Sada je: 10 kol 2026, 12:24.

Koliko plaćate tetu za čuvanje?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Koliko plaćate tetu za čuvanje?

PostPostao/la Krumpirić » 02 stu 2009, 19:51

2h u kolicima i sat vremena sam jednogodišnjak-meni to zvuči ko SF.
ZAto imamo različite zahtjeve.
Ja pamtim kad je M bio jednogodišnjak, s 10,5mj je prohodao i tada je već trčao
jurio je na guralici (autiću) ko manijak
cicao je i šest čuvalica bi se namučilo uspavat ga bez cice ( i tete su, al u vrtiću vlada zakon krda)
vozio se u kolicima nije
nitko s njime nije mogao piti kavu
igrao se sam nije
tražio je društvo, zabavu, tražio je mjesto za ispucat energiju

žena koja bi njega čuvala trebala bi ga dovuč do parka, igrat se efektivno s njime, nekako ga uspavat, skuhat, dat mu jest. Spavao je cca 1,5h, ako i toliko.

uf. To vrijedi 3500kn sigurno. Ako radi kako treba. :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 19:57

I to rade da bi popunile budžet, skratile vrijeme do pronalaska posla u struci i sl.

Da moja mama dobije otkaz kao tehnološki višak, bogme ne bi baš volila da 9 sati krati vrijeme do pronalaska posla u struci, a da za to bude plaćena 2,5 tisuće.

Koja je po vama donja granica plaće čuvalice za 9 satno radno vrijeme a da to nije potplaćivanje??

Po meni je to u Zg cca 3000 kuna.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la alexandra » 03 stu 2009, 09:42

primjećujem, da ako ćemo bit pravični, stalno pričamo o 9 sati radnog vremena, što je 5 sati dulji radni tjedan nego što je propisano. pa bi im već tih 5 prekovremenih sati trebali platiti više. :mrgreen:
i uvijek kad se zbraja što rade čuvalice - piju kavu, čitaju novine, gledaju kroz prozor - sjetim se koliko vremena većina, velika većina ljudi na uredskim poslovima provede u identičnim aktivnostima, uz to dodajem internet i forumarenje - pa se ne idu tužit šefovima da su preplaćeni. :mrgreen:
kao što je krumpi napisala ima djece spavača, prosječne djece i turbo aktivne djece. čuvati ove druge dvije skupine i uz to prirediti obroke (bar za dijete), pobrisat prašinu, malo pospremit i tak, mislim da itekako, bar u zagrebačim uvjetima, vrijedi 3500 kn.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la † Sanika » 03 stu 2009, 09:49

meni je čuvalica samo za čuvanje i da nahrani dijete, ne želim da se bavi ičim drugim dok je dijete budno.
kad spava nek i ona odmara. a može i na internet ak želi :mrgreen: . zato mi je 3 soma kuna sasvim ok
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 03 stu 2009, 09:51

Sanika, jel joj ti ostaviš ručak za dijete?

(pokušavam suzbiti strahove od čuvalica, još sam u fazi ispitivanja)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la † Volvo » 03 stu 2009, 10:54

Mi smo imali tetu čuvalicu za pola tjedna (neki tjedan 3 radna dana, neki 2, prema dogovoru, ostalo je pokrivala baka) za 1800kn mjesečno. Kako je i nama i teti odgovarao takav raspored, baš smo se "našli" i tako smo premostili jaslice, do vrtića...Aranžman nije uključivao kućne poslove, nego "samo" aktivno čuvanje. I 3 godine poslije teta je Božićni i rođendanski rado viđen gost, čujemo se i inače, i rado je se sjetimo.
Klopu sam ostavljala pripremljenu - trebalo je eventualno dokuhati tijesto, ili neko povrće...i to samo za njih (tetu i dijete) MM i ja smo jeli na poslu.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Trini » 03 stu 2009, 13:09

kao što je krumpi napisala ima djece spavača, prosječne djece i turbo aktivne djece. čuvati ove druge dvije skupine i uz to prirediti obroke (bar za dijete), pobrisat prašinu, malo pospremit i tak, mislim da itekako, bar u zagrebačim uvjetima, vrijedi 3500 kn.

Mi zato placamo 25 kn po satu, sto nas mjesecno (s tim da kombiniramo i dedu povremeno pa nije svaki dan 8 sati) kosta 3600 kn.

Teta nam je zadovoljna, meni je najvaznije da je Nika voli.

Dobra stvar je sto imam doma decke tako da dobro znam sto teta tocno u svakom trenutku radi s malom :D I tu sam isto zadovoljna.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la swenova mama » 03 stu 2009, 14:48

Na ovom topicu potpisujem skorpi od slova do slova :klanja

Koja je po vama donja granica plaće čuvalice za 9 satno radno vrijeme a da to nije potplaćivanje??

minimum minimuma bilo bi 3500 kn.
U ovoj raspravi stalno se zaboravlja da tim zenama ne ostavljamo vrecu krumpira za cuvanje. Nego svoje dijete. Po meni, nema tog novca kojeg to vrijedi. Limit postoji jedino zbog toga jer ja ne mogu platiti beskonacno puno.
Inace, svoju placam 550-650 kn na tjedan. U njenom radnom tjednu pripada dolazak oko pol 5 popodne i odvodjenje djeteta na aktivnosti i eventualno mladjeg na park za to vrijeme, kraj radnog vremena oko 7 h. Placam i njezin stand by u slucaju praznika, blagdana, bolesti i sl. Tj., sad nedavno kad manji nije isao u vrtic par dana dolazila je oko 10 ujutro i ostajala do popodne.
Kad je pocela cuvati malog prije dvije godine cuvala je od 9 h ujutro do kad ne bi krenuo na spavanje tj. iza rucka tj. oko 14 h - dakle, 5 sati na dan.
Rijetko bi ostajala do 5. Samo cuvala, nista drugo, eventualno bi skuhala krumpir za klinca, dakle, dijete joj je bilo u fokusu. za to je dobivala 650 kn tjedno. Godisnje ima placene, dajem joj puni iznos kao da je tu, za rodjendan i Bozic dobiva poklone. Iz frizidera i smocnice moze uzeti sto zeli, kavu joj ja kupujem, moze si uzeti rucak i dorucak, premda to ne radi i najcesce sebi donese i klincima dorucak. Ne vodim ju sa sobom na more jer joj to ne bi bio odmor vec rad, makar i par sati na dan. To nije njen godisnji. I zao mi je sto joj ne mogu platiti vise- ima ona svojih mana, ali je postena zena koja nikad nista u kuci uzela nije i klinci ju vole. I to se jedino pika, nikad na njih povisila glas nije, nikad lupila nije, nikad opsovala nije. Inace je studirala pedagosku, i odustala jer je radjala svoje tada, sad je mladja umirovljenica (54 godine).
I sigurna sam da ostaje, premda se sad osjeca prilicno suvisnom, samo zato jer nas ej zavoljela. Bas kao i prosla koja je cuvala starijeg (mladjeg zbog godina nijemogla) koja i dan danas dodje, pokupi klince, odvede ih u setnju, dodje na rodjendane, Bozic itd. , i neprocjenjiva je kad je nesto hitno jer ju uvijek mogu nazvati i zamoliti da dodje i onda stize u roku od deset minuta. Uvrijedi se kad joj ponudim novac za to.
Hocu reci, u ovoj jalovoj raspri koliko kostaju cuvalice, zaboravlja se sto one u stvari rade. I kojom brzinom, ako smo mi zadovoljni, i one, postaju clanovi obitelji i osobe koje dijete pamti cijeli zivot.
Sw se, npr., vise razveseli svojoj teti koja ga je cuvala do vrtica i kasnije kad je trebalo, nego svojim tetama iz vrtica. A to valjda nekog vraga i govori o tim zenama.
Osobno, nikad ne bih mogla cuvati djecu- nemam tih zivaca, nemam volje za to i radije bih spremala stanove. jer je spremanje, iako izgleda kao zahtjevniji fizicki posao, kudikamo jednostavnije i lakse od cuvanja necijeg djeteta.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la † Sanika » 03 stu 2009, 14:52

Krumpi još je nemam jer sma doma, ali da, kad sam imala čuvalicu za Paulu, ili bi ja ujutro skuhala ili bi sve pripremila a ona samo stavila kuhati. Ni suđe nikada nije oprala od tog kuhanja i nisam to ni očekivala.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 03 stu 2009, 14:55

malo ću uletit s pitanjem koliko onda košta čuvanje 4,5-5h, bez IČEG dodatnog (nahraniti dijete jedino)? jer mi se pola tj. 1500 čini stvarno malo :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la zauvijekmama » 03 stu 2009, 15:10

ja placam 4 sata/ 100kn...ali to je povremeno cuvanje, nekoliko puta tjedno
a koliko je svakodnevno po 4-5 sati - ne znam
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la alexandra » 03 stu 2009, 15:12

4,5 - 5 nije pola, nego više od pola. ja bi platila 2 soma.
(al to sam ja koja bi potpisala sw mamu)
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Krumpirić » 03 stu 2009, 15:17

alexandra je napisao/la:4,5 - 5 nije pola, nego više od pola. ja bi platila 2 soma.
(al to sam ja koja bi potpisala sw mamu)

da, i ja slično razmišljam, i činilo mi se pola od 3000 premalo, zato sam i pitala. Mislila sam oko 4,5h(put do posla+4h) . Računam onda oko 2000 (razmišljam o radu na 4h na 6mj, zato pitam)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 03 stu 2009, 16:03

ja kad sam razmišljala o čuvalici bilo je ili 3000 za puno ili 1800 za pola radnog vremena

edit: ja se, također, slažem sa sw mamom i škorpionkom. argument kako čuvalicu i ne radi neki tako težak posao i ne treba ju platiti pošteno jer se dijete sat vremena samo igra mi je :shock:
a najgore mi je kad ljudi govore kako pola/trećinu plaće daju čuvalici, kao da ona to ne zaradi i to svojski
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la swenova mama » 03 stu 2009, 19:00

da, i ja slično razmišljam, i činilo mi se pola od 3000 premalo, zato sam i pitala. Mislila sam oko 4,5h(put do posla+4h) . Računam onda oko 2000 (razmišljam o radu na 4h na 6mj, zato pitam)

tesko ces naci neku koja ce pristati na 4 sata cuvanja. Ja nisam uspjela, pa sam "zaposlila" svoju na, kao, puno radno vrijeme koje je najcesce /3-4 dana u tjednu/ bilo 5 h.
Zene koje danas cuvaju djecu prije svega to rade zbog novca, pa kad su se vec odlucile cuvati, onda ce to raditi puno radno vrijeme.
Osobno ne racunam put do posla u radno vrijeme, pa to ni meni ne racunaju na poslu, ne znam tko to racuna. jedino sto bih, da stanujem daleko i da mora dolaziti autom, ili da je stalno u javnom prijevozu, razmislila o refundaciji putnog troska. :dunno /kao sto , recimo, platim vise kad im nosi dorucak/.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 03 stu 2009, 19:02

swenki, mislila sam na moj put, čuvala bi mojih 4h RV i moj put na posao-to je sve skupa 4,5 do 5h.
inače, možda neka studentica koja uči može raditi na 4h il nešto tako... :pee
zasad je to samo u promišljanju, pa se raspitujem...

barbi, sorry na uzurpaciji teme.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ivana7997 » 03 stu 2009, 19:09

da, neka izvanredna studentica, ako ima obveza na faksu katkad samo, to bi islo. :dada
ili neka apsolventica

moja je takva, meni treba popodne, a ona je ujutro na faksu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la frrr » 03 stu 2009, 22:25

da, moja opcija na pol radnog vremena je isto bila studentica, apsolventica
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 03 stu 2009, 22:43

Samo vi pišite :D, ja sam proslijedila link.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la skorpionka » 03 stu 2009, 22:47

tesko ces naci neku koja ce pristati na 4 sata cuvanja

Vidiš, a ja dok sam se raspitivala okolo za frendice, uvijek sam nalijetala na neke koje bi 4 do 5 sati dnevno radije nego 9 :dunno
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Trini » 04 stu 2009, 00:18

I ja isto. Nama je teta cuvalica pocela raditi na pola radnog vremena, dakle pet sati. Ali kad krace cuva visa je tarifa. Kao sto sam rekla, ona u Zg iznosi nekih 25 kn po satu. Provjereno.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la swenova mama » 04 stu 2009, 11:32

Vidiš, a ja dok sam se raspitivala okolo za frendice, uvijek sam nalijetala na neke koje bi 4 do 5 sati dnevno radije nego 9

i moja bi sad radije cuvala pola radnog vremena, ako bi isla dalje, tamo mi je i rekla. Ali kad sam sama trazila prije dvije godine, nijedna. A javilo ih se na oglas mala milijarda. Sto je takodjer varka- od te male milijarde, samo sam tri uzela u neki uzi izbor, od te tri dvije su bile uzas, ne bih im ostavila ni psa na cuvanje, kamoli dijete.
Tako da je i to varka, ta navala zena koje stizu na oglas. U toj je guzvi dosta tesko bilo odabrati.
Moja je imala preporuke, sto mi je, kao i kod skorpi bilo sumnjivo u smislu moze mi dati broj neciji da ju nahvali, a da to nema veze sa poslom. Sama sam nazvala tu zenu kod koje je bila ranije, stvarno je bila, zena je bila dosta susretljiva u razgovoru, a da joj je bila "poslodavka", a ne prijateljica skuzila sam po tome kako mi je ispricala njezine mane i to nimalo uvijeno.
Sto je ipak bio rizik.
I moja stvarno ima mana, tj. najveca joj je upravo ona koju je zena rekla, ali je prema djeci stvarno u redu. Sto mi je jedino vazno.
Ma uvijek mi pred ocima lebdi slika frendica koja je imala sitericu za koju je sumnjala da ne radi kako treba, zena dosla preko preporuke, sve 5, pred njima je bila suho zlato, al ona je imala osjecaj da neki vrag ne stima. Pa ju je snimila. Tu vecer kad je preslusavala snimku, bila je izvan sebe, na snimci se culo kako zena psuje malu, kako se razgovara u stilu necu ti ja to dat, nek ti to tvoja mama da, sta ti mislis tko si ti, daj se pomakni, odi u krasan ku... , sta ti mislis da cu ti ja citati, nek se tvoja mama igra s tobom itd., uglavnom urlanje, psovanje i verbalno maltretiranje dvogodisnjeg djeteta. Ona je to skuzila nakon cca. dva mjeseca, i to po ponasanju djeteta. A zena je imala preporuku....
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 04 stu 2009, 11:38

eh, a ionako imam fobije :loce
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la palunkica » 04 stu 2009, 11:43

Hmda, ja sam svoju našla preko oglasa. A probala sam i preko Uspinjače. Poslali su mi jednu ženu na razgovor, kakti imala je preporuke, radila kod raznoraznih "poznatih" ljudi (to mi je već bilo sumnjivo). Kad sam pitala da li ih mogu nazvati, totalno se uzbudila i rekla da nikako (to mi je bilo drugo sumnjivo). Naravno, nisam ju uzela i kad sam joj to rekla na telefon još me lijepo ispsovala i rekla da sam ju zavlačila dva tjedna, i da kaj si ja mislim tko sam ja....

Ima svačega. :loce

Moja frendica je sad tražila nekoga na 4-5 sati, na kraju je našla preko oglasa, plaća 2000 kuna kuhanje, spremanje, dovođenje djece iz vrtića i škole (ima troje djece, dječak je velik pa njega ne treba dovoditi iz škole).
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Osmijeh » 04 stu 2009, 11:50

moja sestra čuva jedno dijete.,s tim da mama od malog ga svako jutro dovede kod moje sestre oko 8..,pa do 2 ga čuva.,i plati joj žena 300 eura.,s tim da žena donese svoje pelene kašice.,i uvik neku sitnicu za drugu sestrinu djecu. Sestra je zadovoljna,u sebe je u kući,sa svojom djecom,a mali što ga čuva je premiran ;)
Osmijeh
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la snamnom » 04 stu 2009, 13:41

Ja sam iz druge države :D sa nešto nižim standardom pa su kod nas i druge cijene,ali eto čisto informativno...Sutra trebam na konizaciju,ne znam koliko ću ostati u bolnici i koliko ću kući morati ležati pa smo našli tetu da na jedan mjesec čuva mog maleckog od 10 mjeseci. Dnevno će biti s njim 8 sati,a obveze su joj da ga čuva,presvuče i nahrani. Za to će dobiti 800 kn (ako sam dobro preračunala iz KM ) i tako se kreću cijene kod nas. Doduše, mi smo u malom mjestu,možda je situacija drugačija u većim gradovima.
snamnom
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la blacky » 23 ožu 2011, 15:51

Ja vam mogu navesti svoja iskustva kao babysitterice,što se tiče plačanja.
Čuvala sam djete 9 h 5 d/tj za 3000 kn. Ujutro sam curici dala doručak,igrale se,pogledale crtić,bile vani,i pripremale obrok za nju.
Nisam trebala spremati i kuhati za njih,samo me nekad gospođa zamolila za pomoć(npr. da odem u dućan,složim rublje i sl.).
Sve što smo djete i ja koristili ili isprljali sam počistila.
Nedavno sam bila i na razgovorima na kojima su ljudi bili spremni dati 2000 kn za istu satnicu. Znam da nisu iste mogućnosti svih roditelja,kao što će i neke tete čuvalice prihvatiti to niže,ako nemaju baš izbora.
Ipak mislim da za takvu satnicu bi trebalo biti najmanje 2700-3000. Osobno smatram da je to zasluženo,jer babysitterice koje imaju iskustva i to vole ipak dosta vremena provode sa tom djecom. Trude se,pokušavaju ih zabaviti,naučiti,a često rade i u svakakvim obiteljima.
Ja sam imala primjer roditelja koji su bili stvarno kulturni i uredu prema meni-ostavili upute,tu i tamo nazvali sa posla da provjere kako smo i sl.
No,imala sam i situacije koje su mi bile čudne i neugodne-roditelji su zvali stalno,ispitivali me stvari koje mislim da su ipak osobne (s kim živim,kakav odnos imam sa roditeljima,zašto su moji razvedeni,situacija sa jednom mamom koja me skroz šokirala-počela me ispitivati kakva mi je probava jer je primjetila da sam potrošila više wc papira :conf ).
Ok je da me pitaju neke stvari,saznaju nešto,upoznaju,no zaista me smetaju neka pitanja koja su meni previše osobna.
Ja sam zaista uvijek pokušavala biti korektna i u svemu pomoći roditeljima.Čuvala sam djecu kad su bila bolesna,išla s njima doktoru,ostajala duže čuvati djecu(često su roditelji kasnili bar pola sata,sat,nisu svaki put javili dovoljno rano,ni platili to),dolazila ranije ujutro...

Znam da želite što bolju osobu za svoje djete (to je sasvim normalno),samo vam dajem savjet da pokušate biti fer i korektni prema toj osobi.
Nemojte ju omalovažavati,iskorištavati i ponašati se kao da vrijedi manje od vas.
blacky
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la latica » 24 ožu 2011, 10:51

blacky baš lijepo da si se javila da čujemo malo i priču iz drugog kuta :mah
nisam ranije vidjela ovu temu, ali me sad zanima jesu li cijene čuvanja i dalje iste? i jel ima netko da se javi s cijenom iz drugog dijela države, mislim da nije zagreb?
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la mama njonji » 24 ožu 2011, 11:05

Trini je napisao/la:I ja isto. Nama je teta cuvalica pocela raditi na pola radnog vremena, dakle pet sati. Ali kad krace cuva visa je tarifa. Kao sto sam rekla, ona u Zg iznosi nekih 25 kn po satu. Provjereno.

ja sam prije par godina, dok sam čekala posao, radila "po satu" i tada je također bila cifra 25kn/sat
čuvala sam curicu koja je tada išla u prvi razred, bila je "neboravkaš" i trebalo je otići po nju u školu, napisati zadaću, podgrijati i servirati ručak, igrati se, otići u park dok su roditelji na poslu
nikada nisu tražili da obavljam nikakve druge poslove iako mi teoretski ne bi bio problem, imala sam vremena
jako ugodno iskustvo, super ljudi...
kada sam se zaposlila morala sam otkazati, a oni su me tražili imam li koga za preporučiti - srećom, imala sam prijateljicu kojoj je to super došlo i ona je još pune tri godine nakon mene bila kod njih, zadovoljni bili oni i ona... :)
svo to vrijeme plaćali su nas po satu
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la rusulica » 24 ožu 2011, 11:37

Koliko bi po vama fer bilo platiti tetu za čuvanje u njenom domu 3-4 sata dnevno od ponedjeljka do petka. Znači zadatak je pokupiti iz vrtića i voditi kući(živi relativno blizu vrtića), i dati djetetu ručak. Gospođa je inače u mirovini.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.