Sada je: 02 kol 2026, 22:10.

Džem - pomoć molim!

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Džem - pomoć molim!

PostPostao/la MalaSirena » 12 lis 2009, 10:34

Ove godine sam prvi puta radila džem. Kad sam ga skuhala i testirala hladnim tanjurićem, ispao je ok gustoće, ali sada je dosta rijedak, više kao voćni preljev. Smijem li ga ponovno kuhati da malo zgusne ili je to to?

Osim toga, pri vrhu mi je malo potamnio (od malina i od marelica). Znači li to da više nije upotrebljiv?
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

Re: Džem - pomoć molim!

PostPostao/la Kris2 » 12 lis 2009, 11:28

Ja ti nemam osobnog iskustva previše jer mi starci obično kuhaju (ja sam znala biti pomoćni radnik :mrgreen: ). Kaže moja mama da ne smeta što je rijedak (ova kombinacija se teško zgusne, ili bi ga morala jako dugo kuhati da ispari tekućina ili dodati neku kemiju - želin - što pretpostavljam da ne želiš, mama još kaže da zna dodati malo limun soka - da joj je kao onda bolje želira ...)
Inače ti je dobro dodati malo jabuka one ti dobro želiraju.
Ovo što ti je potamnilo (nije plijesan ne ?) ne bi trebalo smetati - taj se dio valjda posušio.
Moji inače stavljaju pekmeze u sterilizirane teglice (operu, pa zagriju u pećnici - ne pitaj koje temperature i to :))
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Adorabla » 12 lis 2009, 14:25

nakon sto si pekmez skuhala natociti u teglice, okrenuti naglavacke da se stvori vakum ili zakuhati na sparetu. Ja okrecem.
Maline i jagode hoce ispasti tako rijetke jer nemaju prirodno puno pektina. Ja u jagode i maline uvijek stavim zelin. Jednom sam radila bez i ispao je kao vocni preljev sto ti kazes. Nije me to puno smetalo jer smo ga na kraju potrosili kao preljev za sladoled :mrgreen:
Adorabla
Medena

PostPostao/la MalaSirena » 12 lis 2009, 15:28

Niti meni načelno ne smeta što je malina rijetka, ionako je koristimo za palačinke i tak je super.

Ova marelica me muči jer mi je i nedovoljno slatka (kad sam je kuhala bilo mi je dovoljno) :roll: pa bih je i zbog toga htjela malo prokuhati. :conf

Inače, kad sam radila džem natočila sam ga u sterilizirane teglice, poklopila i držala u pećnici na 100 stupnjeva nešto više od sat vremena, te ostavila da se polako ohladi u pećnici. Također sam stavljala limunov sok (pravi limun, ne onaj prah) prilikom kuhanja.

Ovo tamno nije plijesan, nego je samo osnovna boja nijansu tamnija cca 1 cm na vrhu teglice.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la babalu » 12 lis 2009, 15:36

MS,to ti je tamnije jel ti se zapeklo u pecnici,nist ne brini :D
ja dodam i koju jabuku u ovakve kombinacije pa ipak malo zgusne i bez želina!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 12 lis 2009, 15:45

marelice ja nikada ne stavljam pektin tako da me cudi da ti je prerijedak. Koliko si secera stavila? Ja stavim 20dag na kilu i ne rezem na sitne komadice nego na recimo 1/8.
Adorabla
Medena

PostPostao/la MalaSirena » 12 lis 2009, 17:32

Adorabla je napisao/la:marelice ja nikada ne stavljam pektin tako da me cudi da ti je prerijedak. Koliko si secera stavila? Ja stavim 20dag na kilu i ne rezem na sitne komadice nego na recimo 1/8.

Rekla bih otprilike kao i ti, a rezala nisam uopće, nego sam koristila polovice. Mislim da sam možda prekratko kuhala :conf
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Adorabla » 12 lis 2009, 17:40

ne vjerujem da bi se raskuhale ako si prekratko kuhala.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ANA CASH » 12 lis 2009, 19:11

mala sirena koliko si kuhala taj džem?? koliko sati??

ako ti je rijedak slobodno ga možeš još prokuhati i staviti još šećera ako ti fali.
ok je koristiti džem malo rijeđi ako ga u kratkom roku potrošiš, ali ja radim đemove, pekmeze tako da mogu dugo stajati, a onda moraju biti gusti jer ti se inače kvare.
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Kris2 » 12 lis 2009, 19:28

MS ma ja mislim da ti je to zbog maline tako rijetko :)
Smiješ ponovno prokuhati, ali pitanje hoće li ti se i onda jače zgusnuti - ja predlažem da vi to potamanite :mrgreen:
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Solea » 12 lis 2009, 23:19

i ja provjerila kod mame - mozes dzem ponovno kuhati dok ti e ne zgusne koliko zelis :)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la MalaSirena » 13 lis 2009, 06:22

Kris2 je napisao/la:MS ma ja mislim da ti je to zbog maline tako rijetko :)
Smiješ ponovno prokuhati, ali pitanje hoće li ti se i onda jače zgusnuti - ja predlažem da vi to potamanite :mrgreen:

Radimo na tome :mrgreen:

Hvala na savjetima, budem valjda danas probala nešto iskemijati s tom marelicom.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la MalaSirena » 13 lis 2009, 10:30

Iskemijala sam :mrgreen:

U džem od marelica sam dodala nasjeckanu jabuku, šećer i limunov sok i kuhala cca 1 h. Na kraju sam ga izmiksala štapnim mikserom da se jabuke usitne do kraja. Super je!

U džem od malina sam isto dodala šećer, limunov sok te par kriški dunje i tako kuhala. Dunju sam na kraju izvadila van, zgnječila i pomiješala s malo džema od marelica kojeg nisam imala dovoljno za jednu teglicu pa sad to malac tamani.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.