Sada je: 26 srp 2026, 01:00.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la Ina66 » 19 pro 2009, 23:44

bravo mali mačak! :joy

nevenera - plan ti je u redu, 14h nije kasno
a za žličicu ti je krumpi odgovorila :)

latica - i ti si dobila odgovore :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la kiss » 20 pro 2009, 12:45

Cure evo i mene s apitanjem, nažalost ja sam kasno došla ovdije, pa smo nadohranu počeli sa 4 mj-1 obrok na žlicu.
Kako nam je pedijatrica rekla zbog toga što odbija ad, da mu sada dajem što više na žlicu jesti, neznam kako bi to rasporedila jer on jede ovako.
6 h, 11h, 17h, 22h, 2h

Ovo 6 ujutro mi je rano za žličicu, jer on obično popije mlijeko i nastavi spavati, 11 i 17 mi je ok, ali neznam dali je ok dati mu dva obroka na žlicu za redom, 22 je pospan i zaspi uz mlijeko, u 2 ujutro se budi piti mlijeko.

Ima 6 mj i 4 dana
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 20 pro 2009, 13:39

u redu je i dva obroka za redom jesti na žlicu, ako već drugačije ne ide
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la nevenera » 20 pro 2009, 20:36

još jedno pitanje. ja sam mislila davati izdojeno mlijeko (dok budem na poslu, dakle možda jedan- dva obroka) na čašu s kljunom ako bi išlo a ne na bočicu, jel to ok?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Diami » 20 pro 2009, 21:36

Ako hoće tako piti i ne bude ti progutao previše zraka, zašto ne. :dunno :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Minna » 20 pro 2009, 21:37

kiss je napisao/la:6 h, 11h, 17h, 22h, 2h

Sorry, meni se nekako čini da ti kao tako mali ima preveliki razmak između obroka. Mi smo u to vrijeme tek počinjali s dohranom, cicao je svaka tri sata...možda zato imam drugačiju predodžbu, ali opet mi se čini veliki razmak, pogotovo ovo popodne 11-17 i 17-22h. :dunno
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 20 pro 2009, 22:24

nama je razmak ujutro ponekad i 9-13. a nekad i duže.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la mare10 » 20 pro 2009, 22:46

Davno je to bilo kada sam gledala na sat kad mišica treba jesti. Svaka je beba za sebe, ( osim malih bebica koje trebaju jesti osam obroka u 24 sata ) pratim mišicu i kad mi ona ''kaže'' da je gladna dam joj jesti, tako prirodno ! :D
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kiss » 01 sij 2010, 19:38

Minnap - On napreduje jako lijepo, dobiva na kilaži, nije gladan i nervozan, zašto bi mu na silu gurala hranu u usta?
Moj Adrijan je cicao prvih 20 dana, tada je bio novorođenče i cicao je svaka 3 sata. Ja mislim da djete sa 6 mjeseci ne treba jesti svaka 3 sata, štoviše malo mi je to prečesto za djete te dobi. Ali opet, bez uvrede, moj Adrijan nije cicao pa neznam kakve su potrebe za hranom takve djece.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la silki » 01 sij 2010, 19:50

b. još uvijek ima obroke svaka 3 sata. nekad razvuče i na 4 ako odvali dulji popodnevno spavanac.
prebacili smo 14 mjeseci.
cica još uvijek ali to više niti ne brojim kao obrok, više kao desert :mrgreen:

u jaslicama isto jedu na svaka 3 sata :dunno
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la tanjabb » 01 sij 2010, 20:06

Moj stariji je s 6.mjeseci dojio na svaka 2 sata tako da je to zaista individualno. Pogotovo kod dojenje djece. Ona na bocici ipak imaju vece pauze.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la kiss » 01 sij 2010, 20:31

Neznam, moj je na bočici, i ja mislim da nema razloga da ga pretrpavam hranom ako ne daje nikakve znakove da je gladan.
Tim više što mi je naša pedijatrica rekla da je to sasvim u redu, a i neuropedijatrica nas je isto pitala koliko puta jede i u kojem razmaku, i nije rekla ništa.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 01 sij 2010, 21:05

Kiss adaptirano je i nešto teže za probaviti od majčinog, tako da i od tuda dođe dulja zasićenost - trbuščiću treba dulje da probavi mlijeko, pa je i kasnije opet gladan. Čak kod adaptiranog i ne smije se prečesto davati, treba poštovati neki minimalni razmak ak se dobro sjećam s nekih tema... Majčino mlijekos adrži i neke enzime već, pa se nešto brže i lakše probavlja, pa su često i bebe brže opet gladne. A nekad i samo utažuju žeđ pa pocicaju samo prvo mlijeko koje je nešto manje masno.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 02 sij 2010, 20:49

tin je nakon skoka s 6 mj (bome smo se namučili tad) počeo jako često sisati. u pon vadimo krv, i onda ćemo s pedijatricom dogovarati što dalje. malo mi je blijed i nekako nezadovoljan nakon obroka koju su od 16-18. ali ostatak dana je sve ok.
što se znakova za nadohranu tiče i dalje su isti prisutni no sad nisam više sigurna za jezik da gura hranu van ili unutra (to skužim kad mu na žlicu dajem lijek). činilo mi se da ide unutra no sad više nisam sigurna.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Minna » 02 sij 2010, 23:52

Kiss, dapače, nisam htjela da me krivo shvatiš...naravno da mu nećeš trpati hranu u usta ako nije gladan...sve ovisi od djeteta...samo sam komentirala uspoređujući mojeg maleckog u toj dobi..ali kažem, mi smo tada tek započinjali s dohranom pa je uz cicu jeo nekoliko žličica. Sada je to sasvim druga priča. Kako cure kažu, ipak je adaptirano zasitnije.
Bitno da on lijepo napreduje, a ti samo pratiš njegove potrebe.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 03 sij 2010, 00:03

ja sam mislila i mislilaa i uvela drugi obrok-malo rano, ima 7mj i 10dana (15ak dana ranije nego sam namjeravala)

očito nije ljubitelj voća, jabuke pojede cca 5 žlica, bananu je samo probala, a povrće OBOŽAVA, bez problema pojede korabu+mrkvicu+puru ili neku takvu kombinaciju-smazala bi koliko god joj dam.
I onda mi se dogodilo da mi dan kad joj dajem povrće pojede zdjelicu, pa sutradan 2 žlice jabuke ili minijaturni komadić banane.
Pa sam odlučila davati joj to malo voća oko 9 (budi se u 7) s malo žitarica i u taj obrok ubacivati i ono novo što probamo, a oko 12-1 povrće (meso, ribu, uglavnom ručak).

Jest da nam fali 10ak dana do pravog vremena, al činilo mi se besmisleno da se jedan dan natrpa, a drugi ništa.

Zasad je probala jabuku, bananu, rižu, proso, kvinoju, puru, mrkvu, korabu, kapulu, pastrnjak, bundevu, piletinu i mola i maslinovo ulje.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Ina66 » 03 sij 2010, 02:26

krumpi - ali to je sasvim u redu. ti si samo napravila ono što ti se učinilo logičnim i u skladu s potrebama svog djeteta :)
i onda me čudno gledaju kad ja kažem da tablice nisu sveto pismo :mrgreen:
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la kiss » 03 sij 2010, 10:03

Mi smo probali mrkvu, par dana smo je jeli samu i prihvatio ju je super, a onda jedan dan..više ju neće...ja mu dam, on pljuje.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la I-STA » 05 sij 2010, 16:14

Ajme, pokušala sam upratiti topic, al' ,c...
Ovako: Za 10-ak dana Lada će napunti 4,5 mjeseca pa joj planiram uvesti 1 mrkvicu na dan. Tek toliko za probu. Pa malo po malo i kao jedan obrok. Zanima me i one HIPP-ove kašice (recimo jabuka). Na ambalaži su uputstva pisana za mikroskop pa me zanima na koliko stupnjeva da ugrijem prije nego joj dam?
I još: je li bolje da se neko vrijeme držim samo povrća ili da kombiniram okuse?
Stalno me prati sreća, al' nikako da me stigne
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 05 sij 2010, 17:12

4,5 mjeseca? :shock: ti se salis, reci da se salis.

4 i pol mjeseca kao doba za uvodjenje krute hrane bila je preporuka prije deset godina, kad sam rodila svojega prvog sina. u medjuvremenu su ljudi stosta shvatili, a i ja, nazalost na njegovu zelucu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la tanjabb » 05 sij 2010, 18:07

I-Sta, ne razumijem zasto zapoceti s dohranom s 4,5 mjeseca :dunno .
Kod nas se u rodilistu sada, kao i prije 6 godina, dijeli knjizica Unicefa u kojoj debelim slovima pise: do 6. mjeseca samo i iskljucivo majcino mlijeko. Vi barem lijepo i uspijesno dojite i napredujete. Koji ti je jos dokaz potreban da je bebi majcino mlijeko u toj dobi dovoljno.

Molim te procitaj ovu brosuru o dohranu koja je stickana na nasem pdf.
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=40&t=18616
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la nevenera » 05 sij 2010, 19:35

nalazi krvi dobri. preporučeno nam da počnemo s nadohranom. ja sam mislila čekati još malo. nisam još ni sve nabavila/proučila. :roll:

da pitam za rižu, mislim da već jesam ali sam totalno mamnezična.

uzela sam basmati od alnature. ako sam dobro shvatila, dan prije stavim da se moči pa onda kuham do besvjesti, pognječim vilicom. i to je to?
pošto će nama obrok biti oko 14, jel mogu ja stavit močit ujutro? koliko se kuha? vijdela sam nešto da mogu to da stavim u expres lonac, nama i njemu zajedno, naravno nezačinjeno? a ako ne bi nego u neki lončić (koji još moram kupiti?) da kuham s flaširanom vodom?
još će meni pitanja pasti na pamet....
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la I-STA » 05 sij 2010, 20:00

Kao prvo, nisam rekla da ću ju dohranjivati, već probati dati čisto radi privikavanja na okus. Naime, ja moram početi raditi za mjesec i pol-dva i što ću onda? Izdojiti se ne mogu, probala sam bezbroj puta i ne ide. Lada je poprilična beba ( sada, s 4 mjeseca ima 70 cm, za kg ne znam jer idemo tek 25. na vaganje) i kužim da joj već sada sika nije dovoljna jer mi traži svaka 2 sata. Ja imam mlijeka, ali taman. Nikad mi nije curilo kao nekim ženama koje doista imaju viška. A kad počnem raditi, kako će suprug dati djetetu jesti? Osim toga, taman će onda napuniti 6 mjeseci. Želim ju naviknuti na okus.
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sandram » 05 sij 2010, 20:21

Katja je bila beba koja je uvijek i zauvijek sikila svakih sat i pol. Kao novorodjence, a i sa gotovo 18 mj jednako. To nam nije bio razlog za isprobavenje novih okusa prije navrsenih 6 mj starosti. Bebu koja pocinje s dohranom nije tesko nahraniti i vjerujem da bi se Ladin tata izvrsno snasao.
:mah
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Diami » 05 sij 2010, 20:46

I-sta vjerujem da će tati prije papati nego tebi. Tako je meni Karlo kad smo počeli s dohranom pošteno "muljao", a tati je znao fino popapati.

Ako se ne možeš izdojiti, ovisno o tome koliko dugo ćeš raditi i hoćeš li koristiti eventualno stanku za dojenje, imati ćeš mogućnosti dohrane (no u toj dobi to bi trebao biti jedan obrok) ili adaptiranog (ako te dulje neće biti i taj jedan obrok dohrane neće biti dovoljan).

Vjerujem da će lakše prihvatiti okuse sa 6 mjeseci nego sada. A to što ti tako često sisa - može biti da je baš sada u skoku razvojnom, pa si opet povećava produkciju. Mada meni Karlo i dan danas, sa preko 13 mjeseci, kad smo cijeli dan zajedno - hoće svako malo posisati... i usput - to što ti mlijeko ne curi ne znači nužno da ga ima "samo taman", da li će mlijeko curiti ili ne ovisi i o refleksu otuštanja mlijeka, opuštenosti, podražaju... Recimo meni je mlijeko rijetko kad "curilo", al sad Karlo ima po noći nekad foru da dok doji na jednu stranu, s drugom bradavicom se igra, pa mi zna krenuti par kapi... Nije to mlaz kako sam vidjela tu i tamo kod nekih mama...

Super da ti malena tako fino napreduje, samo neka sisa, a kad ćeš početi raditi vidjeti ćeš - možda ćeš onda moći izdojiti u trenutku kada ti dojke budu pune, a ako ne, još uvijek postoji i mogućnost adaptiranog i obrok dohrane.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la I-STA » 05 sij 2010, 21:02

Diami, super bi bilo da se mogu izdojiti. Možda kasnije, tko zna. Ali, ja ću ipak njoj dati mrkvicu da proba. Mislim da joj neće naškoditi.
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivana7997 » 05 sij 2010, 21:34

a sto ako joj naskodi? i kako ces znati je li joj naskodilo? mogu li ja znati je li mom filipu naskodilo sto je s 4 mjeseca poceo s dohranom? ne mogu. nadam se da nema osjetljiv zeludac i alergiju na kravlje mlijeko zbog prerane dohrane. ali uvijek cu barem malo misliti da je ipak to razlog i da sam mogla malo pricekati.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la ivana7997 » 05 sij 2010, 21:35

sto se pak navikavanja na okus tice, ona je tvojim mlijekom naviknuta na razlicite okuse.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la tanjabb » 05 sij 2010, 21:45

Zao mi je sto si tako odlucila. :(
Inace razlozi koje si navela za pocetak dohrane ne stoje, ni jedan. Velicina/tezina bebe nemaju veze, nego razvijenost probavnog sustava, nestanak refleksivnog izbacivanja hrane jezikom van, sposobnost vise manje uspravnog sjedenja, vrlo ociti interes za hranu...
Cesto dojenje takodjer nije povezano s spremnoscu za pocetak dohrane.
Meni je Lukas cijeli 6 mjesec dojio vrlo cesto, netko bi rekao daj mu dohranu, vidis da je dijete gladno. Medjutim on je taj mjesec na cici dobio 700g. Dakle sasvim dovoljno i ocito da mu druga hrana nije falila.
Zao mi je sto moras s njezinih 6.mjeseci na posao. Medjutim ni to nije valjani razlog za uvodjenje dohrane s 4,5 mjeseca. Jer kao sto ti je netko vec napisao, u dobi od 6.mjeseci bebi je dovoljan JEDAN obrok dohrane, a tebe ne znam koliko dugo nece biti. Hoce li taj jedan obrok pokriti cijelo vrijeme dok si odsutna? Imas hrpu dijece koja prakticki ne jedu nista osim doje pa i do godine dana. I onda takorekoc iz nule krecu u jaslice... i tamo jedu sve redom bez ikakvih problema.
Privikavanja na okus nema. Prva zlica iceg drugog sto nije majcino mlijeko JE pocetak dohrane.

Osvrnuti cu se jos na ovo:
Ali, ja ću ipak njoj dati mrkvicu da proba. Mislim da joj neće naškoditi

Ti ne mozes sada znati hoce li joj naskoditi. Mozda na prvu ruku i ne bude nikakvih reakcija, a mozda se za godinu, dvije, pet, deset pojave problemi s njezinim probavnim sustavom.
Izuzetno me zalosti da obrazovani roditelji, koji imaju pristup informacijama, olako donose ovako krive, a moguce i stetne odluke po svoje vlastito dijete.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Adorabla » 05 sij 2010, 21:53

Ista - moja cer je dok sam ja bila na poslu, sa zlicicom jela izdojeno mlijeko jer nije htjela bocicu :mrgreen: U pocetku je pojela vise zraka a poslije je odlicno se privikla. Kasnije dodala bih joj jednu jusnu zlicu onog Milupinog "rizolina" odnosno to je bio dodatak nekakav, vise se ne sjecam tocno, ali je bilo nesto sto se teoretski smjelo davati djeci od 2 tjedna starosti.
Pravo je pocela jesti sa 6 i pol mjeseci. Sjecam se da je bila vise od godinu stara da sam joj jos uvijek kasice radila sa svojim mlijekom.
Sve se moze, samo treba puno volje, truda i strpljenja. Moja cer je sada 9 godina.
Adorabla
Medena

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.