Postao/la roka470 » 16 stu 2009, 23:04
Nevenera super da je Tin počeo udarati nogama predmete, i dizati nogice. Ja sam Jeleni na baby gim stavljala veće igračke da ih udara nogama, a s 3.5 mj je prvi puta uhvatila obješenu igračku s oba stopala ( ja sve slikam, tko bi to sve popamtio), i par dana kasnije je počela hvatati i stopala, ali ju je to onda na neko vrijeme pustilo do iza 4 mj. Inače oko 4 -4.5 mj bi se bebe trebale rotirati do boka.Jelena se počela već s 3.5 mj, ali izvijati, tako da smo to vježbama popravljali, i ubrzo je radila pravilno. No skoro do 5 mj nismo vježbali potpuni okret, zato jer je ona jako kasnila u potrbušnom položaju, pa je terapeutica rekla, da nema smisla učiti ju da se okrene na trbuh, dok ne popravimo držanje glavice i oslonac na laktove.Onda kada smo počeli vježbati rotacije, nikak se nije htjela okrenuti. I onda je samo odjednom došlo rotacija T/L, istovremeno L/T, dobar oslonac i prebacivanje ravnoteže u potrbušnom, hvatanje igračaka u razini ramena i očiju u potrbušnm.
Ali ne treba se previše uspoređivati, svaka beba ima neki svoj tempo, neke stvari malo naprednije, neke nazadnije, glavno da se ispravljaju patološki obrasci.
Mamin mačak evo Jeleni je već 6 mj i 3 tj. i još ponekad zna imati palac u šaci, rijetko,kratko, obično u stresu, ali dogodi se. Inače ona je jako spretna s rukama, ima odličnu koordinaciju, rano počela hvatati igračke, od 5 mj ima pincetni hvat-hvata s palcem i kažiprstom, normalno je to od 9-10 mj. U potrbušnom su joj sada šakice otvorene, tako da se ja više ne živciram oko toga.