Sada je: 25 kol 2026, 23:08.

Sumnja na svinjsku gripu-prijavak!

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Sumnja na svinjsku gripu-prijavak!

PostPostao/la franika » 08 stu 2009, 01:38

Evo, neka ovaj topic bude za sve one koji sumnjaju ili pak znaju da imaju SG, ili cija djeca ju imaju. Neka pisu (naravno kad dodju k sebi) o tijeku bolesti, simptomima i svemu u vezi bolesti. Mislim da ce nam takve informacije svima biti od velike koristi!

Za sad imamo Palunkiciniog T. sa sumnjom na SG, pa mozda i Sanikina Paula.......(koga zanima mi smo o tome detaljno raspredale na Cavrljanjima na topicu Jel vas strah svinjske gripe). Pa evo, da se njih dvije mozda prve jave da nam opisu svoje iskustvo...
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Sumnja na svinjsku gripu-prijavak!

PostPostao/la eli » 08 stu 2009, 09:59

čemu još jedan panični topik, uz to temeljen na sumnji? nikakava korist.

simptomi su poznati i uobičajeni, a tijek bolesti ili standardan i svima znan ili sa komplikacijama gdje je potrebna intervencija liječnik ili hospitalizacija.

Simptomi
Simptomi bolesti su gotovo isti kao kod sezonske gripe. Gripa je bolest dišnih putova i simptomi su posljedica upale sluznice od nosa do bronha: kihanje, curenje ili začepljenje nosa s otežanim disanjem, bol u grlu, podražajni kašalj, bolovi u mišićima, povišena temperatura, zimica, gubitak apetita, opći osjećaj bolesti. Svi su simptomi nalik onima kod sezonske gripe.

http://www.euroalba.com/index.php?option=com_content&task=view&id=200&Itemid=38

http://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/16421/Svinjska-gripa.html

http://www.roditeljski.info/magazin/2009/11/simptomi-svinjske-gripe-kod-male-djece/
eli
Sveta krava

PostPostao/la Nana1971 » 08 stu 2009, 10:02

eli, mozda panicarima bude lakse kad vide da vecina slucajeva (makar nepotvrdenih) prode upravo tako, bez komplikacija, ko sto prode i sezonska gripa, gnojna angina i sl.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Krumpirić » 08 stu 2009, 10:03

meni isto nije jasno ČEMU toliko panike, pa opasnija je sezonska gripa :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Nana1971 » 08 stu 2009, 10:06

ajde, zene, tema je prijavak, ako vas ne zanima - ne citajte! Ocigledno ima onih koje osjecaju potrebu za ovakvom temom :) pustite ih nek se pobroje.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Krumpirić » 08 stu 2009, 10:07

okej, sorry :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la † Sanika » 08 stu 2009, 11:35

Okej, kad sam prozvana da se i javim :mrgreen:
Činjenice:
- u Hr je proglašena epidemija SG
- nije je (epidemije) bilo bar 30 godina
- SG nije potpuno ista kao i sezonska gripa
- dobro je biti informiran ...

Mislim ima brdo tema na ovom forumu koje su trla baba lan da joj prodje dan, pa ne vidim zašto bi ova nekome smetala :mrgreen:
I nije otvorena u svrhu stvaranja panike, već informiranja.

Evo informacija prva. Paulina pedijatrica kaže da su simptomi SG s kojima se ona susrela zadnjih dana:
- visoka temperatura koja pada treći dan
- drugi dan grlo crveno kao da je streptokok
- kašljucanje i curi nos prozirno

I preporuka je NE dolaziti k njoj ako se dijete osjeća OK kad temperatura padne. Davati puno tekućine i snižavati temperaturu. Panike nema.

Ništa novo of kors, ali ne vidim problema da o tome pišemo.
:mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la palunkica » 08 stu 2009, 11:52

OK, i ja sam prozvana, simptomi identični kao gore navedeni. Ostao kašalj koji se tjedan dana kasnije pojačao. Nos curi ali jako malo, prozirno.

Poharalo cijelu školu. :faca
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la visnja71 » 08 stu 2009, 18:26

Kako biti siguran da je to to, a ne neka viroza ako pedijatar ne uzme bris? Mi smo nedavno imali temp 38.5, bol u kostima, glavobolju, mučninu....viroza? svinjska gripa? nemam pojima
visnja71
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ZacKa » 08 stu 2009, 18:50

Da, nitko vjerojatno neće ni imati pojma, kao što ni ja nikad ne znam 100% kad dođem od dokice koja mi kaže da mi dijete ima streptokonu anginu a nije uzet bris i da mi antibiotik. I ja uzmem u obzir da je, isto tako i sa sg jer doktori mogu raspoznati razliku a i ne moraju. Ali kako ova sg nije toliko teška i sa katastrofalnim posljedicama kao što ne mora biti ni normalna gripa pa svi kažemo da ju imamo zašto onda ne bi rekli da imamo sg i zašto bi se onda time stvarala panika ?? Čak temperatura može biti i 37, iz pouzdanih izvora dokazano.

Tko želi 100 % biti siguran valjda može naći način i negdje napraviti bris.

Ali po meni je glupo prozivati one kojima je doktorica rekla da imaju sg i reći im da dižu paniku. Čime ? Oni koji ne vjeruju da je ima i koji nisu paničari (ustvari po meni informirani ljudi) tada će zanemariti i ovaj topić.
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la franika » 08 stu 2009, 22:37

Ma tko govori o podizanju panike? Namjera ovog topica je bila bas suprotna! Informirati i ovim putem (iz prve ruke) o tijeku bolesti ONE KOJE TO ZANIMA, a ne stvarati paniku. Molim one koji smatraju da se ovdje panicari a i kroz to smatraju ovaj topic suvisnim, da ga jednostavo stave na IGNORE!

Ali po meni je glupo prozivati one kojima je doktorica rekla da imaju sg i reći im da dižu paniku

Nitko nece nikoga prozivati, javit ce se dobrovoljno oni koji to zele.

I ajmo sada molim lijepo prestati raspravljati iz supljeg u prazno jel ovog topica treba tu biti ili ne te onima koji zele i imaju potrebu na ovaj se nacin informirati o SG to i omoguciti.
Hvala!

Po meni je vrlo lako skuziti da se radi o SG ako je broj zarazenih u nekom kolektivu (npr razredu) vrlo velik, ako je bolesno vise od pola djece a uz to svi oboljeli imaju simptome tipicene za gripu-vrlo vjerojatno je SG jer iz dosadasnjeg iskustva sa obicnom gripom, pobol ipak nije tako visok s obzirom na dosta visoku procjepljenost a i na parcijalni imunitet koji neki imaju.
Evo npr. prosle godine je u Nikinoj grupi u vrticu bilo gripe, NIka i jos nekoliko djece je bilo cjepljeno, neki su ocito imali parcijalni imunitet tako da ih je bolesno bilo mozda cetvrtina grupe. SG pokosi sigurno polovicu kolektiva ako ne i vise. Dakle lako ju je skuziti.
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 08 stu 2009, 23:29

Po gore nabrojanim simptomima je onda moj F. prebolio svinjsku, s tim da smo bili i na Zaraznoj jer nas je uputila opća i poslalo nas doma na čaj i snižavanje temp. Nakon tjedan dana poslala sam ga u ponedjeljak u školu i u utorak je ponovo zakurio i tek tada počeo kašljati.
Cijeli prošli tjedan ide u školu i skroz je dobro.
Simptomi su krenuli s glavoboljom i grdom mučninom, jako visokom temp. koja je trajala mislim jedno 3 dana, skroz prestala na par dana pa se javila ponovo. Kašalj tek 2. tjedan kad je već i temperatura bila puno niža.
Pola razreda fali u školi (i kod junior i kod seniora) i prošli tjedan su se polako počeli vraćati oni koji su bili bolesni otprilike kad i F.
Mlađi je taj drugi tjedan isto imao nešto samo s puno nižom temp. Nije kurio iznad 38.5
Obojica još uvijek kašljucaju.
folne
Mladenka

PostPostao/la roka470 » 08 stu 2009, 23:52

Franika, baš super da si otvorila topic. ja sam razmišljala da napravim isto , s istom namjerom kao i ti.
Moja sestra, 30 god, već je 7 dana bolesna, prva 2 dana tem 38 st( nas dvije ne reagiramo visokom temp), do danas od 37-37.7. Jak kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, bol u prsima. Tek se danas osjeća malo bolje.
Od prijatelja sin , 7 god, 3 dana ima temp. 40, i nisu nikuda išli :conf , da sam bar ja takva kulerica.
Da li je to nova-pandemijska gripa ( mislim da je taj peporučeni naziv puno bolji nego svinjska)?
Kod moje sister simptomi odgovaraju gripi, kako je u tijeku epidemija nove gripe, vjerojatno je nova. No zbunjuje da se šogi nije razbolio. Kod nje na poslu dva potvrđena slučaja H1N1.
A onima koji se ne boje nove gripe, jer nije opasnija od sezonske , samo neka šetaju okolo i neka se zaraze u što većem broju, prije će epidemija proći.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Sanika » 08 stu 2009, 23:54

Folne nakon koliko ti je dobio mladji?

Da čudno je to sa simptomima, pola grada ima virozu sa sličnim simptomima. E sad il je slučajnost ili je SG.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 08 stu 2009, 23:57

roka470 je napisao/la:Franika, baš super da si otvorila topic. ja sam razmišljala da napravim isto , s istom namjerom kao i ti.
Moja sestra, 30 god, već je 7 dana bolesna, prva 2 dana tem 38 st( nas dvije ne reagiramo visokom temp), do danas od 37-37.7. Jak kašalj, malaksalost, bolovi u mišićima, bol u prsima. Tek se danas osjeća malo bolje.

Kod nje je potvrđena gripa ? Bila je kod doktorice, i 7 dana temperatura ? Kao nakon pet dana ako imaš još uvijek termperaturu treba se opet javiti doktoru, rekli danas na tv-u?
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 09 stu 2009, 09:40

Nakon tjedan dana, s tim da je ono što je on imao bilo puno blaže, bez mučnine i jako crvenog grla tako da možda uopće nije bila riječ o istoj stvari. :dunno
folne
Mladenka

PostPostao/la roka470 » 09 stu 2009, 10:08

Bila kod doktora drugi dan, nije joj uzimao bris, dao joj bolovanje 3 dana. Kako je 5 dan bio petak, nije išla dr. jer više nije radio, već ide danas. Temp. danas više nema, samo kašalj i malaksalost.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MAJA Skopje » 09 stu 2009, 19:57

Znaci dali iko od vas gore koji sumnjate da su djeca imali svinski grip je pravo analize krvi.
Prvo i osnovno koliko znam na infektivnoj klinici kod nas u Skopju je stigao aparat za analizu krvi i samo tamo se moze tocno utvrditi dali je u pitanju bas taj virus. Drugo pre nego sto posumnjam na bilo kakvu gripu ili prehladu dete nosim u labaratorij i vadim krv. Upravo razgovarala sa doktoricom sa infektivne i rekli da ako su leukociti poviseni i crp znaci se radi o virusu, a dali je to bar svinski grip se moze utvrditi samo na infektivnoj.
Ove simpotme koje vi spominjete su razliciti od onga sto su mi rekli na zaraznoj telefonom. Jako veliki bolovi u misicima, temperatura je iznad 39, i jako nadrazeno grlo i tera na kasalj. To je to. I opet kazem samo krv moze potvrditi da se radi o svinskoj gripi. Eto to je moj doprinos informisanju.
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mirci » 09 stu 2009, 21:53

ne znam kako je kod vas, ali u Hr se taj virus moze dokazati samo iz briseva, a ne i krvi.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la ina_sa » 10 stu 2009, 00:06

Da, i kod nas se SG može dokazati samo i jedino iz krvi, nikako brisom grla, baš sam danas pričala sa dr sa kojom radim i koja mi je potvrdila da se nijedna gripa ne može dokazati brisom grla. Barem je tako kod nas u BiH :dunno

Jedino se tim testovima može reći da se stvarno radilo o SG, nikako samo na osnovu kl. slike.
Ema 5.7.2004.
Una 3.11.2007.
ina_sa
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la † Sanika » 10 stu 2009, 12:27

ako su leukociti poviseni i crp znaci se radi o virusu

Krivo. Onda se radi o bakteriji. CRP je jako rijetko povišen kod viroza ali neznatno, a leukociti su kod viroze niski i normalni.

Kažu da virus ne prodire u krv. Kako se onda može dokazati iz krvi. Mislim da je ipak Mirci u pravu :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 10 stu 2009, 12:35

Mirci je napisao/la:ne znam kako je kod vas, ali u Hr se taj virus moze dokazati samo iz briseva, a ne i krvi.

Mirci, znaš li možda gdje se može napraviti bris, a da ne uključuje sate čekanja u čekaonici (ima li što privatno).
Lea mi od nedjelje na večer kuri do 39 (što je za nju visoko), umorna je - evo i sad spava, kad padne temp je ok, i počela je noćas dosta kašljati. Meni to onako poprilično na gripu sliči ...
Kris2
Danadadila

PostPostao/la palunkica » 10 stu 2009, 12:36

Kad je Tin kao mali bio u bolnici i kad su mu ustanovili gripu (običnu) došli su s nekim aparatom koji je izgledao kao usisavač i povukli su mu šmrklje iz nosa i iz tog su ustavnovili gripu. Možda je tehnika napredovala od tada.

Ja mislim da se može iz krvi, pomoću IgM i IgG titra, jednako kao što se npr dokazuje EB virus ili hepatitis :dunno
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la zmajic » 10 stu 2009, 13:02

Iz iskustva znam da gadna viroza može biti praćena povišenim leukocitima i crp-om, jer je to reakcija organizma, stoga treba gledati kompletnu diferencijalnu i sedimentaciju. Mali mi je zbog takve jedne viroze koja se kasnije zakomplicirala preklani na zaraznj ležao i primao intravenozno antibiotike, a ove godine u veljači viroza mu je napala mišiće na nogama, listove. Tako da ništa kod tih ludih viroza nije isključivo.
Za dokazivanje gripe znam da to u ZG.u rade jedino u Zaraznoj, a ako klincima ili vama nije fakat loše nemojte tamo ići. jer ako i nemate gripu mogli biste je zaraditi.
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mirci » 12 stu 2009, 00:01

da, palunkica je u pravu - iz krvi se radi dokaz antitijela na virus, no tako se moze dokazati samo da je rijec o virusu influenze, a ne i o kojem je tipu influenze rijec. Ne znam tocno sto od aparata i reagencija imaju na raspolaganju susjedne zemlje.
ina_sa, tocno je da se iz obicnog brisa grla (kao kad se sumnja na bakterije) ne moze se uzgojiti ni dokazati nikakav virus. No, iz briseva koji su namjenjeni bas za virolosku obradu izoliraju se i dokazuju raznorazni virusi, medju njima i virus influenze kojem se tako moze i odrediti tip. Moguce da vi nemate tu tehnologiju pa da tvoja lijecnica zato tako kaze. Ili ti je samo htjela reci da se iz obicnog brisa grla ne moze nista reci.

kris, nema nista privatno. Uzorke uzimaju u Zaraznoj ili epidemiolozi po ostatku Hr i salju u Hzjz.
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la palunkica » 12 stu 2009, 00:09

Ima i privatno, Labor centar, brzi PCR test na H1N1. Ako nekoga zanima
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Mirci » 12 stu 2009, 00:21

e, to je ok :up
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la ivinamama » 12 stu 2009, 09:07

kod nas isto - mala odjednom zakurila - 3 dana 39-40, klasično zimnica, malo i buncanja al kao i kod svake visoke temperature, nakon toga kašalj koji traje još juvijek (drugi tjedan). Bili kod doca - rekla viroza - krvna slika ok - jedino trombociti smanjeni..
Ako je to SG prošla ju je kao i svaku drugu jaču virozu. Ostavila je doma evo i drugi tjedan i u pon. ide u školu. Ja bila ciejlo vriejme s njom i nisam dobila - zato mi je čudno da je SG
ivinamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 12 stu 2009, 10:33

Leukociti mirni ili niski, CRP povišen ili jako visok.
To je slika gripe. Provjerena info.
Ja prijavljujem sebe sa upitnicima.
Definitivno virusno, srušilo me na sedam dana, ali bez velike temp., samo
katastrofalna malaksalost,glavobolja, upala grla, uha i sinusa, koja nije reagirala na
antibiotsku terapiju i umor, umor, umor,....tome je prethodilo skoro tjedan dana
polubolesti sa nedefiniranom mučninom i osjećajem da ću dobit crijevno nešto, ali nisam.
I danas je deseti dan, još nisam dobro...
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Garfy » 12 stu 2009, 12:55

IINA je napisao/la:Leukociti mirni ili niski, CRP povišen ili jako visok.
To je slika gripe. Provjerena info.
Ja prijavljujem sebe sa upitnicima.
Definitivno virusno, srušilo me na sedam dana, ali bez velike temp., samo
katastrofalna malaksalost,glavobolja, upala grla, uha i sinusa, koja nije reagirala na
antibiotsku terapiju i umor, umor, umor,....tome je prethodilo skoro tjedan dana
polubolesti sa nedefiniranom mučninom i osjećajem da ću dobit crijevno nešto, ali nisam.
I danas je deseti dan, još nisam dobro...

Jesi li sigurna u ovo? oprosti, nije da sumnjam ali buni me ovaj CRP. Mi smo krajem 1.mj imali gripu (dokazanu) valjda sezonsku. Ne sjećam se dobro krvne slike ali bili su niski leukociti. CRP nismo vadili. Prije 10 dana smi imali nešto i krvna slika je bila L 8 a CRP 17. Kako je grlo bilo crveno pedica je dala antibiotik jer su po CRP-u sumnjali u bakt. upalu grla a ja nisam sumnjala upravo iz istog razloga. Sada kad si ti ovo napisala počinjem se pitati?? Curice (2 god) su imale temp. 2 dana koja se smirila uz antibiotik ali još dugo su nakon antb. kašljale i curili su nosevi, što mi je bilo čudno.
K & K rođ. 22.10.2007.god.
Garfy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.