Sada je: 27 srp 2026, 21:10.

Trudnoća - Svinjski grip, kako se zaštititi?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Trudnoća - Svinjski grip, kako se zaštititi?

PostPostao/la olja2208 » 22 kol 2009, 11:45

Molim moderatorice da mi oproste ako tema već postoji na ovom pdf-u, nisam ju pronašla..
..naime, neki smatraju da se ne treba prepustiti paranoji oko ovoga no 'stvar' je postala opipljiva, slučajevi s.gripa su nam se opasno približili, sad se to već ne dešava nekom drugom, tu je i u našim krajevima a na jesen predviđaju pravu epidemiju. Kako ćemo se mi trudnice zaštititi??, spadamo u najugroženiju skupinu, neki izvori tvrde da trudnička populacija ne bi smjela koristiti tamiflu ukoliko ne daj Bože do gripa dođe :shock: , negdje apeluju da se trudnice prve vakcinišu kad se vakcina pojavi, mnogi pak ne savjetuju vakcinaciju jer su neizvjesni efekti na plod...ajme majko, moram priznati da sam ja uplašena, naročito zbog toga što radim u školi i svakodnevno ću dolaziti u kontakt sa stotinama djece, termin mi je u martu, valja pregurati čitavu jesen i zimu :roll: ...
Šta vi mislite o vakcinaciji? Par mojih trudnih prijateljica bi radije potpunu izolaciju nego vakcinu...ipak nemoguće je izolovati se, tu su ukućani i njihovi kontakti...ne bih htjela paranoisati ali smatram da strah nije neopravdan?
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

Re: Svinjski grip, kako se zaštititi?

PostPostao/la Kolberg » 22 kol 2009, 12:21

neznam sto bi rekla, razmišljala sm o tome puno. samo se nadam da cu roditi prije nego što gripa stigne, iako imam i jednog školarca pa i tu mi nije svejedno.
Veliki 2002 i mali 2009
veselo kupanje
Kolberg
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Fortuna33 » 22 kol 2009, 12:25

i ja radim u skoli i imam doma skolarca al ne mislim se vakcinirat jer se nezna kako vakcina utjece na plod ( termin mi je u travnju)
Fortuna33
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la yra » 22 kol 2009, 22:42

Ja nisam išla na Tonyjev koncert zbog straha od svinjske gripe. :roll:

No, ...u međuvremenu sam dosta razmišljala o tome i zaključila: što bude-biti će...ni u kojem slučaju ne treba paničariti.
treba izbjegavati zatvorene prostore i češće prati ruke nakon izlaska iz kuće, podići imunitet medom i vitaminima, te potaknuti osobe s kojima živimo da se cijepe.

Trebam roditi krajem rujna i planiram da će se cijela obitalj cijepiti, tako da ne budemo nosioci.
Mislim da se bebe cijepe od 6. mjeseca života.
Zimus su mi obojica dječaka dobila gripu...nisam ih cijepila i bilo mi je jako žao zbog toga.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja2208 » 23 kol 2009, 09:07

yra, misliš li na novo cjepivo protiv svinjskog gripa ili cjepivo protiv gripa uopšte, i planiraš li se i ti cijepiti?
slika
olja2208

PostPostao/la yra » 23 kol 2009, 09:30

Olja2208, čula sam da dolazi novo cjepivo za svinjsku gripu.
Poprilično sam sigurna da će nam obična gripa raditi više problema od svinjske...ali, kako stari ljudi kažu: živi bili pa vidjeli...
Htjela sam reći: vrijedi se cijepiti sa čime god što da dođe na tržište, i za običnu i za svinjsku, više od toga ne možemo.
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Esperanza999 » 23 kol 2009, 09:40

Kad bi već morala razmišljati o svinjskoj gripi više bi volila da je dobijem dok sam trudna nego kad rodim pa imam malu bebu,dok je u stomaku ona je zaštićena :ljubav a i uostalom ne mislim da je ta gripa išta opasnija od obične,samo je prenapuhana u medijima :dunno
Esperanza999
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja2208 » 23 kol 2009, 10:29

Esp, i ja se zbilja nadam da je tako i da je sve prenapuhano, malo me brine ta statistika kad je riječ o trudnicama (ono da je svaka četvrta osoba zaražena s.gripom trudnica), no ni to ne moramo uzeti zdravo za gotovo, farmaceutske kuće su od cijele ove frke jako puno zaradile i sigurno je da ima i prenapuhavanja..

yra, kod ovog novog najavljenog cjepiva me brine to što su nepoznati učinci na plod, itd. ali u pravu si, ne treba nikako paničariti.

..ja sebe već vidim kako sjedim u učionici sa maskom i kraj otvorenog prozora :D , šalim se, neću pretjerivati no pazit se treba svakako.
slika
olja2208

PostPostao/la olja2208 » 23 kol 2009, 10:51

..samo da ispravim krivi navod kako ne bih širila dezinformacije, napisala sam da je svaka 4.osoba zaražena s.g. trudnica, da pojasnim, u slučajevima sa komplikacijama novije studije pokazuju da je hospitalizacija trudnih žena zaraženih s.gripom 4 x veća od generalne populacije..sorry zbog greške.
slika
olja2208

PostPostao/la olja2208 » 30 lis 2009, 22:34

buduci da opet postaje aktualno da malo podignem temu...ne panicarim ali sam opet okupirana temom kako se broj zarazenih penje i u nasim krajevima...
...cure ako imate novih saznanja o tome kako se nasa trudnicka populacija moze zastititi pisite...
slika
olja2208

PostPostao/la MMI » 30 lis 2009, 22:54

nisam trudna,ali umirem od straha pogotovo radi bebice
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 30 lis 2009, 23:11

razumijem tvoj strah, imam dvogodisnju djevojcicu a ispred mene je jos dug put do poroda (4,5 mj.) a onda i kad se beba rodi prognoziraju da ce gripetina jos uvijek biti u jeku i to taj jos tezi talas pa cu tad glavu lupati zbog bebe... :ne
slika
olja2208

PostPostao/la MMI » 30 lis 2009, 23:32

pa zašto se jednostavno svi ne cjepimo..mislim ja da se cijepim a moja djeca ne ..nemogu tako
jedino molit Boga da je ne pokupimo..a još kod nas u splitu..škole,vrtići......luda sam od gripa više :alc
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 30 lis 2009, 23:41

e, da, zaboravih napisati da sam razgovarala sa mojom ginickom o mogucem cjepivu protiv s. gripa i ona je prilicno kategoricno protiv toga jer rizik uveliko premasuje potencijalnu korist no s druge strane iz Ministar. zdravlja (u BiH-RS) apeluju da se trudnice trebaju cijepiti te da da je isto navodno bezopasno (ovo prema navodima WHO)...uzas! Ja licno sam skepticna povodom tog novog cjepiva, narocito zbog toga sto su posljedice po plod potpuno nepoznate :conf ...
slika
olja2208

PostPostao/la Maslacak » 31 lis 2009, 12:18

Tu kod nas u Austriji je jedna trudnica hospitalizirana sa svinjskom gripom..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tulip » 31 lis 2009, 13:27

Nije ni meni svejedno kad pomislim na svinjsku gripu, ali, na zalost, nemam izbora. Izmedju nedokazanog ucinka vakcine po dijete i sanse da dobijem gripu, ne znam sta da izaberem... Nijedan nije dobar izbor. Treba pronaci manje zlo od to dvoje. Razmislicu jos, ali sve vise naginjem ka nevakcinisanju.
Mamina maza 5.2.2010.
Palčica- anđeo sa greškom 13.6.2012.
Dupla sreća D&N 3.9.2014.
Tulip
Ima najljepši pogled na cijelom svijetu

PostPostao/la bubsek » 31 lis 2009, 15:13

Esperanza999 je napisao/la:K a i uostalom ne mislim da je ta gripa išta opasnija od obične,samo je prenapuhana u medijima :dunno

i ja sam bila u totalnoj panici jesam jos uvijek ne u tolikoj ali slazem se sa ovim gore...

koliko ljudi godisnje umre od obicne gripe (samo se to naravno ne objavljuje po tv-u)...
a i smatram da nije tako nesto opasno jer vijesti kada bi pocinjale prvo bi pocele o toj gripi a oni tu vijest stave negdje u sredinu i kazu jednu recenicu i gotovo....
evo u splitu je zavrsila osoba od 61god u bolnici koja je kriticno...starije osobe i obicna gripa dokrajci...

a sto se tice cijepiva neznam bas nekako nisam bas za to...
dali je uopce dokazano da to 100% zasticuje????
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ANERI » 02 stu 2009, 09:25

evo cure ,malo iz prve ruke.moj suprug je sa sumnjom na sv.gripu otišao na hitnu i oni su ga pogledali i rekli da ode kući odmarat.kad je pitao za mene koja sam trudna rekli su da uopće nije bitno što sam trudna nego da snižavam temperaturu i odmaram.tako da je sasvim isto jel viroza jel obična ili sv.gripa .i moja gin.je rekla da nema potrebe za ikakvim pretragama
2000.filozof
2007.bebeli

20.04.2010.principesa
ANERI
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 03 stu 2009, 15:30

aneri, oni su vjerovatno procijenili da u slucaju TM to nije s.grip.

meni ipak ovakvi clanci lede krv...

"Rezultati najnovije studije pokazali su da se rizik od smrti prilikom infekcije svinjskim gripom povećava kod žena u trudnoći.

Prema autorima ovog istraživanja, svaka osma žena koja je umrla od svinjskog gripa bila je u trudnoći, i potrebno je kod trudnih žena što pre krenuti sa terapijom izlečenja.

Studija pokazuje da, kada dođe do hospitalizacije zbog oboljevanja od svinjskog gripa, žene u trudnoći su četiri puta primljene sa komplikacijama zbog virusa nego drugi ljudi.

- Primetili smo da je stopa hospitalizacije trudnih žena zaraženih svinjskim gripom čak četiri puta veća od generalne populacije, izjavila je Dr. Denis Džejmison iz američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Prva Amerikanka koja je umrla bila je trudna žena u Teksasu. Džudi Trunel, 33, umrla je 5. maja ove godine nakon što je rodila zdravu devojčicu i zatim pala u komu. Ostale inficirane žene u trudnoći imale su takođe zdravstvene probleme – Trunel je, npr, imala astmu i kožnu bolest, psorijazu. Ostale žene u trudnoći koje su umrle od posledica svinjskog gripa bile su relativno zdrave, što samo govori da je trudnoća sama veliki rizik, izjavila je Džejmison.

Od kada se virus prvi put pojavio, inficirano je preko 135.000 ljudi širom sveta, od toga umrlo je 1.000 ljudi. (Economy.rs, 29. jul 2009)"

izvor: http://www.economy.rs

ili ovaj:
Trudnice koje su obolele od svinjskog gripa će razviti mnogo ozbiljniju formu bolesti nego ostala populacija koja je obolela od ove bolesti. Američki eksperti za svinjski grip iz centra za prevenciju i kontrolu bolesti (US Centers for Disease Control and Prevention) izdali su uputstvo u kome zahtevaju da se trudnice kod pojave bolesti što pre vakcinišu zbog visokog rizika od komplikacija i smrtnog ishoda kada vakcina bude bila dostupna. Trudnice obolele od ovog gripa će biti četiri puta češće hospitalizovane od ostalih koji su oboleli.

Kanadski istraživači su takođe došli do zaključka da će trudnice mnogo češće razviti komplikacije i biti hospitalizovane, nego ostali koji su oboleli. S druge strane, trudnice neće češće oboljevati od ove bolesti u poređenju sa ostalima koji su izloženi ovom virusu. 45 od 235 žena, starosti od 15 do 50 godina koje su hospitalizovane zbog svinjskog gripa bile su trudnice.

Dr Keli Marfi (dr Kellie Murphy) iz bolnice "Mount Sinai" u Torontu rekla je da je njihova bolnica prihvatila preporuku da se trudnice koje pokazuju prve simptome svinjskog gripa odmah podvrgnu terapiji lekom Tamiflu koji deluje protiv različitih virusa.

Prvi simptomi kod trudnica na koje treba da se obrati pažnja je povišena telesna temperatura, preko 37.8 stepeni Celzijusa, kijavica, bol u grlu, umor i bolovi u mišićima. Lek koji deluje protiv virusa se mora početi davati u toku prvih 48 sati od nastanka gorepomenutih simptoma.

Trudnice treba da budu prve koje će primiti vakcinu protiv svinjskog gripa kada se ona bude pojavila"

izvor: http://www.ana.rs/forum/viewtopic.php?t=56836

ili:
http://www.vasginekolog.rs/index.php?op ... Itemid=112

ovaj je opsiran pa da ga ne kopiram tu...
slika
olja2208

PostPostao/la olja2208 » 03 stu 2009, 15:44

zbilja mi nije cilj da sirim paniku ali mozemo pronaci mnogo ovakvih nalaza i ta statistika zabrinjava...
...mene gotovo ljuti sto se o tome (konkretno o trudnickoj populaciji u vezi sa ovim gripom) jako malo govori, gledala sam mnogo emisija u kojima nije bilo niti rijeci u vezi sa ovim kontradiktornostima gdje se s jedne strane preporucuje cijepljenje a sa druge su potpuno neizvjesni efekti na plod i nepoznato je premasuje li rizik korist od istog...

..ono sto me također zabrinjava je to sto vecina izvora tvrdi da se komplikacije mogu sprijeciti pravovremenom primjenom terapije (tokom prvih 48 sati), e sad kako znati da je kod osobe bas to u pitanju i otici odmah a ne cekati da prođu ona tri dana ne bi li se stanje smirilo, pa onda dok oni urade preliminarne testove i dobijemo povratnu info, u najboljem slucaju tu vec izgubimo 3 dana, ispade da smo vec propustili sansu da na vrijeme dobijemo terapiju :conf .....

joj drage moje nemojte mi zamjeriti sto sam okupirana ovom temom, zbilja brinem jer je s.grip tu, i bez obzira jel' on pobjegao iz nekog laboratorija (moje licno misljenje je da jeste) i sta je bio cilj a svima nam je poznat, ocito da farmaceutske tvrtke imaju enorman profit od vakcina i lijekova ali to ne umanjuje prisutan rizik i cinjenicu da su ljudi ugrozeni...

..jasno mi je i da je u svijetu smrtnost od obicnog gripa veca nego od ovog svinjskog ali ovaj je izgleda rizicniji za trudnice...

..uh uh, necu vise, prestajem tu...nadam se samo da ce trudnice i djecu obici u sirokom luku...
slika
olja2208

PostPostao/la bubsek » 03 stu 2009, 16:59

olja mislim da ovo nisi trebala napisati.... :/

ovako smo zabrinuti i panici a di jos kada ovo procitamo....
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 03 stu 2009, 20:11

bubsek, zao mi je zbog toga, zbilja ne zelim da ovdje panicarimo ali mislim da nije lose da budemo informisane i da pokusamo saznati kako reagovati ukoliko se ta epidemija jos gromoglasnije pocne siriti...
...ja bih voljela da trudnice koje o ovoj temi budu razgovarale sa svojim ginicima ovdje podijele te povratne informacije, najvise me zanima kakav je njihov stav o novom cjepivu protiv s. gripa kad su trudnice u pitanju.
..joj nadam se da nam ovaj topic nece donijeti strah vec da cemo se međusobno ohrabriti kako bismo bile korak ispred tih kontradiktornih informacija kojima nas bombarduju.
slika
olja2208

PostPostao/la ANERI » 04 stu 2009, 08:23

[quote="olja2208"]aneri, oni su vjerovatno procijenili da u slucaju TM to nije s.grip.

Prvi simptomi kod trudnica na koje treba da se obrati pažnja je povišena telesna temperatura, preko 37.8 stepeni Celzijusa, kijavica, bol u grlu, umor i bolovi u mišićima. Lek koji deluje protiv virusa se mora početi davati u toku prvih 48 sati od nastanka gorepomenutih simptoma.

Trudnice treba da budu prve koje će primiti vakcinu protiv svinjskog gripa kada se ona bude pojavila"

quote]
moram komentirat ,sve navedene simpotome sam imala i na hitnoj su rekli da ostanem doms i odmaram i da je opasna za mene kao i svaka druga viroza ili gripa i da je jedino visoka temperatura opasna za plod.
2000.filozof
2007.bebeli

20.04.2010.principesa
ANERI
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja2208 » 04 stu 2009, 12:32

e vidis, ja se upravo toga bojim, takvog njihovog stava, zbog toga smatram da moramo biti sasvim informisane o potencijalnim rizicima kojima je upravo nasa populacija izlozena kad je ovaj grip u pitanju...
...vjerovatno su i u pravu u vecini slucajeva ali sta je sa onim manjim brojem koji nisu te srece i kod kojih se mogu razviti komplikacije, nazalost postoje i oni koji postanu dio nesretne statistike zahvaljujuci prvenstveno zakasnjeloj reakciji i adekvatnoj terapiji.

Upravo sam citala izvjestaj jedne njemacke zdravst. organiz. gdje se navodi da je kod trudnica potreban narocit oprez i nikako se ne smije olako uzeti niti jedan simptom kad su one u pitanju te je najvaznije na vrijeme uraditi testove.
slika
olja2208

PostPostao/la olja2208 » 04 stu 2009, 12:36

"Sama trudnoća nosi rizik za ženu obolelu od svinjskog gripa. Smatra se da postoje dva glavna razloga za takav stav. Kako trudnoća napreduje tako se dijafragma podiže naviše i dovodi do smanjenja plućnog kapaciteta. Ova promena svako plućno oboljenje čini opasnijim. Tokom trudnoće ženin imuni sistem menja imuni odgovor na virusne infekcije i organizam postaje osetljiviji na neka virusna oboljenja, kao što je naprimer grip. "

...ovo je isjecak iz onog zadnjeg clanka na koji sam stavila samo link u kojem je detaljno objasnjeno (u clanku) zasto je trudnoca rizik i kako treba djelovati...ne stojim iza vjerodostojnosti svakog objavljenog clanka ali veliki broj istih je nasta iza potvrđenih i istraženih cinjenica.
slika
olja2208

PostPostao/la ANERI » 04 stu 2009, 12:39

moja olja neće oni radit za svakoga pretrage jer je to puno novca.ja ipak mislim da su to sve prenapuhali mediji i farmaceutska industrija zbog prodaje cjepiva i ljekova.(nadam se)
svakako se treba čuvat sam u smislu da se izbjegavaju veliki prodajni centri,kafići i sl.ja kad kažem da se bojim ić na rođendan gdje će bit 40 ljudi neki mi se i smiju,ali tri dana u fibri i strahu nebi nikom poželila
2000.filozof
2007.bebeli

20.04.2010.principesa
ANERI
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Kaya071 » 04 stu 2009, 14:04

Uuuu, nisam ni vidjela da postoji cijela tema svinjski grip, pa sam ja neke savjete koje sam dobila mailom stavila na svoje zimskice.

Ali evo, nadam se da mi moderatorice nece zamjeriti sto istu stvar kacim dva puta :D

Sprijecite svinjsku gripu - odlicni savjeti

Dr. Vinay Goyal, svjetski autoritet na podrucju nuklearne medicine s više od 20 godina iskustva podijelio je nekoliko efikasnih uputa o kojima se nedovoljno govori.
Savjeti dr. Vinaya izuzetno su korisni s obzirom na prirodu globalne epidemije u kojoj je jednostavno nemoguce sprijeciti doticaj s virusom H1N1. Koje god mjere opreza poduzmete, vrlo cete vjerojatno ipak doci u kontakt s virusom. Sam kontakt nije toliki problem - veci je problem sprijeciti ga da ozivi u tijelu i ucini nas bolesnima.
Vrata na koja virus ulazi u naše tijelo su nosnice i usta. Dok ste još uvijek zdravi i nemate nikakvih simptoma infekcije H1N1 virusom, kako biste sprijecili njegovu aktivnost i pojavu simptoma i razvoj sekundarnih infekcija, mozete poduzeti neke izuzetno jednostavne korake o kojima se ne govori dovoljno u sluzbenim uputama. Korisnost preventive naglašava se, nazalost, puno manje od "korisnosti" pravovremenog lijecenja Tamifluom.
Dakle,
1. Cesto perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije naodmet ponoviti).
2. Hands-free pristup. To jest, suzdrzite se napasti da dirate bilo koji dio lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).
3. Promuckajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvotne infekcije grla ili nosa da zazivi u tijelu i pocne pokazivati karakteristicne simptome. Obicno grgljanje stvarno moze sprijeciti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imat ce jednak ucinak na zdravog pojedinca kao što ce Tamiflu imati na bolesnoga. Nemojte podcjenjivati ovaj jednostavan, jeftin i mocan nacin prevencije bolesti.
4. Slicno kao što to treba ciniti s ustima, cistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vješti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snazno ispuhavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umocili u slanu vodu lako je uciniti i vrlo je ucinkovito.
5. Dajte poticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom . Prvenstveno se to odnosi na citricno voce. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate onaj pripravak koji ima cinka kako bi poboljšali apsorpciju.
6. Pijte što vece kolicine toplih napitaka (cajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak ucinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smjeru. Ono ispire zivuce viruse iz grla u zeludac gdje ne mogu prezivjeti i uciniti nas bolesnima.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la olja2208 » 04 stu 2009, 14:38

draga kaya, ljubim te sto si ovo podijelila s nama, osim ovih poznatih preporuka ovo za slanu otopinu mi zvuci dobro i odmah cu to poceti primjenjivati! :kiss

ANERI je napisao/la:neće oni radit za svakoga pretrage jer je to puno novca

znam, zato i kazem da bi trebali raditi pretrage za ovu ciljnu grupu, kad se pojave trudnice u jeku epidemije a sa tipicnim simptomima slati ih kuci da cekaju da to samo prođe mi nije bas neka preporuka, bolje je dakako duvati niz vjetar nego to prepustiti slucaju.
A sto se tice prenapuhanosti, slazem se, to sam vec napisala, znamo ko od toga profitira ali to ne umanjuje cinjenicu da su ljudi a narocito trudnice ugrozeni. Meni je dovoljno da je svaka 4. komplikacija trudnicka, zar trebamo cekati tu komplikaciju ako postane udarno sa epidemijom?
slika
olja2208

PostPostao/la sretna mama23 » 04 stu 2009, 16:26

**radije bih živjela svoj život kao da ima Boga i umrla da otkrijem da ga nema,nego živjela svoj život kao da ga nema pa umrla da otkrijem da ga ima**
sretna mama23
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zmajic » 09 stu 2009, 19:16

Ajme drage moje, još se nisam izvukla potpuno iz boleščine koja me ulovila prošli tjedan. No, cure s proljetnica znaju, a imala sam i 38,7 temp, kašljala, sljevalo mi se iz sinusa, glava me je bolila... Klinci su prvi dobili šmrklje i za par dana temperaturu, a evo mala još i danas kuri. Ona je počela u utorak ili srijedu, kad i ja. Najvjerojatnije je bio neki žešći respiratorni virus, dr. nas nije slao nikamo izvadio je crp prošli tjedan koji je bio o.k (znači bez antibiotika). A sutra ćemo napraviti kks, crp i sedimantaciju jer još uvijek ima temperaturu. No, u Zaraznu bih išla doista samo u krajnjem i hitnom slučaju, naime jedino tamo će vam uzeti bris i nakon par dana dokazati kaj vam je, tj. koji je virus. A u slučaju da nemate svinjsku gripu, a dođete tamo u punu čekaonu ljudi stvarno je velika mogućnost da je doista i dobijete. Kad vidim na TV-u punu čekaonicu zarazne odmah mi se diže kosa na glavi, a nitko na faci nema masku da ne širi virus dalje. Mislim da bi svi na ulazu u bilo koju bolnicu ovih dana trebali nositi maske, da se ne zaraze ili da druge ne zaraze virusima i bakterijama.
U pogledu cjepiva danas sam pitala pedijatra bi li mi preporučio cjepljenje djece protiv svinj. gripe, obzirom da moji imaju snižene imunoglobuline, a mali jednog nema, rekao je da će mi tek na to pitanje odgovoriti obzirom na njihovu specifičnost, a sve ono što je do sada čuo i kad je vidio koje i od kud cjepivo dolazi u hrv, te što kažu ostale kolege vani, svakako bi preporučio cjepljenje. No, ako i cjepim klince, sebe se ne usudim cjepiti jer pitanje je kako to može djelovati na bebu. To stvarno unaprijed nitko ne može odgovoriti.
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 16 gostiju.