Sada je: 25 kol 2026, 01:41.

drenaža pluća

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

drenaža pluća

PostPostao/la Nada » 23 lis 2009, 19:38

Kako se izvodi dranaža pluća u svrhu izbacivanja šlajma?
Googlam ali nikako da nagooglam.
Naišla sam na info da se treba paziti kako se ne bi lupkalo po kičmenom stupu niti po bubrezima, da ruku treba saviti onako u obliku žlice...
Pitam jer sam o toj drenaži slabo informirana pa se bojim da ne naškodim djeci.
Mame koje prakticirate drenažu kako ju izvodite, kojim intenzitetom i kako često?

:mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: drenaža pluća

PostPostao/la Duga » 23 lis 2009, 20:19

by Neda3kids :
Ako su puni slajma onda mozete i lagano drenirat. Dakle, bebu treba polozit tako da joj glavica visi lagano prema dolje. Npr. sjednete na kauc, udobno se smjestite i spustite noge na pod u polozaj lagane kosine, kao blagi tobogan. Ili ako je beba mala, mozete iz svojeg krila poloziti jastuk tako da iz krila ide prema kaucu na kojem sjedite. Tada bebu polozite tako da joj je glava niza od njene guze, i neka lezi na trbuhu. U tom polozaju, lagano jagodicama prstiju vaše ruke udarajte po 2 minute izmedju lopatice. Nakon toga bebu okrenite na bok, pa ponovno jagodicama vaših prstiju udarajte bebu bocno, ispod pazuha negdje na polovici trupa. Ponoviti s drugim bokom.
Na kraju dijete posjednite, postavite u polusjedeći položaj pa ponovno lupkajte po podrucju iznad ciceka. Svako lupkanje bi trebalo trajat oko dvije minute.

Lupkanje sluzi da se slajm, odnosno sluzavi sekret koji se nakupio u bronhijima odvoji, te da se omoguci da se pocne iskasljavat.
Vecu djecu lupka se dlanovima ruku.
Ovakvo lupkanje bi trebali provodit barem 3 puta dnevno, a uz to treba pit puno tekucine i bit u toplom (male bebe treba sto je moguce cesce dojit - one koje su na prsima, a onima koji piju adaptirano treba davat topli cajek).

Uz to higijena nosa, spricanje fizioloskom bez obzira da li nosic zacepljen ili nije.

Za vrijeme spavanja podici uzglavlje tako da spava s podignutom glavicom. Postavit jastuk ispod madraca ili postavit vise jastuka tako da beba lezi ukoso.

viewtopic.php?f=41&t=47308&hilit=slajm

evo ti link na kojem se nalazi i ovaj opis
:mah
Duga
podobna za kumu

Re: drenaža pluća

PostPostao/la Nada » 23 lis 2009, 21:22

hvala Duga :kiss
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Bubini sam!