Ne znam...ja ne volim oko načina učenja stvarat veliku filozofiju niti nešto suflirat djetetu
Uvjerena sam da su to pretjerano pridavanje važnosti mapama i inim novotarijama, više moderne brije nego stvarna potreba.
Jer mislim da to djeci dođe spontano, svako uči onako kako mu je najlakše.
Ja sam bila tip od podcrtavanja, nikad nisam imala čistu i netaknutu knjigu, na faxu sam voljela i ukratko sama skriptirati, kad se radilo o takvom tipu predmeta, gdje se podaci lako mogu izmiješati, a jednostavno ih MORAŠ zapamtiti onako kako piše.
A evo, moje dijete je posve drugačije.Kad ga nešto zanima, on je poput spužvice. Jedanput pročita ili čuje - sve zna.
Iznimno ga zanimaju povijest i geografija, iako je tek 4. razred pa ima samo prirodu.
Iz tih područja on samo pročita i nikad ne zaboravi...a onda još i dodatno gugla...jednostavno mu je to urođeno (valjda je na tatu)
Pamti i sve povjesne godine koje je naučio još prije godinu dana...pamti čak i kad se neki pisac rodio a kad umro.
A to ni ne mora znati.
Ali eto njemu je zabavno. Inače nije uopće ambiciozno dijete niti takmičarski duh, uči nešto jer mu se sviđa...jednako ga zabavljaju i pc igrice i istraživanje po google earthu
Neki dan je nacrtao napamet kartu Europe, iscrtao granice...ja nemam pojma da je on to učio!
Naprosto ga jako zanima, gledao je u to, i uz izvrsnu vizualnu memoriju - bez po muke zapamtio.
Lektiru - zapamti priču do u detalj...za gramatiku ima logiku...kao i za pisanje i izražajno čitanje
Što se tiče matematike - geometriju odmah skuži a i definicije pamti čim ih čuje.
Dok npr. tablicu množenja je nakon nekoliko mjeseci nekorištenja - zaboravio.
I tako neke stvari iz aritmetike...
Najviše mu je tlaka engleski, pa iako ima dobru memoriju, čini mi se da je to predmet za koji još nije otkrio najbolji način učenja, i jedino na tome moramo poraditi.
A možda ga još nije dovoljno zainteresirao...
I to ga moram ispitivati.