od 3 mjeseca...........
firdevs
firdevs
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la penny » 11 tra 2008, 12:28

bila sam kod doktora kasnije i vidno se popravila stvar...bebač je u najboljem redu...cak sam i saznala da je deckic...samo,preporuceno mi je i dalje pit vise tekucine...za koji tjedan idem na redoviti pregled ali ne ocekujem probleme jer je trbuscic vec poveci i nesumnjivo zamjetan,a mali se unutra koprca ko veliki :3srca

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la Kolberg » 11 tra 2008, 13:15

penny :dj super daje sve ok :proljece
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la drugiputmama » 27 svi 2009, 13:43

Drage mame, molila bih vas za savjet ili misljenje, čitala sam o manjku plodove vode i mora li to nuzno značiti zastoj rada bubrega kod bebe? U 31 tj sam i doktorica mi je na pregledu samo spomenula da imam manje vode al tek za 3 dana idem na ponovni uzv kod drugog doktora po njegovo misljenje. Inače je beba manja kao i prvo dijete al se razvija dobro. Molim iskreno misljenje hvala!!
drugiputmama
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 27 svi 2009, 13:46

Količina plodne vode stalno varira i često se
dogodi da ustanove manjak ili višak, a na idućem pregledu bude sve
OK. Zato ne brini nego pričekaj pregled.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 27 svi 2009, 13:49

sitni manjkovi su prirodni. bitno je da i ti redovito piješ dovoljno vode. dovoljno vode je bitno za pravovremeno sazrijevanje pluća pa se "čuvaj" i poroda prije nego uđeš u termin.
eli
Sveta krava

PostPostao/la penny » 29 svi 2009, 13:31

dpmama...marin sad ima skoro 8 mjeseci...ipak je sve ispalo kako treba,nema nikakvih posljedica...samo sam onda kad je ustanovljen ologohidramnij pila hektolitre vode...dva tjedna sam se samo na to koncentrirala,da moj bebac bude ok....i vec na sljedecem uzv je sve bilo ok...
samo misli pozitivno :proljece

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la nevenera » 29 svi 2009, 19:29

potpisujem penny. pozitivno i piti puno vode.
nevenera
idejni kreator MUD-a

polihidramnion

PostPostao/la Rimaithor » 04 kol 2009, 11:12

Dal se netko susreo s tim?
Višak plodne vode dijagnosticiran u 30.-om TT.
Koliko je opasno?
Trudnica je dobila svega 6 kg, ide sutra na ogtt makar sumnjam da ima dijabetes sa tako malim prirastom na tezini...
:kima
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

Re: polihidramnion

PostPostao/la Barbi » 04 kol 2009, 11:50

Ne znam koliko je i je li opasno, moja je frendica imala također višak plodne vode, mislim da joj je još i kasnije od toga utvrđen, uopće nije tome pridavana velika pažnja, trudnoća je bila u redu, porod je protekao o.k., jedino što je induciran nešto nakon termina no ne sjećam se je li višak plodne vode bio razlog indukcije. :conf
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la MON » 04 kol 2009, 11:55

Ovo sam našla na našem forumu:

viewtopic.php?f=84&t=12595&p=364675&hilit=polihidramnion#p364675

Ovo na Trudnoća.net

Polihidramnion i oligoamnion (prevelika i premala količina pl. vode)

Maksimalna količina plodove vode u 37. - 38. tjednu je 1,5 L. Sve preko dvije litre se smatra povećanjem plodove vode. To povećanje može biti akutno ili kronično. Kada se ustanovi povećanje plodove vode traže se razlozi koji su doveli do toga. Obično su razlog defekt jednjaka ili anencefalus, mikrocefalija i povećanje plodove vode postaje kronično. Ako polihidramnion nastane naglo onda pacijentice imaju dispneju, teško dišu i plodova voda se mora evakuirati.

Oligoamnion se javlja u ranijoj trudnoći. Ako se javi u prvoj polovini trudnoće obično je povezan sa velikim malformacijama djeteta. To su obično djeca sa agenzijom ili opstrukcijom urinarnih puteva. Takva djeca se rađaju malih težina sa hipoplastičnim srcem i plućima jer uslijed male količine plodove vode dolazi do pritiska gravidnog uterusa na plod koji često može biti deformiran, a mogu se javiti i amputacije ekstremiteta.

Ovo na Rodi (post od Becky)
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic ... 3b5ed0f221
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Coraline » 04 kol 2009, 12:02

Meni je u drugoj trudnoci receno da ima "obilno plodne vode", kasnije mi je je dijagnosticirana gestoza. Sa bebom je bilo sve ok (sad joj je 7 godina), rodjena 3 sedmice prije termina. Mislim da to ne mora znaciti nista, ali da zahtijeva pazljivije pracenje trudnoce. Mozda bi se moglo potraziti i drugo misljenje, takve procjene nekada zavise i od samog ginekologa i njegove percepcije sto je puno a sto nije.
velika seka 1995
mala seka 2002
mali braco 2009
Coraline
Samo sam naišla
Samo sam naišla

manjak plodne vode

PostPostao/la Megan » 17 kol 2009, 16:15

Bila sam danas na UZV-u, beba je super, jedino sto je AFI 11 (eng. "amniotic fluid index", indeks koji označava količinu plodove vode) za sto je rekla da je na donjoj granici tj. da ukazuje na moguc manjak plodne vode.
No beba je po mjerama nesto veca nego sto bi trebala biti za stupanj trudnoce, nije puno, ali ocito da raste OK.
E sad, narucena sam na ginekoloski za tjedan dana, da li cekati toliko ili ici prije? Da je zastoj rasta isla bih odmah, ali ne kuzim kako manjak plodne vode, a beba lijepo raste.
Ima li netko iskustva?
E da, sutra cu biti 37. tjedana.
Megan
ježim se par puta dnevno

Re: manjak plodne vode

PostPostao/la pinky » 17 kol 2009, 16:33

pij PUNO tekucine (2-4 litre) i lezi i odmaraj do slijedeceg pregleda.
dvije ICSI divote...
slika
pinky
rodila 6.5kg i metar djece

PostPostao/la Pati » 17 kol 2009, 16:39

Vedi :hug
Nemam neki pametan savijet, ali mislim da se to lako moze promjeniti. Ja sam pak sa druge strane imala previse plodne vode. U nedjelju ujutro sam imala AFI 14, a u noc sa te nedjelje na ponedjeljak Afi 40. Znaci u manje od 24 sata.
EMA, 10.08.2005.slika

VITO, 22.06.2009.slika
Pati
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 18 kol 2009, 08:12

Potpis na pati.
Mijenja se stalno. I meni bio manjak, a na idućem uzv sve 5.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 18 kol 2009, 09:56

No beba je po mjerama nesto veca nego sto bi trebala biti za stupanj trudnoce, nije puno, ali ocito da raste OK.

lako moguće i da je beba 10tak dana starija, a da je vama genetski programirana trudnoća ne 40 tj, već nešto kraće. često je slučaj da se tjedan do dva pred porod količina vode jako smanji. moja mama je u oba proroda ušla gotovo bez plodne vode (41tj prirodno i 42tj indukcija), a djeca zdrava i vitalna.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Megan » 18 kol 2009, 10:10

Doduse taj UZV sam ionako mislila izbjeci jer mi se je cinio nepotreban buduci da sam jedan obavila prije 3 tjedna, ali me ne narucila na kontrolu.
Tada je AFI bio 12, sad je 11...kako sam se jako lose osjecala tu noc, otisla sam.
No prvi put uopce nije spominjala plodnu vodu a bila je 12, sad me je na to upozorila a sad je bila 11 :dunno ne kuzim, no prosli put je bila druga doktorica...

eli je napisao/la:da je vama genetski programirana trudnoća ne 40 tj

nemam osjecaj da cu roditi, doduse proslu noc sam imala taj osjecaj, ali danas se osjecam odlicno, nista ne boli.
Ali zanimljivo mi je to da je genetski moguce da se djeca ranije radjaju...seka je prvo rodila u 35. tjednu, drugo u 38., a trece u 28.
Ja sam L. rodila 6 dana prije termina.

Za tjedan dana idem na kontrolu pa cu traziti uputnicu za Petrovu da tamo malo pogledaju na CTG da li se beba muci, naravno ako nesto ne primjetim ranije. Tesko mi je reagirati jer mi je beba od samog pocetka trudnoce jako mirna.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la nevenera » 18 kol 2009, 16:26

definitivno pij puno vode i lezi, to su meni u bolnici rekli
nevenera
idejni kreator MUD-a

Prethodna

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.