Postao/la Dory » 17 pro 2009, 19:55
Moraš imati adekvatan prostor, predati zahtjev Czss, onda oni dođu vidjeti i naprave obradu cjelokupne obitelji, zatim slijede edukacije. Sve skupa (ovisno je od centra do centra) traje otprilike 6 mj. Ti kod davanja izjave da želiš pokrenuti postupak i želiš biti udomitelj navedeš da li bi udomila jedno, dvoje ili više djece, možeš iznjeti želju kojeg spola i koje dobi. To sve uđe u evidenciju. E, sad kad CZSS treba smještaj za neko dijete koje odgovara oneme što si ti navela nazovu te. Ponekad zovu ako i nije tako (npr. trebaju smjestiti dečkića, a ti si rekla da bi djevojčicu - ti možeš pristati i ne moraš). Nekad i prije smještaja možeš vidjeti djete, razgovarati s njim, upoznati ga (ako je to dijete koje je smješteno u nekom od domova za nezbrinutu djecu), ali vrlo često ga vidiš tek kad ga soc. radnice dovedu. Socijalne radnice i psiholog iz tima za udomiteljstvo procijene prilikom obrade kakvo biste dijete prihvatili i u interesu je i njima, a i u interesu djeteta je da se za svako dijete nađe adekvatna obitelj, obitelj u kojoj će dijete normalno funkcionirati, a ne da se nakon 2-3 mj dijete seli opet u novu obitelj. Dakle nikome nije važno samo smjestiti djete. Nema nikakvog propisa koliko vremena moraš provoditi s djetetom - isto je kao i s tvojim - provodiš onoliko koliko treba i koliko najviše možeš. Dakle, možeš raditi i biti udomitelj (kao udomitelj nemaš pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, tak da je dobro ako možaš raditi) . Dijete može ići u vrtić, naravno u dogovoru s CZSS i biološkim roditeljima, moji su svi išli, u igaonice, najmanji mi ide u puni program vrtića...Razmišljaš li o udomiteljstvu - i ja sam imala kćer jedinicu punih 8 god.Materijalno je imala daleko više nego njena mlađa sestra, sve slobodne aktivnosti, sve kazališne predstave, klizanje, plivanje, kreativne radionice i svaku igračku iz izloga...Moja mlađa kćer nema puno toga, ne zbog materijalnih razloga nego ih jednostavno ne stignem sve voziti na sve strane (a nema ni neke interese , stariju je sve zanimalo mjesec, dva i kraj..opet nešto novo), ali je puno emotivnija, privrženija, općenito toplija osoba,druželjubiva. Udomiteljstvo ti oduzme puno toga, ali ti puno toga i daje, u svakom slučaju promijeni ti prioritete u životu.