Sada je: 10 kol 2026, 09:59.

Kupnja nekretnine

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

Kupnja nekretnine

PostPostao/la barboza2 » 06 lis 2009, 09:59

evo mm i ja napokon nasli nesto sto nam odgovara i po cijeni... nije sve idealno al ako budemo cekali da se sve poslozi necemo se nikad skuciti.e sad me zanima... nacelno je postignut dogovor i mi smo pristali. sto sad. od cega krenuti?zanimaju me vasa iskustva. provjera papira, vodit cemo i druge ljude da to pogledaju, ugovor (kako ga sastaviti,sve vezano za to me zanima) odvjetnik? padam s marsa u tome svemu... pomagajte!
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Kupnja nekretnine

PostPostao/la MaloZlo » 06 lis 2009, 14:22

mm se bavi prodajom nekretnina,pa ako ti nije prekasno ili nitko u medjuvremenu ne odgovori zamolit cu ga da ti napiše šta i kako kad dodje s posla :mah
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama i ema » 06 lis 2009, 15:53

Ne znam je li se radi o zemlji, kuci, stanu?

Ako je stan, mi smo isli u gruntovnicu provjeriti vlasnicki list.
Ugovor ti mogu poslati ako zelis. Pregledala nam ga jedna pravnica :dunno
Na dan kad smo trebali potpisivati ugovor otisli smo do stana pogledati je li prazan, jer je nama trebao stan odmah a nismo htjeli da nam rastezu sa iseljenjem.
Bilo je toga jos ali se ne sjecam..
mama i ema
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la barboza2 » 07 lis 2009, 22:49

malo zlo nije prekasno. puno bi mi znacilo
radi se o kuci i veeelikoj okucnici koja se u papirima vodi kao oranica a ustvsri je veliki vocnjak i travnjak.nesto malo vrta i nekoliko dvorisnih zgrada.samog stambenog prostora ima svega 70 kvadrata a puno kvadrata je u ovim dvorisnim zgradama.
za oslobadjanje od poreza na prvu nekretninu da li se gleda samo stambeni dio ili bi se gledala i ta nasa njiva i te dvorisne zgrada za koje ne postoji građevinska dozvola. za kucu da ali ovo ostalo nema dozvolu.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Greta » 08 lis 2009, 13:58

upoznaj se sa susjedima. provjeri u kakvim su odnosima s vlasnicima od kojih kupujete. U mom poslu sam naišla na bezbroj slučajeva gdje su ljudi kupnjom naslijedili i spor oko međe, teritorija i sl.
Greta
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Greta » 08 lis 2009, 14:02

još nešto... ne znam gdje je nekretnina, ali mogu ti reći iskustvo iz Dalmacije.... ovdje se cijene nameću po kvadratima. S obzirom da je velik dio Dalmacije još uvijek temeljen na starim Austrougarskim mapama i podacime prvotne izmjere, nerijetko se događa da površina parcele u posjedovnom listu ne odgovara stvarnoj površini na terenu. Što je jako bitno ako ti kvadrat zemlje cijene na 100E ili više.
Greta
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la barboza2 » 08 lis 2009, 17:36

bas smo jucer isli upoznati susjede. sto se tice tog razgranicenja sve je cisto, sudski rijeseno i premjeravano, povucena je ograda. tu sam stvarno mirna.
sad nam se nametnuo potencijalni problem: ljudi su stariji, njihov sin prodaje , ima i on interesa u tome i zuri mu se da se proda. od nasih novaca roditeljima kupuje stancic i trazi nas da damo pola iznosa kojim ce on kupiti taj stan a pola kad se isele. ili da isti dan isplatimo kompletan iznos i napravimo prijenos vlasnistva, nas brine to da bi on u tom slucaju mogao odugovlaciti izlazak iz kuce jer ceka da se u tom novom stanu postave parketi. sve bi se to moglo oduziti, on je rekao da mu damo nekih 3 tjedna, sumnjam da bi u ta 3 tjedna mogli se iseliti. mi bi htjeli do zime napraviti neke preinake, npr kupaonu treba kompletno renovirati.
sto napraviti? rado bi uzeli odvjetnika al on samo za sastavljanje kupoprodajnog ugovora po tarifi naplacuje 7000 kn :shock: a mi smo taaaako na knap s lovom.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Beppa Joseph » 08 lis 2009, 18:04

Mi smo kupovali preko agencije, ali smo svejedno još i kontaktirali odvjetnika. Doduše, to nam je prijatelj pa nismo ništa platili, ali on je našao neke rupe u ugovoru koji se koristi kao špranca.

Npr. dodao je klauzulu da ne kupujemo samo stan već i sve što nam pripada u zajdničkom dijelu. Možda to i nije toliko važno, ali zlu ne trebalo.

Mi smo platili kaparu i odmah se uselili, vlasnici su nas pustili, što je stvarno super od njih. Čekali su na odobrenje kredita još mjesec dana.

Ne znam što da ti kažem u vezi s iseljavanjem jer smo mi doživjeli puno ustupaka od prodavatelja. Ipak, što se tiče isplate tu bih bila opreznija.
Mi smo sve imali riješeno ugovorom, kaparu, isplatu i prijenos vlasništva. Ne bih se baš igrala s isplatom pola-pola.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Plusic » 08 lis 2009, 18:34

budi jako pazljiva sa isplatom i iseljavanjem, jer cesto ljudi znaju uzeti novce pa odugovlaciti :(
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Greta » 08 lis 2009, 23:19

evo jedan primjer kupoprodajnog ugovora, izvorno se nalazi na :
http://www.crozilla-nekretnine.com/page ... avjeti.htm

________________________ iz Zagreba, Lanište 11 B, s jedne strane kao prodavatelj,
( u daljnjem tekstu : prodavatelj )
i
________________________ iz Zagreba, Radivoja Koraća, s druge strane kao kupac,
( u daljnjem tekstu : kupac ), zaključili su sljedeći
U G O V O R
O KUPOPRODAJI NEKRETNINA
I.
Ugovorne stranke suglasno utvrđuju da je prodavatelj vlasnik nekretnine, koja u naravi
predstavlja stan na V. katu, koji se sastoji od dvije sobe, kuhinje, kupaonice sa WC-om,
hodnika i degažmana, ukupne površine 63,36 m2, koji se nalazi u stambenoj zgradi u
Zagrebu, Vajdin vijenac 20, sagrađenoj na k.č.br. 1391/6 k.o. Zaprudski otok, upisanoj u
zk.ul.br. 2123, kod Općinskog suda u Zagrebu.
Ugovorne stranke suglasno utvrđuju da je prodavatelj vlasnik i uključujućeg zemljišta i
zajedničkih dijelova zgrade, povezanih temeljem čl. 68., 69. i 370. stavak 4. Zakona o
vlasništvu i drugim stvarnim pravima, s vlasništvom posebnoga dijela zgrade opisanog u
stavku 1. ovoga članka.
II.
Prodavatelj prodaje, a kupac kupuje, nekretnine opisane u članku I. ovog ugovora.
III.
Ugovorne stranke suglasno utvrđuju kupoprodajnu cijenu u iznosu od 200.000,00 kuna,
primitak kojeg iznosa prodavatelj potvrđuje potpisom ovog ugovora.
IV.
Prodavatelj predaje, a kupac stupa u posjed kupljenih nekretnina, iz članka I. ovog
ugovora, u času potpisa ovog ugovora.
V.
Prodavatelj ovlašćuje kupca da bez njegove daljnje privole ili suglasnosti u zemljišnim
knjigama Općinskoga suda u Zagrebu ishodi prijenos prava vlasništva nekretnina,
navedenih u članku I. ovog ugovora, na svoje ime i za svoju korist.
VI.
Porez na promet nekretnina snaša kupac.
VII.
Ugovorne stranke obvezuju se sklopiti novi ugovor u slučaju da je u međuvremenu došlo
do promjene kakvih bitnih podataka za provedbu ovog ugovora, s time da se odredbe
ugovora koje se odnose na predmet prodaje, kupoprodajnu cijenu i predaju u posjed, ne
mogu izmijeniti.
VIII.
Prodavatelj izjavljuje da će podmiriti sve obveze koje se odnose na korištenje i uporabu
stana, odnosno nekretnina navedenih u čl. I. ovog ugovora, do dana predaje navedenih
nekretnina u posjed kupca, a one koji muj još u to vrijeme neće biti poznati, jer mu nisu
pristigli svi računi, platiti će u naknadnom roku, koji je naveden u svakom pojedinom
računu.
IX.
Ovaj ugovor je sačinjen u 8 primjeraka, a stranke ga, nakon što su izjavile da ga
razumiju i prihvaćaju kao izraz njihove prave volje, u znak prihvata, vlastoručno
potpisuju.
Prodavatelj : Kupac :
_____________________ ____________________

u tvom slučaju, trebalo bi dodati jedan članak, u kojem se određuje rok iseljenja
Greta
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MaloZlo » 09 lis 2009, 21:12

Mr. muz od Malozlo speaking:
Dakle, prema ZAKONU O POREZU NA PROMET NEKRETNINA, odnosno i izmjenama iz 2002. godine (evo i link: http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/310253.html) u prvom clanku ces vidjeti da imate kao peteroclana obitelj (izvor: mz) pravo na oslobođenje od placanja jer ne prelazi onih dozvoljenih 100 m2 na koliko bi mogli biti oslobođeni.

Zapravo, to funkcionira ovako, ono sto je predmet kupovine, neka cestica na kojoj je kuca ima vlasnicki list, i samo ono sto je upisano tamo je relevantno. E sad...to sto postoji jos neki pomocni objekti poput staje ili kokosinjca... a to nije upisano, to nije bitno jer nitko ti nece doc rusit staju. Nadalje, bitno je i koje je godiste izgradnje nekretnine, ako je prije 1968. godine onda uopce nije niti bitno ima li gradjevinsku dozvolu ili ne.

Zatim, sto se tice placanja, ugovorno se sve moze rijesiti.... ti imas novac a on tebi mora izdati tabularnu izjavu da je primio cijelokupni iznos.
Buduci da tu ima jako jako jako puno varijabli, bilo bi pozeljno da uzmes nekoga ko ce ti dati strucnu pomoc, po mogucnosti uz malenu ili nikakvu naknadnu.

A cifra za odvjetnika nek te ne čudi,odvjetnici uglavnom uzimaju od 1 do 1.5% vrijednosti kupovine za sastavljanje ugovora :roll:
Sve u svemu, javi slobodno mz na PP

:mah
Marin, 14.10.2005.
Matej, 17.09.2009.
MaloZlo
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 17 lip 2011, 22:19

je li tko kupio stan ili nekretninu od punomocenika?

kako uopce provjeriti je li punomoc opozvana?
mrs. eastwood
Sveta krava

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.