Na ovom topicu potpisujem skorpi od slova do slova

Koja je po vama donja granica plaće čuvalice za 9 satno radno vrijeme a da to nije potplaćivanje??
minimum minimuma bilo bi 3500 kn.
U ovoj raspravi stalno se zaboravlja da tim zenama ne ostavljamo vrecu krumpira za cuvanje. Nego svoje dijete. Po meni, nema tog novca kojeg to vrijedi. Limit postoji jedino zbog toga jer ja ne mogu platiti beskonacno puno.
Inace, svoju placam 550-650 kn na tjedan. U njenom radnom tjednu pripada dolazak oko pol 5 popodne i odvodjenje djeteta na aktivnosti i eventualno mladjeg na park za to vrijeme, kraj radnog vremena oko 7 h. Placam i njezin stand by u slucaju praznika, blagdana, bolesti i sl. Tj., sad nedavno kad manji nije isao u vrtic par dana dolazila je oko 10 ujutro i ostajala do popodne.
Kad je pocela cuvati malog prije dvije godine cuvala je od 9 h ujutro do kad ne bi krenuo na spavanje tj. iza rucka tj. oko 14 h - dakle, 5 sati na dan.
Rijetko bi ostajala do 5. Samo cuvala, nista drugo, eventualno bi skuhala krumpir za klinca, dakle, dijete joj je bilo u fokusu. za to je dobivala 650 kn tjedno. Godisnje ima placene, dajem joj puni iznos kao da je tu, za rodjendan i Bozic dobiva poklone. Iz frizidera i smocnice moze uzeti sto zeli, kavu joj ja kupujem, moze si uzeti rucak i dorucak, premda to ne radi i najcesce sebi donese i klincima dorucak. Ne vodim ju sa sobom na more jer joj to ne bi bio odmor vec rad, makar i par sati na dan. To nije njen godisnji. I zao mi je sto joj ne mogu platiti vise- ima ona svojih mana, ali je postena zena koja nikad nista u kuci uzela nije i klinci ju vole. I to se jedino pika, nikad na njih povisila glas nije, nikad lupila nije, nikad opsovala nije. Inace je studirala pedagosku, i odustala jer je radjala svoje tada, sad je mladja umirovljenica (54 godine).
I sigurna sam da ostaje, premda se sad osjeca prilicno suvisnom, samo zato jer nas ej zavoljela. Bas kao i prosla koja je cuvala starijeg (mladjeg zbog godina nijemogla) koja i dan danas dodje, pokupi klince, odvede ih u setnju, dodje na rodjendane, Bozic itd. , i neprocjenjiva je kad je nesto hitno jer ju uvijek mogu nazvati i zamoliti da dodje i onda stize u roku od deset minuta. Uvrijedi se kad joj ponudim novac za to.
Hocu reci, u ovoj jalovoj raspri koliko kostaju cuvalice, zaboravlja se sto one u stvari rade. I kojom brzinom, ako smo mi zadovoljni, i one, postaju clanovi obitelji i osobe koje dijete pamti cijeli zivot.
Sw se, npr., vise razveseli svojoj teti koja ga je cuvala do vrtica i kasnije kad je trebalo, nego svojim tetama iz vrtica. A to valjda nekog vraga i govori o tim zenama.
Osobno, nikad ne bih mogla cuvati djecu- nemam tih zivaca, nemam volje za to i radije bih spremala stanove. jer je spremanje, iako izgleda kao zahtjevniji fizicki posao, kudikamo jednostavnije i lakse od cuvanja necijeg djeteta.