Sada je: 02 kol 2026, 10:44.

brašno

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

brašno

PostPostao/la vrabec te dal » 25 kol 2009, 16:24

gdje ima za kupiti neko drugo brašno osim bijelog
(to me nikad nije zanimalo, tak da nisam niti gledala kaj se nudi u dućanima)
jel obični dućani kao konzum to drže ili moram ići u specijalizirane sa zdravom prehranom (ako da gdje ih ima na črnomercu ili trešnjevci, trnje)

Ti vrapca, ima nas četvero!
vrabec te dal
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: brašno

PostPostao/la Hope77 » 25 kol 2009, 16:53

Mislim da ima u svim većim dućanima (u manjima nisam niti tražila pa ne znam da li i tamo ima).
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 25 kol 2009, 20:13

za sta ti treba? Imas u Mercatoru, Sparu brasna mijesana za kruh (vec gotova smjesa=
Razn a brasna (pirika, zob) imas u Bio i Bio ducanima
Adorabla
Medena

PostPostao/la VIPmama » 26 kol 2009, 08:40

Viđam posvud, i bijelo i crno i polubijelo...
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Krkica » 26 kol 2009, 14:27

I razeno i kukuruzno, u obicnim normalnim ducanima svih tipovima, necemo sad reklamirat jelte. Ja to sve pak nabavljam direktno iz jednoga zagorskoga mlina.
slika

Umjesto učenja kako to rade odrasli, od djece se očekuje da rade onako kako odrasli kažu.
Krkica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la vrabec te dal » 27 kol 2009, 11:34

a koja je razlika u brašnu 400 i 500 :conf

to npr raženo brašno se može stavljati u kolače ili pizzu i bude jednako fino ili :puke

vrabec te dal
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 27 kol 2009, 12:40

Tip brašna označava količinu pepela u brašnu (npr. tip 400, tip 500 su bijela brašna, a tip 1100 je crno brašno).

Slovo T skracenica je od „tip brašna”, a broj 400, 500, ili 850 pored njega oznacava kolicinu pepela u brašnu. Pepeo je presudan za kvalitet brašna.
Saznanje da u brašnu ima pepela koji je odlucujuci za njegov kvalitet – ma koliko zacudjujuce – ima opravdanje i u potpunosti razrešava zagonetnu oznaku. Evo i jednostavnog, strucnog objašnjenja.
Zna se da se brašno dobija od plodova žitarica ocišcenih od zaštitnih, spoljašnjih omotaca takozvanim postepenim mlevenjem u posebnim mlinovima. Prema broju mlevenja i korišcenja razlicitih vrsta sita dobija se i brašno odredjenog stepena finoce. Od staklaste pšenice, cija zrna sadrže više belanèevina, dobija se oštro brašno, a od brašnjave, sa manje belanèevina u zrnima, meko brašno. A da bi se odredio kvalitet, prah se podvrgava posebnom laboratorijskom ispitivanju – oglednom spaljivanju. Od celokupne mase i jednog i drugog brašna izdvaja se po 5 grama, kao uzorak, i spaljuje na grejnoj ploèi dok ostalo brašno odlazi u velike peæi i podvrgava se temperaturi od 900 stepeni Celzijusa.
Pepeo uzorka èine mikroèestice neorganskih i neisparljivih mineralnih materija iz omotaèa zrna, poput kalijum-karbonata, fosfata, kalcijuma, magnezijuma, oksida gvožða i mangana, koje ne sagorevaju prilikom spaljivanja. Na osnovu kolièine tog pepela odreðuje se boja i kvalitet brašna. Naravno, njegova zastupljenost izražena je procentima miligrama pepela u kilogramu brašna. Što ga je manje, brašno je svetlije. Tako su odreðena i tri tipa brašna – belo, polubelo i crno. U belom brašnu T 400 ima samo 0,45 odsto pepela, u T 500 sadržaj pepela je od 0,46 do 0,55 odsto. Polubelo brašno, oznaèeno sa T 850, ima oko 0,75 odsto pepela dok se po oznaci T 1100 prepoznaje crno brašno u kome je pepeo zastupljen sa 0,95 do 1,15 odsto.
Razlièiti tipovi brašna s manjim sadržajem pepela imaju, takoðe, i manji sadržaj belanèevina, enzima, masti i vitamina. Dakle, manje su hranjiva i zdrava, ali imaju bolja tehnološka svojstva. Tako su bela meka brašna odlièna za spravljanje hleba, peciva i raznih kolaèa, oštra za testenine. Polubela i crna brašna po svojim tehnološkim osobinama teža su za mešenje, ali pošto su bogata mineralima, od njih se spravljaju hleb, pecivo, testenine...

olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Adorabla » 27 kol 2009, 13:02

to npr raženo brašno se može stavljati u kolače ili pizzu i bude jednako fino ili

naravno da ne mozes 100% zamijeniti psenicno brasno razenim i ocekivati dobru pizzu jer se pizza radi od psenicnog brasna. To je sastavni dio recepta pizze.
Isto tako ne mozes madjarice raditi s brasnom od pirike jer to nije sastavni dio recepta za madjaricu.

A kaj tebe u stvari muci? Ti bi htjela malo isprobavati brasno ali ne znas odakle da pocnes ili moras radi zdravstvenih razloga mijenjati brasno?
Adorabla
Medena

PostPostao/la vrabec te dal » 27 kol 2009, 13:13

malo bi zdravlja radi ali i isprobavanja radi :loce

vrabec te dal
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 27 kol 2009, 15:18

onda najbolje probaj sa kruhom i to sa gotovim mjesavinama. Da li imas pekac za kruh?
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=64&t=8949
A druga mogucnost je da pocnes recimo s Barillinim integralnim spagetama ili s onim grickalicama na bazi pira u DM-u (pir=Dinkel).
Onda mozes probati one kekse sa zobenim pahuljicama recimo. To svi vole.
Imas na sortiranim receptima - vidi ovdje da li ti se stogod svidja. Samo nemoj odmah na pocetku komplicirati jer ces brzo odustati. Treba malo vise isprobavanja i vremena da se naviknes na taj grublji okus.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 27 kol 2009, 15:23

Sad ko za inat nema niti jednog tog recepta za kiflice i kekse od integralnog brasna. :alc
Al potrazit cu ti ja pa staviti
Adorabla
Medena

PostPostao/la vrabec te dal » 27 kol 2009, 18:22

Adorabla je napisao/la:Sad ko za inat nema niti jednog tog recepta za kiflice i kekse od integralnog brasna. :alc
Al potrazit cu ti ja pa staviti

može, :dada čekam

vrabec te dal
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 31 kol 2009, 15:07

nisam nista nasla, sori. Ali sam skuzila da mi je biljeznica s receptima ostala na moru i sad sam u totalnoj banani jer su unutra bili svi recepti koje inace radim. Cijela ispisana biljeznica :bonk
Sad moram iz glave. Imas li pekac?

Pocni s mjesavinom 750 ili 850 i to tako da uzmes 0,5 kg brasna, pola svjezeg kvasca, 3 dcl tople vode, dvije cajne zlice smedjeg secera (ili jednu i pol obicnog bijelog) i jednu cajnu zlicu soli. Sve dobro umijesis (najbolje u pekacu) i ostavis da se dize cca sat vremena.
Nakon sat vremena odvojis tijesto na dva dijela, premijesis i oblikujes u slapicu. Peces na back papiru direktno na zicama u rerni. Rerna mora biti prethodno do kraja zagrijana (220 stupnjeva) tako da se brzo tijesto ispece. Pece se cca 20 minuta najvise a gotovo je kada pokucas prstom po tijestu i cujes supalj zvuk.
Od istog ovog tijesta mozes napraviti i grisine. Razvaljas smjesu na debljinu cca 0.5 cm i nozem za pizzu rezes rzeance pola centimetra do centimetra visoke. Zavrrnes ih malo kao spiralu i peces na back papiru (isti nacin kao i kruh)

Ako se hoces bas jako zafrkavati onda mozes raditi recimo biblijski kruh (prethistorijski kruh bez kvasca). On se radi sa cistim nespricanim organickim razenim brasnom.
Jel ti se da raditi to tjedan dana jer je recept uzasno dug?
Adorabla
Medena

PostPostao/la vrabec te dal » 31 kol 2009, 16:02

Adorabla je napisao/la:nisam nista nasla, sori. Ali sam skuzila da mi je biljeznica s receptima ostala na moru i sad sam u totalnoj banani jer su unutra bili svi recepti koje inace radim. Cijela ispisana biljeznica :bonk
Sad moram iz glave. Imas li pekac?

ne
žao mi je

Ako se hoces bas jako zafrkavati onda mozes raditi recimo biblijski kruh (prethistorijski kruh bez kvasca). On se radi sa cistim nespricanim organickim razenim brasnom.
Jel ti se da raditi to tjedan dana jer je recept uzasno dug?

hoću, ako je biblijski ;)

vrabec te dal
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lastavica » 31 kol 2009, 16:13

dok čekaš recept možeš krenuti s palačinkama, staviš trećinu integralnog brašna ili brašna od pira, a ostale 2/3 onog koje si i do sada stavljala
s tim da se pripremi da će ti djeca vjerojatno reći da su bakine palačinke puno finije :mrgreen:
lastavica
Lastatrans

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.