servuz je napisao/la:Nego te kreme za omazivanje muffinsa..ono buter plus secer,kaze mi sestra da je to mnogo slatko.Ne bi bas da se deci smuci,trebalo bi da bude i za oko i ukus lepo.Da li si ti mazala necim?I koji ti je recept najbolji za muffinse,moram napraviti i generalnu probu pre dana D?
Bazni recept od Babalu:
Ja ti imam ovaj bazni pa pusti masti na volju i sipaj nutra kaj god ti padne na pamet,meni sa ovim ispadnu super.
1 i 1/2 salica brasna
1/2 salice secera
2 i 1/2 zlicice praska za pecivo
1/2 zlicice soli
2 jaja
1/3 salice ulja
3/4 salice mlijeka
Najprije mijesas sve sto je prah (dodaj neke mirisne zacine ako zelis, npr. limunovu koricu, cimet) i onda dodas razmucena jaja, mlijeko i ulje. Mijesas kuhacom - ne treba ti mikser (a ni vaga, kao sto si vidjela). Dodaj cokoladu, ljesnjake, suhe marelice (malo ih ranije namoci), visnje ili sta vec nadjes po kuci. Ja cokoladu krupno nadrobim da budu komadici i ne rastopi se do kraj, a na svakog na vrh tijesta "ubodem" kockicu koja mi bude bas dekorativna kad viri iz pecenog kolacica. Dodam i kakaa u prahu, zlicicu dvije, ako zelim da mi budu "cokoladne" boje.
Ja imam one najvece kalupe, sto muffini budu veliki poput krafne i pecem na 200 stupnjeva 25 minuta. Za manji kalup - 180 - 200 stupnjeva, dvadesetak minuta. Kao sto rekoh, meni je zakon kombinacija visanja iz kompota i cokolade.
Ovako sam ja sebi kopirala i sacuvala i gotovo uvijek muffine pravim po ovom receptu! Radila i po drugim receptima ali mi je nekako ovaj najjednostavniji, a ispadnu uvijek mrak dobri!

A ukrasavala bih ih obojanim slagom

Vidi ovaj stari topic o muffinima:
viewtopic.php?f=63&t=14729&start=0&st=0&sk=t&sd=a&hilit=muffini