Sada je: 25 srp 2026, 13:49.

Pomozite meni paničarki

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Pomozite meni paničarki

PostPostao/la sunnymum » 21 ruj 2009, 19:00

Ne znam dal sam na pravom mjestu ali nadam se da ce mi netko moci odgovoriti na par pitanja.
Mojoj Magdaleni su dva tjedna i s obzirom da meni nakon carskog mlijeko uopce nije po pravo nadoslo,morala sam joj uz to malo cicanja od pocetka davati Prehipp na bocicu.
Prvo sto me muci je cinjenica da ona jako teske podrigne nakon jela.
Da li je dovoljno da podrigne samo jednom? :conf
Kod nje je to obicno jedva cujno,nisam sigurna ponekad ni da li je ili nije podrignula?
Drugo,danas mi se prvi put dogodilo da se zagrcnula cajem,i pocela se davit,noge su mi se odsjekle,uvalila sam je mm-u da je okrene na trbuh,a kasnije se meni jos jednom zagrcnula Hippom!
Kako takve situacije sprijeciti? :dunno
Imamo Aventovu dudu 1,da li postoji duda s jos manjom rupicom?
Da li se beba zapravo moze ugusiti kad se zagrcne?

Nadam se da cete mi vi mame s vise iskustva moci pomoci!
sunnymum
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Pomozite meni paničarki

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 ruj 2009, 20:00

kao prvo, neke bebe nikada ne podrignu, pa me tiho podrigivanje i samo jednom nakon jela ne bi uopce brinulo.
drugo, bebi od 2 tjedna ne treba nikakva dodatna tekucina (osim mlijeka), gore imas stickan topic, a caj joj pogotovo ne treba.
trece, u kojem polozaju hranis dijete? vazno je da je uzdignuto i da ne lezi ravno dok ga hranis pa cete tako izbjeci zagrcavanje.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la sunnymum » 21 ruj 2009, 20:23

Posto jede Prehipp rekla nam je patronazna da od sve umjetne hrane bebe imaju uglavnom tvrdu stolicu i da joj zbog toga dajemo Hippov caj od komoraca,ili da u vodu u kojoj radimo mlijeko malo umocimo filter caja od kamilice i da na tome napravimo hipp.
Kaze da se sva umjetna hrana smatra kao kruta pa obavezno treba ici tekucina uz to.I to funkcionira.
Tako su nama rekli.... :/

Sjetila sam se jos neceg-koliko opasno moze biti staviti bebu spavati ako nije podrignula,ako beba spava na boku u jastuku?
sunnymum
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Rogue » 21 ruj 2009, 20:27

Moj nikad nije podrigivao dok je bio tako mali, tek je kasnije poceo, a pravo tek sad sa uvodenjem dohrane tako da te to ne brine.
Spavao je na ledima, jer drugacije nije htio i uredno bi bljucnuo kad mu je doslo i okrenuo glavu na drugu stranu.

I cajevi ti nisu potrebni, ako vec ne mozes biti mirna radi savijeta patronazne radije mu daj vode nego caja, ali nikako na caju raditi mlijeko...
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamashnita od noje » 21 ruj 2009, 20:38

sunnymum je napisao/la:Posto jede Prehipp rekla nam je patronazna da od sve umjetne hrane bebe imaju uglavnom tvrdu stolicu i da joj zbog toga dajemo Hippov caj od komoraca,ili da u vodu u kojoj radimo mlijeko malo umocimo filter caja od kamilice i da na tome napravimo hipp.
Kaze da se sva umjetna hrana smatra kao kruta pa obavezno treba ici tekucina uz to.I to funkcionira.
Tako su nama rekli.... :/

Sjetila sam se jos neceg-koliko opasno moze biti staviti bebu spavati ako nije podrignula,ako beba spava na boku u jastuku?

ok, onda slusaj pedijatricu.
a mozes procitati i stickani topic s preporukom svjetske zdravstvene organizacije.
adaptirano mlijeko NIJE kruta hrana, razrijedjuje se s vodom i tekucina je, samo po sebi.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la tamara1981 » 21 ruj 2009, 21:55

Ni moj sin nije uvijek podrigivao kad je papao tako da te to ne brine.Mi koristimo isto aventove bočice ali se još nikad nije zagrcnio,a i te dude su tako napravljene da beba mora dobro vući da bi krenila hrana(možda prebrzo povuće?)tako da manja rupica nije potrebna,po mom mišljenju...ako bebu držiš na rukama dok ju hraniš probaj ju malo izdignuti da glava bude višlje od tijela i malo je okreni prema sebi,tako je manja vjerojatnost da će se zagrcnuti.Čak je lakše ako leži na krevetu pa ju okreneš na bok dok papa...I ja sam bila dosta panična ali sam nakon kratkog vremena shvatila da moram biti pribrana jer neće svaki put muž biti u blizini da mi pomogne...opusti se malo,ako se zagrcne okreni je na trbuh i lagano ju lupni po leđima i to je to...vjerovatno će prije povratiti to što je pojela nego se ugušiti....samo polako i sve će biti ok...
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 22 ruj 2009, 18:15

Posto jede Prehipp rekla nam je patronazna da od sve umjetne hrane bebe imaju uglavnom tvrdu stolicu i da joj zbog toga dajemo Hippov caj od komoraca,ili da u vodu u kojoj radimo mlijeko malo umocimo filter caja od kamilice i da na tome napravimo hipp.

da, tu se u Hr cesto cuju ovakva misljenja, to je misljenje zastarjelo- nove preporuke su drukcije. Medjutim, ti poslusaj ono sto mislis da bi trebala poslusati.
Aventove dude s brojem 1 vrlo slabo kaplju, pa stoga ne vjerujem da se od toga zagrcnula, prije ce iti da je jako vukla.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la marie claire » 23 ruj 2009, 17:22

Nedavno se na forum javila mama iz Njemačke koja je po preporuci pedijatra na čaju( mislim od komorača) radila mlijeko zbog tvrde stolice!
Meni je to bilo zanimljivo, al mi nismo imali tih problema pa nisam baš pridavala važnosti. To bi trebalo pitati peda u svakom slučaju!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 24 ruj 2009, 20:44

moja prvih mjesec dana nije uopće podrigivala, dosta je bljucala pa sam ju, po savjetu patronažne, stavljala spavati na bok iz predostrožnosti
rekle su ti cure već sve, hrani ju tako da joj je glava na povišenom, možeš ju poslije hranjenja držati još 10-ak minuta na povišenom (ja bih svoju u jastuku naslonila na jastuk, onaj za spavanje)

također mi je patronažna rekla da dajem vode kad sam uz dojenje počela uvoditi adaptirano jer, kao 'od adaptirnanog se jako žeđa'. pitala sam ipak još i pedijatricu, ona je rekla da ne treba vode. nije mi vrag dao mira pa sam pitala još jednu pedijatricu (moja je slabo dobivala na težini pa smo jedno vrijeme bili tri puta na vaganju kod pedice u desetak dana) i ta je rekla da ne i da su priče o tome kako se od adaptiranog žeđa zastarjele.

ja svojoj nisam davala vode jer sam zaključila da joj ne treba. stolica joj je bila normalna, nikad problema s tvrdom nije imala. možda sam joj ponudila jedanput il dvaput, ali nije htjela pa sam zaključila da joj stvarno ne treba.

tad baš nisam bila sposobna logički zaključivati, ali sad jesam pa shvaćam da bebi ne treba voda ako pije ad. pa ne radi se ad od pršuta da se od njega žeđa, nego se radi od vode.
jesmo li mi žedni nakon što popijemo deci mlijeka?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sunnymum » 25 ruj 2009, 14:02

Sad sam vise skroz izgubljena.Primjetila sam ipak kad prode dan da joj ne dam nista za piti da je stolica tvrda,i imam osjecaj da se tad jadna i vise muci i napinje da to pokaka.A kad joj dam piti,sve ide puno lakse i stolica je puno meksa.Ja njoj dajem svega par gutljaja,1-2 puta dnevno.Valjda joj nista nece biti od toga!
sunnymum
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sunnymum » 25 ruj 2009, 14:04

Frrr,zaboravila sam pitati zasto beba nije dobivala na tezini?Nije htjela jesti ili?Jel sad nadoknadila to sto nije dobivala?
sunnymum
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tamara1981 » 25 ruj 2009, 16:54

ne vidim razlog zašto bi voda ili čaj od kamilice škodili djetetu...iako u ad ima vode ona služi da nahrani dijete a ne da ga napije(tako je meni rekla moja patronažna), može se povremeno davati prokuhane vodice ili čaj od kamilice
D-2008.
˝Nikad nisi prestar da sebi postaviš jos jedan cilj ili da sanjaš još jedan san˝
International Asherman´s association
tamara1981
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 25 ruj 2009, 17:21

Mi smo Piji od rođenja nudili vodu, svaki dan, i nekad bi pila, nekad ne! Tako je i danas, al sad s dohranom nudim više i češće!
Ne vidim da bi voda bila štetna. Što se tiče instant čajeva, oni mislim da sadrže šećer, pa ih djeca piju zbog slatkoće i kasnije vjerovatno odbijaju vodu!
Ja bi nudila vodu kod tvrde stolice, tekućina utječe na stolicu, znam po sebi! A, što se tiče čajeva, savjetovala bi se s pedom, ako pomažu kod stolice davala bi, nama nisu bili potrebni! Dohranom se to zaista da regulirati!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marie claire » 25 ruj 2009, 17:24

sunnymum je napisao/la:Sad sam vise skroz izgubljena.Primjetila sam ipak kad prode dan da joj ne dam nista za piti da je stolica tvrda,i imam osjecaj da se tad jadna i vise muci i napinje da to pokaka.A kad joj dam piti,sve ide puno lakse i stolica je puno meksa.Ja njoj dajem svega par gutljaja,1-2 puta dnevno.Valjda joj nista nece biti od toga!

Zašto bi joj voda bila štetna? Znam da su se na forumu vodile rasprave oko potrebe tekućine kod ad, al ako beba hoće piti slobodno joj ponudi vodu!
Tako je i mene savjetovala pedica! Ne treba ih možda siliti ako neće, al ako hoće, ja bi joj dala!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 26 ruj 2009, 21:08

voda nije 'stetna', nego nepotrebna i suvisna.
a ako te zanima zasto, gore imas stickan topic. kad se nesto sticka, to je obicno preporuka da se to isto i procita.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la frrr » 27 ruj 2009, 14:23

sunnymum je napisao/la:Frrr,zaboravila sam pitati zasto beba nije dobivala na tezini?Nije htjela jesti ili?Jel sad nadoknadila to sto nije dobivala?

ma, imale smo problema s dojenjem, a ja sam inzistirala na dojenju i pokušavala bez uvođenja ad, ali nije išlo
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 28 ruj 2009, 15:33

ma nije stetna voda, nego je nepotrebna, tocno kaze snita. Kod nas se znalo dogoditi da bih djetetu gurnula flasicu s vodom/cajem pa bi ju iskapio jer je plakao od gladi (iako nije bilo vrijeme za jelo), a ne od zedji (isto su me zbunjivale te preporuke, svatko od nasih vodi svoju politiku).
Tada sam naisla na zgodan podatak- ako dijete popije vise od 20 ml vode, znaci da je gladno. a ne zedno.
Da ce dodatna tekucina razmeksati stolicu, hoce. Pitanje je treba li to.
Za ovo da rade mlijeko na caju sam i sama cula jos prije pa godina u slovenskom rodilistu.
swenova mama
Sveta krava

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.