Sada je: 15 kol 2026, 01:40.

VJEZBACI 2009 - X.PUT

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEZBACI 2009 - X.PUT

PostPostao/la MaminMacak » 23 stu 2009, 21:23

Mi danas bili na vjezbanju i dobro se okrene na stranu, bez izvijanja, ali se onda pocne izvijati. Nista, i dalje ja asistiram kod okreta.
Osim toga vjezbamo otvaranje rukica jer palac jos zna biti zarobljen i hvatanje nogica. Idemo ponovno za tjedan dana.

A za maramu sam ju zaboravila pitati :roll:
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 23 stu 2009, 21:48

Nevenera, Mamin mačak mene je baš znalo isfrustrirati to izvijanje. Ali eto za sada ga nema, neću niti napisati nema ga više, jer se stalno bojim da se ne bi vratilo, i te lijepe rotacije koje sada radi nekud nestale.Sada ju učimo neke stvari, koje su preduvijet puzanji, a valjda bude za 3-4 mj puzala.Iako kako su nam iskusniji vježbači preporučili, ne treba postavljati rokove.Pomirila sam se s produženim porodiljnim, a kad moji na poslu čuju podivljat će, već odbrojavaju kada se vraćam.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 24 stu 2009, 01:40

Pomirila sam se s produženim porodiljnim, a kad moji na poslu čuju podivljat će, već odbrojavaju kada se vraćam.

Ovo je i meni negdje na pameti. Cula sam da treba dati zahtjev i nekoliko mjeseci ranije. A nista, bar znamo koga cemo pitati ako nam bude trebalo. Ma glavno je da se vi rotirate :hug.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 24 stu 2009, 12:58

Jos sam nesto htjela pitati. Mi najvrijednije vjezbamo ujutro, do 12h. Kasnije je to sve bez veze, vise natezanje nego vjezbanje, uglavnom.
I sad kad vani izviri sunce onda se borim s time sto je pametnije i uglavnom propustimo suncan dan i vjezbamo, pa onda spavamo i u setnju
odemo tek iza 3h, nekad nas uhvati i mrak. Bude mi zao sto propustamo setnje, ali ako ujutro ne vjezbamo, ode nam cijeli dan k vragu (sto
se vjezbanja tice). Kako vi to mirite? Bit ce lakse kad budu duzi dani, ali ovo po zimi me malo frustrira.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 24 stu 2009, 20:58

Idi u šetnju. Možda se neki ne bi s tim složili, ali mislim da je to i za tebe i Tomu bolje. Mi smo počeli vježbati u ljeto i obično bi navećer išli u šetnju.Kako su dani postajali kraći i hladniji, ja sam počela izostavljati šetnje , kao moram vježbati, ali ubrzo vidjela da to nema smisla. Ja si mogu priuštiti, s obzirom da je Jelena jedinica, da cijeli dan s njom sjedim na strunjači. Tj. nemam vrijeme vježbanja, ne gledam na sat, ne brojim, ovisno o situaciji kreiram vježbe. Nastojim ih uklopiti u njenu igru, da sve te radnje dobe neku funkciju. Pa neki puta ona vodi igru a ja slijedim, neki puta ja vodim. Vidjela sam da ako se ne maknemo iz stana, ona postane nervozna. i onda od vježbanja i igranja ništa. Zato i po dva puta izađemo van, ona je zadovoljnija i bolje iskoristim ostatak vremena. Odemo i u goste, pa i tamo vježbamo,tj. pokazujemo kaj Jelena može, kod baki i teta je to najnormalnija stvar, donjeli smo puzzle i vrtimo se. Iskoristim svaki trenutak.Pokušavam vježbe uklopiti u život, jer kada sam radi vježbanja sebe isključila iz života, bila sam luda i nervozna, i to nije vodilo nikuda. Zato idi u šetnju. A tvoja curica je velika i pokušaj ju uključiti u vježbanje, da zabavlja braceka, dodaje mu igračke, animira ga kada je na trbuhu, da što duže izdrži.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 25 stu 2009, 00:52

Ma znam. Seku mi tesko motivirati da vjezba s njim kako treba, barem jos za sada. Ona bi s njim divljala i glupirala se, ali vjezbala :ne. Jos ja i s njom moram vjezbati kao i sa njim, je ona velika, ali i osjetljiva. Danas mi se nesto naljutila i spakirala svoje stvari da ona ide od kuce, tako da vidis kako nam nije lako :) Zato mi je onaj jutarnji dio do 12h dragocjen i ako sam onda odvjezbala 1,5-2h, onda sam cijeli dan mirna. Jos se tu i tamo poigramo usput i to je OK. A popodne se zna nesto iskomplicirat pa da uopce ne izadjemo, kao danas npr. Ma bit ce bolje, sad je vec puno lakse nego kad je bio bebica, kad se samo sjetim grceva, nosaj ga cijeli dan i onda jos imam griznju savjesti sto nisam nistza vjezbala, a nisam imala ni kada. Na silu ne zelim vjezbati jer ne vjerujem u pozitivan ishod u tom slucaju, barem za nas. Ajde dobro, malo sam se izjadala pa mi je odmah lakse. Na ovom topicu barem svi znaju o cemu govorim :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 25 stu 2009, 12:41

hej curke...vidim svi u istim problemima kao i mi...izaći van ili vježbati... evo već je pola dvanaest a mi tek završili prvu šihtu vježbanja i sad papamo i žurimo se vanka. Tin uopće ne želi više biti na trbuhu...JA ĆU POLUUUUDIT!. pLAČE, VRIŠTI ČIM GA I
OKRENEM NA TRBUH...HEEEEELP ne znam, nije mi jasno jel ga nekaj boli ili jednostavno tako jako protestira. On bi samo sjedio i mahao rukama gore dolje a to ne smije. Smije samo bočno polusjediti oslonjen na jedan lakat ili dlan što on naravno također ne želi.
Jučer se dva puta preokrenuo lijepo bez izvijanja ali čim dođe na bušeka poludi i ni ne pokušava se vratiti na leđa nego vrišti.
izbijaju mu zubi pa po noći slabo spava i na rubu smo iscrpljenosti...loš tjedan..
i još sam htjela pitati šta je sa tim produženim porodiljnim...Ne znam ništa o tome....Tko sve ima pravo na to i kaj moramo napraviti i kad ćemo znati dal će nam to trebati ili ne????
mamin mačak i ja moram sa Unom vježbati kao i sa njim jel je strašno ljubomorna..točno znam kak ti je al iskreno lakše mi je kad vidim da ima još takvim razmaženka kao što je moja kćer.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 25 stu 2009, 20:47

una&tin- i nama je bio slično loš tjedan. valjda će bit bolje.... za porodiljni su mi rekli da sad nema komisija nego se ide kod dr opće prakse pa onda daje papire kontrolorima. ali stvarno ne znam. nama su danas (nakon što sam čekala tu famoznu kontrolorku skoro mjesec i pol) gotovi papiri.
i mi možemo samo u bočni sjed. izvija se isto tako, kao da pokušava ić bočno a ne može, na trbuhu je baš lijepo držao ručice a sad opet "pliva".rekli su mi da izvijanje odmah ispravljam pa kad leži blejim u njega kao kobac
maminmačak- za maramu mi je rečeno da može nazad u nju čim počne sjediti. jer je tonus normalan, ne izvija se i još nešto ali nemam pojma što.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 25 stu 2009, 21:12

na trbuhu je baš lijepo držao ručice a sad opet "pliva"

To i mi ponekad radimo, kad se naljuti i ne zeli vise biti na trbuhu. I slicno tako kada se okrene na trbuh, uz moju pomoc, onda bude ljut i urla, pa ga dignem, onda se pocne izvijati, ja mu kontriram s kosaricom i tako moze urlati i 10 minuta. Uzas! Ali ja sam si nekako zamislila da je takvih scena neki konacni broj i da to jednostavno moramo odraditi, svaki put smo za jednu blize cilju :dunno. Vjezbate li vi na lopti? Nekako mi se cini da na njoj ipak duze izdrzi u potrbusnom polozaju, posebno ako mu jos ukljucim babyTV, sto mrzim, ali ipak ponekad koristim da sto duze izdrzimo. Jedino se na lopti vise ispovraca jer mi imamo i refluks pa nam je to malo nezgodno, ali vec sam se navikla na povracanjem. Nekad mi se cini da bi sada mogla i blizance dojiti (a koji nemaju refluks) koliko se ovaj moj ispovraca dnevno. Nadam se da ce biti bolje kad krenemo s dohranom.

Mi ne vjezbamo nikakav bocni polusjedeci polozaj, ne znam niti kako to izgleda. A isto bi sjedili. Cim se uspije za nesto uhvatiti s rukicama, odmah je u sjedecem. Tu nam ne fali ni snage ni volje :ne.

nevenera, super za maramu, zvuci optimisticno. Jedino bas nisam skuzila ovo s izvijanjem, mislis u marami se ne izvija ili se T uopce ne izvija? U poglavlju prije nekoliko puta navodis izvijanje, ali valjda je to nesto drugacije :conf Mozda zato sto ne kuzim sto je to bocni sjed :dunno

Bili smo danas u setnji od 3h, od 13 do 16. Dojila sam ga na suncu na klupi. Zato mi ne smijemo niti izaci van jer se onda nedamo doma.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 25 stu 2009, 22:05

ne izvija se već dugo osim ovo sad novo u vrtiću kad se pokušava okrenuti (bar mislim) na bok. i ja mu isto odmah kontriram košaricom.
tin nije za sjedenje. :/ ne vježbamo to uopće ni na vježbama jer po korigiranoj dobi ima tek oko 3,5 mj. najviše gladimo i hvatamo ruke i noge i gračke te mu otvaram šakicu. jednom šakicom uredno drži svoju majicu ili neku drugu tkaninu, te vježbamo vrat.
polusjed je nešto kao kad mi legnemo na bok i podbočimo se rukom no ne znam ti to dobro objasniti.
na lopti ne vježbamo :oops: jer moram kupiti manju. imam najveću pilates loptu i na njoj smo vježbali ali nam je rečeno da je za nj prevelika. možemo uzet i jastuk za kauč u obliku valjka, samo mora bit tvrđi da ne propada.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 25 stu 2009, 23:29

Una i Tin baš mi je žao za potrbušni. Možda je to samo faza, s obzirom da mu rastu zubići pa je nervozan.Koliko se sjećam pisala si da se dobro drži u potrbušnom položaju.Meni je najgrozniji dio vježbanja bio u početku kada smo vježbali podizanje gavice na trbuhu, a Jelena je urlala kao luda, a morali smo ju tako držati sat vremena dnevno po 5-10 min. I sva sreća to je trajalo samo 10 dana, i od tada više nema problema.Lijepo se igra na trbuhu. Sada mi ju je malo teško motivirati da bude na trbuhu i oslanja se na ispružene ručice, nema nekog interesa za to, a mislim da bi puno duže mogla izdržati samo da hoće. Vidi nekaj zanimljivo, a to može biti i sjena na podu, i odmah se spušta na laktove i pokušava dohvatiti kaj je vidjela.
Ne znam ni ja sve za produžetak porodiljnog, ali raspitat ću se pa pišem. Ako ti dijete ne prohoda do godine dana i još su potrebne vježbe imaš pravo na produženje, ili rad na 4 sata.U prvom slučaju mislim da dobivaš oko 2000 kn mjesečno.A ovisno u kakvom ti je stanju dijete toliko dobiš produženje.

Blago vama svima, mi još nikakvo sjedenje ne vježbamo , a Jelena već ima 7 mj. :( . Sve što radimo je priprema za puzanje, pa će ju vjerojatno iz četveronožnog posjedati. Imam filing da do godine dana neće sjediti. :place . Ona se u auto sjedalici diže i sjedi, kada ju povlačim za ručice skoro se sama podigne, ali sjedeći položaj ne može zadržati samostalno niti sekunde. A tako se veseli kad ju malo pridržim.Naravno slažem se da ju ne smijem posjedati i podboltavati jastucima u sjedećem položaju.Baš ću pitati idući put na vježbama za ovaj bočni sjed, mislim da bi tom vježbom malo ojačali trbušnjake, pa bi joj bilo lakše raditi sve ovo kaj moramo vježbati na trbuhu.

Mamin mačak , super da ste se našetali, skoro će tmurni dani, treba malo baterije napuniti.Mi ne vježbamo na lopti, kod Polovina se rade malo drugačije vježbe nego na Goljaku. Žao mi je zbog refluksa. da li ćete to ići operirati?

Nenenera, vidim novu Tinovu slikicu, baš je narastao. Drago mi je za maramu.

E da, ovo plivanje koje spominjete je normalno za dijete od 5 mj, pa pitajte idući put na vježbama da li je to ispravno " plivanje" ili nekaj drugo.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 26 stu 2009, 01:16

E da, ovo plivanje koje spominjete je normalno za dijete od 5 mj, pa pitajte idući put na vježbama da li je to ispravno " plivanje" ili nekaj drugo.

Ajde napisi ako znas jos nesto o tome, da budem bolje informirana :)

Kod nasih vjezbica na lopti nema veze koje je velicine, po meni je bolja sto je veca jer je onda djetetu blize ravnoj podlozi. S tim da nije bas prejako napuhana. A na njoj mozemo raditi skoro sve sto i na podu, meni su te vjebice super, nekako mu je draze biti na lopti, lakse opterecujem sakice npr, samo loptu nagnem na tu stranu... Jedino me u pocetku bilo strah da mi ne padne. Roka, steta sto Polovine to ne rade, jesi ih mozda pitala zasto?

Roka, zato se vi okrecete kao ludi, ima vremena za sjedenje :hug.

Ni mi ne sjedimo, nego ima neka vjezbica u kojoj su mu rukice i nogice skupa, pa ga dizem u "sjedeci", a on je sklupcan kao jaje i cim ga dignem osmjeh na licu. To najvise voli vjezbati. Osjeca se valjda velik.

Za refluks, nije kriticno jer dobiva na tezini, a nadam se da ce se popraviti i da nece trebati operacija, kako gornji, tako i donji refluks (tu smo isto imali neke bakterije i bili mjesec dana pod terapijom pa cemo uskoro vidjeti na cemu smo).

Za produljeni porodilni mislim da mi sa krvarenjem 2. stupja mozemo bez problema dobiti do 3 godine, a kasnije mozes bilo kada prekinuti ili raditi 4h. Navodno se to samo jako dugo rjesava i zna trajati i po 4 mjeseca, posebno preko ljeta, pa treba na vrijeme traziti. Drugo nista ne znam.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la martina mama » 26 stu 2009, 02:20

roka, polovine koriste loptu za neke vjezbe. mi smo neke vjezbe radili na lopti, ali to ovisi o njihovoj procjeni. jako puno polazu na tehniku vjezbanja, a za loptu moras biti jako precizan i uvjezban da ti negdje ne curi.

za bocno posjedanje cete kasnije raditi vrtnog patuljka. to ti je vjezbica koja se radi na boku, a dijete se oslanja na podlakticu jedne ruke. to je vjezba pred sjedenje.
i nikako posjedati dijete koje se samo iz lezeceg polozaja sa tvrde podloge ne moze podignuti u sjedeci. za sjedenje cete vjezbati obrane, ledja, i svasta. ima jos do toga.

sto se tice izlazaka i setnji, tu svatko procjenjuje za sebe, ovisno o raspolozenju djeteta, kolicini vjezbe...
mi smo vjezbali sest do sedam sati efektivno jer ispod toga nije islo. izlazili smo pola sata dnevno, nismo slavili Bozic, nismo putovali, nismo isli u goste, a dolazili su nam samo oni koji su mogli otrpjeti cinjenicu da ne mozemo s njima sjediti za stolom i caskati dok se djeca igraju. ne kazem da je to bio pravi izbor. takav izbor ima svoje posljedice i tu nema zbora. mi smo socijalizaciju odradjivali tek iza pete godine i jos uvijek nismo kao druga djeca iz prostog razloga sto nam je rano djetinjstvo proteklo u utrci za hod bez tudje pomoci.
takav izbor ima i svoje dobre strane, a to je da je marta naucila biti disciplinirana pa joj danas kad za skolu treba raditi puno vise nego druga djeca, to ne pada tako tesko. marta je radnik, a na to je sigurno utjecao nacin zivota od malena.
mene i danas pece savjest da smo joj u ime sto boljeg motorickog stanja oduzeli pravo na slobodnu igru, druzenje....puno je toga sto bi se moglo nabrojati.
s druge strane marta je nadmasila samu sebe i danas moze parirati svojim zdravim vrsnjacima iako u glavi ima ostecenje koje govori suprotno. kad gledam unazad, tesko je reci bih li sto mijenjala. to je bio nas izbor. takav kakav je. imali smo srecu da je uz toliko rada ipak marta izborila svoje. neka djeca nisu te srece.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamabina » 26 stu 2009, 11:06

slažem se sa martinom mamom i nama je prioritet bio vježbanje, šetnji nije bilo, bilo je teško zbog sina više nego zbog nje ali tu je ostatak familije uskakaoi i isto tako nismo sjedili i kafenisali već vježbali i kad bi tko došao a ako je bilo kakvo veće slavlje išli smo samo ako smo odradili bar pola za taj dan ako nismo išli su tata i sin a mi ostale kući, ali brzo nam je stiglo ljeto pa smo se preselile u dvorište kad god smo mogle i nismo gledale začuđene izraze lice susjeda i prolaznika šta ja to sad radim sa djetetom...ali naravno moja se žrtva ne da usporediti sa martinom mamom :klanja :klanja
i da i mi smo samo vrtnog patuljka malo vježbale ništa drugo za sjedenje ili plusjedenje i ništa slično...dijete se mora samo posjesti to je baza svega za dalje...i isto nismo ništa na lopti vježbale...roka mislim da nemaš razloga za brigu pa mislim da si bila onaj put kad sam pričala sa mamom onog krasnog dečkića koja je rekla da je maleni prvi put sjeo sa 10mj a sad se nimalo ne razlikuje od mog sina...to su sve samo nijanse...
MamaBina
slikaslika
mamabina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la roka470 » 26 stu 2009, 14:43

Joj, nadam se da me niste krivo shvatile za sjedenje, ja imama jedan problem a to je nestrpljivost. Čim savladamo nešto ja već "brijem" na nešto drugo.Ma krivo mi je sada što sam jučer to o sjedenju napisala.Ja sam već sate potrošila da bakama i tetama objasnim da vježbanje sjedenja nije postavljanje dijeteta u sjedeći položaj, i da dok ono samo ne sjedne, neće drugačije ni sjediti. Ali uzalud.Malo me to živcira, ali kažem malo, ne puno.Oguglala sam već.A da mi čuvaju hodalicu, ne moram niti spominjati. Da je moje dijete bez motoričkih poteškoća, imalo bi isti tretman, igralo bi se na strunjači,ne bi cijeli dan bila u autosjedalici, viperu, ljuljačci, ligeštulu i ostalim "pomagalima" , nebi ga stavljala da sjedi, o hodalici da i negovorim i vođenju za rukice kod prohodavanja.Ali ljudi to ne znaju, i to im opraštam, ali mi je krivo kada im sve objasnim a oni dalje tepu po svom. I jedino prihvate ona je bolesna , pa ne smije kao zdrava djeca.
Evo Jelena se probudila, pa navećer nastavim nešto malo o plivanju.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 26 stu 2009, 21:15

Evo Jelena spava, pa mogu nastaviti.
Dakle nešto o " plivanju". U 4 mj bi djete ( 90% djece) trebalo imati oslonac na laktove u potrbušnom položaju, i trebalo bi moći prebaciti težinu na jednu ruku ( pomiče ravnotežu u stranu) a drugu ruku odignuti u razini ramena i dohvatiti igračku. U 5 mj.Obje ruke su ispružene prema naprijed, dakle ravne u laktovima i oslanja se na otvorene šake. Iz tog položaja može " zaplivati", tj. glava, prsni koš i ruke su odignute od podloge, kao i potkoljenice kojima izvodi pokrete kao da pliva. Izgleda kao da se klacka na trbuhu, gdje je glavna težina tijela.Dakle dijete mora imati stabilan , opisani, potrbušni položaj, i kratkotrajno prelazi u plivanje. Ne bi to valjalo zamijeniti s položajem kada dijete nosom gura podlogu, ili tek malo odiže glavu i mlatara raširenim rukama po podlozi, odnosno dobro nam poznati položaj " neću biti na trbuhu".Jelena to nije radila, a kako smo izgubili dosta vremena na osloncima na laktove, a opisani položaj za 5 mj je spontano napravila, prešli smo na vježbanje stava na ispružene ruke, kao ženski sklek.Najbolje pitajte na vježbama, da li je to plivanje koje vam klinci rade, ispravno.Mislim da je to varijanta normalnog razvoja, tj. ne moraju to sva djeca raditi.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la martina mama » 27 stu 2009, 00:42

roka, da, ta nestrpljivost je i mene mucila, ali kako je sve islo puuuuuno sporije od mojih zelja, s vremenom sam prestala loviti te, u glavi zacrtane cioljeve, i patiti zbog njihova nedostizanja u vrijeme kad sam ja to zeljela. za to mi je trebalo tri godine i te prve tri godine su mi bile grozne bas zbog tog raskoraka izmedju mojih zelja i stvarnosti.
kasnije sam naucila da je jedino vazno kako dijete nesto savlada kad to savlada. danas nitko ne vjeruje da je marta prohodala tek s cetiri i po godine, a ja racunam da je hodala tek s pet, pet i po. nakon tri godine to vise uopce nije vazno. ona hoda i hoda pravilno.
i da, onu divnu knjgiu o prvih dvanest mjeseci djetetova zivota sam poklonila svojoj prijateljici koja je imala dijete bez poteskoca. evo, sad mi ju je vratila i ja se nadam da cu je ovaj put bar otvoriti jer me s martom samo bacalo u ocaj citati sto bi dijete u kojoj dobi trebalo.

mamabina, moja ljubav prema marti nije nista veca od ljubavi bilo koje ovdje nazocne majke ili oca. tako isto i moja zrtva nije veca od zrtve onih koji su prosli s manje rada, odabrali drugaciji put. ja na to jednostavno gledam drugacije. nije svaki pristup dobar za svako dijete ni za svakog roditelja.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MaminMacak » 27 stu 2009, 10:31

Roka, ne trebam ni pitati. Jasno mi je da to nije plivanje nego "necu biti na trbuhu". Mi jos nemamo otvorene sakice na trbuhu, to vjezbamo, a ruke tada nisu ispruzene nego se sire. Ma rekla bi nam vec Karolina da je to nesto dobro, no nije.

Ovo sto pricas o objasnjavanju drugima, mene to uzasno smeta. Radi se u biti o bakama i djedovima i ne mogu razumjeti da oni jos uvijek zele zivjeti u uvjerenju da je on zdravo dijete i da mu nije nista (a ja tu nesto izmisljam), a ne mogu prihvatiti da to nije tako i da cemo samo s vjezbanjem postici da bude zdrav i nece biti vece moje srece da nakon toga on stvarno bude zdravo dijete i da se ne pojave neka druga ostecenja koja se ne mogu ispraviti. Kao prihvate oni to, ali svaki put kad odem na vjezbe i vratim se doma, isto pitanje: "Mora li jos ici na vjezbe?" i isti odgovor: "Da, ici ce dok god ne prohoda ispravno, a mozda i nakon toga. Nemojte me to vise pitati." Ili npr. kad se iz lezaljke koju koristim kad idem na WC ili kad se oblacim da izadjemo vani, dize u sjedeci polozaj, onda komentar "Vidis kako je napredan!" To sve otprilike znaci da sam ja luda snaha koja zeli imati dijete s motorickim poteskocama i sad bez veze s njim vjezbam po cijele dane. I onda im MM pokusava objasniti sto je rekao doktor ... ali opet nakon nekog vremena kao da zaborave. Imam osjecaj da ih je cak nekome drugome sram to i reci. Morat cu oguglati na takve komentare i raditi svoje, ali nije lako kad te najblizi ne razumiju.

Mi vjezbamo cca 2h dnevno i mogu reci da mi niti to nije lako. Za sada jos ne zaostajemo nesto bitno "po knjigama", recimo da smo u donjoj granici normale, no borimo se najvise sa tim izvijanjem i meni se sada roka cini da cu biti presretna ako se sa 7 mjeseci vise ne bude izvijao kao tvoja cura. Evo opet si postavljam neke rokove, isss, isss. Ta 2h mi se sada cine dovoljna jer vise puno niti ne ulovimo kad moramo paziti da ne vjezba nakon jela (zbog refluksa i povracanja), a jede svaka 2h. Krutu hranu necemo uvoditi ranije zbog drugih razloga ... Nadam se da ce to smanjiti refluks, kad jednom krenemo. A ako to ne bude dovoljno vjezbanja i nece dobro napredovati, onda cemo intenzivirati vjezbanje na ustrp drugih veselja. nema druge, to je najvaznije. To sam si ja nekako postavila u glavi od samog pocetka. Zato sam i svjesno izbjegla Polovine jer znam da bi se uz vjezbanje kod njih s tom odlukom stalno preispitivala. Za buducnost sam otvorena na sve mogucnosti, vidjet cemo.

Martina mama, ovo sto ste vi napravili s Martom je svjetsko cudo i naravno da ste dobro odlucili, najbolje u danim okolnostima i nema razloga da te zbog icega pece savjest :hug. Stvarno vam zelim da ovaj put lijepo listate knjigu o prvih 12 mjeseci bez ikakvih opterecenja, to ste zasluzili i vi i Marta :srca.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 27 stu 2009, 17:37

Mamin mačak ovo kaj si napisala o bakama i djedovima potpisujem sve od a do ž.Moja svekrva je uvjerena, da ja nisam primjetila, da s djetetom nekaj ne valja ( nas pedica nije slala na pregled, ja sam sama otišla, i pri svakom pregledu mi nabija na nos kako je dijete njoj super-je super je nakon 4.5 mj vježbanja, a kakvo bi bilo da je po njenom, poslano u 6 mj. ne smijem niti misliti) to bi prošlo samo od sebe, malo bi kasnila, ali to je to. Meni je jasno da bi završila kao cerebralna paraliza da uopće nije bilo vježbi, ne baš neki najgori oblik ali sigurno cp. I jedni i drugi roditelji su bili u uvjerenju da ja pretjerujem, o tome koliko treba vježbati, kada bi rekla da su neki vježbali po 8 h, govorili su da ti ljudi sigurno lažu.Ono dovoljno je to malo provježbati, ali ne treba pretjerivati. 2-3 rotacije na dan, i to je dovoljno. Ja sam ih znala odraditi između 60-100 ( tj 30-50 u svaku stranu). Martina mama je vjerojatno i više od toga. I tako mj dana rotiranja, dok nije naučila, i smatram da to nije dugo vremenski.Jer se sada vrti stalno i ja sam prezadovoljna. I da, baš bi prošlo samo od sebe. jako me to ljutilo. No shvatila sam da to nije njihova zla namjera, čak niti omalovažavanje moga truda, već odraz brige i straha, i na taj način umanjivanja problema.Meni takve njihove izjave ne pomažu, draže bi mo bilo da govore, ne vježbaš dovoljno, ajde još malo. Pomirila sam se s tim, i ne živcira me to više toliko, i ponosna sam na to.Jednostavno ih zaposlim kao zabavljače pri vježbanju i svi sretni i zadovoljni, oglušujem se na dosta joj je, pusti ju. Nego ajmo još, dok ne počne cviliti nije joj dosta.

Toma je malen, ima refluks i teško ga je duže vježbati. I ja sam u toj dobi vježbala 2-3 sata.Jelena je isto jela svaka 2 sata, kada smo počeli vježbati počela je i svaki sat cicati, duže je spavala. Sada je ona budna oko11 sati dnevno, jede svaka 3-4 sata i može se duže raditi.I znam da ti je sada teško , kada čitaš da se Jelena okreće, misliš da je bar meni tako ( jer ja čitam o Sari od mamebine i mislim blago njoj).Ali ja sam sada puno smirenija nego sam bila prije 3 mj, i za 3 ću biti još smirenija. Znaš u svemu ovom imamo sreću da oštečenja naše djece nisu neizlječiva, puno je teže, neusporedivo teže nositi križ kao što ga je vukla martina mama, lulamae, nadica, maja, nuna, i ostale mame i tate. Trudiš se, mučiš se, a ne znaš kako će završiti. naravno poboljšanja uvijek ima, ali da li će to biti psihomotorička neupadljivost.S pravilnim rotacijama, bez patoloških obrazaca, dr. Polovina je rekao da smo se izvukli. I da je tako svejedno kada će sjediti, i da li će hodati s 9 ili 19 mj, ali će hodati, motorički neupadljivo.I još ćemo se navježbati, ali nema više tereta što će biti.Tako da stisni zube, vrti malca kad god stigneš, ispravljaj izvijanja koliko možeš i biti će sve uredu.

Martina mama, mislim da si ti izabrala jedini pravi put za svoje dijete, i darovala mu normalan život.Nadam se da uživaš u trudnoći, bebica se sigurno već rita i da ju svi s veseljem očekujete.A s nestrpljivošću se borim, i dobro mi ide, ali ipak još koji put se izgubim.,
Nadam se da nam moderatorica neće ove duge postove brisati, ali moramo se negdje malo izjadati :mrgreen:
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 27 stu 2009, 21:19

ajme bake... meni moja sveki svaki put baci bubu u uho kad nas vidi (a što mu je ovo, a zašto ovo... ). sad kad vježbamo ona je cijela u šoku i nije joj jasno kako to. :roll:

meni je rečeno da zasad vježbam 3x dnevno po 10-15 min, tako da stignemo u šetnju. jedino kako sad stavlja ruke u usta zna bit malo teže kad treba njih vježbati.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 27 stu 2009, 23:06

Nama je na moje pitanje receno da je pola sata dnevno za sada dovoljno, mi svejedno vjezbamo dosta vise.
Nekako si mislim da sam isla kod Polovina, a ne kod Sabola, rekli bi mi 5h, pa da se nadjemo negdje u sredini :dunno
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 28 stu 2009, 00:09

moj Tin za sada jedinu motivaciju na trbuhu ima svoju seku koja mi zadnjih par dana uvelike pomaže. On kao da ne želi plakati kad je ona u blizini ali svejedno opet se počeo jako izvijati i imam osjećaj kao da to radi namjerno iz nekog protesta. Obožava da ga posjednem u krilo i moram priznati da to onda i koristim kako bi ga pridobila i ponovno odobrovoljila da nastavimo vježbanje.
Što se tiče baka dvjesto posto ste u pravu - imamo isti problem. Kad slušam izjave veših baka kao da čujem svoju svekrvu. A kad sam jučer rekla da ću najvjerojatnije zbog njegove dijagnoze imati pravo na produljeni porodiljni čudom se čudila kako je to moguće. Da , da ja sam izmislila dijete sa posebnim potrebama.
Mene samo zanima šta bi stvarno bilo da ja nisam primjetila to njegovo izvijanje i sve to prijavila doktorici koja me također u čudu gledala da pretjerujem a da bi onda u čudu opet gledala kad smo došli sa nalazima UZV-a.

Ne smijem o tome ni razmišljati.
U ponedjeljak idemo ponovno na Goljak i misim da fiz neće biti zadovoljna sa napretkom jer ga i nema a kako sam ja trenutno depresivna, zbog svega toga, imam osjećaj da smo se spustili za stepenicu prema dolje.
Anyway, ovaj forum je jedino što me održava u ovakvim trenucima. Hvala vam!

Također, jel netko može pojasniti šta točno znači taj refluks i kako se manifestira kod manjih novorođenih beba. Nas je Žučko pitao jesmo li provjerili za taj refluks obzirom je Tin kao manji često povraćao u mlazu ali nikad to nismo provjerili. Možda sada stvarno zvučim glupo i neinformirano ali vi iz prve ruke najbolje znate sve o tome. Teško je kad imaš prvo dijete potpuno zdravo, onda drugo dijete nekako manje i promatraš jer smatraš da zdravlje ide po difoltu. A kad se pojave problemi onda o svemu razmisliš i provjeriš pet puta.

Tin i sada ima dosta problema sa probavom a dok je bio manji imao je dosta izražene grčeve, a i prošli put na Goljaku je cijelu strunjaču i loptu ispovračao a jeo je dva sata prije vježbanja. Sada smo na dohrani i još uvijek smo samo na tri namirnice povrća jer se ne usudim prebrzo unositi nove stvari obzirom ga svaka nova namirnica muči po nekoliko dana dok se ne privikne.
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 28 stu 2009, 00:46

I mi tako povracamo od kako smo se rodili (nekad u mlazu, nekad ne, odmah nakon jela obavezno, a i kasnije ponekad). Npr fizioterapeutica nam je rekla zadnji put da danas nije puno povracao, sto znai da se ispovracao samo jednom :p. Nasa pedijatrica kaze da je vjerojatno refluks, ali da ne treba nista poduzimati dok dobiva na kilazi. Tako da sam ja stalno nekako skepticna da mozda i nije to, ali imamo dosta drugih problema pa mi se i neda sad to provjeravati jer testiranje nije nimalo zgodno. Pitala sam ju vec nekoliko puta da sigurno ne moze biti nesto drugo sto je opasno i kaze da ne brinem. :dunno Kod nje sam vec 7 godina i imam nekako povjerenja u nju pa niti ne trazim dalje.

A kad se refluks i dijagnosticira, ne poduzima se nista osim sto bi im trebala pogodovati malo kruca hrana i onda se ev. moze mlijeko zagustiti s rizom i paziti s kojim namirnicama kreces ... Mi se jos samo dojimo i nemam sto zagustiti, a bocicu niti zlicu ne prihvaca.

Ma super je sto se medjusobno imamo i razumijemo :hug.

Danas smo dali urinokulturu i drzite nam fige da se barem to rjesilo i da ne moramo na testiranje za donji refluks, a joj, to smo e.colli (neku spesl, tvrdokornu) pokupili u zaraznoj, to nam je neka usputna dijagnoza, uzas.

Mi smo odmah skuzili za krvarenje, jos u trbuhu se vidjela asimetrija, pa su mi u Petrovoj kakti radili uzv i rekli da je sve OK :strah i onda zavrsili s meningitisom u zaraznoj da bi tamo na rutinskom uzv ispalo krvarenje 2. stupnja koje nema veze s meningitisom. Tako da od pocetka znamo da moramo vjebati. Una˛tin, koja je Tinova dijagnoza na UZV?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 28 stu 2009, 00:49

Una˛Tin, pogledaj ovdje par linkova za refluks u postu od Ine66 od 25.11.
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=46641&start=1560

Mozda ste uveli namirnice koje ga bas iritiraju. Nisam detaljno gledala, ali npr kruska je bolja od jabuke itd.

I da, ne mogu ne primjetiti da mi je Tin presladak i da ovako na slici jako lici na mog Tomu :proljece

Tko je Žučko?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 28 stu 2009, 11:57

Una i Tin, bravo za seku koja pomaže braceku. Znam da ti je teško, ja sam se isto tako osjećala kada se Jelena nije htjela okretati. Ako pročitaš postove od prije mj dana isto sam bila u bedu. Mora se taj pravilni obrazac dobrano upisati i ucrtati i nadjačati patološki-izvijanje, nema druge.Dobra je stvar da se Tin ipak okrene pravilno i to sada samo vježbama ponavljaj. Prva okretanja s trbuha na leđa nisu voljna, nego slučajna, dijete izgubi ravnotežu i skotrlja se natrag na leđa. i onda kada skuži počne to raditi voljno. 90% djece ( dakle donja granica) je u 7 mj, negdje piše čak u 8 mj. Tako da niste u zakašnjenju. Problem je kod izvijajuće dijece, što se i to slučakno prevrtanje, odvija u patološkom izvijanju. Ali zato mu to ne treba dozvoliti, nego ga pravilno okretati i skužit će. To je tako, neke stvari dođu brže, na nekima zapnu, sve ovisi kaj se u mozgu više " potrgalo". Pitaj kaj da radiš s potrbušnim položajem. Pokušavaj ga zainteresirati, znam da to i radiš, ali možda nekaj upali, evo seka je uspjela.Televizor, mobitel, sat, neka nova igračka, ili bilo koji novi predmet iz kuće. Mi smo imali Hitler metodu, okreni ju na trbuh, 10 min žestokog plakanja, i tako u pauzama do 1 h na dan.Polovina je predviđao 2 mj plakanja, ali ga je mala zeznula, za 10 dana je digla glavu i prestala plakati ,zauvijek ,na trbuhu.Pitaj možda ima kakva blaža metoda.
Mamin mačak kakvu su ti asimetriju orkrili još za vrijeme trudnoće, u pokretima, veličini mozga?
Vibram da zločesta eserichia nestane.Je si li ti bila od onih sretnica kaj su u rodilištu djeca pokupila meningitis? Sigurno si bila u komi.Dr Žučko je liječnik na Goljaku, meni simpa i drag čovijek.

Meni isto puno znači kaj se mogu izjadati vama na forumu, i nadam se da na proljeće budemo otišle na neku kavicu, mislim da sve blizu stanujemo. A s nevenerom ćemo pročakulat uz orgulje i pozdrav suncu. Zadar je moj najdraži grad na svijetu, nisam od tamo, ali teta mi se udala, tako da sam od malena svaku godinu provodila lijeto po 2 mj dolje.,I sada muž i ja 1-2x mj odemo u Zd, a Jelena je prvi put podigla glavicu u Zadru, i moja velika želja je da iduće ljeto trčkara po rivi.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 28 stu 2009, 19:50

Asimetrija u stranama mozga, tada se nije znalo zasto, radila sam i Torch test i to je na srecu iskljuceno, a kasnije je ispalo da je to od ugruska i krvarenja jos u trudnoci jer ja sam rodila carskim rezom buduci je on bio procjenjen na 5 kg sa 38 tjedana. Da, ja sam sretnica iz Petrove s enterovirusom i nije ih bilo samo 7, nego puno vise, no dobro, to je sada iza nas.

Na proljece organiziramo neko grupno vjezbanje na Bundeku ili Jarunu ;) A Una i Hana se zabavljaju u obliznjem parku.

Una i Tin, mozda bi vama pomogla lopta i TV, to je nasa dobitna kombinacija za boravak na trbuhu. Mi smo isto kod fizioterapeutice s Goljaka pa valjda imaju slicne metode i mozete raditi na lopti :dunno. I mi smo u pon na kontroli, ne vidim neki veliki napredak od zadnji put, ali sve to ide u rok sluzbe.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 28 stu 2009, 19:57

sad se ja mislim da vježbam premalo. :/

danas je tin bio na trbuhu nekoliko puta po 15ak minuta. :dada
mislim da je čak uhvatio igračku u trbušnom položaju, no možda je to samo refleksno bilo jer je bila ispred njega.

maminmačak- i tin najviše voli to podizanje u sjedenje.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 28 stu 2009, 22:38

T hvata igracke s obje ruke i u ledjnom i u potrbusnom polozaju, ali s lijevom rukicom nekako slabije hvata i npr svoju nogicu ne moze uhvatiti, nema dovoljno snage ili se tako barem meni cini. Danas smo se dosta rotirali. Okrece se on i bez mene, ali ne ispravno.

Malo prije sam gledala seku kad je bila toliko stara i ona se sa 7 mjeseci nije okretala, a nije uopce ni puzala. S godinu dana je prohodala. No ona se nikad nije izvijala pa je to sve bilo normalno, no svakako imate jos vremena za okretanje ...

I da vas malo nasmijem, upravo su mi bili svekiji, kazu da se dijete izvija jer se zeli protegnuti kad ga stalno drzimo tako zgrcenog :strah.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 29 stu 2009, 00:12

hahaha... i moja sveki svaki put kaže : " Protežeš se ? Micek sam ti daj, svaki put za zericu narasteš kad se protegneš?"
Nekad se pitam da nismo stvarno mi te koje smo u banani?!
Tin također vježba na lopti i do nedavno smo potrbušno radili samo na lopti jer na strunjači nije htio a sad ne želi ni na lopti. Čini mi se da je danas bio malo bolji na bušeku. Čak pet minuta NIJE plakao i čist mi je ovak to solidno izgledalo kako pokušava dohvatiti igračku. Mi smo u pon na Goljaku u 2i15 pa se možda vidimo? ( mamin mačak)
Tin je imao nekoliko krvarenja drugog stupnja al isto je bio dogovoreni carski zbog komplikacija na prvom porodu pa se ide od predpostavke da je to bilo intaruterino. Također ima bijele pijege na mozgu koje su uzrokovane pozitivnim CMV-om iliti laički pobrao je neki virus preko posteljice od mene ( ja sam zadnja dva mjeseca trudnoće imala alergijsku astmu koja se dosta zakomplicirala tak da su me i ranije porodili - 10 dana)

Što se dohrane tiče i mi stvarno polako uvodimo namirnicu po namirnicu al on još uvijek ima grčeve ili nemam pojma kak da to nazovem ali uglavnom grči se sve dok se dobro ne isprdi i izbljuje i tak....mala svinjica mamina!

Na leđnom tek sad ima dovoljno snage za uhvatiti stopala i to mu je sad najdraža vježba ali još nedovoljno snage za povuči palac u usta. Čak si sad mislim da mu se možda i neda rotirati jer mu je ova vježba postala ful zabavna obzirom do nedavno nije opće ni pogledao vlastita stopala a kamoli da bi imao želju uhvatiti ih. Kao što je već nekoliko puta rečeno " SVATKO IMA SVOJ RITAM I NEMOJMO SI POSTAVLJATI ROKOVE"

Jedva čekam ponedjeljak! :mali
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 29 stu 2009, 01:18

Nazalost se ne mozemo sresti jer mi vjezbamo kod Karoline s Goljaka, ali privatno.

Nakon jedne bolnice u kojoj smo pobrali enterovirus i druge u kojoj smo pobrali e.colli (i to sve u 14 dana) nejdemo nigdje preko socijalnog
osim svojoj pedijatrici, kod koje isto ne cekamo. Tako ce i biti dok god o uspjevamo i dok je uopce moguce ...

Kod nas neke posljedice od meningitisa nisu vidljive, ali je i to dodatni razlog da budemo neurorizicni. Krvarenje je svakako iz trudnoce.

Super je da si navlaci stopala jer si tako i rasteze kicmicu i ruke, do usta ce vec doci, ima vremena ...
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.