Sada je: 28 kol 2026, 22:33.

OSMI KUTAK ZA ZONIRANJE

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

Re: OSMI KUTAK ZA ZONIRANJE

PostPostao/la sjemenka » 10 srp 2009, 23:40

Ako vam kažem da cijelo vrijeme mislim kako smo svi lijeni i nitko na piše na zoni već mjesecima, a ustvari je topic zaključan i otvoren ovaj. :oops: To mi je od :loce .
Tmama, moj brat se hrani u zoni od prosinca kad mu je dijagnosticiran dijabetes, tip...onaj na tabletama. Na zadnjoj kontoli su mu ukinuli tablete i preporučili da se i dalje tako hrani.
E sad, obzirom da sam ja knjigu prepustila šogorici koja jelte i kuha u zoni, ne znam baš detalje što točno kuha i u kojim količinama iako bi meni ko meni turbo lijenoj vona bi zonašici to super došlo.
Znam da se totalno prebacija na bio&bio dućan, tamo kupuje sve sušene grahorice i sl. Dok nismo nabavili steviu je kupovala rižin slad (izgleda kao med, isto je prirodno). Iako ne spada u dobre U, kupuju i batate, često je prilog umjesto krumpira cvjetača, a po novom su otkrili čičoke koje nisam probala, ali se kunu da im je okus fenomenalan. Nadam se da ćeš se brzo izverzirati i da će pomalo i tvoj malac početi kombinirati. Jedino ne znam kako ćeš s vrtićem - čini mi se da bi tu pomogla Zona za zaposlene. :mrgreen: Iako se meni vrtićka hrana čini više nego ok. Mislim na ručak, ne na desert osim ako nije voćka.
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TmamaKiN2 » 13 srp 2009, 11:34

da, vrticka hrana je uglavnom vise-manje ok, pogotovo rucak, bude puno povrca i sl... ako bih ista htjela za vrtic morala bih donijeti med.dokumentaciju, sto znaci da bi morali raditi daljnje pretrage sto mi je u ovoj sada situaciji bez veze :dada
AA - ah, sto voli, izbirljiv je jako, za razliku od K koja kako rekoh svasta hoce probati i puno toga jede. on od mlijecnih proizvoda nece nista, pa tako mu u cokolinu proturim mlijeko i to je to. ajde, sad pojede jogurt i to jednu jedinu vrstu ali jede.
od voca hoce svasta
od povrca puno toga nece, bio je "ovisnik" o pire krumpiru :D
volio je razna peciva iz pekarnice :roll:
voli puno smece hrane, tipa hrenovke, pasteta... majonezu ni pogledati, sad mu nekako prosvercam jaaako tanko namazan maslac ali oko toga bude muke....
voli sunku, jaja, meso.. jos mi rucak nije problem, ali ovo sve drugo je prilicno suzen izbor. ni palacinke ne jede :ne
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la AA » 14 srp 2009, 19:07

ah, sto voli, izbirljiv je jako, za razliku od K koja kako rekoh svasta hoce probati i puno toga jede

:hug

cokolino/u mlijeko mu stavis kakao (onaj pravi bez dodatog secera) i zasladis steviom (ili malom kasicicom fruktoze) kakao sadrzi nesto masti, nesto malo mlijeko, ali ako ga pije uz obrok onda moze nadoknaditi masti od drugdje

pasteta/ napravis domacu, malo kuhanog mesa (piletina, teletina...) vode gdje se meso kuhalo (malo dodas povrca iz supe, zacinis) i smiksas sa putrom (ako treba samo reci, ja ti preracunam kolicine) - kad mu namazes na kruh eto ti zonskog obroka

namaz od sira i jaja
500g zrnatog sira
5 tvrdo kuhanih jaja
50g putra
sve se zgnjeci viljuskom (moze se i mixat, mada je meni ljepse kad je samo zgnjeceno) i posoli po ukusu
ovo je oridjidji recept (finis nesnal ;) ) a ti mozes smanjiti kolicinu za pocetak da probate, mozda mu se svidi

pire "krompir"/ super je zonski pire od karfiola/cvjetace, kuhani karfiol izgnjecis, zacinis putrom i mlijekom, bas bude njam (a mozes mu i pomijesati malo krompira i puno karfiola)

negdje sam imala recept za musli plocice (zonske) moram ga potraziti, to je zgodno kao uzina, a svasta mozes utrpati unutra :mrgreen:

jede li mafine? ima i tu nekoliko zgodnih recepata

eto samo par ideja za pocetak, kako se sjetim necega, dopisivacu
:mah
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 15 srp 2009, 09:14

AA - eh, ovo su super recepti, mozda nesto ne bi ni probao, npr. za muessli plocice se nemoj ni truditi jer on takve "zbrcke" nece ni probat :bonk ni muffine nece (radila za vikend prave zonske pizza muff.-ni probao ih nije)
ali ovo za pastetu meni nije nikad palo na pamet :bonk a cini se super, pa ovaj "pire" isto tako :klanja :klanja hvala ti puno
ako nadjes tako jos nesto preporucam se :klanja
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la TmamaKiN2 » 21 srp 2009, 09:27

HEEEEEEEELP, trebam opet pomoc :roll: MOJE DIJETE MRSAVI :shock: :ne a to nikako, ali nikako nije bio cilj. trebalo je prehranom dovest razinu secera u normalu, a ovo je nezeljena nuspojava uslijed promjene jelovnika :shock:

naime, kako njemu nije ovo sve prefino, on ocito jede kolicinski premalo. i teta u vrticu kaze da on pojede rucak, ali da to nije onako kako je prije jeo (znao je traziti duplo)...

nisam pametna sto da radim?? ne bih ga vracala na staru prehranu (tipa slanci i sl.), a opet ne znam sto da radim :dunno :dunno

on je visok nekih 122, do sada je imao 24-25kg, sad ima 23,5 i vide mu se rebra, brrrrrr :(
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la AA » 21 srp 2009, 18:23

Tmama :hug
ja bih mu, za pocetak, povecala masnoce( one ne uticu na insulin) pa za 10-tak dana provjerite kilazu, ako i dalje bude gubio na tezini, definitivno mu moras pojacati U, ipak on raste i vjerovatno ne sjedi na jednom mjestu ;)

naime, kako njemu nije ovo sve prefino, on ocito jede kolicinski premalo. i teta u vrticu kaze da on pojede rucak, ali da to nije onako kako je prije jeo (znao je traziti duplo)...

ne mora znaciti da mu nije prefino - sjecam se kad sam bila u ful zoni, ful mi se smanjio i apetit, jednostavno se zasitis nakon malih kolicina hrane :dunno

mozda da mu uvedes jos jedan obrok/uzinu?
:kiss
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 22 srp 2009, 10:10

AA - hvala na savjetu. ma da, cak sam malo vise popustila za U, budem i za masnoce, tj. uvesti cu mozda neko "jace" meso, ne samo piletinu i sl. ovo je dobar savjet za jos jedan obrok, ali on je u vrticu cijeli dan, a popodne od nekih 5 do 8.30 kad se pocnu spremat za spavanje nema bas previse vremena za dodatne obroke :roll:
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la AA » 23 srp 2009, 18:21

A da zamolis tete u vrticu da mu daju bar neku vockicu, nije da bi im to predstavljalo neki problem (nema veze sto je samo U, narocito ako to pojede napr. prije igre vani, zacas ce on to potrositi)
Eh, super bi bilo kad bi prije spavanja htio popiti solju mlijeka
I da, obavezno mu uvedi crveno meso (teletinu, junetinu, pa cak i svinjetinu ponekad) zbog zeljeza

Jeste isli provjeravati secer?
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la TmamaKiN2 » 24 srp 2009, 08:57

da, da, hvala, to sam vec napravila (ovo s mesom), ma, tete u vrticu vec skacu oko njega :lol
cula sam se s dr. neki dan, kaze da nek nastavimo promatrati pa cemo vidjeti na jesen, sad nam i ped. na g.o. vjerujem da cemo svakako krajem 8, pocetkom 9. mj. ponoviti obicni GUK (mislim na obicnu krvnu sliku ne na OGTT ili sl.)

BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la AA » 29 srp 2009, 07:53

Bravo za tete :up ljubi misica malog :luv
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la AA » 29 srp 2009, 08:01

Ah da, dosla sam napisati recept za sladoled :mrgreen:

1/2 l jogurta
stevia (zamjena za 250g secera)
1 kiselo vrhnje (sto masnije da se ne prave iglice kad se zamrzava)
2 dcl slatkog vrhnja (bez secera)
vanila ekstrakt

jogurt i stevia se dobro umute, doda kiselo vrhnje i dobro umuceno slatko, doda vanila (ili arome po zelji) i smrzne, bas bude onako fini kremasti sladoled :klopa

:mase
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sjemenka » 29 srp 2009, 13:09

uf,sladoled - super! :liza
radila sam slično (istina sa šećerom :roll: ), dakle, 2 čaše vrhnja, 2 šlag pjene (to bi bilo ovo tvoje slatko vrhnje bez šećera) i 2 čaše voća od kojeg želiš da je sladoled, super mi je od breskvi, banane i šumskog voća (posebno, ne sve odjednom) i sladilo ofkors. E sad, ne znam koliko voće remeti zonu, ali je takav sladoled odličan - potvrđujem i morate probati. :bravo
M. i R. 9.6.2005.
V. 19.11.2009.
sjemenka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 09:19

imam jednu malu nedoumicu, pliz rijesite me iste :D

citala sam da kad si u zoni potrebno je uzimati omegu. eh, sad, kako moj N nije u 100% zoni, ali ja si nekakomislim da mu ne bi skodili. imate li nekih saznanja sto pedijatrija o tome misli?? da mu dam?? kupila bih one u twin labu, mislim da ih ima 2-3 vrste :dunno
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la folne » 30 srp 2009, 09:41

Omega3 mu sigurno neće škoditi, dapače.

Pazi samo koju kupuješ i koja joj je čistoća. Traži pharmaceutical grade (PhG) čistoću i omjer EPA:DHA 2:1.
Time dobivaš najkvalitetnije ulje i najbolji omjer visoko nezasićenih masnih kiselina.

Ako nisi sigurna što daj link na proizvode pa ćemo tu pregledati.
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 09:51

nisam :dunno i hvala na pomoci :kiss

ne mogu naci ostale proizvode za djecu, ali sigurna sam da ih imaju par, znam jer mi je teta u njihovoj ljekarni pricala,a ja nisam htjela uzeti, to je bilo kad smo tek krenuli pa nisam bila ziher jel terba ili ne :dunno

[urlhttp://www.agram89.com/?pz=144][/url]

http://www.agram89.com/?pz=145
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 09:54

ovo mi nijedalo iskopirat kao link pa sam ovako kopirala :dunno

ESENCIJALNE MASNE KISELINE
Omega 3,6,9 masne kiseline esencijalne su masne kiseline koje sudjeluju u izgradnji živčanog sustava, mozga i oka. Jačaju imuni sustav i doprinose zdravlju kože. U prehrani beba i male djece relativno su malo zastupljene pa se danas preporuča suplementacija. Prema posljednjim istraživanjima dodatan unos ovih masnih kiselina omogućuje bolji razvoj inteligencije i vidnih funkcija, te smanjuje pojavu alergija. Sadrži esencijalne masne kiseline isključivo biljnog porijekla u prirodnoj Butterscotch aromi.
UPUTA:

djeca od 6-12 mjeseci: ¼ žličice svaki drugi dan
djeca od 1-5 god.: ½ čajne žličice dnevno
djeca od 5-12 god.: 1 čajnu žličicu dnevno
trudnice i dojilje: 1-3 čajne žličice dnevno

Sastav u 1 čajnoj žličici(5 ml):

omega-3 masne kiseline.............................................1825 mg
omega-6 masne kiseline.............................................. 850 mg
omega-9 masne kiseline.............................................1125 mg
lignani...........................................................................1,7 mg

Ostali sastojci: nerafinirano organsko ulje lana, masline i bundeve, organskog lana partikulat sjemena i prirodna Butterscotch aroma. Omegaflo® proces za osiguranje kvalitete i integriteta sadržaja esencijalnih masnih kiselina.

SADRŽAJ: tekućina, 237 ml

Čista DHA
60% ljudskog mozga izgrađeno je od omega-3 masnih kiselina, a najviše od DHA (dokozaheksaenska kiselina). DHA ima vitalnu ulogu u razvoju i funkciji dječjeg mozga. Pažnja, koncentracija pa čak i inteligencija ovise o građi i zdravlju mozga. Jedan komprimat za žvakanje sadrži 35 mg DHA, 22.5 mg EPA te 12.5 mg ostalih omega-3 masnih kiselina. Koristi se jedan komprimat dnevno ili kako preporuči stručnjak. Bez konzervansa i dodataka, prirodne arome jagode, odličnog okusa.
UPUTA: ½ – 1 komprimat dnevno

SADRŽAJ: 90 komprimata, svaki komprimat sadrži 250 mg čiste DHA
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la folne » 30 srp 2009, 11:03

Nemoj uzimati kombinaciju. Uzmi čistu omegu 3 jer omege 6 i 9 unosimo dovoljno hranom. I inače je problem baš u tome što se modernizacijom, tovljenjem i koječim poremetio taj omjer na štetu omege 3.
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 11:05

onda kaj znaci, nista od ovoga nije dobro :dunno
a gdje da kupim onda cistu omegu? i ne zaboravi da mora bit tekuca, nemre on progutat one oooogromne zelatinaste tablete :ne
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la folne » 30 srp 2009, 12:20

Ako cijena nije problem, a vjeruješ da je on u stanju podnijeti okus najbolje što sam ja trenutačno našla kod nas je Enerzonina omega.
Ona je cca 400 kn za dozu koja odrasloj osobi traje koji mjesec dana. Kad bi preračunala količinu EPA/DHA u ovoj i onoj Twinlabovoj za istu količinu koju popije u žlici (cca 5 ml) Enerzoninog bi morao popiti 8 kapsula Twinlabovih tako da je cijena samo na prvu veća.
Okus je kamufliran aromom limuna, ali teško da išta može zakamuflirati taj okus u potpunosti. :/
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 12:57

hvala, pokusat cu danas pronaci negdje
malo sam trazila i nasla ovo; sta mislis?

KAL Omega 3 Liquid

Each tsp contains:

Tocotrienol Oil (as rice bran oil concentrate) 13 mg
Omega 3

Fish Oil 3.9 g, supplying:
EPA (eicosapentaenoic acid) 800 mg,
DHA (docosahexaenoic acid) 550 mg,
Total

Omega 3 Fatty Acids 1700 mg. Other Ingredients: Natural Pineapple and Natural Citrus Flavors with other natural flavors and Natural Mixed Tocopherols.
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 13:11

folne - a pazi sad ovo, sad tek nisam pametna :conf

zvala sam ljekarnu hanzic, to mi je blizu, da provjerim jel imaju ovu enerzoninu i kaze zena imaju, tako malo pricamo i ona kaze da je to najbolja omega na trzistu bla... bla.... ALI kad smo dosli do toga da treba dijete uzimati onda je rekla da bi moooooozda ipak child life bila bolja, JER za djecu je potrebam OBRNUTI omjer EPA i DHa, djeca trebaju vise DHA, a manje EPA :dunno
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la folne » 30 srp 2009, 14:01

Hm, u majčinom mlijeku je omjer DHA:EPA 4:1 tako da bi to što je rekla bilo logično.

Moram priznati da se nisam udubljivala u problematiku omege za klince. Ako je Childlife farmaceutske čistoće možda je onda bolji izbor.
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 30 srp 2009, 14:55

zvala u medjuvremenu i pedijatricu u suprotnoj smjeni (nas ped. na g.o.) i ona mi rekla nek uzmem od child life-a, pa cu ako ne danas, a ono sjutra do twin laba po bocicu ribe :dada :dada

hvala enivej, uf, komplikovano brate, ja mislila sad ce to netko rec uzmi ovo, a kad ono ispala cijela nauka :lol
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la ivana7997 » 30 srp 2009, 16:03

to je ono ulje? uuuh, upozoravam te da je gadnog gadnog okusa. moj je pio jer je poslusan, ali uvijek je radio face.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la TmamaKiN2 » 31 srp 2009, 09:06

da, to je ONO ulje. za poppppp........ moj bas nije poslusan, tesko ga dobijem na takve stvari... :/
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la kruska » 01 ruj 2009, 12:08

:mah
tu sam si nasla sve kaj mi je trebalo o hrani s niskim glikemijskim indeksom. Trebam za Anu, ali i nama nece smetat. Sad kombiniram, slazem jelovnike...i gnjavit cu vas kad zapnem, moze?
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 01 ruj 2009, 12:14

Samo viči. :)
folne
Mladenka

PostPostao/la TmamaKiN2 » 02 ruj 2009, 11:55

hej kruska :mah mozes i samnom razmijeniti svoje jelovnike ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la kruska » 03 ruj 2009, 21:21

hvala ti na jelovnicima :kiss Ja jos kominiram, slazem.....Evo sto sam jucer nasla, mozda nekom zatreba:

http://img523.imageshack.us/img523/4388/gi2ti5.jpg
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sj » 07 ruj 2009, 08:53

Ja padam s Marsa :oops: a da se sticka topik jelovnici za zonu?
sj
Parkovi i nasadi

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fit i zdrava

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.