Matej ima problema s kašljem od svog 7. mjeseca života (sad ima 4,5 god.)

.
Kašalj se uvijek pojavljuje početkom 10. mjeseca i traje sa prekidima do 2. mjeseca (uvijek je bilo najgore kraj 1., početak 2. mjeseca).
Prije 2 god. je čak završio u Klaićevoj na snimanju pluća jer su bili uvjereni da im aupalu pluća (što hdB nije bio slučaj).
Probali sve i svašta, uključujući i sve moguće pripravke tipa crna rotka i med, luk ....
Proše godine dok smo bili u BG, odlučila sam tomu stati na kraj i krenuli smo obavljati pretragu po pretragu: 2 specijalista pedijatra, alergolog (na apsolutno ništa nije alergičan), imunolog, otorinolaringolog i na kraju smo dobili termin kod prof. Nestorovića iz klinike u Bazelu, pulomolog.
Prvo što mi je rekao jest da nema mjesta panici jer Norvežani taj kašalj zovu "dobrim kašljem"

Znači, kod njega je problem što mu se iz nosa sve umjesto vani, slijeva niz grlo. Kad se nakupi dovoljno šlajma, počinje kašalj kao reakcija na taj šlajm kojeg pokušava izbaciti vani.
Prvo što nam je preporučio je dizanje imuniteta (M. od kraja 8. mjeseca dajem zeleni med, homeopatski pripravak Thymo 7C te Solgarove multivitamine i minerale koji su bitni zbog Cinka, a kojeg bi takva djeca morala obavezno uzimati).
Kad krene kašalj-samo inhaliranje i puno, puno tekućine. Za blagi kašalj ga inhaliramo kapsulama Fluimucana (nabavljam ga u BG) i eventualno mu još 3 dana dajem po 3 žličice dnevno Bisolvon. Za jači kašalj i kad curi nos se inhaliramo Atroventom (ima ga kod nas) i kad je kašalj toliko jak da od njega ne može ni spavati no normalno funkcionirati, ampule Pulmicorta. To su kortikosteroidi i smiju se davati max. 2 dana po 2 ampule dnevno (ujutro i navečer).
Mi smo M. uvijek inhalirali preko maskice koja ide na nos i usta, no doc nam je rekao da to nikako, nego da kupimo onaj nastavak koji ide samo u nos jer od tamo i kreće problem.
Bitno mu je i nos stalno ispirati fiziološkom,
ALI toplom fiziološkom jer hladna potiče daljnje stvaranje šlajma. Znači, fiziološku stavim u špricu, uronim je par sekundi u vruću vodu i time mu špricam nos.
Kod kašlja dosta pomaže i sirup Aerius koji se daje jednu žličicu prije spavanja.
Sve u svemu (puj puj da ne ureknem), krećemo prema polovici 12. mjeseca i do sada je možda kašljao svega 6 ili 7 dana u 2 navrata s tim da bih ja to opisla kao blaži kašalj.
U svakom slučaju, svi ovi bijeli sljezovi, sirup od trpuca i ini nama su bili kao da pijemo vodu. Inhaliranje nam uvijek pomaže makar i samo s čistom fiziološkom. I naravno tekućina, jako puno tekućine. I ako vam se dijete zakašlje,odnosno čini vam se da ima pravi napadaj kašlja, stavite ga preko koljena i lagano lupkajte preko leđa da mu pomognete da izbaci taj šlajm jer njima samima je to najčešće nemoguće.