Sada je: 14 kol 2026, 20:52.

VJEZBACI 2009 - X.PUT

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEZBACI 2009 - X.PUT

PostPostao/la roka470 » 18 pro 2009, 23:10

Ma za ovo nisi mamnezična :sajkosnjesko , Mamin mačak i ja imamo jednu knjigu o razvoju dječije motorike, nije kod nas izdana. Imam fotokopiju srpskog prijevoda : Barbara Zukunft-Huber , Neometen razvoj odojčeta
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 19 pro 2009, 13:43

aaaaa! mislila sam da sam nešto krivo pročitala tj da nisam pročitala, ili da sam pročitala pa zaboravila. :rolf

danas opet iznenađenje. tin je počeo u potrbušnom položaju uzdizati guzu. nemam pojma jel ga trebam ja spriječiti, da ne stvori loš obrazac? vikend je, ne mogu zvati nikog, a drugi tjedan su na godišnjem. :dunno
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la kiss » 19 pro 2009, 16:51

nevenera je napisao/la:aaaaa! mislila sam da sam nešto krivo pročitala tj da nisam pročitala, ili da sam pročitala pa zaboravila. :rolf

danas opet iznenađenje. tin je počeo u potrbušnom položaju uzdizati guzu. nemam pojma jel ga trebam ja spriječiti, da ne stvori loš obrazac? vikend je, ne mogu zvati nikog, a drugi tjedan su na godišnjem. :dunno

Leži na trbuhu, zatim se kao podboči prstićima na nogama i guzu podigne u zrak, a glava ostane dole?
Ja neznam, moj to radi već duže vrijeme, ali kako mi nitko ništa nije govorio za to..ja ga nisam spriječavala
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 19 pro 2009, 21:10

Nenenera ja isto mislim da ga ne trebaš sprečavati. Da li Tin to radi ovako kao što kiss opisuje, ili podiže guzu dok je na ispruženim ručicama ? Ovako kao što kiss opisuje , radila su i neka zdrava dijeca na našem forumu proljetnih beba. A Tvoj Tin je bez nekog oštečenja na mozgu, i to je najvjerojatnije neka faza ka puzanju.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 19 pro 2009, 21:15

da, točno kako ona kaže.
defintivno gmiže ko lud.
došle su nam danas puzzle. stvarno je bolje od dekice. ništa se ne skliže. i on se nema gdje uhvatiti šakicama pa ih mora držati otvorene.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la UNA&TIN » 19 pro 2009, 22:20

ja mislim da se kaže pilotiranje ili sam zabrijala. Roka daj provjeri u toj svojoj knjizi kaj imaš. Kako god da se kaže, Nevenera tvoj Tin definitivno to radi i to svjesno jer to i je faza koja dolazi čak prije ili u isto vrijeme kada se počnu podizati na ispružene rukice. Bar je nama tako Žučko rekao.

Mi smo danas malo kiksali sa vježbanjem. Ovaj snjeg nas je istjerao u dvorište u novim skafanderima. Snjegović i te fore ali smo sada odvalili sat vremena.

Pitala sam fiz za produljenje pa je rekla da sad na ovom pregledu kod doktora idući tjedan obavezno napomenemo doktoru da i on pripremi papirologiju. Valjda da ne nabrije nalaz kao super napreduje jer nama je ustvari bitno da je sa mnom do godine i pol tj. dok ne prohoda čvrsto da ne bi sa njim rukovao netko tko ne zna da se ne bi vratio unatrag sa motorikom. Ona kaže da sa obzirom na krvarenja i njegove pijege definitivno imamo pravo na najmanje 6 mjseci toplo je preporučila da to iskoristimo bez obzira na financije. Iako ona misli da će on do godine dana već parirati sa svojim vršnjacima ali nikad se ne zna.

E i rekla je da dođem jedan dan sa Unom pa će joj pokazat neke senzoričke vježbe za trogodišnjake koje bi joj mogle pomoći vezano za njenu trapavost i ta koljena koja su zarotirana na unutra.
Navodno oni imaju i program za djecu tog uzrasta ali sumnja da bi ona uopće dobila uputnicu za to jer je navala a imaq djece sa velikim oštečenjima kojima je to potrebnije tako da naravno ne bi ni tražila uputnicu ali evo ona ima dobru volju malo nas uputiti kako raditi sa malom trapavicom.

Sory kaj pišem bez zareza ali mali mi u krilu pa imam samo jednu ruku.

Pozdrav svima!
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 19 pro 2009, 23:43

Mislim da se može reći i pilotiranje i pivotiranje. Aj baš pitaj Žučka idući tj.

Jelenu će dr. Polovina pogledati idući put, tj u 1.mj. na vježbama, pa ću ga zamoliti da napiše nalaz, i predati papire. Malo me uplašila naša terapeutica, rekla mi je da dvoje djece, koje ona vježba, mame nisu dobile produženje. Nije točno znala dijagnoze, ali kaže slično kao Jelena. Ali taj dečkić je ipak prohodao oko godine dana.Kaže da se to nikada do sada nije desilo, njenim pacijnetima, ali misli da su radi krize to napravili.nadam se da će meni odobriti, mi uz krvarenje imamo i ishemiju, a kako mi se čini Jelena ipak neće s godinu dana prohodati, sada kasni oko 2.5-3 mj ( ovisno u čemu) za normalom.Iako je sve to nepredvidljivo, kad se radi o oštećenjima mozga i nikad ne možeš baš točno reći u kojem će se roku nešto zbiti.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kiss » 20 pro 2009, 12:48

Kod nas sve sto, okretanje sve u 16, nogica u ustima...sada samo ponavljamo stare vježbe do 4.1. kada počinjemo sa vježbama kod fizioterapeuta
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 20 pro 2009, 20:32

mi isto ponavljamo staro. okretanja nema. nogice uopće ne doživljava :roll:
no zato se sad odiže o rukice ko mali bilder a pivotarenje ide ko od šale. svašta
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mamabina » 20 pro 2009, 21:49

Sara je PROHODALA... :fworks :fworks :fworks
MamaBina
slikaslika
mamabina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MaminMacak » 20 pro 2009, 23:37

Super za Saru! Jedino sto sam ja zabrijala da je ona vec prije prohodala, no dobro.
Ma sve je to super, super napredno i za jednu sasvim zdravu bebicu :5.

Nas sada muce samo zatvorene sakice i cini mi se da su danas bile malo otvorenije kad je bildao podizanje na ispruzene rukice, to mu je sad najmilija vjezbica. Malo su mu rukice presiroko, no kaze fizioterapeutica da nista ne brinem, da ce se on sam korigirati :dunno . Mi idemo jos jednom na vjezbe prije blagdana, u utorak za 2 dana.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kiss » 21 pro 2009, 11:24

Bravo za Saru :joy
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 21 pro 2009, 11:35

Sara BRAVOOOO !!!! :cheer :cheer :cheer :cheer
Mamabina veselim se skupa s tobom i tvojima, najljepši dar za Božić.

Nevenera pa super za podizanje na ručice i pivotiranje. Sada mu je to zanimljiv način kretanja, i tako može do igračaka pa valjda nema vremena za okretanje. Ali kad mu ovo malo dojadi, bude se on i vrtio.

Mamin Mačak dobro zbori Karolina, bude on korigirao ručice, još ima vremena mjesec dana da to usavrši, a vjerojatno će i prije.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 21 pro 2009, 22:31

Evo nas sa ultrazvuka glave, ugrusaka vise nema, asimetrija je manja, ali su komore prosirene i takve ce i ostati, sto je koliko sam ju skuzila normalno nakon krvarenja :dunno. Situacija je uglavnom stabilna. Kontrola za 4 mjeseca, prije zatvaranja fontanela.
Prepisujem dijagnozu jer sad prvi put vidim ono o cemu su jos neke mame pisale, mada je meni dr rekla da je to normalno ako je krvarenje 2. stupnja da je i ta neka ishemija (ili tako nesto, pisem po sjecanju) 2. stupnja.
Dakle pise ovako:
St. post PV -IVH gr.II bill, pp.l.dex.
HI promjene periventrikularno frontalno stupnja 2.

Ma sta god da imamo, necu se sad nervirati nego cu njega gledati, vjezbati i uzivati :zivili
Glavno da je stabilno i da se tu nesto ne mjenja na gore.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 21 pro 2009, 22:47

sara :5

maminmačak- što ti nisu objasnili nalaz? mislim, nama nisu ništa rekli ali nama je drukčije, kod nas je pisala samo pojačana ehogenost (mislim :/ ) nakon uzv.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 21 pro 2009, 22:52

Nama je ehogenost uredna. Ma objasnila mi je, samo sad sve pise u kraticama, pa vise ne znam te duge izraze, samo mi nije bilo jasno to sto mi je objasnila da ta neka ishemija uvijek prati krvarenje, pa mi se to malo kosi s onim sto sam citala na forumu. Znam da su neke mame pisale o tome, ali sad ne stignem pregledavat stare postove jer su mi oboje djece jos budni, a MM na Bozicnom partiju :).
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 21 pro 2009, 23:02

Nemoj se nervirati. Nalaz je poboljšan, i to je najvažnije.Klinički ti je dijete dobro a to je još važnije.da li ti je ista osoba radila UZV kao i zadnji put? Ako je, čudi me da je sada vidjela ishemiju, a prošli puta nije. Jeleni su komore isto ostale proširene, iako više nemaju nazubljene, nego ravne rubove. Meni su isto rekli da ishemija ide u paketu s krvarenjem. Ali budem ja ulovila dr.Presečki, pa ju malo detaljnije pitala o tome.
Sara od mamebine, je imala istu dijagnozu, a vidi je sada, prohodala prije 11 mj.
Na početku liječenja meni je dr. Polovina rekao, da s tim ishemijama nikad ne znaš, može sve dobro proći, a neki puta ne ide baš dobro.Naravno ovisi i koji je stupanj. Ovo kod tebe,a takvo sl. je i kod Jelene spada u srednje teško. No kako sam već pisala, kada je Jelena postigla oslonac na laktove ( a to je bilo s 4 mj. iako na desno nije baš bio dobar) rekao je da možemo smanjiti stupanj panike. A kada se počela pravilno rotirati, da smo se izvukli. Može dalje ići razvoj brže ili sporije, vjerojatno će biti problema kod prohodavanja, jer se sve te sitne greškice zbroje, ali da će dijete hodati. Tvoj Toma, isto kao i Tin ( Una i Tin)
a također i Adrijan od Kiss, ispunili su navedene kriterije, prema tome nema panike.Tin od Nevenere nije niti imao oštećenje mozga, tako da on sakako bude bio dobar.
Prema tome mamice mirno spavajte. :mah

Moje dijete se samo rotira, nikaj drugo ju ne zanima. danas prije spavanja se vrtila na bračnom krevetu, i onda još pola sata u kindaču s jedne na drugu sranu, u mraku, i smije se.Skoro sat vremena rotiranja. a ostatak preko dana da ne spominjem. Na ruke se i dalje neće podizati, ali nekako se ne nerviram, jednom će i to raditi.Polako se veselim produženom porodiljnom, ne bi baš bilo dobro da mi propuže za mj. dana, možda mi ne bi produžili :mrgreen:
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 22 pro 2009, 00:38

Ista osoba. Na tom zadnjem nalazu ne pise niti koji je stupanj krvarenja, samo da je, a bila mi je rekla drugi. A ona meni sve u detalje objasnjava, ali ja to ne mogu ni u ludilu zapamtit, npr prosli put je bio i neki manji septum cavi pellucidi, a sada ga vise nema. Ili visine, pa sirine komora, pa treca i cetvrta komora koje su OK ... Uglavnom ja nju na kraju pitam je li to sve dobro ili lose i rekla je da je ovo sada ocekivano i da je dobro da je stabilno i nema ugrusaka, pa je valjda onda OK.

I da, i kod nas su ravniji rubovi, frontalno zaobljeni. Nis, zatvaram tu pricu za slijeda 4 mjeseca i idemo vjezbati ;)
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kiss » 22 pro 2009, 12:12

Mamin mačak - voljela bih pomoći, ali neznam..kod nas je bilo samo krvarenje, kojeg sada na zadnjem uzv niej bilo
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 23 pro 2009, 01:08

Bili smo danas na vjezbicama i dobili hrpu nekih novih vjezbica, kao priprema za puzanje.
Ima opet dosta zgodnih vjezbi na lopti koje su mu se tamo svidjele pa se nadam da ce i doma.
Osim velike lopte sada koristimo i manju promjera 30 cm, tu cu mu spakirati za ispod bora :roll:.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 24 pro 2009, 11:22

Moram prijaviti mali napredak. još uvijek se sama neće dizati na ispružene ručice, ali od jučer imamo novi rekord, a to je 1 min i 40 sec, nakon kaj sam ju ja postavila, i sama stajala..I onda odmah nakon toga 1 min i 20. Kada ju ja držim, iako ju zapravo ne držim već samo stavim ruke na njene laktove , ako bi poklecnula, može biti između 2-4 min.I trbuh joj više nije zaljepljen za podlogu kao prije nego malo odignut. Eto, malen (a možda i veliki )napredak, ali sladak.

Svim vježbačima i njihovim obiteljima želim sretan Božić. :mah
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kiss » 24 pro 2009, 14:44

Predivan poklon za Božić...
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 24 pro 2009, 20:59

svima sve najbolje za božić :kiss
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 25 pro 2009, 01:11

Bravo za Jelenu!

I sretan Bozic svima koji ga slave!

Kod nas se gosti razisli, moji pozaspali, a bas bi i ja sad mogla u krevet :mase

Sutra moramo nadoknaditi sto smo danas slabije vjezbali.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 26 pro 2009, 23:30

nisu mu bas nesto drage neke nove vjezbe, posebno kad mu savijem noge u kukovima u potrbusnom polozaju
valjda ce se naviknuti
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 27 pro 2009, 12:19

Ma sigurno će se naviknuti, kada mu po malo krene i bude sam radio. Meni je već muka s ovom našom vježbom u potrbušnom, na ispruženim ručicama. Njoj to ne ide nikako, tj. jako sporo napreduje, i valjda joj je dojadila ta vježba i počela mi je bojkotirati. Prije sam mogla odraditi pola sata bez beda, već bi dopodne to napravili i onda kasnije koliko ide, ali sada jedva skupim 15-20 min dnevno. Neće pa neće. Ili ju moram silom držati, a to mi je bez veze, kada može sama, ak ju držim na silu plače, bacaka se i nema prevelike koristi od toga. ne znamo kakvu bi više predstavu izmislili da ju zabavljamo.Igrat se na trbuhu, pivotirati, visoko hvatati igračke i naravno rotirati se nema problema, ali ispružene ruke, koma.Ona je valjda aktivno dijete, sigurno kada nauči htjet će puzati, ali kako do toga doći.Mislim da ona sigurno napravi 100 rotacija dnevno, bez pretjerivanja, ili si lovi tako igračke, ili se u kombinaciji s pivotiranjem tako kreće. Ali stajati na mjestu i zuriti u nekaj kaj je već sto puta vidjela ( tatu kako pleše s kišobranom :lol ) , to nju ne zanima.A ja već lagano dobivam ospice.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 27 pro 2009, 21:47

nekaj kaj je već sto puta vidjela ( tatu kako pleše s kišobranom :lol ) , to nju ne zanima

A joj, mogu si misliti kako vam je ako tata svaki dan plese s kisobranom. Da, to je bas nezgodno kad nesto ne krene pa morate na silu.
Ja sad opet kontam da bi joj mozda uz ljuljuskanje na lopti (onoj maloj) bilo zabavnije. Mozda se Polovine sazale pa ti pokazu i neku verziju te vjezbe na lopti?
Nas definitivno te lopte (imamo 3 velicine) spasavaju, jos moj uz lopte nekad dobije i BabyTV, no znam da tvoju to ne zanima.
Ili mozda da joj nekako ogledalo namontiras pa da se gleda, to kod nas isto pali :dunno.
I jos kao treca ideja, to je T sada interesantno da iscekuje neku aktivnost, npr. skrivanje iza pelene pa ku-kuc ili neko plasenje, kao da ce se npr s loptom sudariti.
Toliko se koncentrira na to kada ce se taj neki dogadjaj dogoditi da zaboravi na to sto mu radim.

Budi se, moram ici :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la roka470 » 27 pro 2009, 22:09

Morat ću idući puta pitati dr. Polovinu, neku temu s varijacijama te vježbe. Ku-kuc i skrivača smo ispucali kao mogućnost, naime kada joj se ponavljaju neke stvari, a ne ponavljamo ih svaki dan već na preskokce, zapamti to i postaje joj dosadno. Zlato mamino pametno, Sada trenutno pali glumatanje čišćenja, usisavaćem malim i velikim, metlom. ma pametno dijete, :lol . Bolje da vam ne opisujem sve predstave, umrli bi od smijeha.
Pročitala sam negdje da si djeca mogu i sama uvoditi neke rituale kako bi zaspala. Jelena si je uvela 10-ak min rotiranja po konderbetu u svim smjerovima i " ba ba ba ", " bla bla bla", " rrrrrrrrr".Ja čekam da joj dojadi, pa da ju mogu uspavati. :sajkosnjesko
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 29 pro 2009, 00:22

Bili smo danas opet na vjezbama i kaze K da smo sada u svemu napredniji od prosjeka za njegovu dob, jedino da rukice ne zeli otvoriti u potrbusnom jer onda nebi ni morao vise na vjezbe :lol To je naravno sala, na vjezbe idemo dok ne prohodamo :dada.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Sanja » 29 pro 2009, 09:13

A cure moje, dok ovo citam, sjetim se svih muka s Nikolom. Sve se isplatilo! Koliko puta sam se samo upitala: "Pa kad ce propuzat?, Kad ce Prohodat?"
Sve smo dočekali. Samo hrabro naprjed!! :D
Sanja
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.