hm, ova dijagnoza se ipak poprilično preklapa s autističnim spektrom.
e sad ja sam od onih roditelja koje boli uvce koja je dijagnoza na papiru.
moja nije opsesivna prema slovima i brojkama, ali je sama (ne znamo kako, valjda uz tv i slikovnice) naučila čitat velika i mala slova i računat do 100 sve računske operacije (možda zna i više, nismo isprobavali). enivej, nije nikakav ašperger i sve smo to otkrili slučajno. inače je neverbalna, koristi samo par riječi, najčešće NE

, a razumijevanje verbalnog joj je na zavidnoj razini kad je koncentrirana (s 3 godine nije razumjela gotovo ništa i nije se odazivala na ime, tj. davala je dojam "gluhoh" djeteta). piše loše, jer je muči grafomotorika, što je pak posljedica krvarenja u mozak. međutim, na pitanje (svako!) može odgovoriti ili slažući slova ili (što je ipak malo brže) dodavanjem kartice s riječima.
po meni, njen najveći problem je to što ne želi ono što zna pokazat na van, pa tako i ne želi govoriti, a sigurna sam da može.
e sad, da li s njom krivo rade jer joj piše dijagnoza adhd s elementima autizma i razvojna disfazija a ne hiperleksija?
ne bih rekla. zato jer mi učiteljicama kažemo šta radi doma, snimimo kamerom i onda se dogovaramo što ćemo i kako dalje i oni u školi i mi doma. tako sad s njom više rade s riječima i slovima, nego sa sličicama, kako rade s ostalom djecom. u svakom slučaju potiču ono gdje je jaka. tako da ne vidim neki razlog da idem negdje da joj napismeno mijenjaju dijagnozu, kad je problem lociran bez obzira na papir.