Sada je: 13 ruj 2026, 01:51.

EKO povrće, voće, meso, gdje kupujete?

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: EKO povrće, voće, meso, gdje kupujete?

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2010, 09:21

eh, da, ja mislim da je privatno poznanstvo puno bolje rješenje od ikakvih eko certifikata

mi smo sretnici, to moram priznati, imamo sveki s domaćom kokom i povrćem, čak će sada i steviu posijat, pa nećemo ni šećer papat
imamo ujku koji lovi ribu na najzdraviji način (brutala, ali puška je najzdraviji način i ribi najmanje težak)
tata ima dućan odmah do mesnice, tako da su mu mesari frendovi s kojima provodi dane, i donose nam samo birano

eto, još da jednu kravu imamo za mlijeko :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MAJKO MILA » 16 sij 2010, 11:59

Mene jako zanima, gdje se mogu kupiti naresci (za doručak) a da su bez onih zločestih E (npr E250)
Hvala lijepa na odgovoru.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2010, 12:00

to ne postoji (ako misliš na poli salame i ino)
jedino možeš kupiti mladi sir na pazaru
a ima mavrović kobasice i zimske
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MAJKO MILA » 16 sij 2010, 12:06

Krumpirić je napisao/la:to ne postoji (ako misliš na poli salame i ino)
jedino možeš kupiti mladi sir na pazaru
a ima mavrović kobasice i zimske

Znači da onaj sajam ne znam kako se točno zvao, koji je bio na Glavnom kolodvoru, ja mislim, Proizvodi hrvatskog sela, gdje su govorili da nemaju E - glupost. Ja sam baš misila otići na Dolac u onaj podrum i kupiti nešto domaćih kobasica, ali ako i u njih stavljaju E, ne znam što ću?
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2010, 12:07

imaju mavrovićeve kobase i ino u CC1 kod interspara štand
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MAJKO MILA » 16 sij 2010, 12:08

Sad sam bolje pročitala, ne mislim na poli, i paštete, to sigurno ima E
Nego na suho mesnate proizvode.
Na svakom pršutu, kulenu...(suhomesnatom proizvudu koji u principu ne treba imati E jer se samo sa solju i sušenjem "konzervira" ima E250 koji je kako sam shvatila loš za zdravlje.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rogue » 16 sij 2010, 18:17

Krumpirić je napisao/la:steviu posijat, pa nećemo ni šećer papat

:ne
ja bi u tom slucaju radije jela secer
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 sij 2010, 18:21

obrazuj me :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la šafarić » 23 sij 2010, 23:39

Sad sam bolje pročitala, ne mislim na poli, i paštete, to sigurno ima E
Nego na suho mesnate proizvode.
Na svakom pršutu, kulenu...(suhomesnatom proizvudu koji u principu ne treba imati E jer se samo sa solju i sušenjem "konzervira" ima E250 koji je kako sam shvatila loš za zdravlje.

Ako je prava domaća kobasica u većini slučajeva se stavlja nitratna sol, neki čak ni to ne stavljaju što je daleko najbolje.
Uostalom sve što je jeftino, industrijski obrađeno puno je raznoraznih "boboljšivača" adetiva.

I tako neki dan pričam sa prijateljem koji vodi ugledan restoran u mome kraju i pitam ja njega: "... nego daj mi reci gdje nabavljaš piletinu?", a on meni ko iz topa pa u Metrou. Ja ga piatam : " pa nije valjda da tu smrznutu brazilsku "šlapu" vi prodajete ljudima pod domaću friško meso???". "Da, da " veli on meni, i još me kasnije uvjerava kako je ta piletina bolje kvalitete od one proizvedene kod nas :shock

A što drugo reći, 95% našim restorana koristi to smeće iz brazila. Guglajte malo pa čete vidjeti što piše o smrznutom mesu uveženom iz Brazila i ostalih zemalja.

Osobno u Austriji u Metro_u nikad nisam primijetio tu piletinu a kod nas se vozi kamionima.

Kada čovjek oboli i skuži da je gotov onda se pitamo od čega?
šafarić
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 24 sij 2010, 00:09

u istarskim kobasicama nema tih dodataka. dovoljno je staviti običan natrij-klorid u za kontinentalce povećoj količini.
isto je i sa pravim istarskim pršutom, onim po 300kn kila. samo sol i papar.
eli
Sveta krava

PostPostao/la TAMY » 24 sij 2010, 00:25

Kad ste već spomenule suhomesnate proizvode sa glavnog kolodvora,stvarno su domaći,zdravi i jako jako fini.Prijateljica ih je prodavala za nekog čovjeka iz Samobora,njenog prijatelja pa mi je malo i donijela.Sastojci su stvarno iz domaćeg uzgoja,ali neznam iz kojeg mjesta točno.Možda se može naći i uz pomoć interneta.Zapravo je i taj šator bio promocija domaćih proizvoda iz uzgoja domaćih životinja.
TAMY
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la MAJKO MILA » 25 sij 2010, 17:03

TAMY je napisao/la:Kad ste već spomenule suhomesnate proizvode sa glavnog kolodvora,stvarno su domaći,zdravi i jako jako fini.Prijateljica ih je prodavala za nekog čovjeka iz Samobora,njenog prijatelja pa mi je malo i donijela.Sastojci su stvarno iz domaćeg uzgoja,ali neznam iz kojeg mjesta točno.Možda se može naći i uz pomoć interneta.Zapravo je i taj šator bio promocija domaćih proizvoda iz uzgoja domaćih životinja.

Jel možeš nabaviti ime firme i gdje prodaje u zagrebu.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MAJKO MILA » 25 sij 2010, 18:06

A kakva je to nitratna sol?
I natrij-klorid?
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 25 sij 2010, 18:39

nitratne soli spadaju u spojeve koje optužuju za rak debelog crijeva. koriste se za salame, paštete, kocke za juhu i industrijske suhomesnate proizvode.
natrij klorid je obična kuhinjska sol. slane stvari djeca smiju jesti u malim količinama i onda nije štetna. ostale kemikalije na koje ni bakterije ne žele bolje da ni ne uzimaju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MAJKO MILA » 26 sij 2010, 11:10

eli je napisao/la:nitratne soli spadaju u spojeve koje optužuju za rak debelog crijeva. koriste se za salame, paštete, kocke za juhu i industrijske suhomesnate proizvode.
natrij klorid je obična kuhinjska sol. slane stvari djeca smiju jesti u malim količinama i onda nije štetna. ostale kemikalije na koje ni bakterije ne žele bolje da ni ne uzimaju.

Da li te nitratne soli spadaju u E (brojeve) ili se samo pišu nitr.soli?
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Marin » 26 sij 2010, 11:13

Nitrati su soli nitratne kiseline (HNO3). To su fini, bjelkasti kristali, a u smjesu soli za salamurenje mogu se dodavati u obliku natrijevog-nitrata (NaNO3, E 251) i kalijevog-nitrata (KNO3, E 252). Pod utjecajem reducirajućih (denitrificirajućih) bakterija nitrati se reduciraju u nitrite. Nitriti su soli nitritne kiseline( HNO2), a u smjesu za salamurenje dodaju se u obliku natrijevog-nitrita (NaNO2, E 250) i kalijevog-nitrita (KNO2, E 249).
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 26 sij 2010, 16:13

Marin je napisao/la:Nitrati su soli nitratne kiseline (HNO3). To su fini, bjelkasti kristali, a u smjesu soli za salamurenje mogu se dodavati u obliku natrijevog-nitrata (NaNO3, E 251) i kalijevog-nitrata (KNO3, E 252). Pod utjecajem reducirajućih (denitrificirajućih) bakterija nitrati se reduciraju u nitrite. Nitriti su soli nitritne kiseline( HNO2), a u smjesu za salamurenje dodaju se u obliku natrijevog-nitrita (NaNO2, E 250) i kalijevog-nitrita (KNO2, E 249).

Zanimljivo. Neki dan na Dolcu, u podrumu, kupujem te kobasice, pod parolom:Jedimo zdravo. A kad ono, figa.
Hvala ti za ovo.
Znači nikakve nitrate ne uzimati.
Tamo je pisalo na nekima ta nitratna sol, ja sa sam si bedasta mislila, pa sol je sol. A ne jedem od Gavrilovića i Pik-a.
Hm!

Imam još jedno pitanje. Nisam zvala društvo za zaštitu potrošača, pa da ovdje pitam.
Svaka ta šunka i kobasa na Dolcu (podrumu) MORA imati deklaraciju. Na nekoliko štandova sam je tražila i dobila, ali je bilo prodavačica iz npr. mesnica Francek, koje nisu znale, ili nisu imale. Nego su rekle samo da tu nema konzervansa.

I sada kad sam saznala od tebe da su ti nitrati - konzervansi, pitam se ko koga tu ...
Ili njima sve treba biti napisano E250, ili lažu, ili si misle pa nije to Gavrilović da se stavljaju neki ludi konzervansi, nego samo ta sol.
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TAMY » 26 sij 2010, 22:55

mamica i tatica je napisao/la:
TAMY je napisao/la:Kad ste već spomenule suhomesnate proizvode sa glavnog kolodvora,stvarno su domaći,zdravi i jako jako fini.Prijateljica ih je prodavala za nekog čovjeka iz Samobora,njenog prijatelja pa mi je malo i donijela.Sastojci su stvarno iz domaćeg uzgoja,ali neznam iz kojeg mjesta točno.Možda se može naći i uz pomoć interneta.Zapravo je i taj šator bio promocija domaćih proizvoda iz uzgoja domaćih životinja.

Jel možeš nabaviti ime firme i gdje prodaje u zagrebu.

Raspitat ću se pa svakako javim! ;)
TAMY
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 28 sij 2010, 14:00

Meni je pak frendica od frendice koja je u fušu radila na jednom od tih štandova na Glavnome kolodvoru rekla kako su se pršuti uvozili iz Nizozemske, a oni su na njih stavljali deklaracije, žigove i ostale "dokaze" o izvornom domaćem podrijetlu.:aaa

A što je s onim suhomesnatim proizvodima u Gardenu? Tamo sam znala kupiti šunku i hrenovkice, navodno su za popizdit zdravi. :lol Jučer sam kupila pancetu na Mavrovićevom štandu.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MAJKO MILA » 25 ožu 2010, 08:44

mesnica "rođo" na dolcu, nemaju e u suhomesnatim proizvodima

jel ima koja mesnica na dolcu ili trešnjevci, koji imaju domaće svinje i krave, ne da žive kao u velikim klaonicama,
ili se takvo meso može kupiti isključivo od seljaka i zalediti :/
(dakle krave koje pasu travu, vide sunca, ne piju raznorazne dodatke za mlijeko, meso...)

(iskopirala sam pitanje sa druge teme)
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TinkiVinki » 28 tra 2010, 12:50

Eto i mene tu...na rubu sloma živaca....
Naravno, kao i svi, svome djetetu bi htjela pružiti najbolje što mogu i znam i ubijam se u pronalaženju "zdravog" ...

Nemam vrt, ni baku na selu, zapravo nemam nikoga tko nešto uzgaja...
U Konzumu na eko štandu postoji već duuuugo samo krumpir i jabuka...
U BIO&BIO mrkva, jabuka, batat, krumpir, luk, bundeva povremeno, tikvicu našla jednom u 3 mjeseca...

I naravno kupujem kašice (iako sam rekla da nikad neću) jer nemam izbora, dijete ne može živjeti na mrkvi, krumpiru i jabuci. Pa se trudim kupiti bio kašice, a kad nema ni to posegnem tu i tamo za Bebivitom. S obzirom da je bebač sklon alergijama na hranu (imao je već par reakcija) strogo su zabranjeni citrusi (kojih ima u gotovo svakoj bio voćnoj kašici). Plac u mojem gradu je svaki štand isti, svi kupuju na zelenoj tržnici. Zapravo mi je isto onda da li kupovati u Konzumu ili na placu, izvor je isti.
A meso? Trebali bi početi s picekom, puricom... Opet nemam nikoga kome piceki trčkaraju po dvorištu... I izbor jedino u kojem dućanu kupiti Cekin ili PP...

I što sad?! Dijete treba jesti raznovrsno, koliko god se trudila doći do bio, eko ili jednostavno proizvoda od povjerenja ne mogu :dunno
Zažmiriti, otići u Konzum ili na plac, kupiti ono što mu je sada po tablici ok, pokušati zaboraviti na tretmane koje je prošlo svako voće/povrće, kupiti paketić pilećih prsica i ne opterećivat se toliko ili dobiti slom živaca jer živim tu di živim i na rasploaganju imam to što imam (zapravo nemam)?! :roll

Pametni i konstruktivni prijedlozi su dobrodošli. ;)
Kao i riječi utjehe s obzirom da mi se čini da sam se samo izjadala bezveze i da itako nemam drugo rješenje. Al eto, bar mi je lakše. :p
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama njonji » 28 tra 2010, 13:17

potpis
(TV, ako ti je lakše, ima nas još takvih sa nikakvim izvorom domaćih namirnica...isto kombiniramo kašice kupovne i ako ubodemo nešto "zdravo" :dunno )
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 28 tra 2010, 14:27

TinkiVinki evo i mene u klubu. :hug

Ja sam radila tako da sam kad bih našla nečeg lijepog u bio&bio kupila veću količinu pa smrznula. Isto tako sam znala kod eko-severa kupiti/naručiti veću količinu recimo brokule ili karfiola ili korabice, i onda lijepo blanširala (pofurila) i u friz. Kod eko-severa je dostava džabe iznad 100kn vrijednosti narudžbe, pa sam gledala da dođem do te cifre i taman bi ispalo.

A ono što ne bih mogla nabaviti - recimo špinat - dam radije smrznuto nego kupovno. Gledam da kupim onaj na kojem piše samo špinat kao sastojak, jer recimo Iglo špinat ima i vrhnja i svašta našta još u sebi. Obzirom da se smrznuto zamrzava vrlo brzo nakon branja, ponekad je i bolje kvalitete nego ono kupljeno na placu ili dućanu što stoji već dulje vrijeme.

Što se voća tiče - kupim u dućanu, ono što se da (jabuka, kruška) obrišem papirnatim ručnikom, dobro operem, još jednom obrišem dobro papirnatim ručnikom, malom dam oguljeno a ja pojedem ostatak. K ionako nije lud za voćem, pa iako ja nudim, malo pojede.
Meso - čital anegdje da je navodno Cekinovo nešto bolje nego ostalo, pa sad to kupim.

Bila sam gdje i ti - luda od pokušavanja i isto tako od grižnje savjesti jer kako drugima uspijeva, a meni ne, dok se nisam skulirala. Trudim se najviše što mogu nabaviti zdravo, a kad ne mogu - trudim se da bude dooobro oprano, po mogućnosti oguljeno, a prije svega raznovrsno i sezonsko.

I realno - mislim da i da dajem sve samo iz dućana, ali pažljivo oprano i oguljeno gdje je to moguće, hranim dijete po meni zdravije nego možda netko drugi tko bi mogao doći do zdravih namirnica, ali djetetu daju redovito i veće količine nekvalitetne hrane (nemam ništa protiv povremenog "grijeha" ili "skretanja s puta", mislim na veće količine i učestalo davanje takvih stvari). Pored toga jednostavno želim vjerovati budući da se ta hrana kontrolira makar povremeno, da ipak naše institucije rade svoj posao i prate stanje te po potrebi interveniraju.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 28 tra 2010, 14:31

E da, meni je K imao reakciju na kupovnu kašicu i dežurna pedijatrica koja je tada bila je rekla da bi ona sve to zabranila... Jer onaj tekstić "po zakonu bez konzervansa" i inih dodataka ne znači da toga stvarno nema u kašici... Tak da mi to trenutno ne dajemo i još neko vrijeme nećemo. I Karlo mi se ponekad ospe od nečega a ne mogu uhvatiit od čega, mada mi se ponekad čini da je "samo" ako je neka kiselija namirnica u pitanju...

Mada sam čitala mišljenja da su kupovne kašice bolje kontrolirane i sigurnije nego domaća spremljena hrana, opet mi se čini da je bolje doma kuhano - ipak je ovo "odstajala" hrana. Al da mi nekad fali da mu dam kašicu, kad sam baš jaaako u gužvi i stisci s vremenom - fali. :dunno

Uglavnom, uvijek neke dileme...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mama njonji » 28 tra 2010, 14:51

evo samo da ubacim kritiku svoje mame: jučer sam kupila jednu tikvicu u Konzumu i skuhala je bebačici (koja ju je btw, slasno smazala :) ) i slučajno to spomenem mami, a ona na mene drvljem i kamenjem, da otkud mi ideja hranit dijete povrćem iz Konzuma :baba
s druge strane, ona već danima jede samo voće i htjela sam da ipak proba nešto "zeleno" što ide po tablici dohrane, a kako među tikvicama na placu i onima u Konzumu nisam vidjela nikakve razlike, u Bio&bio ih nije bilo, uzela sam, eto, jednu čisto da probam hoće li joj se uopće svidjeti, usput znam da još nije sezona tikvica :dunno
s druge strane, nekidan nam je pedica kad smo pričali o dohrani rekla da ako nemamo nekog sigurnog (ma što to značilo) dobavljača namirnica, neka joj radije damo kupovne kašice :dunno (a opet, malo prije nas je iz njene ordinacije izašla teta sa prospektićima Bebivita hrane za djecu... :/ )
tako da, eto, zbunjola i dalje...
jedino što čekam ljeto za sigurno frišku ribu i neprskane breskve :)
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Marin » 28 tra 2010, 14:56

Tinki :jadnimi draga moja, nemoj se toliko zamarati tim stvarima. Iskreno, osobno mislim da se od svega radi prevelika fama i da bioproizvođači dobro zarađuju sa svojim znakom bio ili eko ili domaće. Sama imam svoj biovrt i iz iskustva ti mogu reći da je takvo povrće izuzetno teško prizvoditi.
U jednom dijelu (iako po mojem općenito cura pametno razmišlja :mrgreen ) bi u potpunosti potpisala Diami :
I realno - mislim da i da dajem sve samo iz dućana, ali pažljivo oprano i oguljeno gdje je to moguće, hranim dijete po meni zdravije nego možda netko drugi tko bi mogao doći do zdravih namirnica, ali djetetu daju redovito i veće količine nekvalitetne hrane (nemam ništa protiv povremenog "grijeha" ili "skretanja s puta", mislim na veće količine i učestalo davanje takvih stvari). Pored toga jednostavno želim vjerovati budući da se ta hrana kontrolira makar povremeno, da ipak naše institucije rade svoj posao i prate stanje te po potrebi interveniraju.
Imamo mi institucije koje se bave sigurnošću i zdravstvenom ispravnošću hrane. I rade dobro. Jest da bi mogle i bolje, ali rade dobro... vjeruj mi :)
Koliko možeš, toliko nabavi bio hrane, a ostalo gledaj da biraš sezonsko i vrste koje zahtjevaju što manje kemijskih zahvata....
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 28 tra 2010, 15:05

Marin hvala! :oops: :D Baš si mi uljepšala dan. :dada
Marin je napisao/la:... vrste koje zahtjevaju što manje kemijskih zahvata....

Ajde samo napiši koje su to, znam da ti znaš sigurno bar nekoliko odmah iz rukava. :dada
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Marin » 28 tra 2010, 23:03

Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TinkiVinki » 28 tra 2010, 23:26

Aaaaaaa, hvala cure, sad mi je lakše! :kiss :dada Već sam samu sebe izludila... :roll
Marin, super da te imamo! ;) :kiss
slika
slika
TinkiVinki
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Marin » 28 tra 2010, 23:29

Baš sam danas na tebe mislila kad sam sadila salatu i karfiol :) Tinki - za meso bi ja ipak pokušala pronaći nekog sa sela (dobro su mi poznati uzgoji brojlera na farmama :/)
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.