Mammamia je napisao/la:Na Goljaku, na odjelu majka dijete logopedice rade i s neverbalnom djecom. Naravno da je naglasak na razvijanju govora i u početku su mi čak tamo rekli da bi alternativna komunikacija usporila razvoj govora, ali kako Mardži već ima 4,5 godine i još uvijek ne govori, a očito je da razumije, počele su i one spominjati neverbalne načine komunikacije. Isto tako logopedica u njenom vrtiću (vrtić Latica u Zadru) radi s njom i s drugom djecom koja ne govore iako možda dobiju manje termina, jer ima dosta djece koja pohađaju taj vrtić isključivo zbog govornih problema pa ih žele što bolje pripremiti za školu. To mi je malo krivo, ali ipak se radi i s neverbalnom djecom barem 1x tjedno, a kad je moguće, onda i više. Znam da u vrtiću teta logopedica s Mardži provodi uglavnom tzv. K.O.S.T. terapijuu da bi se što više opustili mišići, pogotovo mišići govornog aparata. Na Goljaku joj teta čita slikovnice, traži da joj pokaže nešto vezano uz priču, da pokuša imitirati glas, rade i neke sadržaje na računalu, pa onda s nekim slikovnim materijalom. Ne mogu točno opisati način rada ni jedne od njih (ni Goljak, ni vrtić), jer nisam prisutna, ali se bar radi s njom i ona s njima bez problema odradi sve ono što sa mnom ne želi. Mustra mala! Ne znam samo na koga je tako tvrdoglava, uopće nema takvih u našoj obitelji!:
Na primjeru i rjecima sto je napisala Mammamia, samo mogu reci nazalost tipicno kod nas u RH. Sto vrijedi sto strucnjaci rade s djecom ako roditelji nisu na terapiji sa svojim djetetom. Oprostite na ovim rjecima, ali mislim da ako roditelji sami ne vide sto rade strucnjaci nije bas ucinkovito, posebno dok ne krene komunikacija jer je to najosjetljiviji dio i dok roditelji ne uhvate bit kako pomoci svom djetetu. Lijepo je imati terapije no koji je rezultat. Listati slikovnice, citati djeci je prekrasno no to mozemo i sami doma ako nam kazu i upute nas kako jer nije nikako isto citati slikovnicu djetetu bez teskoca i djetetu s teskocama.
Kako mozemo biti sigurni da ono sto nam kazu da djeca odrade s njima, stvarno. Ako stvarno odrade onda moramo traziti da vidimo kako im to uspijeva, sto to rade, da nam otkriju trikove.
A sto se tice Latice i Goljaka na ovom podrucju su jos daleko. Imam roditelje u Zadru i Zagrebu koji ovo mogu nazalost i sami potvrditi.
Sigurno svi nasi strucnjaci imaju dobru volju no ipak mi se sve vise cini da nisu poduceni niti do kraja otvoreni za nove stvari koje nasoj djeci mogu pomoci, a koliko god odbijali "alrenativa" pomaze nasoj djeci i mi ju moramo nauciti i znati, a morat ce ocito i oni, jer ima sve vise roditelja koji to traze i ako ne dobiju idu na druga mjesta pa ako treba i van zemlje.
U svoj literaturi sto sam je imala priliku citati, u svima se preporuca nevrebalna komunikacija (Amerikanci kazu ako se vidi da dijete ima problema da se krene oko druge godine) i da rezultati pokazuju da ona nece sprijeciti razvoj verbalne komunikacije. A jos se ide i dalje i opet Amerikanci kazu ako dijete ne govori s 4 godine uci ga se citati.