Sada je: 08 kol 2026, 15:45.

vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

PostPostao/la ivanaCH » 30 kol 2009, 17:20

Stize jesen...prehrana se mijenja. Trebamo vise juha, vise korjenastog povrca, vise variva i jela iz jednog lonca. Malo vise masnoce i malo manje sirovog povrca...Ja obozavam kuhinju jeseni i zime i tako se veselim...
Sad u kasno ljeto volim juhe od mladog graha i kukuruza na klipu. Proso i slanutak su hrana ovog razdoblja. Sta klopate ovih dana?
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korason » 31 kol 2009, 09:34

I ja se veselim jeseni, ponajvise svim onim super jelima s bundevama.... Pa kestenje... kuharica Jesen je zakon ;)

evo sto ja dans spremam, neka moja vege verzija mapo tofua:
kratko prokuham (ili na pari skuham ako mi se bude dalo) cvjetaču raskidanu na cvjetiće; tofu narežem na kockice; Na sezamovom ulju poprzim cvjetaču i tofu, začinim s malo shoyu umaka i umijesam skuhanu (basmati) rizu. To mi je jako brzo i jako fino.
Inace je fino kad se ta cvetaca i tofu malo mariniraju u mjesavini shoyu sosa, vode i s dodatkom žličice brašna od tapioke, pa se onda poprži, ali meni sad to ne paše jer mi se u ovoj trudnoći nekako ne gleda onaj gumi-gumi efekt kad se tapioca stisne (cisto vizualno, okus je ok)
Fran, mamin veliki dječak, 20.10.2004.
Lea, mamina princeza, 30.3.2010.
korason
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Adorabla » 31 kol 2009, 15:12

kratko prokuham (ili na pari skuham ako mi se bude dalo) cvjetaču raskidanu na cvjetiće; tofu narežem na kockice; Na sezamovom ulju poprzim cvjetaču i tofu, začinim s malo shoyu umaka i umijesam skuhanu (basmati) rizu. To mi je jako brzo i jako fino.

ja to isto potpuno radim s brokulom. Ispadne izvrsno.
Adorabla
Medena

PostPostao/la frrr » 14 ruj 2009, 14:17

mi još uvijek jedemo puno povrća svakakvog..ja najviše volim povrće, još ima svega ljetnog (paradajza, paprike, tikvica, patliđana) pa guštamo u tome..jedino pojačano keljom il kupusom...i počeli smo više pržiti (radila sam nekidan prvi put mahune u tempuri i bile su genijalne)...

ja malo odmaram od makronovinih kuharica, sad sam otkrila makrobiotička kuharica s domaćim jelima ili tako nešto, autorica maja meštrović - ima puno jednostavnih, bržih jela, prikladnijih za zaposlenu obitelj...i kuham po onoj 'zrno zdravog života' iz dm-a..

slanutak slabo jedemo jer se nikako sjetit se namočit ga u pravo vrijeme...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la corazon » 17 ruj 2009, 11:21

može neka ideja šta da napravim sa slanutkom i prokulicama?

frrr
ja malo odmaram od makronovinih kuharica, sad sam otkrila makrobiotička kuharica s domaćim jelima ili tako nešto, autorica maja meštrović - ima puno jednostavnih, bržih jela, prikladnijih za zaposlenu obitelj...i kuham po onoj 'zrno zdravog života' iz dm-a

namjeravam kupiti neku takvu kuharicu, možda ne bi bilo loše za mene ta od m. meštrović
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivanaCH » 17 ruj 2009, 11:33

Od slanutka mozes raditi svasta: juhe, variva, namaze, saftove, falafel (mljac), popecke...
ili si pitala bas za kombinaciju slanutka i prokulica?
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la corazon » 17 ruj 2009, 11:36

baš za kombinaciju :mrgreen:
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivanaCH » 17 ruj 2009, 11:37

neko varivo, ili curry?
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la corazon » 17 ruj 2009, 11:41

curry volim... šta da to iskombiniram? slanutak je skuhan i što sad??
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la ivanaCH » 17 ruj 2009, 13:49

ovako, ja bih prokulice radije skuhala i zacinila maslinovim uljem i cesnjakom, ili ih polila mrvicama na putru, a slanutak napravila posebno. Mozes ga smiksati i napraviti hummus: dodas unutra zlicu/zlicicu senfa (ovisno o kolici slantuka), malo soli, limunov sok i cesnjak. mozes dodati i neko zacinsko bilje, pa ako ti ostane od rucka mozes jesti kao namaz. a mozes i dinstati s povrcem, dodati paradajz, zacine, malo zgusnuti... tako nekako.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 12:27

ojesenilo jelo i kod nas zadnjih dana, nema više tikvica, paprika i paradjza nego bundeva, kelj, brokula...

ja jučer kuhala za današnji lunch paket - smeđa riža kuhana sa slanutkom, brokula na pari, pečena bundeva. mljac..ne znam jel mi baš po peesu makro obrok (mislim da mi fali nešto pirjano), ali meni to nije ni bitno.

dajte mi opet neke primjere menija..ja svaku večer listam kuharice i kombiniram, kombiniram, kombiniram...

evo i mojih od ovog tjedna, osim današnjeg:
miso juha od povrća, proso s cvjetačom, patlidžan tempura
salata od kvinoje, kukuruza, rajčice i rikule + prženi marinirani tempeh
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 23 ruj 2009, 12:54

frrr, ako ti je to iz lunchboxa glavni obrok, mozda bi falile alge...sve svemu to je ok obrok.

jutros smo za dorucak imali krasnu kasu od cjelovite zobi s preljevom od grozdjica
u lunchboxu je rizoto od jecma s povrcem i gljivama i pire od crvene lece.
Ostalo mi je i zobi i jecma pa cu to pomijesati za rucak, ostalo je i pirea od lece, napravit cu jos curry od cikle, kuhanu blitvu a ostale je i caponate od prekjucer (koja je bolja kad stoji a moze stajati nekih 5 dana cini mi se)
Ujutro jedemo tvrdje zitarice sa slatkim i slanim dodacima, miso juhu, domacu granolu...
Dva dana u tjednu kuhamo variva za rucak, za lunch box volim proso, quionu (uglavnom zitarice koje se krace kuhaju)+ neko kratko kuhano povrce, tofu ili seitan. alge skuham ranije pa ih samo stavim na povrce, sjemenke ili tofu.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mahima » 23 ruj 2009, 13:05

...da se pridružim :ljubav

Danas za lunch box - pohani sir dimsi u sjemenkama (lan, sezam, bademi), kus-kus s povrćem i salata od rajčice;
jučer - kajgana (bez jaja) od tofua (žuto dolazi od kurkume), smeđa riža, amaranth, salata od rajčice i paprike,
prekjučer - proso s porilukom i kukuruzom i tofu...

edit: nezgodno mi je nositi variva na posao...
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 14:08

meni je isto nezgodno nositi variva jer nosim ono što je relativno ok jesti hladno jer nemam gdje to zagrijati
ja ne nosim ni salatu, sve zbuksam u jednu kutijicu...baš fali salata...probat ću nekako...
i juhu rijetko nosim jer ne paše baš hladna...

ivana, kako radiš curry? ne nužno od cikle nego bilo kakav...

inače, za početnike u makro-mikro-vege kulinarskim vodama svesrdno preporučam makronovinu kuharicu seitan..jest da ju je pisao jedan chef pa su popisi namirnica ogromni i ima puno svježih začina i kojekakvih gurmanskih dodataka, ali snađeš se s onim što imaš, a preporučam ju jer nudi veganske verzije nekih klasičnih jela (sarma, musaka, lazanje, punjene tikvice, bolonjez, pohani šnicl...)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mahima » 23 ruj 2009, 14:16

...jučer sam je kupila, spremit ću nam bolonjez od sejtana za sutra :D
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 23 ruj 2009, 16:24

ja sam zaboravila napisati što mi jedemo za doručak..doručak nam uglavnom nije makro, ponekad je vege, ali se trudimo da je uvijek kvalitetan
a to varira od mozarrelle i paradajza s bosiljkom i maslinovi + kruh u raskošnijim jutrima do cornflakesa i mlijeka u onima s manje vremena il volje. ja volim radit domaće namaze pa to često jedemo, ponekad skuham miso juhu navečer pa to dorosaur i ja jedemo za doručak (MM ne može)...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 24 ruj 2009, 08:11

ja ti obicno pravim indian style curry, radi mm-a. To ide ovako:

na ulju se poprzi na sasvim laganoj vatri protisnuti cesnjak (3-4 cesnja) i sitno naribani djumbir (oko 2-3 cm)(indijci stavljaju tzv. garlic-ginger paste, ali ovo je tome najblize), zatim se doda kim u zrnu. Kad se zacin lagano poprzi doda se luk, pa se i on neko vrijeme disnta. Na sve to se doda kurkuma i korijander u prahu (ja ga obicno poprzim na suhoj tavi pa smrvim u muzaru ili suribachiju). Moze se dodati chilli papricica ako je mozes prezivjeti, ili chilli u prahu, papar... (da smo u Indiji dodali bi i listice curryja koji daju fenomenalan okus ali toga kod nas nema) I to se malo przi prije nego se doda povrce po zelji (krumpir, karfiol, neka mjesavina, a ja posebno volim ciklu-narezem je na kockice), posolis i po potrebi dodajes vodu. Ne treba biti rijetko, voda se dodaje samo ako je potrebno da povrce omeksa. Na kraju se pospe sitno narezanim liscem korijandera ili persinom.

sto se tice ove kuharice Seitan, nisam sigurna je li u njoj ili kuharici Wok, savrseni umak od kikiriki maslaca i kokosovog mlijeka....fenomenalno...
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 24 ruj 2009, 09:48

zaboravila sam napisati da kokos dodam na kraju u ciklu. Kokos, inace, fino pase i na curry od mahuna. MM voli i s karfiolom.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 01 pro 2009, 14:32

ja sam opet u napadaju kuhanja, zadnjih tjedana sam bila bezvoljna i kuhala sam samo da jedemo..sad sam opet nabrijana na kuhanje nekako
htjedoh vas pitati, vege i makro kolegice, imate li još koji izvor recepata osim kuharica? neke sajtove, linkove...

razlog mom napadaju kuhanje jest što sam kupila sensa jesensku kuharicu pa sad isprobavam nove recepte i opet sam u zanosu, mislim da su mi one male makronovine već malo dosadile - sve sam ili kuhala već sto puta ili je prekomplicirano za svakodnevno kuhanje ili nemam namirnica
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 02 pro 2009, 11:41

mislim da su mi one male makronovine već malo dosadile - sve sam ili kuhala već sto puta ili je prekomplicirano za svakodnevno kuhanje ili nemam namirnica

zato si ja i radim tjedne planove pa si pribavim namirnice a onda mi nije ni komplicirano.
Linkovi su uglavnom strani, imas christinu pirello: http://www.christinacooks.com/, ja sam svojevremeno nalazila i druge, ali na kraju ostajem vjerna svojim kuharicama. iOsim ovih Makronovinih imam jos neke americke narucene s Amazona, a volim i onu od Ainee McAteer.(znas da je pocela pisati kolumnu na Oprah.com?)
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 02 pro 2009, 11:43

eh da, ja svakodnevno povirim na stranicu restorana Nova pa tamo trazim ideje.... :mrgreen:
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 02 pro 2009, 13:51

ivanaCH je napisao/la:zato si ja i radim tjedne planove pa si pribavim namirnice a onda mi nije ni komplicirano.

ja još moram evoluirati do toga ;)
tu ainee mcateer mislim kupit, posudila sam sad suvremenu makrobiotiku od nekog amerikanca, ne sjećam se imena, pa sam po tome nešto kuhala

sad sam pogledala ovu christinu, fora je, osobito jer su recepti u pdf-u pa si ih mogu isprintati odjednom, jedino će mi trebat vremena da se ušaltam u taj američki stil recepata i namirnice

al ove sensine kuharice me stvarno nadahnjuju, predobri su recepti (iako nisu svi makro nego su uglavnom vege ili vegan)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 02 pro 2009, 14:15

sensine kuharice? mislis na ono njihovo izdanje s receptima? imam i ja to, i zgodno mi je. Tu suvremenu makrobiotiku sam si narucila preko interneta na engleskom. REcepti mi nisu nesto, ali mi je bilo dobro za mm-a da cita.
Inace evo nesto menija od ovih dana:

miso juha s dinstanim povrcem
riza
dinstani poriluk s mrkvom
przeni tofu

gusto varivo od jecma s povrcem i gljivama
przeni seitan
salata od cikle

riza
pire od crvene lece i bundeve
kuhane prokulice i brokula
arame sa sampinjonima

krem juha od pastrnjaka i drugog korjenastog povrca
proso s bundevom
salata od kuhanog povrca sa algama i kratko kuhanim tofoum

gusta juha od slanutka i celera s paradajzom
heljda s kiselim kupusom
parena brokula
hijiki s mrkvom
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 02 pro 2009, 16:27

ivanaCH je napisao/la:salata od kuhanog povrca sa algama i kratko kuhanim tofoum

gusta juha od slanutka i celera s paradajzom

ovo dvoje me zanima ;)
da, mislim na sensa sretna hrana izdanja, izlazi po godišnjim dobima

kao što rekoh, imam napadaje kuhanja u zadnje vrijeme pa kuham i večeru zadnja dva dana. ali nemrem tako dugoročno, svaki dan se peru dvije mašine suđa i bole me leđa od stajanja u kuhinji. tak da se mogu i ja pohvalit sa svojim menijima, ali dodajem da nisu uvijek tako impresivni.

večera prekjučer:
palenta na zobenom sa dimljenim tofuom i paradajzom, salata rikula/potočarka/kineski kupus, parena cvjetača i brokula

ručak jučer (kuhan prekjučer):
najjednostavnija miso juha, seitan s povrćem i tjesteninom iz woka

večera jučer:
ostaci tjestenine, salata rikula/kuhani krumpir/pržena slanina (ups, ovo nije makro, a ni vege!)

ručak danas (kuhan jučer).
gravče na tavče s dimljenim tofuom, pšenica posipana gomashiom, parena brokula

ostalo mi je kuhane pšenice, namočila sam slanutak, mislim raditi paradajz juhu sa slanutkom i pšenicom za večeru danas
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 02 pro 2009, 18:08

ma ova juha je turbo jednostavna:
zdinstala luk i dosta celera (ja ga volim pa zato stavim dosta) i dodala kuhani slanutak, sve malo dinstala, dodala vodu i dosta paradajz sosa (podravkinog iz tetrapaka), jos ubacila suhi origano i bosiljak. Naravno i sol. (meni bilo jako fino) Fina mi je ova juha i kad se radi od slanutkovih klica, a dobra mi je i kombinacija s porilukom umjesto celera.

a ova kuhana salata je isto jednostavna: nekoliko vrsta povrca (ovisno sta imam doma: luk, mrkva narezana na stapice, kupus) kratko se prokuha u malo vode, svaka vrsta posebno i izvadi u zdjelu. Dodam alge, i kratko kuhani tofu narezan na kockice. Zacinim maslinovim uljem, tamarijem, limunovim i narancinim sokom, cesnjakom....po zelji...
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 02 pro 2009, 22:43

Slažete si vi sejtanburgere?
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivanaCH » 03 pro 2009, 18:29

to sam jela u restoranu, ali ja nisam nikad pravila. Suza, imas recept?
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la suzaks » 03 pro 2009, 20:46

Pa ništ teško!
Neka debeljuškasta peciva ...sa sezamom....može i neka fina integralna...
Sejtan prosušiti između papira, malo našpikati s ploškicama češnjaka (a i ne treba ko ne voli - ja stavljam samo kad imam domaći), lagano posoliti, složit tempuru (brašno polubijelo - mislim da je tip 850, voda , malo soli, malo kurkume zbog boje), umočiti i valjat u smjesu prezla i sezama, pohati na ošpitnom ulju...dok porumeni...
Kao dodatke koristim salatu , radič, može zelje na rezance, luk na ploške (u zimskim uvjetima kisele krastavce), tofunezu (ak je imam - ak ne običnu), u ljeti ploške svježeg paradajza....
Imam i recept u kojem se slaže tofu namaz : malo prokuhat običan tofu da se lakše zdrobi, dodat malo balzamičnog octa, malo bijelog misa, može prženi i stuckani bademi, ali to mi se obično ne radi....
suzaks
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la supermama » 16 vel 2011, 12:42

di ste mi nestale, jel mozemo ovo ponovo oziviti
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la corazon » 18 vel 2011, 12:42

supermama je napisao/la:di ste mi nestale, jel mozemo ovo ponovo oziviti