Sada je: 26 srp 2026, 00:07.

DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

PostPostao/la † Sanika » 13 pro 2009, 01:29

Zwerka nemam nikakvu pametnu ideju osim da se izdojiš pa umješaš u kašice/obroke svoje mlijeko :dunno

Hvala cure na odgovorima. :mah
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rogue » 13 pro 2009, 08:17

Zwerka AD je manje zasitno od kravljeg i nije takav otrov kakvim ga neki prikazuju.
Ali ako mu ne zelis davati AD onda ili izdajanje ili kravlje.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 13 pro 2009, 11:07

I ja bih rekla ili izdajanje ili adaptirano. S kravljim bi pričekala još barem par mjeseci. Adaptirano je ionako u biti "kravlje" ali sa sastavom prilagođenim potrebama naših beba, počevši sa omjerom bjelančevina i masti i ugljikohidrata, pa onda i ostalih stvari. Tako da mi je adaptirano bolji izbor nego kravlje sigurno.

Pokušaj mu skuhati žitarice na vodi dosta gušće i onda umiješati izdojeno ili ad do željene gustoće. Adaptirano kao i majčino mlijeko se preporuča ne kuhati, jer tako gube neke vrijedne sastojke.

Možda ćete morati malo eksperimentirati da vidiš koje ad, ukoliko se ne želiš ili ne možeš izdajati, ali vjerojatno ćete naći neko.

Ne moraš mu davati umjesto krutih obroka, možeš mu ponuditi ujutro ili navečer prije spavanja ili negdje između ugurati. Možeš nuditi i na čašu/šalicu/žlicu, ne mora ići na bočicu, veliki ste već.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Rogue » 13 pro 2009, 11:12

Diami je napisao/la:Ne moraš mu davati umjesto krutih obroka, možeš mu ponuditi ujutro ili navečer prije spavanja ili negdje između ugurati.

slazem se, nema potrebe da AD ide umijesto krutih obroka.
K. pije AD ujutro i navece, preko dana nista. Jede svoje obroke i pije vodu.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la sasa2008 » 13 pro 2009, 12:24

oja beba ne želi vidjet bocu s mlijekom odmah je vriska i bježanje....a još uz sve to sve mora bit miksano jer povraća sve što je prije pojeo ali ja njemu prije svakog spavanja i ujutro na žlicu dajem mlijeko i 200ml ga popije tj.pojede na čašu se tek učimo jer je on bi se s njom igrao ali na žlicu ide...pa dok on hoće tako ćemo pa probajte i vi tako mi tako preko žlice popijemo i 700 ml mlijeka
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Minna » 13 pro 2009, 12:39

Zwerka koliko ti on dugo odbija cicati? Ja nikako ne bih žurila s kravljim, premali ste mi.. Možeš mu pokušati dodati žlicu sira i/ili vrhnja ujutro u voće, s borovnicama ili malinama...mljac je to..ne znam što ti navečer papa..moj obožava jogurt+malo svježeg sira s pahuljicama... Polako mu nudi i više "kutog" mliječnog i tu i tamo ponudi cicu, tko zna što je u pitanju...a i izdojeno možeš miješati, ako ti izdajanje ide :klanja kod nas nije palilo. Vidi kako će reagirati pa ćemo smisliti nešto drugo ako ne ide ništa od ponuđenog :kiss
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 13 pro 2009, 13:04

Cure, izdajati nemam šta jer mi se smanjila produkcija i jako teško mogu dobiti izdojenog.
Ovu noć sam mu ugurala nekako cicu i pocicao je, čim je počeo vuče, odmah mi se otpustio LD.

Šta se tiče AD prije spavanja..on večera oko 19.30 - 20.00 h i nakon pola sata ide spavati, tako da je sit.

Minna, pa više od tjedan dana sigurno ne cica.
Nije on cicao niti po danu od kad smo na 4 kruta obroka, ali je mzato noću cicao minimalno 2 puta + obavezno ujutro.
Sad noću ne želi, kad se probudi uhvati dudu, okrene se na drugu stranu i zaspi, a ujutro prije nego se dignemo, ako mu ponudim cicu, krene vika i plač tako dugo dok ga ne maknem.

Danas sam mu ujutro dala zobene sa voćem i stavila pola tekućeg jogurta, a inače za doručak jede samo žitarice s voćem, bez jogurta, a za večeru čista žitarica+ ostatak jogurta od užine ( 1/3) i nekad mu dodam žlicu svježeg sira.
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 13 pro 2009, 19:07

Moj isto odavno ne cica noću, a i ovu jutarnju sve češće odbacuje. Onda kad sam doma mu ubacim cicu prije popodnevnog spavanja, a kad me nema zna pojesti one pahuljice što već imaju adaptirano u sebi, a smiješaju se s vodom.. Babylove imaju s okusom banane, vanilije i sad sam novo vidjela riže. Pa se nadam da s time, jogurtom, svježim sirom ili vrhnjem i večernjim cicanjem uspijemo namaknuti potrebnu količinu.Ne znam kakav ti je stav prema tome. Imaš i hippove, milupine, ali ove imaju najmanje šećernog. Sve opet ovisi i o vašem rasporedu obroka...
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sasa2008 » 13 pro 2009, 20:09

ja bi vas molila savjet.imamo god dana i naš dan izglreda ovako....ujutro oko8 ili 200 mlijeka ili mlijeko i žitarice pa oko 10.30 voće.onda spavanje pa ručak 12.30 pa ili opet voće ili voćni jogurt i prije spavanja 150 mlijeka,budjenje oko 17.30 i jako voli jest povrće pa mu damo ili ako ostane od ručka ili nanovo nešto napravim,onda oko 19. pojede jogurt ili obični ili voćni i prije spavanja 200ml mlijeka sa kekskom za bebe ili žitaricama....još uvijek miksamo jer povrati i najmanji komadić ako nadje...jel to u redu ili moram mjenjat nešto.
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 13 pro 2009, 21:41

Minna, ovakakav nam je raspored:
09.00 - 09.30 doručak - žitarice + voće + od danas jogurt tekući
12.30 - 13.00 ručak - povrće/meso/riba/žutanjak/žitarice
16.30 -17.00 - užina - čvrsti jogurt 2/3 + voće
19.30 - 20.00 . večera - žitarice + jogurt ( ostatak od užine 1/3 ) + ponekad žlica svježeg sira

Danas sam mu u jelovnik ugurala dva cijela jogurta + žlica sira

Kažeš, pahuljice od Babylova?
Mogla bi probati njih. Jel ih ima u Plodinama za kupiti?

sasa
, ovo mlijeko koje spominješ je kravlje ili AD?
Ako sam dobro izbrojila, vi imate 6 obroka kroz dan + 2 obroka mlijeka??
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 13 pro 2009, 21:43

Cure će ti reći bolje, ali meni se vaš dnevni menu čini poprilično zbrčkan, imate 8 obroka, a malo toga znam pod što bi svrstala :dunno Svaka bebica je različita, možda tvoj voli češće jesti. Leon nije puno stariji, a i već dugo su mu obroci ovakvi:
ujutro-cica (ponekad prespava)
10-10.30- voće s žitaricama i/ili vrhnjem/svježim sirom
14h- cica ili mliječna kašica, spavanac
17h ručak(povrće, meso i sl.)
21h-večera (jogurt, žitarice, palenta, griz...)
22h-cica, spavanc.
Pojede dosta lijepe količine, pokušala sam smanjiti količinu, pa da budu obroci malo češći, ali nije palilo...tu i tamo između ručka i večere pogricka stiropor keksić, ali više kroz igru (ono ostavi ga na stolu pa se vrati za pola sata) nego radi gladi.
Neke stvari miksamo, neke gnječimo...pratim kako njemu paše. Ja sam mama fine guze ;) nema šanse da nešto prstima jede osim kruha, odmah pokazuje rukice da su mu prljave i traži da ga se briše :p
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Minna » 13 pro 2009, 21:46

Zwerka u isto smo vrijeme pisale. Babylove ti je marka od dm-a tako da ih imaš samo tamo..inače koristim i njihove 3korn i prosene pahuljice...ali u plodinama možeš naći ove hippove.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 13 pro 2009, 21:57

Ništa, morat ću do DM-a po njih..

Šta kažeš na naš jelovnik??

I zaboravila sam dodati...tokom dana pojede i do 2 rižina krekera i puno korice kruha...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sasa2008 » 13 pro 2009, 22:05

je možda malo dajemo?mlijeko je ad.i kol ručka mu je nekih 190ml
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 13 pro 2009, 22:09

sasa, javit će ti se iskusnije, ali ja mislim da je to ipak previše...
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 13 pro 2009, 22:10

Te babylove kašice su na bazi adaptiranog, to znaš?
Takve postoje i HIPP i Milupa. Pazi na šečer u njima ako se odlučiš za tu varijantu.

Joooj vidim da sve to piše, ne pazim na satu :loce
Zadnja izmjena: † Sanika; 13 pro 2009, 22:12; ukupno mijenjano 1 put/a.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zwerka » 13 pro 2009, 22:12

Sanika, sad znam....Iskreno, stvarno nisam pametna i ne znam što da napravim...samo znam da uskračujem svojem djetetu toliko potrebno mlijeko... :place
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la snowwhite » 13 pro 2009, 22:48

zwerka ne bedirati se. ništa ti njemu ne uskraćuješ, nije da mu namjerno ne daš. mališa neće.
možda je faza, možda je zubić, možda je možda.....pa znaš i sama da ima milion možda.

naša danijela81 je imala problem s odbijanjem mlijeka i mliječnoga evo ovdje:
viewtopic.php?f=40&t=54426
pa si malo pogledaj.

sasa2008 je napisao/la:ja bi vas molila savjet.imamo god dana i naš dan izglreda ovako....ujutro oko8 ili 200 mlijeka ili mlijeko i žitarice pa oko 10.30 voće.onda spavanje pa ručak 12.30 pa ili opet voće ili voćni jogurt i prije spavanja 150 mlijeka,budjenje oko 17.30 i jako voli jest povrće pa mu damo ili ako ostane od ručka ili nanovo nešto napravim,onda oko 19. pojede jogurt ili obični ili voćni i prije spavanja 200ml mlijeka sa kekskom za bebe ili žitaricama....još uvijek miksamo jer povrati i najmanji komadić ako nadje...jel to u redu ili moram mjenjat nešto.

sasa znači imate bočica, užina voćna,ručak, užina voćna, bočica,večera, užina jogurt, bočica.
ok meni se to čini puno no sve ovisi o količinama. kao što minna kaže neki vole jesti pomalo i češće neki rjeđe ali veće količine.
ako beba traži ne možeš mu uskratiti obrok. ipak možeš napraviti reda. meni osobno se čini natrpan ovaj dio ručak pa voće pa bočica i onda povrtni obrok svu u razmaku 5 sati. :dunno ja bi tu makla bočicu :dunno
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la sasa2008 » 13 pro 2009, 22:55

hvala vam svima na savjetima
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sasa2008 » 13 pro 2009, 23:12

i još šta me zanima napisala sam količinu koliku pojede,jeli to malo ili puno?jer on nije debela beba ima 11 kila i velik je
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Zwerka » 13 pro 2009, 23:16

sasa, ako su vam svi kruti obroci po 190 ml, ja mislim da je to ipak previše, jer on jede skoro pa svaka 2 h, i to ne male količine...

Ja bi izbacila isto ovu bočicu koju je snow napomenula i uvela malo više reda u jelovnik.

snow, thx za link.
Moram se javiti Danijeli.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Minna » 15 pro 2009, 13:12

Zwerka je napisao/la:Šta kažeš na naš jelovnik??

Nikako da ti odgovorim. Meni se načelno čini ok...u biti je sličan kao i naš, samo što je nama ručak kasnije.
Ali to je radi toga što mu dajem cicati ili nešto lagano brzinski (tipa ove mliječne pahuljice) prije spavanja, nije uopće zainteresiran za jelo, a niti gladan jer stvarno pojede dosta za doručak...ne ide mi u vrtić pa ga ne moram ni okvirno prilagođavat njihovom rasporedu.

Sasa meni se čini malo previše naguranih obroka u malo vremena...nemam iskustva s adaptiranim, ali vidim da se često spominje ta zasitnost..probaj s tom bočicom manje što su rekle cure.
A sad jede li puno ili malo, debeo ili ne nema veze...moj jede količinski po obroku gotovo duplo nego li tvoj, a jedva smo prešli 10 kg s evo skoro 17 mjeseci. Neka po obroku jede koliko mu odgovara..ali malo probaj srediti obroke.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 15 pro 2009, 14:47

Minna, kupila sam mu jučer Hippovu kašicu s AD-om i voćem, pa sam mu to počela davati za doručak.
U biti, mislim mu ju davati za doručak svaki drugi dan, a kad ju neće jesti, onda standardno žitarice s voćem, ali ću mu onda tokom dana dodavat više jogurta.
Mi smo prije isto imali kasnije ručak, ali kad ja ručam u vrijeme kad i on, prilagodila sam mu jelovnik sebi.

Pitala sam i dr.House za taj svoj problemčić, pa me pitao zašto mu nisam već počela davati kravlje mlijeko, i da ako jede sve, ne vidi razloga zašto se zabrinjavam.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 15 pro 2009, 18:55

Zwerka je napisao/la:Pitala sam i dr.House za taj svoj problemčić, pa me pitao zašto mu nisam već počela davati kravlje mlijeko, i da ako jede sve, ne vidi razloga zašto se zabrinjavam.

on bi kao dr trebao znati da je ono najgori izbor za dijete u toj dobi....ja ne planiram prijeći na kravlje do bar 18-19mj...trenutno jedemo kravlje jogurte/sir/vrhnje i to u ne velikim količinama ali moja k popije dnevno 3 bočice ad mlijeka po 150ml...iako sam svjesna da će joj u jaslicama davati kravlje ali nisam zadovoljna s tim
-probaj mu u noći smućkati bočicu možda će povući :dunno
...znam da kad produkcija mlijeka opadne da mu se promjeni okus pa onda većina djece počne štrajkati-možda mu se baš to dogodilo :dunno karla štrajka mlijeko kad joj raste zubić
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 15 pro 2009, 19:20

zwerka, skoro da bi se mogla kladiti da malac ne bi htio piti kravlje.
pojačaj jogurte i pazi da je mliječno vremenski dalje od mesnog zbog apsorpcije željeza.
eli
Sveta krava

PostPostao/la danijela81 » 15 pro 2009, 20:06

otkrila sam sir koji prolazi zakamufliran, ali u većim količinama - KIM posni sir. jel ok davati posni sir djetetu od 13 mjeseci?
nekak si mislim pošto je to jedino što jede, da mu dajem i dalje. pojeo danas dvije pune žlice sa malo banane, šokirala sam se. inače bi sve pljunuo van.
sir prolazi i uz palentu, uz povrće pojede malo manje količine, morala sam se namučit da otkrijem doziranje u raznim kombinacijama.

ajte neke tips&tricks na sunce, koje konkretno kombinacije radite sa sirom i jogurtom??
treba mi što više da isprobavam što mu paše.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Zwerka » 15 pro 2009, 22:02

eli, ne pada mi na pamet davati mu još kravlje mlijeko.
Napisala sam prije da sam mu kupila Hippove mliječne kašice s AD-om i to će nam od sad biti na meniju za doručak svaki drugi dan.
Mliječno mu dajem za doručak, pa je za oko 3.5-4 h ručak kad ima mesa svaki 3. dan, pa užina s mlječnim i večera s mlječnim.

mamuška, ne znam ja kako bi on bočicu prihvatio kad nikad iz nje nije niti pio.
A ovo za mjenjanje okusa mlijeka nisam znala.

danijela, kod nas je za užinu čvrsti jogurt sa voćem, svaki dan mu stavim drugo voće, a za večeru žitarice sa ostatkom jogurta od užine ( 1/3) + žlica sira, s tim da mu svaki dan dajem drugu žitaricu.
Jesi mu probala mješati vieš namirnice koju voli i malo sira ili jogurta?

Moj je na početku skoro pa povračao na sam miris jogurta, pa sam išla polako - više normalne namirnice i svakim danom sam mu stavljala sve više jogurta.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamuška » 15 pro 2009, 22:43

pa probaj riskirati s jednom kutijom ad-ne košta puno tridesetak kuna...
-možda mu se svidi pa ćeš bar znati na čemu si
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 15 pro 2009, 22:55

danijela mi smo taj kimov posni jeli sad kad je maks imao crijevnu virozu.
ja sam mu ga mazala na kruh jer mu sam nije baš bio. ko da mu se lijepio za nepce :dunno
i jeo ga je s bananom.

inače sir jede najčešće sam ili s kruhom.
znam mu napraviti sir i svježi paradjz i već spomenuto sir i bananu. probala sam s breskvom to mu nije bilo baš.
jogurt najčešće sam ili s voćem.
pošto ti moraš zakamuflirati nisam i baš puno pomogla :)
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la sasa2008 » 15 pro 2009, 23:41

ako izbacimo to mlijeko koje on inače popije trebao bi jesti ručka više ili što??znači za bebu od god dana malo je 190ml odprilike ručka šta pojede??neznam zato vas pitam jel to dovoljno količinski za bebu od godinu dana
sasa2008
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.