Istraživanjima,koja između ostalog sadrže i skeniranja dječijeg mozga,došlo se do čitavog niza revolucionarnih zaključaka koji su dali AP-u vjetar u leđa,primjerice:spavanje s roditeljima u istom krevetu djeci daje veće šanse da se razviju u smirene i zdrave odrasle ljude.Protuargument onom ustaljenom o "plakanju,rutini,čvrstini,samouspavljivanju,redu i provođenju istog" jest da nema ništa što znanstveno "brani" tu raširenu a štetnu metodu.I da spavanje s roditeljima do pete godine predstavlja ulaganje u njegov zdravi razvoj.Također spominje se da djetetu treba dopustiti da bude emocionalno-ne negirati djetetove osjećaje,grliti ga i razvijat fizički dodir,ne minorizirati djetetove emocije(dati do znanja da razumijemo,razgovarati o tome) itd Kao osnove AP-a navode se:priprema za porod,emotivna pristupačnost,dojenje djeteta,nošenje djeteta,zajedničko spavanje,izbjegavanje produženog odvajanja od djeteta,pozitivna disciplina,ravnoteža obiteljskog života.Ja sam ovdje iznijela neke činjenice,teoretski prikaz teme,kroz druženje s djecom i njihovim roditeljima neke stvari sam i sama zapazila.Jedno je teorija a drugo praksa;svi smo ponekad umorni,iscrpljeni,svi nekad kažemo ili postupimo na neželjeni način pa nam kasnije bude žao i slično.Na ovoj temi pozivam vas da podijelite svoja iskustva i načela roditeljstva s ostalima

- jednostavno zato jer nam još nikad u proteklih 13,5 mjeseci nije pao s nečega na glavu.
To toliko dobro funkcionira da nam se pohvalila da se neke nove uredske zgrade grade s većim kuhinjama u kojima ljudi mogu popiti kavu i komunicirati 

i nepotrebno.