Prije par tjedana mi smo odlučili otići na produljeni vikend (3 dana) jer ja nemam godišnji (tek sam počela raditi).
Dvoumili smo se između Rastoka i NP Sjeverni Velebit i na kraju se odlučili za Velebit. Nismo požalili, toliko nam je bilo nestvarno lijepo da i sad sanjam prekrasne velebitske slike.
Mislim da bi i vama to bilo prekrasno mjesto ako želite uživati u prirodi. Spavali smo u hotelu u Krasnom (kod svetišta), spavanje nas je stajalo 100 kn po osobi, ali jednaka cijena bi bila u šumarskoj kući u centru Krasnog. Apartmani su tamo 220 kn.
Prvog smo dana posjetili Kuterevo gdje je sklonište za mlade medvjede i volonterski kamp s volonterima iz cijelog svijeta koji se brinu o njima, To je super za klince. Besplatno je, mogu se dati prilozi ili kupiti suveniri ako želiš pomoći utočištu. Tamo te dočeka netko od volontera i provede kroz cijeli prostor oko skloništa.
Drugi dan smo išli na planinarenje po Premužićevoj stazi, remek djelu gradnje u suhozidu, a napravljena je 30-ih godina. Zbog te staze je taj, inače nedostupan dio Celebita, postao kao šetnica uz more. Sa svakim se zavojem slika mijenja, pa tako malo vidiš klisure, malo more, a malo prekrasne planinske livade. Staza je jako duga, mi smo išli do Rossijeve kolibe gdje smo zatekli mladu obitelj s troje djece, a najmlađa je imala 9 mjeseci. To je bilo baš super druženje.
Treći dan smo otišli samo do Zavižana autom i posjetili smo velebitski botanički vrt. Tamo je zanimljiva ponikva gdje se može spustiti kako bi se vidjela razlika u temperaturi. Mislili smo da nakon onih pogleda s Premužićeve staze ne možemo vidjeti ništa ljepše, no tamo na brdima oko Zavižana sam vidjela najljepše prizore u životu. Sjedne strane gledaš planinske vrhunce, a s druge more i otoke.
Eto, ja se raspisala, no mislim da bi vam uistinu bio prekrasan izlet. Prijatelji koji su tjedan dana prije otišli u Rastoke i Plitvice rekli du da im je isto bilo prekrasno, ali da će ubuduće ići u 5, 6 ili 9, 10 mjesecu jer su bile strane gužve.
Evo i malo linkova:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Premu%C5%B ... 7eva_stazahttp://www.np-sjeverni-velebit.hr/novi_ ... /index.htm