O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
22 ruj 2009, 18:46
što bi inače trebalo da je vrlo jednostavno...
Ali kako to da je u restoranu uvijek sočno i ima neki super ukus, a kad ga ja spremam to nije to

Nije ni loše, ali mi fali ono "nešto", neki dodatni specifični ukus koji u restoranima osjetim. Sigurno su u pitanju začini, prelivi, marinade, ali nisam do sad potrefila čarobnu kombinaciju.
Može malo tips-and-tricks iz vaših kuhinja?
22 ruj 2009, 20:31
i mene zanima...
23 ruj 2009, 06:15
Meni jako fino grilano povrće rade u našoj menzi, ali je tamo narezano na štapiće, kombinacija mrkve, celera, tikvica i crvene paprike. Pitala sam kuharicu kako to radi i koje začine koristi, a ona je rekla da stavi samo sol i maslinovo ulje. I ja sam doma radila na sličan način i meni je fino. Doduše, prvi puta sam imala veću količinu i dosta tikvica unutra pa su pustile sok i onda dok je to ishlapilo bilo mi je više kao dinstano pa sam drugi puta pekla u dvije ture - u prvoj mrkvu i celer s malo paprike i tikvica, a u drugoj ostatak tikvica i paprike i bilo je puno ukusnije. Pekla sam ih kratko na jakoj vatri, kad je bilo pečeno posolila i prelila s malo ulja i poklopila.
23 ruj 2009, 08:16
Mi radimo tikvice, papriku i malancane, ponekad i šampinjone. Narežem tikvice na kolutiće i malancane po dužini (oguljene) i posolim. Posolim i ostalo ali nije bitno da odstoji. Ostavim ih nekih pola sata da puste vodu. Kad je pečeno zatvorim svo povrće u vatrostalnu i stavim maslinova ulja. Pustim nekih 15 min. da odstoji i tada povrće omekša i dobije onaj dobar okus. Jedino mm kada radi na roštilj još poljeva sa običnim uljem da se ne sasuši.
23 ruj 2009, 08:39
Mi nekidan radili tikvice i paprike...mislim da je za tikvice bitno da malo odstoje da puste vodu, vodu proliti i staviti masl. ulje, sol i papar i neka odstoji.
Paprike ista stvar, samo nakon grilanja oguliti kožicu i "provaljati" u smjesi maslinovog i luka (češnjaka).
23 ruj 2009, 08:48
Aha, ja nisam poklapala, ali izgleda da u tome leži dio dobrog ukusa. A čula sam da neko stavi i pinklicu šećera.
23 ruj 2009, 08:59
mi obožavamo tikvice, patliđane i šampinjone na žaru
povrće uvijek unaprijed narežem i posolim da puste vodu i onda ih osušim s papirantim ručnikom
nakon pečenja obavezno ih zalijem s miješavinom maslinovog ulja i peršina, te ponekad češnjaka
šampinjone očistim i maknem stapku te pripremim sir narezan na kocke
prvo ih zapečemo s unutarnje strane i kad ih okrenemo stavimo u udubinu komadić sira i isto zalijem s malo maslinovog ulja kad pokupim u posudu
23 ruj 2009, 09:28
mamainana je napisao/la:šampinjone očistim i maknem stapku te pripremim sir narezan na kocke
prvo ih zapečemo s unutarnje strane i kad ih okrenemo stavimo u udubinu komadić sira i isto zalijem s malo maslinovog ulja kad pokupim u posudu
e ovo je super ideja, probaću obavezno
23 ruj 2009, 10:20
Ja dok pečem znam s ružmarinom "polijevat" s običnim uljem a onda čim skinem sa žara stavim maslinovo ulje pa odmah poklopim. I meso je ukusnije ako se prelije s maslinovim uljem i poklopi.
Povrće dosta pečenja prije začinim.
26 ruj 2009, 17:44
Evo danas sam spremala po vašim savjetima i ispalo je izvrsno
26 ruj 2009, 18:44
Mi rostiljamo tikvice i malancane- za malancane je bitno da puste vodu jer inace budu gorke.. Ali kako ih skupa pecemo onda posolimo i narezemo i jedne i druge. Papriku samo operemo i osusimo. KAd su pecene ih premazemo sa marinadom koja se sastoji od maslinovog ulja, persina i cesnjaka- i obavezno ih poklopimo.. Budu nam odlicne!