Sada je: 04 kol 2026, 22:48.

original wiener schneekugel manufaktur

Svaštara - informacije o svemu i svačemu, što i gdje kupiti (od haljine do parketa), kamo na izlet, čime i kako čistiti, kako sve to platiti...

Moderatori/ce: Potica, Nana1971

original wiener schneekugel manufaktur

PostPostao/la TanjaMT » 19 pro 2009, 17:26

ako vas put nanese u bec, nemojte propustiti posjetiti muzej i tvornicu (meni je to slijedeci izlet s djecom, nadam se)
pricu sam jutros cula na jednoj djecijoj emisiji i meni se ucinila vise nego interesantna:
g. erwin perzy je na kraju 19 stoljeca radio kao majstor za izradu kirurskog alata. izmedju ostaloga, bio je zamoljen da za operacione sale napravi malo bolje i jace svjetlo. bio je po prirodi radoznao, istrazivao je sa razlicitim materijalima i jedan pokusaj je zavrsio je tako da je iza staklene kugle napunjene vodom, stavio zarulju, tzv. schusterlampe. u tu vodu (i ne samo vodu, punio je kuglu raznim tekucinama), stavljaju je sitnu metalnu prasinu, pa cak i griz, da pojaca reflekciju svjetlosti. kako je g. perzy imao vise hobija, a jedan od njih je bio i lijevanje malih olovnih figurica, jedan ga je prijatelj zamolio da mu napravi minijaturu crkve iz nadaleko poznatog austrijskog hodocasnog mjesta maria zella. gotovu figuricu je g. perzy iz ciste radoznalosti stavio u vodom i grizom napunjenu kuglu, zatvorio - i tako je proizvedena prva snjezna kugla. odusevljeni je prijatelj odmah narucio vise komada, a g. perzy, koji osim sto je bio vjesti zanatlija, bio je i promucuran poslovan covjek, svoj je patent zastitio i otvorio pravu malu tvornicu. tekucina (na poseban nacin prociscena voda) i "snijeg" koji se unutra stavljaju su najstroze cuvana tajna, navodno da postoji samo jedan zapis formule (a taj se cuva kododvjetnika, duboko skriven u nekakvom sefu). recept se prenosi usmeno sa oca na sina/kcerku i tako vec generacijama. svaka kugla je rucni rad i savrsentsvo za sebe, proizvode se u razlicitim velicinama, motivi se takodjer izradjuju rucno i po narudzbi, a neke od njihovih kugli "snijeze" i preko dvije minute.

http://www.schneekugel.at/
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

Re: original wiener schneekugel manufaktur

PostPostao/la Lena » 20 pro 2009, 15:53

:kiss obožavam sniježne kugle
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Re: original wiener schneekugel manufaktur

PostPostao/la Luantaro » 29 pro 2009, 18:33

hvala za info, posjetiti ćemo sigurno :)
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Mame (i tate!) u akciji

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.