Sada je: 26 srp 2026, 19:13.

Trudnoća - Svinjski grip, kako se zaštititi?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Svinjski grip, kako se zaštititi?

PostPostao/la damdam » 09 stu 2009, 23:31

U pogledu cjepiva danas sam pitala pedijatra bi li mi preporučio cjepljenje djece protiv svinj. gripe, obzirom da moji imaju snižene imunoglobuline, a mali jednog nema, rekao je da će mi tek na to pitanje odgovoriti obzirom na njihovu specifičnost, a sve ono što je do sada čuo i kad je vidio koje i od kud cjepivo dolazi u hrv, te što kažu ostale kolege vani, svakako bi preporučio cjepljenje. No, ako i cjepim klince, sebe se ne usudim cjepiti jer pitanje je kako to može djelovati na bebu. To stvarno unaprijed nitko ne može odgovoriti.

zmajić, koji imunoglobulin ti manjka djetetu?

i koliko su ti klinci stari?

pitam zato jer i ja imam jednog sa problematičnim IgA!
mama, ja te volim i obožavam do plavog neba! ovih 29 srca je za tebe! prosinac,2009
damdam
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 10 stu 2009, 00:15

zmajic, :hug , joj potpuno suosjecam s tobom glede tvojih nedoumica, ni ja se ne bih usudila ici s djecicom u zaraznu, narocito zbog tvoje trudnoce jer kako kazes tamo je puna cekaona ljudi koji ne nose maske a mnogi od njih sumnjaju na s. grip, uzas, zar ne postoje neke instrukcije tamo koje nalazu da se maska mora nositi na takvom mjestu?
...nadam se da vas te bolestine brzo napustiti, drzite se!

a za preporuku dr. o cijepljenju ne znam sta bih rekla, isto bih bila u nedoumici a kad je trudnoca u pitanju tu sam jos opreznija, stvarno ne znam :ne ...moja ginicka je protiv bas zbog nepoznatih efekata na plod tako da se ja necu cijepiti ali opet kad cujem preporuke sa svih strana, ma nemam pojma.... :znoj
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

PostPostao/la zmajic » 10 stu 2009, 10:55

Danrej i mojem malom fali IgA, a mala je imala prvih godinu dana sve snižene imunoglobuline. Vjerujem našem pedijatru, pa kad mi da odgovore na ova pitanja javit ću vam. Baš me zanima kad će uopće početi cjepljenje u Hrvatskoj protiv svinjske gripe, jer prema svemu sudeći zakasnili smo, možda ranije nije bilo mogućnosti da se cjepivo dobije, ali treba i vremena da se razviju antitijela, tj. imunizacija, a ako sam dobro negdje pročitala djeca bi se trebala cjepiti s dvije doze. Također sam shvatila pedijatra da nisu sva cjepiva od istog proizvođača, a ovome čije on cjepivo očekuje da će dobiti, vjeruje. I to vam javim kad saznam.
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la swenova mama » 10 stu 2009, 12:42

koliko vidim, ovo nije izmjena iskusatava vec ponovno raspravljanje o svinjskoj gripi.
U to ime, ne pocnete li pisati o simptomima kod vas/djece/muza/bake itd. zakljucat cu topic jer mi se zaista ne citaju clanci o tome da su trudnice posebno ugrozene. (sto je istina i studije to pokazuju, kao sto pokazuju da je i pretilost jedan od rizicnih faktora).

Preporuka je cijepiti se ako ste trudnice. Hocete li ili necete, to je osobna odluka i rizik. Ne bih sad ovdje bas citala o onima koje su umrle u SAD-u. Pogotovo tim vise sto ih ima vise koje su preboljele H1N1 bez komplikacija. Samo sto se o njima ne pise.
Preporuka je cijepiti majke koje skrbe o djeci mladjoj od 6 mjeseci.
Preporuka je cijepiti sve s kronicnim stanjima/bolestima jer su u rizicnoj skupini (kao i za sezonsku), kao i stanovnistvo iznad 65 godina.

Cjepivo koje dolazi u Hrvatsku sigurno je, koliko to cjepivo moze biti. Njime je procijepljen dio populacije u Europi. Kao i svako cjepivo, i ovo moze imati nus pojave, tu se uvijek gleda potencijalna dobit od potencijalnog rizika.
Tehnologija izrade cjepiva identicna je tehnologiji izrade obicnog cjepiva protiv gripe, u Europi se na taj nacin cjepivo izradjuje od 1997. Panika oko cjepiva je senzacionalisticki napuhana, doslovno- zbog toga jer je naruceno cjepivo koje jos nije imalo potrebna odobrenja. Sto je logicno jer te sekunde nije ni moglo imati odobrenje, tek se proizvodilo. U ovom trenutku to je cjepivo registrirano u EU, znaci dopusteno je i proslo je siguronosne provjere i studije.
Posve je bespotrebno raspravljati o cjepivu jer ga nema kod nas, a i kad dodje nece ga biti za svu populaciju.

Do te sekunde mozete se pridrzavati osnovnih uputa:
- ne ici u guzve i kolektive, izbjegavati kina, kazalista, koncerte, kafice, izbjegavati javne prijevoze
- dobro prati ruke, u trajanju od 20 sekundi pod mlazem vruce vode
- truditi se ne ici blizu lica, pogotovo usta, nosa i ociju, s rukama
- ne dolaziti u kontakt s oboljelim osobama, ograniciti kucne posjete na najmanju mjeru
- u slucaju bolesti u kući staviti masku na lice, ne dolaziti u kontakt s ostalim osobama, ne izlaziti iz kuce osim u slucaju nuzde, ne koristiti javni prijevoz

Svinjska gripa u najvecem broju slucajeva ima blagi oblik i tijek trajanja. To treba imati na umu, kao i cinjenicu da je mnogo ljudi vec doslo u kontakt s virusom i preboljelo ga sa simptomima ne jacim do obicne prehlade. U tom smislu simptomi variraju od temp od 37,5 do iznad 39. Pridruzeni su kostobolja, zimica, ev povracanje/proljev/mucnina. Nista od toga en mora se iskazati.
Doktorima se treba javiti u slucaju da temperatura ponovno raste, ako boli prsiste, grudni kos, ako je disanje otezano, dah kratak, ako je povracanje/proljev pretesko.
Nikakvo sirenje panike, sa prijenosom clanaka koji su vecinom senzacionalisticki pisani, nece pomoci.
Ovdje ocekujem savjete kako snizavati temperaturu, cime se moze sprijeciti ev mucnina itd.
swenova mama
Sveta krava

PostPostao/la zmajic » 10 stu 2009, 12:53

Swenova mama možda još nitko s našeg foruma nije prebolio svinjsku gripu pa ne može pisati o iskustvu??? A možda je ova moja boleščina od prošlog tjedna bila svinjska gripa bez komplikacija??? (Mala još kuri, jutros bili u labu, popodne idemo kod pedijatra jer je to već 7 dana i noge i glava je rasturaju). Stoga nemoj odmah zatvarata i zaključavati....a da malo pričekamo? :mah
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la damdam » 10 stu 2009, 20:26

Danrej i mojem malom fali IgA, a mala je imala prvih godinu dana sve snižene imunoglobuline. Vjerujem našem pedijatru, pa kad mi da odgovore na ova pitanja javit ću vam. B

i mojem su bili očajno niski, do druge godine, da li kao posljedica teške bolesti, ili obrnuto, sada više nije ni važno. zato i svaku boleščinu teže podnosimo.
kod koga ste vodili te probleme sa globulinima? da li vam je baš dijagnosticirana hipogamaglobulinemija?

sorry što gnjavim, ali nama su upravo zbog svega toga sva cjepiva bila problematična i upitna, pa me eto, samo zanima što ti je rekao ped. za cijepljenje takvog djeteta protiv gripe?

sad tek vidim da je prebačeno, ispričavam se jer to sad više nema veze, pa te molim zmajić, ako mi možeš odgovoriti na pp.

tnx a lot
mama, ja te volim i obožavam do plavog neba! ovih 29 srca je za tebe! prosinac,2009
damdam
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Tulip » 11 stu 2009, 00:24

Evo nesto korisno i konstruktivno o svinjskoj gripi:
http://www.svinjskagripa.com/index.php? ... Itemid=114
Mamina maza 5.2.2010.
Palčica- anđeo sa greškom 13.6.2012.
Dupla sreća D&N 3.9.2014.
Tulip
Ima najljepši pogled na cijelom svijetu

PostPostao/la Kaya071 » 11 stu 2009, 11:17

Tulip :klanja
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la olja2208 » 11 stu 2009, 12:00

tulip, punooo hvala! :kiss

cure, jeste li razgovarale sa vasim ginicima o cijepljenju protiv s.g.? Kakav je njihov stav o tome (obzirom na trudnocu)?
slika
olja2208

Re: Trudnoća - Svinjski grip, kako se zaštititi?

PostPostao/la martina123 » 12 stu 2009, 11:21

Tulip :hug hvala!
Ja se necu cjepiti, pa tako nisam ni razgovarala sa lijecnikom, ali preventiva svaki dan:
- pranje ruku i lica puuuno cesce nego prije
- ne izlazim u ducane, knjizare i ostala javna mjesta
- grgljam toplu vodu sa soli i cistim svakodenvno nosnice
- molim druge u mojoj okolici da peru ruke, i ne ljubim ih

Eto, to je moja preventiva...
slikaslika

8.3.2010. Bog je dobio jos jednog anđela...
martina123
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja2208 » 12 stu 2009, 20:02

..mar, upravo tako mislim da je preventiva ono sto trenutno mozemo uciniti i nadati se najboljem.
slika
olja2208

PostPostao/la ChiaraR » 12 stu 2009, 21:16

Ja mogu podjeliti moje trenutno iskustvo sa cijepivom protiv H1N1. Ja sam se cijepila u petak sa posebnim cijepivom samo za trudnice. To cijepivo dolazi iz Australije i nema pojacivac u sebi (unadjuvanted). U 4 mjesecu trudnoce sam i za sada nemam nikakve reakcije na cijepivo. S obzirom da kod nas ima dosta slucajeva svinjske gripe i da uskoro putujem avionom preko oceana na put gdje cu susretati dosta ljudi, odlucila sam se cijepiti. Istrazivala sam dosta o cjepivu, ali na osnovu toga nisam mogla donjeti odluku jer ima dosta oprecnih misljenja, pa i dezinforamcija. Mediji su naravno ucinili svoje i kreirali paniku, ali opet kad vidim reportazu o mami u Americi koja je prebolila svinjsku gripu i izgubila dijete zbog komplikacija pa poziva sve trudnice da se cijepe, tesko mi je da ne napravim i sama nesto. Realno gledajuci, nitko ne zna (ili ne govori) da li bi je cijepivo zastitilo. U cetrvtak je u mom gradu umrla beba od 2 mjeseca, od svinjske gripe. Svi ukucani su nedavno imali blagi oblik gripe i nisu mislili da ja H1N1. Moj ginekolog mi je rekao da se obavezno cijepim jer da je ova gripa puno gora za trudnice nego ostale. Dao mi je i recept za Tamiflu i rekao da cim osjetim prve simptome gripe da ga moram podici iz ljekarne i popiti. Djelovat ce jedino ako ga uzmem u roku od 24 sata od pocetka gripe. I moja doktorica mi je isto rekla da se cijepim.
Kod vas ionako jos nema cijepiva, pa jos imate vremena donjeti odluku, a u svakom slucaju treba koristiti i ostale stvari za preventivu.
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zmajic » 12 stu 2009, 21:28

Chiara možeš li mi reći koja to farmaceutska kompanija proizvodi cjepivo bez pojačivača? Jer danas sam razgovarala s ginekologom oko toga, pa mi je savjetovao cjepljenje protiv obične i svinjske gripe, ali prošli tjedan sam imala neku virozu, možda i gripu tko bi znao, a kašalj me muči još uvijek, tako da se ne mogu cjepiti i da imam cjepivo jer moram biti potpuno zdrava. Hvala ti :zivili
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ChiaraR » 12 stu 2009, 22:17

Zmajic, budem pogledala veceras kad dodjem doma.
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ChiaraR » 13 stu 2009, 05:50

Cijepivo se zove Panvax, ali ne pise tko ga proizvodi. Vjerojatno se moze naci na internetu.
Prepisat cu ti dio sa papira koji sam dobila kad sam se cijepila.

How does the Panvax vaccine work?
Panvax is an influenza vaccine made specifically to protect against the Pandemic H1N1 influenza strain. It comes from Australia and is made exactly like the seasonal influenza that is produced each year in that country. The vaccine contains inactivated virus that allows the body to make protection (also called an immune response) to the Pandemic H1N1 virus. This protection helps prevent the vaccinated person from getting sick if exposed to the virus. Based on early studies, Panvax is expected to be very effective in preventing Pandemic H1N1 infection. Panvax does not contain an adjuvant ("helper" substance) which is used in another Pandemic H1N1 influenza vaccine in Canada.
Panvax will not protect against seasonal influenza infection.

What are the risks from Panvax?
Panvax is made exactly like the seasonal influenza vaccine that is produced each year in Australia. Panvax has not been specifically studied in pregnant women, however the seasonal vaccine is used in pregnant women with no safety concerns. This seasonal influenza vaccine is very safe and serious side effects are very rare, and Panvax is expected to be just as safe.
Because the influenza vaccine does not contain live virus, you cannot get flu from the vaccine. Minor side effects from Panvax are expected to include:pain and swelling where the injection is given, tiredness, headache, muscle pain, and fever. It is expected that most side effects will be mild, not last long and go away on their own.
Panvax has not yet been used for a long time, but it is expected to be like the seasonal influenza vaccine where:
- Serious allergic reactions are very rare.
- An illness called Guillain-Barre Syndrome, which causes muscle paralysis, occurred after the influenza in 1976 and may occur very uncommonly after the seasonal influenza vaccine in some other influenza seasons.
- During the 2000-2001 influenza season, an "Oculo-Respiratory Syndrome" was reported after the seasonal influenza vaccine. ORS began within 24 hours after vaccination and was generally mild. Symptoms included red eyes, coughing, wheezing, and/or swelling of the face.

Who should not get Panvax?
- Anyone who has had serious allergic reaction to:
-eggs or egg products
-a previous influenza vaccine
-neomycin
-polymyxin b sulfate (found in Polysporin)
-thimerosal (a form of mercury found in other vaccines and contact lens solutions)
- Children under 10 years of age
- People who are seriously ill with and infection that started recently should wait until they recover
- People who have had severe Oculo-Respiratory syndrome after a past influenza vaccine that required them to be in the hospital
- People with a history of Guillain-Barre Syndrome that developed within 8 weeks of a past influenza vaccine
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ChiaraR » 13 stu 2009, 06:19

Ja nisam imala nikakve reakcije koje su tu navedene. Malo bi osjetila taj misic drugi dan kad sam ga stisla.

Cijepivo koje se daje ostalom stanovnistvu (adjuvanted) nije se moglo ispitati tako brzo na trudnicama jer nema puno trudnica koje bi pristale da sebe i dijete izloze takvom testiranju. Zato su kod nas donjeli odluku da se daje cijepivo koje se vec davalo trudnicama kao sezonsko cijepivo mada ni tu, kako pise, nema dovoljno podataka specificnih za trudnice.
Cijepivo sadrzi thimerosal (zivu) i otvoreno su rekli da je 10 puta veca kolicina nego u adjuvanted cijepivu, ali i da je manja nego sto jedna konzerva tune sadrzi.

Ne znam koje cijepivo stize u Hrvatsku, ali dok ovo unadjuvanted cijepivo nije stiglo (prosli petak), trudnice su se cijepile sa adjuvanted. I to su dozvoljavali samo onima preko 20 tjedna, tako da se ja nisam niti mogla cijepiti tim. Znam zenu koja je preko 20 tjedana i cijepila se je tim cjepivom. Bas sam danas pitala njezinog muza i on kaze da nema nikakvih reakcija. U isto vrijeme je cijepila i svoju malu od godine i pol i mala je nedavno imala blagu virozu, ali nije bilo povezano sa H1N1. Sad je zdrava.

Eto, mi cemo vam biti pokusni kunici.
Zmajic zelim ti da sto prije ozdravis :mah
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zmajic » 13 stu 2009, 11:08

Chiara puno ti hvala i javi ako još nešto saznaš, mislim od drugih trudnica ili mama s malom djecom jer vi u Kanadi ćete sigurno imati veći broj cjepljenih i time više iskustva. Inače i mene zanima koje će to cjepivo doći u Hrvatsku, a mislim da je dosta kasno, jer je gripa već počela. Naime, od cjepljena treba i do dva tjedna da se razvije imunitet na virus, a ovdje bi se cjepivo trebalo pojaviti početkom prosinca (čitaj do 15.12), pa dok se ljudi cjepe... Zato imamo fantastičnog ministra zdravstva koji kaže da virus gripe ubija sauna :loce To je tragikomično.
No, jučer sam bila kod ginekologa koji je cjepio sebe i svoju kćerkicu za običnu gripu, a kaže da će i za svinjsku ovisno o tome koje cjepivo dođe (vjeruje glaxu i pasteru, odnosno upravo ovima koja su bez tog "pojačivača" imunološke reakcije). Kako ću k njemu za 4 tjedna ponovno, pitat ću ga opet zna li nešto više o tome i tada odlučiti hoću li se cjepiti (teško da će se kod nas pojaviti baš ovaj tip cjepiva o kojem si pisala). Možda, kad mi klinci sljedeći tjedan prizdrave odemo svi na cjepljenje za običnu gripu, jer ona se očekuje tek u siječnju, pa ako već moramo dobiti ovu pandemijsku da ne zaradimo i običnu.
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 13 stu 2009, 12:12

Chiara, puno ti hvala na ovim iscrpnim informacijama. Dok nisam ovo pročitala nisam niti znala da postoje različita cjepiva za s.g. od kojih je ova varijanta unadjuvanted namijenjna za trudnice..sumnjam da ce na ovim nasim prostorima stici takvo cjepivo ali vidjet cemo...
...sve ove info su nam zbilja dragocjene i kako je zmajic napisala molim te obavjestavaj nam o svemu sto cujes a tice se trudnicke populacije i cjepiva, reakcija itsl. :kiss
slika
olja2208

PostPostao/la ChiaraR » 20 stu 2009, 06:02

Ako nekog zanima, ovo su informacije o adjuvanted cjepivu koje se daje kod nas. Cjepivo se zove Arepanrix i proizvodi ga GlaxoSmithKline u Kanadi. Ja nisam doktor, ne radim za nijednu farmaceutsku kompaniju (I wish :mrgreen: ) i samo vam prenosim informacije koje su meni dostupne, a mozda nekom pomogne donjeti odluku koja je i meni bila teska za donjeti. Vase cjepivo moze biti drugacije od ovog koje se koristi u Kanadi. U svakom slucaju, uvijek se treba konzultirati sa lijecnikom.

How does the Arepanrix vaccine work?
Arepanrix is an influenza vaccine made specifically to protect against the Pandemic H1N1 influenza strain. It is made exactly like the seasonal influenza vaccine that is produced each year, except for the addition of a "helper substance" called an "adjuvant". The "adjuvant" is a substance added to the vaccine to "help" the body make good protection (also called an immune response) against Pandemic H1N1 infection. This protection or immune response helps prevent the vaccinated person from getting sick if exposed to the Pandemic H1N1 virus. Using the helper adjuvant means a smaller amount of vaccine can be given with the each infection. Based on early studies, Arepanrix is expected to be very effective in preventing Pandemic H1N1 infection.

Arepanrix will not protect against seasonal influenza infection.

Who should get the Arepanrix and how many doses do they need?
Pandemic H1N1 influenza vaccination is recommended for anyone six months of age and older who needs or wants protection against Pandemic H1N1 influenza infection. There is another Pandemic H1N1 influenza vaccine that is available for pregnant women that does not contain the adjuvant.

To ensure a good immune response, two doses at least 21 days apart are needed in the following groups:
- All children 6 months to less than 3 years of age:
- Children 3 years to less than 10 years of age with underlying medical problems.

Healthy children 3 years to less than 10 years of age, and anyone 10 years of age and older, only require one dose.

What are the risks from Arepanrix?
Arepanrix is made exactly like the seasonal influenza vaccine that is produced each year, except for the addition of the helper "adjuvant". The seasonal influenza vaccine is very safe and serious side effects are very rare, and Arepanrix is expected to be just as safe. The adjuvant has been thoroughly studied in about 40,000 people and it has not been shown to cause any serious side effects. It should be noted that no pregnant women and few children less than 3 years of age were involved in the studies.

Because the influenza vaccine does not contain live virus, you cannot get flu from the vaccine. Minor side effects from Arepanrix are expected to include: pain and swelling where the injection is given, tiredness, muscle and joint pain, and headaches. Children may have a mild fever, be tired and irritable and not want to eat. As with the seasonal influenza vaccine, it is expected that most side effects will be mild, not last long and go away on their own.

Arepanrix is expected to be like the seasonal influenza vaccine where:
- Serious allergic reactions are very rare.
- An illness called Guillain-Barre Syndrome, which causes muscle paralysis, occurred after the influenza in 1976 and may occur very uncommonly after the seasonal influenza vaccine in some other influenza seasons.
- During the 2000-2001 influenza season, an "Oculo-Respiratory Syndrome" was reported after the seasonal influenza vaccine. ORS began within 24 hours after vaccination and was generally mild. Symptoms included red eyes, coughing, wheezing, and/or swelling of the face.

Who should not get Arepanrix?
- Anyone who has had serious allergic reaction to:
-eggs or egg products
-a previous influenza vaccine
-thimerosal (a form of mercury found in other vaccines and contact lens solutions)
- Infants younger than 6 months of age
- People who are seriously ill with and infection that started recently should wait until they recover before getting Arepanrix.
- People who have had severe Oculo-Respiratory syndrome after a past influenza vaccine that required them to be in the hospital
- People with a history of Guillain-Barre Syndrome that developed within 8 weeks of a past influenza vaccine

People with bleeding disorders or who are taking medication that could affect blood clotting should discuss their medical situation with the nurse before receiving the vaccine.
Pregnant women can receive Arepanrix but the preferred product is the unadjuvanted Pandemic H1N1 influenza vaccine.
Veliki brat, 2004
Mala seka, 2010
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ChiaraR » 20 stu 2009, 06:35

Moram vam reci da adjuvanted cijepivo boli, pa su i neki odrasli imali neugodan izraz lica nakon cjepljenja. Ja imam malog junaka sa visokim pragom boli pa je sve proslo dobro. Drugi dan ga je malo bolila ruka (kazu ne spavati na toj ruci, a on se ujutro probudio bas na toj strani), ali proslo je do popodne.
Unadjuvanted cjepivo ne boli nista, valjda je stvar u boosteru.

Navodno Amerikanci imaju drugacije cjepivo koje ne sadrzi thimerosal (zivu). Mozda vase cjepivo bude takvo.
Veliki brat, 2004
Mala seka, 2010
ChiaraR
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la zmajic » 20 stu 2009, 20:19

Chiara thank U :kiss
24.8.2003. Maks
10.11.2005. Masa
14.3.2010. Marta
zmajic
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 20 stu 2009, 21:21

chiara, puno hvala, svaka info nam je jako vazna!
slika
olja2208

Prethodna

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.